Admin написа:@yeti
1 ден
Тръгване от яз.Белмекен, каране по черен път (макадам) до х.Грънчар. 35км са, но е непрекъснато нагоре-надолу, така че се събира денивелация. Много е красиво.
2 ден
Тръгване от х.Грънчар, каране по Кайзеровия път (има статия в сайта) до х.Заврачица. Уникална пътека! От Заврачица е спускане по много изровен черен път до х.Марица. От х.Марица е по-добре да питате и да хванете пътеката към Ситняково и оттам да се спуснете до Боровец. Другият вариант е през Черната скала, но е макадам и е малко досадно и много друсаво - поне на мен не ми хареса много.
Горещо препоръчвам горепосочения маршрут!
Що се отнася до района на 7-те рилски езера там в момента има около 1 метър сняг. На 1-ви май бях горе, спахме на старата хижа и през нощта наваля около педя нов сняг. За ходене става, въпреки, че е много мокър, но за каране не е добре.
От Паничище до Гюндера пътя си е нормален, асфалтиран. От Гюндера до х. Пионерска пътя е подготвен за асфалтиране още от есента, но в момента се нуждае от ново изравняване, защото водата много го е изровила. Това не означава, че не може да се стигне до там с автомобил. Работниците пристигат на 25-ти май и продължават започнатото.
Лично аз предпочитам изкачването до Езерата да става по черен път и затова проучих нещата по-детайлно. От Сапарево (откъдето е славния род на Шукадарите

) има чудесен черен път, започващ западно от селото, минаващ през Джопаница, покрай манастира Св Стефан и така нагоре. По-стръмен е в началото, но достигайки подножието на вр. Ръжана се изравнява и с плавен наклон нагоре продължава през Обесен камик до Дяк. Там има разклон, който отвежда или до х. Пионерска или до х Ловна. Към Пионерска е по-равно, но и към Ловна не е много труден наклона. Пътят е широк, навсякъде има лентова маркировка, на разклоните табели... От Ловна нагоре може да се избута, дори на места може да се кара, ако си мераклия.

Ако пък се мине през Пионерска има вариант да се слезе малко в посока Паничище и през Зелени преслап да се хване пак пътя нагоре за Езерата - има дълги абсолютно караеми участъци.
Препоръчвам подобни карания да се правят най-рано след месец и половина, защото в момента дори в по-ниското на усойните места има големи преспи, които ще развалят кефа от карането. За високото вече казах, че снега е доста.
Само да допълня, че има вариант пътя да се хване не от Сапарево, а от с. Клисура. На площада на селото има табло с туристическа карта откъдето тръгва пътя нагоре. След вр. Цвичила пътя се изравнява и на Ръжана се събира с пътя от Сапарево, за който писах по-горе. Всъщност, става дума за част от европейския туристически маршрут Е-3, така че някой ден се надявам да тръгна от София, да се кача през Черни връх, да спусна към Ярлово, откъдето да хвана Верила и по билото й да стигна до Клисура. А оттам по описания път нагоре до Езерата, после през Раздела към Манастира и т.н, и т.н.