Влака....

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Влака....

Мнениеот nikitoMTB » Съб Авг 04, 2007 10:12 am

Искам да попитам,че преди не съм си качвал байка на влак,дали мога да го оставя до тоалетнта на последния вагон :xx(: или ще ми направят проблем :B): и изобщо мога ли да го кача? :)
Аватар
nikitoMTB

Рейтинг: 1804

Мнениеот bluskanie » Съб Авг 04, 2007 10:20 am

То май има влакове с вагони, предназначени за велосипедисти, с места за велосипедите...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Рейтинг: 2000

Мнениеот sharky » Съб Авг 04, 2007 10:39 am

-БДЖ??? Вагони за велосипеди???
- Да да. Данчо и бизнес кредит???
ИзображениеИзображение
Аватар
sharky

Рейтинг: 1834

Мнениеот Ozzie » Съб Авг 04, 2007 11:06 am

Ами аз съм си возил байка в такъв вагон. Вярно е, че са рядкост. Може да го качиш и в пощенския, стига да си купиш талонче за превоз на велосипед. Струва 2 лв. и спестява много разправии с кондукторите. Лошото е, че не на всички гари ги продават.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот nikitoMTB » Съб Авг 04, 2007 11:18 am

Благодаря ви ;) Ще отида да питам на гарата за какво става дума и закачат ли такива вагони :)
Аватар
nikitoMTB

Мнениеот Ozzie » Съб Авг 04, 2007 11:51 am

За едно колело никой няма да ти закачи вагон. Казах каква е алтернативата, ако няма такъв вагон. Виждам, че си от Шумен, така че едва ли ще имаш проблем със закупуване на такова талонче.
Проблемни са малките гари, 'щото при тях още не е въведено (май). Края на май си имахме разправии между Асеновград и Пловдив с кондукторката, точно защото на Станимашката гара не продаваха такива талончета.
P.S. От къде до къде искаш да си возиш байка?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот lanzz » Съб Авг 04, 2007 12:24 pm

принципно превозването на велосипед в пощенския вагон се води като превоз на колет и не би трябвало да е много рядко срещана услуга. първо се ходи там където обработват товарни пратки (на касите за билети могат да ти кажат къде се намира). таксува се на тегло, но мисля че велосипедите винаги ги смятат 20кг. там ти описват какво ще превозваш, дават ти някакъв документ, и ти залепват някакъв етикет на колелото. колелото сам си го натоварваш на пощенския вагон (поне аз когато съм го правил беше така), препоръчително е и да се заключи за нещо във вагона (обикновено има разни решетки и подобни), за да не се разхожда из вагона и за да не слезе преждевременно :)
Аватар
lanzz

Мнениеот Ozzie » Съб Авг 04, 2007 12:44 pm

Само че по описания от теб начин най- евтиния вариант излиза между 7 и 8 лв. и то в едната посока и при положение, че обявиш че байка струва някъде около 50-100 лв. Ако му пишеш реалната цена идея си нямаш как БДЖ завърта брояча.
Най- добрия вариант- талонче за 2 лв. и заспиваш. :agree:
Аватар
Ozzie

Мнениеот nikitoMTB » Съб Авг 04, 2007 1:01 pm

Ozzie написа:От къде до къде искаш да си возиш байка?

където ми видят очите ;) :)
Аватар
nikitoMTB

Мнениеот Pla-men » Съб Авг 04, 2007 2:55 pm

Аз съм от Бургас, често ми се налага да ползвам БДЖ, понеже местата за каране са далеч. Най-често ходя до Тополица (село близо до Айтос, на 40 км.) , преди колелото се таксуваше като 20 кг багаж и цената на неговия билет беше по-висока от цената на моя и често ми се налагаше да се караме с кондуктори, защо от Тополица няма товарителница и не могат да ми издадат билет за колелото. Откакто има фиксирана цена за велосипед този проблем го няма. Случвало ми се е, на гарата да ми кажат, че не могат да ми издадат билет за колелото, но вътре във влака кондуктора си пише квитанция отново за 2 лв.

