Часове по колоездене в училище

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Часове по колоездене в училище

Мнениеот Redhat » Чет Май 15, 2008 9:49 am

През февруари МОН е приело учебна програма за обучение на деца и ученици велосипедисти. Обосновката:

МОН написа:Една от основните мерки в процеса на възпитание, приета с Националната програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка (2006 – 2015 г.), е развитието на извънкласната и извънучилищната дейност. Заедно с добрите традиции, чрез ангажиране по естествен начин на въображението, способностите и интересите на децата, тя ще съдейства за тяхното пълноценно физическо, интелектуално и личностно развитие и за формиране на практическите им умения.
Същевременно, в българското общество, все по-актуален е въпросът за опазване на живота и здравето на децата и учениците. В тази посока, извънкласната и извънучилищната дейност като израз на държавната политика за образование и възпитание на децата и учениците е една от възможностите за реализирането на този национален приоритет чрез разширяване възможностите за обучението им както по Безопасност на движението по пътищата (БДП), така и за велосипедисти.

Дано това не е поредния кьорфишек за запълване на норматива на учителите по физическо възпитание, а да даде реални резултати в поведението на най-младите колоездачи. Ако на някой му се чете, ето това са всички документи.

P.S. Пропуснали са mtb-bg.com в учебната литература :)
You Bastards!
Аватар
Redhat

Рейтинг: 2000

Мнениеот gurga4a » Чет Май 15, 2008 9:55 am

Имам един въпрос че така и не разбрах: Това ще важи ли за гимназиалните ученици? Ако това наистина стане ще бъде екстра. Но ми звучи като поредното обещание. :V:
www.veterinar-bg.com
Sell:Fox vanilla fork
Аватар
gurga4a

Рейтинг: 1271

Мнениеот Redhat » Чет Май 15, 2008 9:58 am

3-7 клас. По един час седмично.
You Bastards!
Аватар
Redhat

Мнениеот PtD » Чет Май 15, 2008 10:06 am

Е*аси тъпнята. Един сигурен метод да накарат децата да намразят колелата. :dunno:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот outfaced » Чет Май 15, 2008 10:20 am

PtD написа:Е*аси тъпнята. Един сигурен метод да накарат децата да намразят колелата. :dunno:

ами зависи как ще се направи и как ще подходят учителите към това ... може да се получи даже доста добре при наличие на желание и известни средства

ако едно училище си има 20-30 колела и веднъж на седмицата пускат децата да карат ... какво лошо има :dunno:
Аватар
outfaced

Мнениеот nahi » Чет Май 15, 2008 10:31 am

По мои наблюдения, единственното място на което децата приемат съвети, то е района на най-близкият велосипеден магазин!
Идват, гледат батковците и чичковците с хубавите колелета и разпитват. Къде карате, как карате и т.н.
Когато имам време - обяснявам, обяснявам - все нещо им остава в тиквите!
Но идеята за задължителните часове - мисля че е обречена, освен ако не се провеждат нагледно в парка :)
Аватар
nahi

Мнениеот outfaced » Чет Май 15, 2008 11:16 am

освен ако не се провеждат нагледно в парка

точно това ми е мисълта ... някое малко полигонче примерно - един два спийдджъмпа, 2-3 виражчета, пъмптрак ... малко дропче :popcorn: :D хехе ... примерно де :agree:
Аватар
outfaced

Мнениеот did » Чет Май 15, 2008 11:37 am

outfaced написа:

точно това ми е мисълта ... някое малко полигонче примерно - един два спийдджъмпа, 2-3 виражчета, пъмптрак ... малко дропче :popcorn: :D хехе ... примерно де :agree:

... и госпожата показва как се кара там :D:D:D
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот M1010X » Чет Май 15, 2008 12:26 pm

А палетите и купето на някоя 412-ка къде ги забравихте :D
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот bikerider » Чет Май 15, 2008 12:40 pm

PtD написа:Е*аси тъпнята. Един сигурен метод да накарат децата да намразят колелата. :dunno:

Е да друго си е да чакаш децата да вземат книжка, за да научат правилника. Пък и да не го научат, ще приложим натиск... :spin:

Не знам кой те е излъгал, че това е задъжително
..., е развитието на извънкласната и извънучилищната дейност.

