Привет!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Привет!

Мнениеот ThePa1n » Съб Ное 03, 2007 4:20 pm

Привет на всички:) Казвам се Георги и съм от скоро в MTB спорта. Та като за начола съм почнал да си правя Sprint Clipper-а :) ето я и моята малка скромна гордост с която почнах да карам :) не разбирам все още кой знае колко за това давайте критики, коментари и съвети.. много ще съм ви благодарен :)
Изображение
Изображение
ThePa1n

Рейтинг: 1200

Мнениеот sss » Съб Ное 03, 2007 4:29 pm

Предполагам тежи поне 16сетина кг :) Това е тип "Метро-байк"--> Слаби чаркове на ниска цена. Компонентите му не са предназначени за яко блъскане така , че внимавай ;) Къде и как мислиш да го караш ?
Каската не е само за красота ;-)
Аватар
sss

Рейтинг: 1837

Мнениеот did » Съб Ное 03, 2007 4:32 pm

ThePa1n, добре дошъл.

Щом си почнал да пишеш тук, значи вече се е почнало :D

Учередявай фонд "И аз съм човек/карач" отсега и почвай да го захранваш с малки суми, но редовно.

и нема да се пуашиш!
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот ThePa1n » Съб Ное 03, 2007 4:33 pm

Да знам че са му слаби за това съм почнал да го правя :) ми DH мисля да го карам, вече 1-2 го направих ама вилката някакси не позволява да се кара DH.
ThePa1n

Мнениеот MaN1aK » Съб Ное 03, 2007 4:38 pm

Да ти кажа чесно цялото колело не става за спускане,абе въобще за планинско.Ако искаш хубава машина за спускане ти трябва бая кинти,а съм сигурен,че ти ги нямаш.Ако не можеш да си го позволиш сменяй част по част и така ще го сглобиш нещо практично. :) Успех! :beer:
MaN1aK

Рейтинг: 1999

Мнениеот ThePa1n » Съб Ное 03, 2007 4:39 pm

MaN1aK точно това съм намислил да правя :) част по част и така :) започнах със предната магура ;)
ThePa1n

Мнениеот did » Съб Ное 03, 2007 4:46 pm

мда.. почнало се е :rofl:

:agree: :agree: :agree:
Аватар
did

Мнениеот Alpina » Съб Ное 03, 2007 5:31 pm

MaN1aK написа:Да ти кажа чесно цялото колело не става за спускане,абе въобще за планинско.Ако искаш хубава машина за спускане ти трябва бая кинти,а съм сигурен,че ти ги нямаш.Ако не можеш да си го позволиш сменяй част по част и така ще го сглобиш нещо практично. :) Успех! :beer:

А аз съм сигурен, че по-добре да замълчиш!!!