Пропуснах да спомена, че до Тополица влака е пътнически и колелото се поставя в локомотива, преди кабината на шофьора.
Аватар
Pla-men

Рейтинг: 1440

Мнениеот RAM-FR » Съб Авг 04, 2007 3:02 pm

sharky написа:-БДЖ??? Вагони за велосипеди???

А ако ти кажа че има и че аз съм се возил в такъв до Плевен ?!?!
Мдаам много са яки тия вагончета вратите автоматични, поставки за колелата, згъваеми столчета и това което най-много ме очуди че БЕШЕ ЧИСТО. И кондуктора се оказа печен и ми позволи да си пътувам при колелцето

Едит: Шарки перстани с тъпите изказвания много взе да се излагаш
Аватар
RAM-FR

Рейтинг: 1958

Мнениеот bdz43r » Съб Авг 04, 2007 7:30 pm

Има такива вагони за колела и инвалиди, взеха ги на старо от Германия преди няколко месеца. Движат се по повечето ускорени бързи влакове. При електрическите мотрисни влакове има и багажно помещение, подходящо за целта (всеки ден си возя колелото в такова). Обикновено може да се направи някаква уговорка с началник-влака срещу няколко лв на ръка, ако не е изгодно по каналния ред, но трябва да се пита предварително (така съм си возил колелото няколко пъти срещу 2-3-4лв).
Мдаам много са яки тия вагончета вратите автоматични, поставки за колелата, згъваеми столчета и това което най-много ме очуди че БЕШЕ ЧИСТО.
Без паника! Няма да е за дълго.
Аватар
bdz43r

Мнениеот mishokA » Съб Авг 04, 2007 9:11 pm

RAM-FR написа:

Мдаам много са яки тия вагончета вратите автоматични, поставки за колелата, згъваеми столчета и това което най-много ме очуди че БЕШЕ ЧИСТО. И кондуктора се оказа печен и ми позволи да си пътувам при колелцето

тия вагончета са много яки патувах в такова на връщане от Сопот супер удобно е..
Аватар
mishokA

Рейтинг: 1206

Мнениеот Teodor40 » Съб Авг 04, 2007 10:26 pm

mishokA написа:
RAM-FR написа:

тия вагончета са много яки патувах в такова на връщане от Сопот супер удобно е..

Колка пари е в едната посока до там с байка?
Клуб и вело училище http://gravity-bike.com/
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот EmZo » Нед Авг 05, 2007 12:04 am

Ozzie написа:...Лошото е, че не на всички гари ги продават...

Мне. По-скоро, не на всички гари лелките на касите знаят правилната комбинация от клавиши, за да стигнат до тази част в софтуера за издаване на билети :)

@Другите:
В багажна магазия, е по-скъпо и е по-сложна процедурата. С талончеото от касата, също можеш да си натовариш милото в пощенския.
За 2 лева, нито има смисъл да се заяждаш с кондуклтора, нито пък да се уговаряш, за нещо на ръка с него!
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот mishokA » Нед Авг 05, 2007 12:38 am

Teodor40 написа:
mishokA написа:
RAM-FR написа:

Колка пари е в едната посока до там с байка?

5лв и нещо ти е билета и още около 3 за колелото
Аватар
mishokA

Рейтинг: 1206

Мнениеот assgiver » Нед Авг 05, 2007 12:52 am

Не е ли по добре с рейс?
не става само със спамене и пари !Трябва каране И АКЪЛ!!!.....
Аватар
assgiver

Рейтинг: 1960

Мнениеот screamBoy » Нед Авг 05, 2007 5:20 am

естествено, само рейса трябва да има достатъчно голямо багажно отделение (да не е на различни нива багажното или пък да е почти празно) иначе дори като си купувам билет от каса дори не ми взимат допълнителни пари за колелото, само ако купувам от шофьора
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот Antares » Нед Авг 05, 2007 1:18 pm

