Текстове касаещи Велосипедистите в ЗДП

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Текстове касаещи Велосипедистите в ЗДП

Мнениеот jivkonik » Вто Фев 12, 2008 10:59 am

Преди малко се зачетох и реших да цитирам тук.

чл. 15 ал.(5) Когато няма специално предназначена за тях пътна лента или алея, водачите
на мотопеди, велосипеди и други немоторни превозни средства може да използват за
движение разположения отдясно по посоката на движението им пътен банкет, ако той е
годен за това и ако това не пречи на другите участници в движението.
ал. (6) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Когато пътна лента е сигнализирана за
движение само на превозни средства от редовните линии за обществен превоз на
пътници, се забранява движението на други пътни превозни средства.

Чл. 79. За да участва в движението по пътищата, отворени за обществено
ползване, всеки велосипед трябва да има изправни:
1. спирачки;
2. звънец и да няма друг звуков сигнал;
3. устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред
и червен светлоотразител отзад; допуска се поставянето на устройство за излъчване на
червена светлина отзад;
4. бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани
на колелата.
Чл. 80. Водачът на велосипед е длъжен да се движи възможно най-близо до
дясната граница на платното за движение.
Чл. 81. На водача на двуколесно пътно превозно средство е забранено:
1. да се движи успоредно до друго двуколесно пътно превозно средство;
2. да управлява превозното средство, без да държи кормилото с ръка, както и да
освобождава педалите, с които контролира превозното средство;
3. да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или
да се държи за него;
4. да превозва, тегли или тласка предмети, които пречат на управлението на
превозното средство или създават опасност за другите участници в движението;
5. да управлява превозно средство по площите, предназначени само за
пешеходци; тази забрана не се отнася за велосипедисти на възраст до 12 години.
Чл. 82. Забранено е движението на велосипедисти в група за тренировка, ако
пред и зад групата няма придружители с автомобил или мотоциклет.

Раздел XXI. Правила за движение на пешеходците

Чл. 107. Пешеходец е всеки участник в движението, който се намира на пътя
извън пътно превозно средство и не извършва работа по пътя. За пешеходци се считат и
лицата:
1. които бутат или теглят детска или инвалидна количка или друго пътно
превозно средство без двигател и с широчина, по-малка от 1 метър;
2. които бутат велосипед, мотопед или мотоциклет;

Чл. 110. Извън населените места, при липса на банкет или тротоар или при
невъзможност те да бъдат използвани, лицата, бутащи велосипед, мотопед или
мотоциклет, са длъжни да се движат по платното за движение, като се придържат
възможно най-близо до дясната му граница.

§ 6. По смисъла на този закон:
19. "Велосипед" е пътно превозно средство най-малко с две колела, което се
привежда в движение с мускулната сила на лицето, което го управлява, с изключение на
инвалидните колички.

Интересен подход към бутането на велосипед най-в дясно по посока на движението, въпреки предписаното за пешеходци движение отляво срещу движението с цел по-добра видимост на "връхлитащия" трафик..... :dunno:

Хъм съгласно ал. (6) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) съм в нарушение, карайки велосипед най-в дясно в БУС лентата по бул. Европа :bigeyes: :bigeyes: :bigeyes: Тоест трябва да избягвам вече карането там, защото е НАПЪЛНО НЕБЕЗОПАСНО да се намирам с колело по пътното платно и да не съм максимално близо до десния бордюр!!!
Онази снимка за комибинираната БУС и велолента в една друга тема за сега е приятен мираж за жадните ни велоочи.... Даже караме и в нарушение по БУС лентите, да ни е честито!!! :bawling: :bawling: :bawling:

Законодателя е "забравил" за съществиването на Велосипедиста като участник в движението, тези текстове са на 100 години сигурно..... :(!:
Аватар
jivkonik

Рейтинг: 2000

Мнениеот MIRO A » Вто Фев 12, 2008 11:17 am

Може да се вкара в програмата на Велоеволюция план за разрешаване на движението на велосипедисти в БУС лентите.
Live free or die trying
Аватар
MIRO A

Рейтинг: 971

Мнениеот ACID BURN » Вто Фев 12, 2008 11:22 am

За да участва в движението по пътищата, отворени за обществено
ползване........
........да управлява превозното средство, без да държи кормилото с ръка.

Do you see anythink wrong here? :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
Аватар
ACID BURN

Рейтинг: 1820

Мнениеот jivkonik » Вто Фев 12, 2008 11:26 am

ACID BURN написа:да управлява превозното средство, без да държи кормилото с ръка.

