Алтернативен транспорт ли са велосипедите?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Алтернативен транспорт ли са велосипедите?

Мнениеот XEK » Сря Апр 30, 2008 7:52 am

в момента (08:51) бо BBT тече предаване на тази тема. До тук се изговориха общи приказки, но има още 10 минути до края :D после ще направя кратко резюме.

след 10 минути: :D

в сутрешния блок на ББТ се разиска темата "Алтернативен транспорт ли са велосипедите?" не успях да разбера името на госта, защото се включих малко след началото, но говореше като човек от управата на София :D. Та разговора се състоя в това как е в БГ и как е в Европа, в общи линии чешене на езика, включиха се зрители с призив да се направят велоалеи във всеки квартал, да се премахнат колите от тротоарите и да се направят паркинги, както и отношението на шафьорите към колоездачите, но нямаше нищо конкретно за цел, обещания и намерения.
Но хубавото е, че се провежда обществен дебат в тази насока и !!се говори за нашите проблеми!! хаха
:beer:
Аватар
XEK

Рейтинг: 1478

Мнениеот Prodigy_FeN » Сря Апр 30, 2008 8:31 am

Това е доста добра новина! :) :beer: :bigeyes: Дано наистина направят описаните от теб неща! ;)
Аватар
Prodigy_FeN

Рейтинг: 969

Мнениеот lanzz » Сря Апр 30, 2008 9:47 am

казаха ли кога ще доставят новите отношения за шофьорите към колоездачите? кога ще ги раздават? :)
Аватар
lanzz

Рейтинг: 2000

Мнениеот MIRO A » Сря Апр 30, 2008 10:03 am

:dunno: :dunno: Пак се почва ..... Не се ли научихте че обещания от управляващите получаваме много, но не и действие, така че ... знаете какво следва.
Live free or die trying
Аватар
MIRO A

Рейтинг: 971

Мнениеот PtD » Сря Апр 30, 2008 12:03 pm

lanzz написа:казаха ли кога ще доставят новите отношения за шофьорите към колоездачите? кога ще ги раздават? :)

Как кога, като ни го спуснат от ЕС, разбира се.

Аз имам план за ускоряване на тази дейност - трябва да внесем 100-200 по-смотани колоездачи от Западен ЕС и да ги пуснем да прекосяват София от Люлин до Младост и от Надежда до Манастирски Ливади. Като ги изпобутат, ще дойдат и съответните директиви ;)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот naso » Сря Апр 30, 2008 1:16 pm

PtD написа:
lanzz написа:казаха ли кога ще доставят новите отношения за шофьорите към колоездачите? кога ще ги раздават? :)

Аз имам план за ускоряване на тази дейност - трябва да внесем 100-200 по-смотани колоездачи от Западен ЕС и да ги пуснем да прекосяват София от Люлин до Младост и от Надежда до Манастирски Ливади. Като ги изпобутат, ще дойдат и съответните директиви ;)
хъъъъм :) :rofl:
naso

Рейтинг: 1993

Мнениеот Silvestroff Gabrovo » Сря Апр 30, 2008 8:45 pm

PtD написа:

Аз имам план за ускоряване на тази дейност - трябва да внесем 100-200 по-смотани колоездачи от Западен ЕС и да ги пуснем да прекосяват София от Люлин до Младост и от Надежда до Манастирски Ливади. Като г и изпобутат, ще дойдат и съответните директиви ;)
УЖАС ще бъде като жертвено клане.
Silvestroff Gabrovo

Рейтинг: 1768

Мнениеот t.kyosev » Съб Май 03, 2008 10:08 pm

Споделете опит къде и как заключвате/оставяте колелетата. Аз лично нямам особен проблем да ходя до университета с колелото но ме е страх да го оставя за няколко часа без надзор.