Как протича при мен:
Отивам в отделението за пратки, преглеждат колелото, плащаш си таксата за него, като уточняваш, че е за едикой си влак (с който ще пътуваш, да, трябва да има товарен вагон, в bdz.bg са опоменати кои имат и кои не), издават ти квитанция и отиваш на перона. На перона отиваш до товарния вагон, качваш си колелото там, заключваш го някъде, за да не се "вее" при по-резки спирания и за да не "избяга" все пак и си се качваш във влака. При слизането литваш до товарния вагон, представяш си квитанцията и си взимаш колелцето.
Последно, когато съм си товарил колелото от Пловдив до София ми излизаше 3.50, а забавното беше, че от София до Пловдив ми излезна 5.20...
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот rosentm » Чет Авг 09, 2007 8:58 pm

зна4и,стигнал съм до извода ,4е е голяма бюрокрация тая работа.
коронния номер ми беше веднъж,когато съм си купил билет ве4ерта за влака в 22.15 и отивам да давам баика на магазията(мисля,4е така се казваше) и оная ми разправя,4е сега не може-утре да го пратя!!!
и други подобни
НЕ ИМ СЕ ВРЪЗВАЙТЕ-ИГРАЙТЕ ТВЪРДО!
и искат пари кондукторите.
и го пращаш като колет байка и си плащаш,а пък в някой влакове няма пощенски вагон!
ама какво да се прави
rosentm

Рейтинг: 1200

Мнениеот Ozzie » Чет Авг 09, 2007 9:29 pm

Ти прочете ли всичко изписано до тук?
Явно е голяма бюрокрация за мързел който го мързи да си отвори устата на касата и да си поиска билет за колелото от 2 лв. Цялото времетраене по издаването на въпросния билет едва ли отнема повече от 2 минути. :agree:
Аватар
Ozzie

Мнениеот jivkonik » Пет Авг 10, 2007 9:24 am

Ozzie написа:Ти прочете ли всичко изписано до тук?
Явно е голяма бюрокрация за мързел който го мързи да си отвори устата на касата и да си поиска билет за колелото от 2 лв. Цялото времетраене по издаването на въпросния билет едва ли отнема повече от 2 минути. :agree:

Едно въпросче - с този 2-левов билет къде имаш право да си качиш колелото - при теб в пътническата част на влака, или в колетния вагон? Ако няма колетен вагон пускат ли те да се качваш въобще и издават ли ти такъв билет? Едно време като ги таксувахме по магазията наистина имаше ограничения - ако нямаше колетен вагон въпросния влак нещяха да дават нужните тапии и да ни вземат парите и ни оставаше само варианта за пазарлък с кондуктора. :dunno:
Аватар
jivkonik

Мнениеот Ozzie » Пет Авг 10, 2007 5:40 pm

Можеш в пощенския, можеш при теб в купето. Изобщо имаш ли го билетчето и стига колелото да не пречи на никой няма да си имаш разправии с кондукторите. Поне аз досега не съм имал. :) :agree:
Аватар
Ozzie

Мнениеот Stafref » Нед Авг 12, 2007 8:33 pm

Смея да твърдя,че твърде много пъти ми се е налагало да превозвам колелото си с някакъв обществен транспорт и имам следните впечатления и опит*( *изтърпяни ядове ) вече:

1.Във влака вече може да си носиш колелото като си платиш талончета за 2лв.Доскоро трябваше като колет да го теглиш/таксуваш(или с редовен билет,ама се заяждат понякога),но се усетиха колко е тъпо и вече има талони,с такъв навсякъде във всяка посока може да си придвижваш колелото с БДЖ.Аз още не съм ги виждал тези нови вагони,ама евала,че са се сетили се пак!