Е, все едно не си управлявал без да държиш кормилото?! С леко изместване на центъра на тежестта спрямо оста на движение и колелото завива?!
Текста си е много на място, такива неща НЕ трябва да се правят на пътното платно! :nono: :nono: :nono:
Аватар
jivkonik

Мнениеот ACID BURN » Вто Фев 12, 2008 11:28 am

Ааааа сега видях че пише на велосипедиста е забранено.Извинявам се.

П.П.Айде честит 2000 ранк :) на живковник ако не си го имал де.
Аватар
ACID BURN

Мнениеот Reactor » Вто Фев 12, 2008 11:35 am

ACID BURN написа:За да участва в движението по пътищата, отворени за обществено
ползване........

:agree: Изображение
Изображение
Не знам какъв е бил тоя който е писал тея правила,но тези текстове трябва да се преработят и то спешно.И май от там трябва да се започне преди велоалеите.
Аватар
Reactor

Мнениеот Redhat » Вто Фев 12, 2008 11:39 am

MIRO A написа:Може да се вкара в програмата на Велоеволюция план за разрешаване на движението на велосипедисти в БУС лентите.

:crazy:

В момента движението на велосипедисти разширено до безкрайност, без да бъде ограничавано или контролирано по какъвто и да било начин.
You Bastards!
Аватар
Redhat

Мнениеот ACID BURN » Вто Фев 12, 2008 11:42 am

Reactor написа:
ползване........

Изображение
Не знам какъв е бил тоя който е писал тея правила,но тези текстове трябва да се преработят и то спешно.И май от там трябва да се започне преди велоалеите.

Не бе нищо му няма ако го прочетеш ще видиш, че е правилно.Аз щото го четох на вентилаторна система и затова. :) Моя е грешката.
Аватар
ACID BURN

Мнениеот jivkonik » Вто Фев 12, 2008 11:46 am

Reactor написа:
ползване........

Изображение

Какво точно не одобряваш в тях?
За мен бутането в крайно дясно е малко ... странно, да кажем (логиката да виждаш това, което се опитва да те блъсне и да го избегнеш).
Другите текстове имат нужда от допълване, каските трябва да се сложат задължително!
Звънеца също е малко странно... защо пък точно ЗВЪНЕЦ и нищо друго?! А не може ли тромба?
Забраната за карането в БУС лентата ДЕФАКТО забранява каране на вилосипед по булеварди с БУС лента, но предполагам (без да съм компетентен) е заради желанието тази лента да е свободна, да не се налага градския транспорт да изпреварва каквото и да било в нея (та било то и велосипед) и да навлиза в другите ленти....
Няма текст кога да се ползвя тази задължителна предна "светлина"?! Хубаво ИМАШ я инсталирана, но кога я пускаш?!
Доста неща трябва да се допишат и доизпипат в частта за велосипедистите на пътя.... защото на базата на този основополагащ закон и Общините правят техните правила за отрегулиране на движението на велосипедисти в градска среда....
Аватар
jivkonik

Мнениеот jivkonik » Вто Фев 12, 2008 11:50 am

Redhat написа:
MIRO A написа:Може да се вкара в програмата на Велоеволюция план за разрешаване на движението на велосипедисти в БУС лентите.

В момента движението на велосипедисти разширено до безкрайност, без да бъде ограничавано или контролирано по какъвто и да било начин.

"Свободата води до СВОБОДИЯ, а СВОБОДИЯТА - до АНАРХИЯ" ;)

Има ДОСТАТЪЧНО ограничения, за които можеш да си получиш глобата от "съвестен" (заядлив) катаджия!
Караш по тротоара, нямаш звънец и светлоотразители на колелата! Примерно! :D
Аватар
jivkonik

Мнениеот airborneone » Вто Фев 12, 2008 11:50 am

евала че си се сетил да дадеш текста в отделна тема :agree:
Това до голяма степен пояснява
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот ACID BURN » Вто Фев 12, 2008 11:52 am

Виж сега та лента жълта дето е за автобусите тя никога не е била празна иначе нямаше да има такива задръсвания.На мен баща ми ми е казвал, в Германия като влезнеш в жълтата линия и те вглобяват.Нз каква е системата там, това може дид да ни каже.Кво остава велосипедисти да се движат.
Аватар
ACID BURN

Мнениеот Redhat » Вто Фев 12, 2008 12:18 pm

jivkonik написа:
Redhat написа:В момента движението на велосипедисти разширено до безкрайност, без да бъде ограничавано или контролирано по какъвто и да било начин.