За мен това е един от основните проблеми поради които велосипедите не могат да се наложат като алтернативен транспорт.
Аватар
t.kyosev

Рейтинг: 1724

Мнениеот kagami » Вто Май 06, 2008 6:22 pm

Някъде в темата за откраднатите колела (моля обърни внимание колко е дълга!) имаше писано за това как на някого му откраднали колелото от байк-паркинга на СУ. Така че внимавай къде си оставяш колелото.
Аз не внимавах достатъчно и после си купувах нови колела.
Важно е да вършиш това, което смяташ за правилно.
Аватар
kagami

Рейтинг: 1980

Мнениеот did » Вто Май 06, 2008 6:32 pm

велосипедите не са алтернативен транспорт.

велосипедите са основен транспорт!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот shepo » Вто Май 06, 2008 7:51 pm

за мен също са основен транспорт :agree:
shepo

Рейтинг: 1606

Мнениеот Reactor » Вто Май 06, 2008 8:22 pm

shepo написа:за мен също са основен транспорт :agree:

За мен също .... :agree:
Аватар
Reactor

Мнениеот shepo » Вто Май 06, 2008 8:56 pm

:beer: ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ШЕФОВЕТЕ ми забраниха да си вкарвам колелото в работата макар че там има още 20 колела :crazy: :crazy: :crazy:
shepo

Мнениеот did » Вто Май 06, 2008 8:57 pm

shepo написа::beer: ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ШЕФОВЕТЕ ми забраниха да си вкарвам колелото в работата макар че там има още 20 колела :crazy: :crazy: :crazy:

сменяй ги тия шефове!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот shepo » Вто Май 06, 2008 9:01 pm

краино време е ама все отлагам :crap: :beer:
shepo

Мнениеот t.kyosev » Вто Май 06, 2008 9:12 pm

kagami написа:Някъде в темата за откраднатите колела (моля обърни внимание колко е дълга!) имаше писано за това как на някого му откраднали колелото от байк-паркинга на СУ. Така че внимавай къде си оставяш колелото.
Аз не внимавах достатъчно и после си купувах нови колела.

Аз уча в Пловдив, но байк паркинга е само няколко триъгълни стойки за гумите. Един колега ми препоръча да използвам три катинара. Единия да завържа предната гума за стойката, предната гума за рамката и задната гума за рамката. Но пак ми се вижда афиф работа... Лошото е че и в офиса няма достатъчно място за байка... Кривина. Иначе не знам дали е основен или алтернативен но със сигурност е по-бърз от автобусите :) .
Аватар
t.kyosev

Рейтинг: 1724

Мнениеот Sp0nG » Вто Май 06, 2008 9:34 pm

Цялата работа със завързването и т.н. съм решил по следния начин. Имам 2ро градско колело, съвсем евтино и неатрактивно. Единствено трябва да е изправно! В случая имах едно старо мое.. Едно че не мъкнеш окачване и кво ли не и е 2 пъти по-леко, по-малко енергия ти трябва да въртиш, не те притеснява ако ти го откраднат. Стойността му възлиза на 30-40 лева може би. По-лесно се преживяват от 1000+. Ако някой е нарочил да открадне дадено колело, то той няма да бъде спрян от заключвалки. А и на очевидци не може да се разчита да го видят и спрат. Жертвате малко комфорт от карането на хубавата машина и поза от обикновения вид на возилото, но спестявате нерви и притеснения.
Аватар
Sp0nG

Рейтинг: 1912

Мнениеот Antares » Вто Май 06, 2008 9:41 pm

PtD написа:Как кога, като ни го спуснат от ЕС, разбира се.

И веднага разни психолого-историци, ще докажат, че баташкото клане не е мит, ами е дело на софийските шофьори...

За мен също велосипеда е основен транспорт, НО, стига да има къде да го оставя на безопасно място - паркинги, заключено на улицата за едикоеси не считам за безопасно място. На настоящата ми работа го държа в склада, където достъпа за външни лица е забранен. Иначе и аз мисля да си реставрирам стария стоманЕн твърдак и да си джиткам с него до магазина и за разходки из града, защото определено сегашното си колело, макар и по-семпло на вид (ht2) не смея да го оставя където и да е било, без да имам пряка видимост и да мога да го достигна за по-малко от 15 секунди...
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Harka » Вто Май 06, 2008 11:00 pm

Малко тъпо зададен въпрос - "Алтернативен транспорт ли са велосипедите?"
Алтернативен на какво, за кого...? За някои са алтернативен, за други основен, за трети напълно неприложим...
Аватар
Harka

Мнениеот bikerider » Сря Май 07, 2008 7:32 am

Harka написа:Малко тъпо зададен въпрос - "Алтернативен транспорт ли са велосипедите?"