@ThePa1n, думите ти, са ми до болка познати, както се казва. Преди 2.5 години и аз почнах с никакво колело. Имам предвид колело, което тежеше ужасно много, е със сигурност повече от твойто, понеже аз бях го докарал до 22кг, но го юрках с голям кеф. Тогава на ден да не мина поне 15-20км в градска среда си беше пропилян такъв, а седмично се падаха и по около 50-70 поне извънградско каране (поляни, планини... всякакъв терен). И аз като теб бях завладян от идеята да карам предимно надолу и за това разполагайки със сумата от 350лв за мен Drag the Bomb беше перфектното колело. Гледах аз филми за такива дисциплини и си викам, да мойто колело също е с двукоронна вилка, да мойто колело също има окачване отзад като на тези от филмите... оо щях да забравя - имах и дискова спирачка отпред, абе направо върха. Карах си така година и нещо, мина зимата, през която се кефех особено яко, макар задната ми спирачка да замръзваще доста често (v-brake) Качвах се с лифта, минавах платото и се спусках от към златните, посока Княжево... абе смятах, че това колело е жестоко. Всъщност в последствие, макар да четях доста форума, нямайки досег с по-качествени продукти ми се струваше безумно да се дават толкова пари за колела като моето, ама сруващи 15 пъти повече :) Така де, нали имам дискова, нали тя спира, даже и блокира - с какво една по-хубава би ми била по-удобна, след като и с тази успявам да се пребия, заради блокирало предно колело - значи спирачната сила е достатъчна, да ама не се сещах за това, че след едно спускяне и пръстите ми не можеха да се движат спокойно, а китките боляха яко, заради това че имах zoom 650. Да ама предполагах, че това са проблеми и на други колела.... Абе живеех си в голямата заблуда и смятах, че каквото и да става, няма да с разделя с това коело, поне с рамката му, защото имах идеята да сменям частите като се чупят с по-добри и така постепенно да стане наистина върха. Точно като теб, за това казвам, че историята, която ти предстои ми е много позната. Та времето си минаваше, наистина се опитвах да сменям до колкото мога частите по него с по-добри, но се стигаше до наистина смешна от сегашна гледна точка картина, на това да имам кормило и лапа, на цена колкото половината колело, а и доста по-скъпи от вилката... Гуми по-скъпи от венец главина спици и шина заедно... :D Сещаш се. Та така, викам си супер якоооо, страшна работа, спускам се по Витоша, карам къде ли не, без никаква екипировка, но все пак с достатъчно акъл, че да не се пребивам, но сега като се замисля, това е било само късмет. Нещо ме е пазело да не се убия много сериозно... Но един ден се появи проблем с рамката, който не можех да отстраня лесно... естествено твърдо решен, че това е пътя и истината при колелата се отказвах да проумея какво трябва да направя, но все пак един ден при мен дойде просветлението. Спрях да карам порави факта, че колелото не ми позволяваше, но и не исках да набутвам повече пари в него. Бях решен да си взема колело, което наистина да ми позволява да карам както искам, без да правя компромис със собствената си сигурност. Е излизането ми от този спорт продължи близо 8 месеца, но все пак след много терзания какво трябва да си купя, се спрях на колело, което пак не е за DH, но все пак е на светлинни години от досегашното. Макар с твърда задница, аз се убедих, че по-добре твърдо, но здраво и стабилно, от колкото меко (само привидно) но за сметка на много други неща. Още повече, че този тип колела (като първото ми), само могат да те докарат в много голяма беля, защото задницата им действа като катапулт и изобщо не работи по начина, по който трябва, за да ти е в помощ при карането, а не пречка. Е след като направих избора си, събрах парите набързо и си взех твърдак, за повече от 4 пъти по-голяма сума от първоначалното. Заклевам се, че след като се качих на него, се стреснах от разликата. Не можех да повярвам как работи една истинска вилка, не можех да повярвам какво значи да спираш моментално, само с един пръст и то "галейки" спирачката. Не можах да повярвам, че "твърдата" задница, се оказа почти толкова мека, колкото и на предишното... абе разбрах за какво са си говорили хората във форума през това време. Е сблъсках се с това, че всички около мен ме смятаха за луд да дам такава сума за колело, но аз си знаех, че заслужава и последната стотинка и че въпреки привидно голямата сума, всъщност пак съм направил големи компромиси във всяко едно отношение спрямо желанието ми, но все пак това колело има доста по-голям капацитет в сравнение с възможностите ми и има доста време докато му стигна границата... Естествено след като имах колелото доиде и другия момент - екипировката. Мина още месец, преди да си взема протектори и каска и едва след вече имах всичко, почнах да се качвам отново в планината, но почти на всеки един завой, си задавам въпроса, как съм го взимал с предишното колело и толкова ли глупав съм бил, за да не видя колко съм рискувал...

Та моя съвет към теб още от сега е - не давай пари по колелото, което имаш. Единствено за гуми, и подмяна със същите, не по-хубави части, от тези, с които разполага в момента, при счупването им. Все пак няма смисъл да дадеш 110лв за част, след като и тази за 15, ще ти свърши работа, при положения, че по скъпата, ще бъде спъвана от всичко останало и просто няма да има разлика с еупер евтината. Събирай парите, които иначе би вложил в колелото, събирай и пари от други места, вместо за цигари, ако пушиш, вместо излишни глезотийки и един ден, когато имаш поне 1400лв в себе си отиди и си вземи някое колело с твърда задница. За мека такава ще трябва да дадеш поне 2200, а за мека + това, което си мислиш, че искаш да правиш, поне 3600, за да караш колело, а не подобно на досегашното. Отдели още поне 400 лв и за екипировка, защото тя е по-важна от колелото. Съвета ми е да не се скъпиш. Дай 180, а не 90 лв за каска, защото после само ще съжаляваш и един ден пак ще ги дадеш, но ще си на загуба... Абе след като си взех колелото мина още месец и нещо, преди да почна да карам спокойно, защото през паузата от 8 месеца, осъзнах, че по-добре да поседя известно време с празни ръце и после цял живот да се забавлявам на две колела, от колкото да избързам пак и при лоши стечения на обстоятелствата да се порадвам година или 2 и после цял живот да съжалявам за глупоста си...