"Свободата води до СВОБОДИЯ, а СВОБОДИЯТА - до АНАРХИЯ" ;)

Забравих "на практика";)

jivkonik написа:Караш по тротоара, нямаш звънец и светлоотразители на колелата!

Busted :rofl:
You Bastards!
Аватар
Redhat

Мнениеот SpoileR » Вто Фев 12, 2008 12:34 pm

jivkonik написа:Звънеца също е малко странно... защо пък точно ЗВЪНЕЦ и нищо друго?! А не може ли тромба?

е ти буквално ли разбираш всичко? ;)

Много ясно, че може всякъкво средство за звукова сигнализация...
ако искаш и тромба от параход може да си сложиш :)

Друг е въпроса, че ако решат да се заядат, понеже пише "ЗВЪНЕЦ", могат да го направят, щото така пише...

пише звънец защото:

jivkonik написа: тези текстове са на 100 години сигурно.....

:beer: :)
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот codename47 » Вто Фев 12, 2008 12:46 pm

.....пътен банкет - такова нещо вече няма по новите улици, сещам се от едно време че наистина имаше и беше много удобно, даже съм карал по него по Околовръстното
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот Pr3d4t0R » Вто Фев 12, 2008 1:17 pm

codename47 написа:.....пътен банкет - такова нещо вече няма по новите улици, сещам се от едно време че наистина имаше и беше много удобно, даже съм карал по него по Околовръстното

:offtopic:

напротив - точно по новите пътища (извънградски) изграждат банкет и то достатъчно равен и удобен, за да караш колело върху него.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Sky_Knight » Вто Фев 12, 2008 1:23 pm

Pr3d4t0R написа:
codename47 написа:.....пътен банкет - такова нещо вече няма по новите улици, сещам се от едно време че наистина имаше и беше много удобно, даже съм карал по него по Околовръстното

напротив - точно по новите пътища (извънградски) изграждат банкет и то достатъчно равен и удобен, за да караш колело върху него.

А относно ЗДП - определено ще е да е старичък текст, но например честно казано някои неща съм ги пропуснал, докато учех за шофьорския (например, че велосипедите нямат място на тротоара, освен ако не се бутат... ) Ами че то в София значи никъде не може да се кара.

@jivkonik :agree: Това абсолютно всичко ли е?
?
Аватар
Sky_Knight

Рейтинг: 1849

Мнениеот Reactor » Вто Фев 12, 2008 1:37 pm

Sky_Knight написа:
Pr3d4t0R написа:

А относно ЗДП - определено ще е да е старичък текст, но например честно казано някои неща съм ги пропуснал, докато учех за шофьорския (например, че велосипедите нямат място на тротоара, освен ако не се бутат... ) Ами че то в София значи никъде не може да се кара.

@jivkonik :agree: Това абсолютно всичко ли е?

Велосипедиста не е защитен от закон нито като велосипедист нито като пешеходец.Така че споровете са малко излишни докато не се уточни кой какви права има :)

Pr3d4t0R,Sky_Knight благодаря за помпата.Шока бачка екстра сега :agree: :)
Аватар
Reactor

Мнениеот jivkonik » Вто Фев 12, 2008 1:40 pm

http://www.kat.mvr.bg/activ.htm
От тук ги четох, това са най-актуалните (поне би трябвало да е така, с оглед източника!).

Потърсих по дума ВЕЛОСИПЕД и хванах текстовете, където е цитирана. Иначе не съм хванал всички тесктове касаещи ПЪТНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА, а по смисъла на ЗДП Велосипеда е точно такова ППС!
Не съм цитирал правилата за подаване на сигнали за извършване на маневра - ето ги и тях:

Раздел V. Маневри

Чл. 25. (1) Водач на пътно превозно средство, който ще предприеме каквато и
да е маневра, като например да излезе от реда на паркираните превозни средства или да
влезе между тях, да се отклони надясно или наляво по платното за движение, в частност
за да премине в друга пътна лента, да завие надясно или наляво за навлизане по друг
път или в крайпътен имот, преди да започне маневрата, трябва да се убеди, че няма да
създаде опасност за участниците в движението, които се движат след него, преди него
или минават покрай него, и да извърши маневрата, като се съобразява с тяхното
положение, посока и скорост на движение.
(2) При извършване на маневра, която е свързана с навлизане изцяло или
частично в съседна пътна лента, водачът е длъжен да пропусне пътните превозни
средства, които се движат по нея. Когато такава маневра трябва едновременно да
извършат две пътни превозни средства от две съседни пътни ленти, с предимство е
водачът на пътното превозно средство, което се намира в дясната пътна лента.
Чл. 26. Преди да завие или да започне каквато и да е маневра, свързана с
отклонение встрани, водачът е длъжен своевременно да подаде ясен и достатъчен за
възприемане сигнал. Сигналът се подава със светлинните пътепоказатели на превозното
средство, а за превозните средства, които нямат светлинни пътепоказатели или те са
повредени - с ръка. Сигналът, подаван със светлинните пътепоказатели, трябва да е
включен през цялото време на извършване на маневрата и се прекратява веднага след
приключване на маневрата. Сигналът, подаван с ръка, може да бъде прекратен
непосредствено преди започване на маневрата.

Лично на мен ми се ще в един бъдещ ЗДП да е точно и ясно формулирано поведението на велоспедиста на кръстовища и по-специално престрояването - има ли право да го прави когато на кръстовището има лента за завой само надясно, а велосипедиста иска да продължи направо или не?! Тази тема сме я дискутирали невъднъж
и определено оставя "доста място за тълкуване", а когато в един закон има оставено "доста място за тълкуване" това не е добре! :)
Аватар
jivkonik

Мнениеот RAM-FR » Вто Фев 12, 2008 1:41 pm

Redhat написа:

Теб явно не са те спирали на Цариградско защото караш в БУС лентата

Едит
jivkonik написа:Лично на мен ми се ще в един бъдещ ЗДП да е точно и ясно формулирано поведението на велоспедиста на кръстовища и по-специално престрояването - има ли право да го прави когато на кръстовището има лента за завой само надясно, а велосипедиста иска да продължи направо или не?! Тази тема сме я дискутирали невъднъж
и определено оставя "доста място за тълкуване", а когато в един закон има оставено "доста място за тълкуване" това не е добре! :)
:agree:
Аватар
RAM-FR

Рейтинг: 1958

Мнениеот Reactor » Вто Фев 12, 2008 1:51 pm

jivkonik написа:
Reactor написа:
ползване........

Изображение

Какво точно не одобряваш в тях?
За мен бутането в крайно дясно е малко ... странно, да кажем (логиката да виждаш това, което се опитва да те блъсне и да го избегнеш).
Другите текстове имат нужда от допълване, каските трябва да се сложат задължително!
Звънеца също е малко странно... защо пък точно ЗВЪНЕЦ и нищо друго?! А не може ли тромба?
Забраната за карането в БУС лентата ДЕФАКТО забранява каране на вилосипед по булеварди с БУС лента, но предполагам (без да съм компетентен) е заради желанието тази лента да е свободна, да не се налага градския транспорт да изпреварва каквото и да било в нея (та било то и велосипед) и да навлиза в другите ленти....
Няма текст кога да се ползвя тази задължителна предна "светлина"?! Хубаво ИМАШ я инсталирана, но кога я пускаш?!
Доста неща трябва да се допишат и доизпипат в частта за велосипедистите на пътя.... защото на базата на този основополагащ закон и Общините правят техните правила за отрегулиране на движението на велосипедисти в градска среда....

Именно :agree: Сам виждаш колко неща са противоречиви и неясни.Значи трябва да се променят.Каските трябва да са задължителни наистина.Ако караш в БУС лентата и недай си Боже те блъсне нещо нямаш шансове - ВИНОВЕН,защото мястото ти не е там/закон/ независимо кой какво е имал пред вид.Даже може да се наложи да заплатиш драскотините по рейса например/политика на застрахователя/По тротоара - пак не може.По банкета,ама ако става за това.Демек ако е ремонтиран и нормален път т.н.Тези неща и тези които си допълнил - тях не одобрявам. ;) :agree:
Аватар
Reactor

Мнениеот jivkonik » Вто Фев 12, 2008 1:57 pm

Reactor
НЕ е защитен достатъчно от гледна точка на НАКАЗАТЕЛНОТО ПРАВО може би? От гледна точка на ЗДП и ППЗДП е защитен! А грубото погазване на основни правила на ЗДП и неадекватното санкциониране от служителите на КАТ е друг въпрос.
90% от ситуациите в листовките са с верен отговор "намалявам скоростта с готовност за спиране" - това, че не се спазва е въпрос на санкциии!!!
В твоя случай - блъснат си от кола, минаваща на червено - отиваш към наказателното право, водача на колата е ПОГАЗИЛ грубо ЗДП!!! И трябва да понесе последстивята за това - (колкото Стависки ги понесе.... :bawling: :bawling: :bawling: )
Ето какво би трябвало да ти се случи ако дори отнемеш предимство на пешеходец на пешеходна пътека - отнемат се 10 контролни точки:

19. За неправилно преминаване през пешеходна пътека.
/чл.183, ал.4, т.1 ЗДвП/ 10 к.т.