Който не иска да учи, няма и да се научи. Който иска, обаче, има шанса да кара по-безопасно. Не виждам къде е лошото тук. Или викаш тия мерки обезсмислят натиска после и затова са вредни... :spin:

@Redhat: дано
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Yavkata » Чет Май 15, 2008 12:43 pm

Имам връзки във МОН и докопах учебния план по часове:
1.Правилник за движение по пътищата - 2 уч. часа.
2. Качване , слизане и баланс на велосипед с помощни колела-1 уч.ч.
3. Качване , слизане и баланс на велосипед без помощни колела-2уч.ч
4. Придвижване с велосипед в градска среда - теория 1уч.ч.
- практика 2 у. ч.
5. ХС -теория -1 у. ч.
-практика 2 уч. ч
6. Стрийт -теория 1у. ч.
-практика 3 у.ч
7.DJ -теория 1 у.ч.
-практика 1 у.ч.
8.DH-теория- 1 у. ч
- практика 4 у. ч.
9.4Х-теория 1 у. ч.
-практика 2 уч. ч.
10Сглобяване и разглобяване на велосипед, компонентознание 5уч. ч.
- практика 2 уч. ч.
В края на 7 клас ще има и задължителна матура по две избрани от ученика дисциплини.
Последна промяна Yavkata на Чет Май 15, 2008 12:46 pm, променена общо 1 път
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот nahi » Чет Май 15, 2008 12:45 pm

did написа:
outfaced написа:

... и госпожата показва как се кара там :D:D:D

... даа... и госпожата се назовава Елинда Евтимова!!!
... даа... да се учат децата!!!
Аватар
nahi

Мнениеот {sharky} » Чет Май 15, 2008 1:03 pm

Апф... Т'ва ще е... Доста тъпо...
Вместо да ходя да карам на Витоша,
те ще ми губят времето,
но ще ми е интересно как господина/та
ще ни показват как се кара...
И сигурно ще се кара в двора на училището...
Днес питах, и в мойто училище
не се подозират такива неща.
И по-добре, слава богУ.

:agree:

M1010X написа:
{sharky} написа:...

Аха! Значи си 3ти клас? Това обяснява всичко дотук...

Ахаха! :D Не съм, не бях видял тази подробност... :rofl:
Последна промяна {sharky} на Чет Май 15, 2008 1:22 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
{sharky}

Мнениеот M1010X » Чет Май 15, 2008 1:10 pm

{sharky} написа:...

Аха! Значи си 3ти клас? Това обяснява всичко дотук...
Above and beyond
Аватар
M1010X

Мнениеот PtD » Чет Май 15, 2008 1:56 pm

bikerider, отговорът на {sharky} ми спестява писането. :popcorn:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот L-E-G-O » Чет Май 15, 2008 2:11 pm

със сигурност няма да хванат госпожата по музика да ги учи как се кара DH ... или поне се надявам :D Идеята ми харесва стига да не обират всички медали на Сопот.
Ако се наблегне върху една дисциплина още от 3 клас това ще бъде страхотно, стига да не омръзне на хлапетата.
Вода и RAM тръгнат ли ... нямат спиране
Аватар
L-E-G-O

Рейтинг: 1367

Мнениеот kaRAM » Чет Май 15, 2008 2:33 pm

А за по-големите пръчове като мен .......... .В това има смисъл и то само в сглобяване и разглобяване на велосипеда и каране в градска среда сичко друго е излишно
Аватар
kaRAM

Рейтинг: 998

Мнениеот bikerider » Чет Май 15, 2008 6:16 pm

PtD написа:bikerider, отговорът на {sharky} ми спестява писането. :popcorn:

Да, да, ти намери кой да ти спести писането. Направо блестящ капацитет. Сигурно на Витоша човек се учи как да кара като пълноправен участник...

Баш днеска един такъв герой слизащ по Драгалевско ми скочи от тротоара пред колата. Номер който и аз правя, но не и преди да погледна. Ако не бях наковал спирачки......
Аватар
bikerider

Мнениеот agent_Jekov » Чет Май 15, 2008 6:45 pm

Как даскалът ще показва как се кара колело бе?Ще се наемат професионалисти от всяка от дисциплините в колоезденето, които ще учат децата. :)Предлагам да издигнем кандидатури на доказани членове от форума да станат байк-учители ако се въведат такива часове в училище.Ще трябва по 1 учител за всяка позиция, а тях Yavkata ги е споменал вече. :agree:
Последна промяна agent_Jekov на Чет Май 15, 2008 6:53 pm, променена общо 1 път
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот did » Чет Май 15, 2008 6:53 pm

Всъщност, май става дума за часове по безопасност на движението, а не за правене не трикове и маймунжилъци с колело. Трябва някой на децата да им обяни поне основите на правилата за движение, след като тия деца ще станат част от потока ППС с велосипедите си много преди да вземат книжки за автомобили. Явно родителите (средностатистически) не се справят адекватно с тая задача, та не виждам нищо лошо да го правят в училище малко по-организирано.