Повярвай ми, че аз мислех по същия начин като теб, и ми трябваха две години да проумея как стоят нещата в действителност, не прави тази грешка и няма да съжаляваш, защото рано или късно ще стигнеш до тази гледна точка. Само че ще си изгубил много време и излишни средства ;)

Успех :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот gjfts » Съб Ное 03, 2007 5:47 pm

@alpina Благодаря за съветите ,те ще послужат на мен и надявам се на много други ,които също като мен, до този момент са се заблуждавали. :bowdown:
Light that shit Smoke that shit Pass that shit
gjfts

Рейтинг: 1053

Мнениеот Alpina » Съб Ное 03, 2007 5:53 pm

Искрено се надявам, наистина да не сменяш частите по колелото с по-хубави, а да имаш търпението да събереш сума за по-хубаво цяло, а до тогава да се радваш и ползваш това, което имаш.

Извинявам се за многото грешки, ама съм малко уморен, а и не ми се оправят :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот ThePa1n » Съб Ное 03, 2007 6:09 pm

Alpina много ти благодаря за съветите които ми даде и мисля да ги послушам!! да карам сега с тва колело и да събирам за по добро :) :bowdown: :bowdown: :bowdown: :beer:
ThePa1n

Мнениеот SpawnY » Съб Ное 03, 2007 7:50 pm

сички сме започнали с кочини момче и секое начало си е трудно, но ти караи и се мечтаи, както казва Пауло Куелио, ако пожелаеш нещо универзума ще напраи всичко за вазможно за тоа да се осьществови ( сорка ако не написах както тря ама трудна дума мааа му)
Аватар
SpawnY

Рейтинг: 1203

Мнениеот M1010X » Съб Ное 03, 2007 8:31 pm

SpawnY написа: :puke:

Я се скрий бе!

Колкото до евтините колела - производителността на една система се определя от най-слабия компонент, а не от най-добрия. С други думи, няма смисъл да наливаш пари в тоя байк :) А ако все пак решиш да го правиш (за да закрепваш положението - както си направил с Магурата), прави го с части, които можеш да използваш и на следващ етап. Въпреки че по мои наблюдения, най-смислено е направо да вземеш нещо по-горен клас и него да ъпгрейдваш.
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот THEZOGGO » Съб Ное 03, 2007 11:47 pm

M1010X написа:
SpawnY написа: :puke:

Я се скрий бе!

:rofl:
@M1010X
Ти, просто си:
нечовек
:bowdown: :beer:
@Alpina
Бате, не ти прочетох поста,(утре като стана от сън тогава ще го прочета) но само заради дължината му - евала за старанието. :bowdown: :beer:
@ThePa1n
Пич, добре дошъл в форума.
Едит:
@Алпина
прочетох ти поста:)
@ThePa1n
Споерд мен колелото ти като за начало е добре, отдели си пари за екипировка, Алпина е прав, дай 150 - 200 лв за фул фейс.Според мен каската трябва да ти е приоритет, след това ще продължиш с останалата екипировка. С течение на времето ако се разровиш из форума, ще откриеш много интересни и полезни отговори на въпросите които си задаваш.:)
Между другото от къде си?
Последна промяна THEZOGGO на Нед Ное 04, 2007 12:09 am, променена общо 1 път
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот zero » Съб Ное 03, 2007 11:54 pm

Добре дошъл The Pain .Внимавай с тази предна спирачка и с тази вилка. ;) :agree:
Аватар
zero

Рейтинг: 1563

Мнениеот nikudini » Съб Ное 03, 2007 11:59 pm

The Pain Знам кво е. Аз в момента съм в подобно състояние, но поне имам приятели (доста) които са доста напреднали и аз покраи тях. Нищо че в момента карам спринт фокус с в-брейк. Карай и се кефи, само помни каска винаги.
Аватар
nikudini

Рейтинг: 1629

Мнениеот Besen na Kolelo » Нед Ное 04, 2007 1:04 am

хахахаах тоя пичага го видях на протеста за матурите,на който протест аз виках ЗА матурите,а не против тях и го питах,дали т'ва е магура,щото не виждах добре,нали знаете камери хора с апарати Бесния трябва да позира и между другото видях човек на байк с магура и така.... :)
I spit on the face of the people who don't want to be cool
Аватар
Besen na Kolelo

Мнениеот Admin » Нед Ное 04, 2007 1:16 am

@SpawnY
Хубаво е, че цитираш книги, но би било още по-добре да пишеш грамотно, защото следващият ти такъв пост ще замине в коша. Без предупреждение и уведомление.