Скоро на един познат му праснаха акт, че не пуснал една женица пресичаща на пешеходна пътека - при това без произшествие, катаджията бил на метри след пътеката! Евала, можело значи! Сега чака решението да видим по коя точка какви пари и точки ще му взимат....
Аватар
jivkonik

Мнениеот Reactor » Вто Фев 12, 2008 2:07 pm

jivkonik написа:Reactor
НЕ е защитен достатъчно от гледна точка на НАКАЗАТЕЛНОТО ПРАВО може би? От гледна точка на ЗДП и ППЗДП е защитен! А грубото погазване на основни правила на ЗДП и неадекватното санкциониране от служителите на КАТ е друг въпрос.
90% от ситуациите в листовките са с верен отговор "намалявам скоростта с готовност за спиране" - това, че не се спазва е въпрос на санкциии!!!
В твоя случай - блъснат си от кола, минаваща на червено - отиваш към наказателното право, водача на колата е ПОГАЗИЛ грубо ЗДП!!! И трябва да понесе последстивята за това - (колкото Стависки ги понесе.... :bawling: :bawling: :bawling: )
Ето какво би трябвало да ти се случи ако дори отнемеш предимство на пешеходец на пешеходна пътека - отнемат се 10 контролни точки:

19. За неправилно преминаване през пешеходна пътека.
/чл.183, ал.4, т.1 ЗДвП/ 10 к.т.

Скоро на един познат му праснаха акт, че не пуснал една женица пресичаща на пешеходна пътека - при това без произшествие, катаджията бил на метри след пътеката! Евала, можело значи! Сега чака решението да видим по коя точка какви пари и точки ще му взимат....

Сигурно е така :) :peace: Прав си :agree:.Просто мен още ме тресат емоциите :V: за което искренно съжалявам.
Аватар
Reactor

Мнениеот jivkonik » Вто Фев 12, 2008 2:10 pm

Ахааа ето къде ще се глобяваме:

(4) (Нова - ДВ, бр. 85 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Наказва се с глоба
50 лв. водач, който:
1. неправилно преминава през пешеходна пътека;
2. неправилно преминава покрай спирка на превозни средства за обществен
превоз на пътници или покрай спиращ или спрял автобус;
3. преминава при сигнал на светофара, който не разрешава преминаването;
4. управлява пътно превозно средство, което не е моторно, без необходимите
светлоотразителни елементи;
:D
5. управлява моторно превозно средство с износени или разкъсани гуми;
6. използва мобилен телефон по време на управление на превозното средство,
освен при наличие на устройство, позволяващо използването на телефона без участието
на ръцете му;
7. не изпълнява задължението за използване на предпазен колан или носене на
каска;
8. неправилно престоява или паркира в зоната на пешеходна пътека, спирка за
обществен превоз на пътници или кръстовище;
9. престоява или паркира като втори ред в активна лента за движение до спрели
моторни превозни средства по посока на движението;
10. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) превозва деца в нарушение на изискванията на
глава втора, раздел ХХV.
Аватар
jivkonik

Мнениеот Redhat » Вто Фев 12, 2008 2:40 pm

jivkonik написа:Ахааа ето къде ще се глобяваме:

(4) (Нова - ДВ, бр. 85 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Наказва се с глоба
50 лв. водач, който:
1. неправилно преминава през пешеходна пътека;
2. неправилно преминава покрай спирка на превозни средства за обществен
превоз на пътници или покрай спиращ или спрял автобус;
3. преминава при сигнал на светофара, който не разрешава преминаването;
4. управлява пътно превозно средство, което не е моторно, без необходимите
светлоотразителни елементи;
:D
5. управлява моторно превозно средство с износени или разкъсани гуми;
6. използва мобилен телефон по време на управление на превозното средство,
освен при наличие на устройство, позволяващо използването на телефона без участието
на ръцете му;

7. не изпълнява задължението за използване на предпазен колан или носене на
каска;

8. неправилно престоява или паркира в зоната на пешеходна пътека, спирка за
обществен превоз на пътници или кръстовище;
9. престоява или паркира като втори ред в активна лента за движение до спрели
моторни превозни средства по посока на движението;
10. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) превозва деца в нарушение на изискванията на
глава втора, раздел ХХV.