Журналисти-специалисти... :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот skiman » Сря Май 07, 2008 8:22 am

За мен лично лятото велосипеда е основен транспорт. Моят шеф, за разлика от други се е погрижил за мен и колегите велосипедисти. Можем да си държим колелата в подземен охраняем гараж(има си съответната ниша, за да не пречат на колите), има съблекални с баня и топла вода. Та да не е необходимо да миришем на пор вдовец, след пристигане на работа. Единствено от мен се иска, да си взема в раницата резервна тениска или риза според случая. Зимата вече според спецификата на спорта, който практикувам, предпочитам да ходя на работа с кола(служебна, в която се возим минимум 3-ма), за да си щадя коленете......че и без това са фира вече от ските. :bawling:
За колегите, които имат проблем с шефовете-един разговор обикновено върши чудеса, проведен грамотно и аргументирано. Само за пример. От Подуене до Младост 1, с колело стигам за 12-14 мин. С кола за не по-малко от 20.....а това си е довод ;)
Аватар
skiman

Мнениеот Sky_Knight » Сря Май 07, 2008 12:38 pm

Дали "алтернативен", дали "основен", велосипедите са си транспортно средство. Въпросът е, че за градове като София, Варна, Пловдив, Бургас и някои други в страната ни, е пълна лудост да се кара колело. Било то и по велоалеи и по обозначени за това места. Който от вас се заблуждава, че е много готино и здравословно да се кара колело в приятните градски среди, да отиде да се прегледа. А който кара в града (тук визирам София) редовно... съжалявам, късно е за преглед. Вместо акции за велоалейки, простотии и други глупости, трябва да се търсят начини за ограничаване на автомобилите в градовете. Не е нормално на 6 - 7 милиона държава да имаме и толкова автомобили. Не е нормално всяко семейство да има по 2 + автомобила. Както и още много други ненормалности...

Та по темата отново: Велосипед на село - Основен транспорт. Велосипед в града - на балкона в къщи.

П.П. Има начин да се кара в града, естествено, но е свързан със закупуването на доста скъпи маски, чиито филтри са консуматив. Но за тези, които имат желание, това едва ли е проблем.
?
Аватар
Sky_Knight

Рейтинг: 1849

Мнениеот skiman » Сря Май 07, 2008 12:46 pm

Sky_Knight написа:...... простотии и други глупости,.....

:agree:
Аватар
skiman

Мнениеот PtD » Сря Май 07, 2008 1:40 pm

Sky_Knight написа:... некви пълни глупости...

Брато, май ти трябва да ходиш да се прегледаш... :idea:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Сря Май 07, 2008 1:48 pm

Sky_Knight написа:съжалявам, късно е за преглед.

:D
Аватар
bikerider

Мнениеот Sky_Knight » Сря Май 07, 2008 3:51 pm

@bikerider :bowdown: :rofl: :beer: Застреля ме! :D
?
Аватар
Sky_Knight

Рейтинг: 1849

Мнениеот bikerider » Сря Май 07, 2008 4:02 pm

:D:D:D
Аватар
bikerider

....

Мнениеот mach1_mad » Чет Май 08, 2008 2:36 am

от както събрах новото ми колеленце ми е единствен начин за превоз като изключим ходенето извън града по работа. на работа ме гледат като изтребител, в барчето кадето се храня го паркирам до масата /имаше коментари но споделих как е по скъпо от половината коли на паркинга и въпроса приключи/ и изобщо не ми пука кой какво говори. където съм аз там е и то.
бъди МЪЖ .... цъкни ми минус :popcorn:
Аватар
mach1_mad

Рейтинг: 1200

Назад към Общ форум