Edit: Извинявам се за това включване, сега разбрах, че българският не ти е роден език, т.е. нормално е да правиш грешки, така че приеми извиненията ми. :agree: :beer:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот ThePa1n » Нед Ное 04, 2007 1:29 am

Besen na Kolelo написа:хахахаах тоя пичага го видях на протеста за матурите,на който протест аз виках ЗА матурите,а не против тях и го питах,дали т'ва е магура,щото не виждах добре,нали знаете камери хора с апарати Бесния трябва да позира и между другото видях човек на байк с магура и така.... :)

Първо мерси на всички за бързите съвети и отговори.
и второ: хаха да бях там целия в кал, и някой дойде да ме пита дали е магура тва... не знам дали ти беше.
За пичагата който питаше от каде съм. от софия съм :)
ThePa1n

Мнениеот ThePa1n » Нед Ное 04, 2007 1:31 am

Хора не знам дали е добра идея, но тъй като нямам пари за ново по-добро колело мисля тва да си го правя малко по малко докато не му сменя всичко от до :beer:
ThePa1n

Мнениеот did » Нед Ное 04, 2007 1:33 am

ThePa1n, има бутон за редактиране на мненията до 1 час, след като си ги пуснал. Не пущай така едно след друго по няколко, а си редактирай предишното, щото ще се караме ;)

... пък аз на Alpina му обяснявах, че няма смисъл да се хАби, ама той - "не, та не! ша пиша ферман!"
Аватар
did

Мнениеот ShadowConspiracy » Нед Ное 04, 2007 9:11 am

@ThePa1n - в такъв случай просто го карай, без да го "правиш". Недей да набутваш пари. Слушай какво ти казва Alpina.
Аватар
ShadowConspiracy

Рейтинг: 1364

Мнениеот Alpina » Нед Ное 04, 2007 9:52 am

ThePa1n написа:Хора не знам дали е добра идея, но тъй като нямам пари за ново по-добро колело мисля тва да си го правя малко по малко докато не му сменя всичко от до :beer:

Аз ти казах да не го правиш, дадох ти пример защо. Останалите ти казаха, да не го правиш - казаха ти и защо. Ако мислиш, че слагайки хубави части, ще се получи нещо - сбъркал си, просто ще потрошиш частите, буквално по-бързо от евтините такива и само пари ще набуташ. Казах ти, че след като не разполагаш с пари, трябва да почнеш да събираш - година, година и половина, две ако трябва, а до тогава да правиш само необходими ремонти и смяни по сегашното ти колело, ама ти пак
ThePa1n написа:Хора не знам дали е добра идея...

Не, не е добра идея, това е най-лошата идея и се опитвам да те откажа от нея, понеже сам ще го разбереш, ама примерно след като си дал 600 лева за части, които си счупил пак, понеже рамката не е хубава или останалите компоненти. Събери 200лв. Купи си RAM HT2 рамка, прехвърли каквото можеш на нея и тогава пеимврно събери 400 и си вземи вилка, събери 200 и си вземи колелата, събери.... това е евинствения правилен начин. Да имаш хубава рамка и да градиш на нея, а не обратното, което ще ти излезне поне с 50% по-скъпо, ако не и двойно. Откажи се от мека рамка, ако нямаш 1200-1500лв само за рамката!!! Просто твърда рамка за 200лв, използвана за това, което ти искаш е в пъти по-добре от колкото мека за 400. Не се опитвам да те излъжа или метна, а просто да ти спестя 2-3 години, за да сам стигнеш до този извод. Един HT2, ще вози не по твърдо от твойто колело. Единствения момент е, че ще кривиш по-често задната си капла, в сравнение със сегашното, но това ще е, докато не се научиш да караш правилно, а със сегашното ти колело, ще седиш на много по-ниско ниво, от това с което можеш да отидеш, чрез един хубав твърдак.