Още няколко често срещани основания за глоба велосипедисти :D
You Bastards!
Аватар
Redhat

Мнениеот jd » Вто Фев 12, 2008 3:38 pm

Чл. 5. (1) Всеки участник в движението по пътищата:
.......
3. (нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от
2007 г.) да не управлява пътно превозно средство под въздействие на алкохол, наркотици или други упойващи вещества.

а забравяте и това. макар, че мисля коментар по него просто няма смисъл - то си е очевидно защо и как. ;)
Аватар
jd

Мнениеот PtD » Вто Фев 12, 2008 4:05 pm

Хехе, гледайте как ще спазвам тези правила, докато ме засичат както си искат, карат в насрещното, или пресичат на червено :evil:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот taurus13 » Сря Фев 13, 2008 10:40 am

За добро или лошо колоезденето не е на мода в БГ - на нас гледат като на откачалки. Повечето хора като навършат 20 години се качват на коли и зае..ват колелото. Аз съм на 35 и с удоволствие си го карам из града. Спазвам предимно правила за собствената си безопасност - когато искам карам по тротоарите, когато пък са заети по платното. Пресичам както ми дойде - я като пешеходец, я като ППС. Случва се да карам и употребил леки уопйващи в-ва като алкохол в умерени дози. Изобщо какви закони, какви правила за движение... За мое щастие обаче, именно щото сме малко и гледат на нас като на откачени ентусиасти(еле пък през зимата), мога да правя всичко това. Незнам какво ще стане, ако по тротоарите (дето и без това едвам се минава от спрели коли) почнат да летят велосипедисти постоянно...вероятно ще има обществено недоволство, сгазени пешеходци, репортажи по ТВ и други такива. Но пък така ще се стигне може би до някакво смислено решение за велосипедния транспорт, който е така приятен и здравословен:)
Аватар
taurus13

Мнениеот MIRO A » Сря Фев 13, 2008 10:51 am

taurus13 написа:За добро или лошо колоезденето не е на мода в БГ - на нас гледат като на откачалки. Повечето хора като навършат 20 години се качват на коли и зае..ват колелото. Аз съм на 35 и с удоволствие си го карам из града. Спазвам предимно правила за собствената си безопасност - когато искам карам по тротоарите, когато пък са заети по платното. Пресичам както ми дойде - я като пешеходец, я като ППС. Случва се да карам и употребил леки уопйващи в-ва като алкохол в умерени дози. Изобщо какви закони, какви правила за движение... За мое щастие обаче, именно щото сме малко и гледат на нас като на откачени ентусиасти(еле пък през зимата), мога да правя всичко това. Незнам какво ще стане, ако по тротоарите (дето и без това едвам се минава от спрели коли) почнат да летят велосипедисти постоянно...вероятно ще има обществено недоволство, сгазени пешеходци, репортажи по ТВ и други такива. Но пък така ще се стигне може би до някакво смислено решение за велосипедния транспорт, който е така приятен и здравословен:)

Май ни остава само да пробваме :idea: :popcorn: :rofl:
Live free or die trying
Аватар
MIRO A

Рейтинг: 971

Мнениеот jivkonik » Сря Фев 13, 2008 10:55 am

taurus13 написа:Но пък така ще се стигне може би до някакво смислено решение за велосипедния транспорт, който е така приятен и здравословен:)

;) Много е здравословен, нема що! Караш си край колонота коли в задръстването, половината 10 -15 годишни "кошници" са с махнати катализатори, щото нашенеца пари за глупости не дава (Нов катализатор ли?! Я че им ..... мамата, че го махнем тоя боклук, па и колата че има повече мощност!!!) :crazy: :crazy: :crazy:
Тук-таме някое дизелово Икарусче или дуг по-голям камион и те стоят в задръстването - "за цвят и вкус" на здравословното придвижване с колело!!! :D
Ще стане здравословен когато "някога" намалят автопотока или разделят вело от автопотока... някак .... :popcorn:

От миналата година карам с това:
http://www.respro.com/products/urban-co ... chno_mask/

Има файда - за седмица филтъра видимо почернява!!!
Недостатъци също има - затуднява дишането малко, цената на маската и сменяемите филри също не е за пренебрегване....
Аватар
jivkonik

Следваща

Назад към Общ форум