В двора на училището, където учи дъщеря ми, наскоро нарисуваха с блажна боя върху асфалта цяла система от пътища, кръстовища, пешеходни пътеки,... Ширината на пътищата и завоите са правени точно като за колоездене. Явно се готвят точно за някакви такива часове в скоро време.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот triple G » Чет Май 15, 2008 7:35 pm

Хубаво ще бъде да има такива часове, но не мислиете ли,че първо трябва да се оправят физкултурните салони, класните стаи, да има компютърни кабинети(в не малко училища и в момента има, но не във всички)и др.

Оп, извинете за грешката.
Последна промяна triple G на Чет Май 15, 2008 8:18 pm, променена общо 1 път
triple G

Рейтинг: 1235

Мнениеот Antares » Чет Май 15, 2008 7:43 pm

Как каза?! фиСкултурните? Ех това фисическо фъспитание на нищо е саприличало...

Иначе - нека. По-добре от нищо. Поне някои основни неща да научат, поне на теория. По-добре от това да се учат на монцата. Може поне да намалеят "жертвите" там, поне малко. А това с основи на дисциплините... не знам как ще се уреди, с материалната база, тоест който няма колело?
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Ozzie » Чет Май 15, 2008 8:22 pm

Едно време имаше кръжоци "Приложно колоездене".
Даже и свидетелство за правоуправление на велосипед имах. :D
T'ва май ще е същото? :dunno:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот tanya » Пет Май 16, 2008 10:38 am

Значи аз си спомням времето, когато аз ходех на училище, нищо че беше преди доста време. В нашето имаше кабинет по безопасност на движението. Беше единственият в града, но доста добре оборудван. Ползваше се от учениците от всички училища от 1-ви до 8-ми клас. Един или два пъти годишно не ходехме на училище, а прекарвахме няколко часа в този кабинет. Пускаха ни разни филми, показваха ни пътните знаци и ни разясняваха правилата за движение. На всяка маса имаше някакви пултове с бутони. С тяхна помощ давахме отговори как трябва да постъпим при дадени ситуации, които ни показваха на диапозитиви. Наистина беше много добре оборудвано, доста интересно и се научаваха много неща. Предполагам, че сега за шофьорските курсове искат да въведат точно такова интерактивно обучение. След теоретичните занимания излизахме на двора, който беше разчертан с улици, кръстовища и пешеходни пътеки. В един гараж се съхраняваха двайсетина балканчета. Яхвахме ги и се почваха практическите занимания. Не мисля, че целта е била да се учим да караме колело или да правим трикове, а точно да се научим как да се движим безопасно по улиците и като пешеходци и като колоездачи. Всички много се радваха на тези часове. От една страна пропускахме училището в този ден, а от друга наистина си беше много интересно. Не знам дали част от тези кабинети са все още запазени, но ако се провежда такова обучение, то може да е само в голям плюс на днешните деца.
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Мнениеот bluskanie » Пет Май 16, 2008 11:11 am

По мое време ритахме топка и играехме баскетбол в часовете по ФИЗКУЛТУРА. Не си спомням, да съм намразвал, който и да е от тези спортове. Даже се запалих и се записах да тренирам баскет...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bluskanie » Пет Май 16, 2008 11:14 am

Antares написа:А това с основи на дисциплините... не знам как ще се уреди, с материалната база, тоест който няма колело?

Ще им показват снимки от интернет... mtb-bg ала бала... :D
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Пет Май 16, 2008 1:55 pm

triple G написа:Хубаво ще бъде да има такива часове, но не мислиете ли,че първо трябва да се оправят физкултурните салони, класните стаи, да има компютърни кабинети(в не малко училища и в момента има, но не във всички)и др.

Липсата на начална грамотност относно безопасно движение с ППС (колело) може да е смъртоносна.
Липсата на хубави физкултурни салони, класни стаи и компютърни кабинети не може, освен ако някой не е толкова депресиран, че да скочи през прозореца, щото няма комютърен кабинет...

Според теб, кое би следвало да е с приоритет?
Да не говорим за това, кое е по-скъпо.
Аватар
bikerider

Назад към Общ форум