2.Във автобус също може да си сложиш колелото,но никъде няма регламентиран такъв багаж и всички зависи от тъпите шофъори-може да да ти помогнат да го сложиш,а може да ти искат и маса пари или изобщо да не те качат.Ако решиш с автобус отиваш и говориш с шофъора и за най-сигурно му предлагаш някой лев.
The man who walks with the crowd is likely to find himself no further than the crowd.
The man who walks alone will reach places that nobody had seen.
Аватар
Stafref

Рейтинг: 1370

Мнениеот mih » Нед Авг 12, 2007 9:10 pm

rosentm написа:зна4и,стигнал съм до извода ,4е е голяма бюрокрация тая работа.
коронния номер ми беше веднъж,когато съм си купил билет ве4ерта за влака в 22.15 и отивам да давам баика на магазията(мисля,4е така се казваше) и оная ми разправя,4е сега не може-утре да го пратя!!!
и други подобни
НЕ ИМ СЕ ВРЪЗВАЙТЕ-ИГРАЙТЕ ТВЪРДО!
и искат пари кондукторите.
и го пращаш като колет байка и си плащаш,а пък в някой влакове няма пощенски вагон!
ама какво да се прави

Росенчо, потокът на съзнанието е похват, който се удава на малцина. ;)

ред. (щото инак рискувам да остана неразбран):
Виждам, че ти е трудно, но опитай се да подреждаш мислите си в смислено свързан текст. ;)
Революция в главата!
Аватар
mih

Рейтинг: 1897

Мнениеот naso » Нед Авг 12, 2007 10:35 pm

качваш се у влака с колелото сам в купе и като дойде контролата удряш му 10 кинта у ръцете и готово ... е питай Дуле Савич как стават тея работи. :^:
naso

Рейтинг: 1993

Мнениеот mih » Нед Авг 12, 2007 11:21 pm

Това е малко рисковано - правил съм го и са ме сваляли на следващата гара, барабар с колелото + глоба.
Не всички кондуктори са подкупни. А и не трябва да ги свикваме на още подкупи.

п.п. Дуле Савич е сърбин, дай нещо по-БГ. :)
Иначе и аз съм го гледал филма. :beer:
Революция в главата!
Аватар
mih

Рейтинг: 1897

Мнениеот nikitoMTB » Пон Авг 13, 2007 6:57 am

mih написа:Не всички кондуктори са подкупни.

:agree: един път шяха да изхвърлят една баба и да и лепнат глоба от 6 лв. за дето не си е купила билетче за 0,60 лв.Бабката веднага изтича до гарата и си купи ;) Пък и ще ти трябват бая по вече от 10 лв щото кондуктурите се сменят на почти всяка гара вече(поне последно като пътувах) :)
Аватар
nikitoMTB

Мнениеот EmZo » Вто Авг 14, 2007 12:07 am

За такива като росенчо и други подобни:

Кондуктори мондуктори, магазии, глупости. Защо продължавате да си усложнявате живота. Нали написах горе коло е просто.

Вариант едно:

Билетче за колелото от 2.00лв. от касата - с него занасяте велосипеда в пощенския вагон, сядате в съседния и готово, няма ядове, притеснения, проблеми с кондуктори и други.

Ако въпросния влак, с който ще пътувате няма пощенски вагон, следва вариант 2:

Вариант две:

Билетче за колелото отр 2.00лв от касата, с него занасяте велоспиеда в първия или последния вагон, връзвате го до кенефите и готово. До сега никога кондуктор не ми е правил проблем, след като велосипеда е таксуван.
Последна промяна EmZo на Вто Авг 14, 2007 12:36 am, променена общо 1 път
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот van4o » Вто Авг 14, 2007 12:29 am

EmZo написа:За такива като росенчо и други подобни:

Кондуктори мондуктори, магазии, глупости. Защо продължавате да си усложнявате живота. Нали написах горе коло е просто.

Вариант едно:

Билетче за колелото отр 2.00лв от касата, с него занасяте велоспиеда в пощенския вагон, сядате в съседния и готово, няма ядове, притеснения, проблеми с кондуктори и други.

Ако въпросния влак, с който ще пътувате, няма пощенски вагон, следва вариант 2:

Вариант две:

Билетче за колелото отр 2.00лв от касата, с него занасяте велоспиеда в първия или последния вагон, връзвате го до кенефите и готово. До сега никога кондуктор не ми е правил проблем, след като велосипеда е таксуван.

Темата приключена ! :agree:
Аватар
van4o

Рейтинг: 1955

Следваща

Назад към Общ форум