Сам решаваш какво да правиш, макар did за пореден път да беше прав. Май нямаше и грам смисъл да се опитам да те разубедя, макар ферманите, защото сигурно пак ще тръгнеш в грешната посока и само натрупването на грешките ти, ще те накара да разбреш, че не си бил прав, макар яко късно :)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот ko3er » Нед Ное 04, 2007 11:49 am

@ThePa1n:

Първо Добре дошъл във Форума

И а бях в същото положение преди около 1 година когато се запалих пак.Докарах си старото колело и започнах да го карам,като си мислех че малко по малко ще му сменям чарковете и ще стане супер колело.карах го две три седмици и предвид агресивния ми стил на карне (и най-вече след 1 път когато много бързах)частите започнаха малко по малко да се износват и чупят.Появиха се луфтове и в последствие счупих средно ,курбелите се изкривиха счупих предната спирачка и т.н. и вече тотално реших че няма смисъл да се занимавам с това колело.И така дойде лятната ваканция,започнах да работя и с изкараните пари (които имах възможността да взимам когато поискам)купувах колелото част по част най-вече втора ръка от пазара.И така купувах купувах цяло лято та даже и до към началото на октомври миналата година и няй-накрая след огромното чакане сглобих едно перфектно твърдо колело за 1300 лв съвсем точно отговарящо на изискванията ми (особено след като по-нататък смених предницата)и сега съм повече от доволен от положените усилия,време и най-вече желание.

Затова моят съвет (даже ако ти бях баща щях да те принудя) към теб е карай си това колело,ако нещо му се счупи сложи пак същото,а със събраните пари купувай частите за новото колело една по една и в крайна сметка ще сглобиш колелото което искаш (било то твърдо или меко)и най-важното стреми се винаги по-скоро към по качествено,от колкото към по-евтино за да останеш наистина доволен накрая.ИМАЙ ТЪРПЕНИЕ само то ще те отведе при желания резултат.А относно парите смятам че думата "изкарани" е много по-хубава от думата "събрани"(най-малко заради корена) ;) ;) ;)

Айде успех и дано вземеш правилното решение.
Аватар
ko3er

Рейтинг: 1955

....

Мнениеот Junkata » Нед Ное 04, 2007 12:01 pm

важното че е почнал :D се се тръгва от някъде и с труд , и усилия се постига нещо :beer: успех колега :beer:
Skype - Junkata1gsm - 0886062286
http://www.vbox7.com/play:3f84832f
Никога Не Позволявай на Страха да Проваля Живота Ти ...
Аватар
Junkata

Рейтинг: 1003

Мнениеот MIRO A » Нед Ное 04, 2007 12:32 pm

@Alpina е прав и аз като си търсех колело (вярно са не съм с кой знае кво) си виках да е меко та да не ми е гадно на дупки и т.н. Така че ако имаш това на ум, по - добре си го избий, защото съм чувал за много хора страдащи от меки рамки.
Live free or die trying
Аватар
MIRO A

Рейтинг: 971

Мнениеот ko3er » Нед Ное 04, 2007 12:40 pm

И аз мисля че за хора с по-скромно финансово положение твърдата рамка е по-добрият избор,защото за да има смисъл от мека рамка тя трябва да е хубава(а те са доста скъпи) и шока трябва да е хубав с много настройки,локаут и т.н.(който пак е скъп).Общо взето тия две неща могат да ти излезнат колкото (ако не и повече) цяло хубаво колело с твърда рамка.А и незнам някак си с твърдака всичко мие по-директно и карането ми доставя доста повече удоволствие и адреналин.
Аватар
ko3er

Мнениеот alxrmc » Нед Ное 04, 2007 12:46 pm

Може би ще провокирам отрицателни реакции с мнението си,но на твое място аз бих си продал колелото . След това щях да си взема един Катерач на старо и щях да се кефа!
Аватар
alxrmc

Рейтинг: 977

Мнениеот ko3er » Нед Ное 04, 2007 12:49 pm

alxrmc написа:Може би ще провокирам отрицателни реакции с мнението си,но на твое място аз бих си продал колелото . След това щях да си взема един Катерач на старо и щях да се кефа!

Ако не си забелязал той с кефи на спускане не на катерене ;) ;) ;) :agree:
Аватар
ko3er

Мнениеот alxrmc » Нед Ное 04, 2007 1:25 pm

Ако не си забелязъл Катерача ( Climber ) става много повече за надолу макар и да е твърда рамка .
Аватар
alxrmc

Рейтинг: 977

Следваща

Назад към Общ форум