за класовете на Шимано

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

за класовете на Шимано

Мнениеот Mois » Чет Май 15, 2008 6:30 pm

Здравейте, наскоро си купих мтб с комплектовка Alivio и засега съм доволен. Като погледнах в ebay видях много изгодни цели сетове на шимано lx, xt, xtr на цени от 330€ до 850€. Замислям се, дали да не инвестирам след време в някой такъв. Аз карам ХС не много интензивно, но страстта ми расте и се амбицирам все повече.

Въпросите ми към специалистите са три:
- каква е точно разликата в различните серии (тегло, издържливост, скорост на превключване, лекота на въртене и т.н. ....)
- за непрофесионалист, но запален колоездач струва ли си примерно последния модел xtr? (знам, че е адски субективен отговорът).
- Каква е разликата " един по-висок клас от предходна година" <-> "по-нисък клас последен модел".

В страницата на шимано, както и в нета съм се ровил, но ще се радвам да чуя още мнения. Благодаря, дано не съм ви затруднил много!
:beer:
Mois

Рейтинг: 1300

Re: за класовете на Шимано

Мнениеот stroker » Чет Май 15, 2008 6:58 pm

Mois написа:Аз карам ХС не много интензивно, но страстта ми расте и се амбицирам все повече.

Въпросите ми са три:
- каква е точно разликата в различните серии (тегло, издържливост, скорост на превключване, лекота на въртене и т.н. ....)
- за непрофесионалист, но запален колоездач струва ли си примерно последния модел xtr? (знам, че е адски субективен отговорът).
- Каква е разликата " един по-висок клас от предходна година" <-> "по-нисък клас последен модел".

:beer:

-Според мен за не профисионалист е безмислено покупката на цял групсет ХТР,цената е твърде висока ,за нещо което може би карачи като теб и мен няма д амогат да отценят :).Аз карам твърдото си колело с компонети шимано ХТ -дерайльори(07модели),команди(07),главини и шимано ЛХ- курбели,касета и верига и спирачки.Общо взето от всичко съм доволен и предоволен,но накратко - дерайльора като цяло е доста здрав :) ,превключва прецизно,има едно малко по -грубо прескачане на веригата от един венец на друг,което незнам дали си е нормално за тези дераьлюри или само при мен се случва(не съм много добър по финния реглаж на задния дерайльор :) ).Дразни ме че си взех дълго рамо което кара веригата да се люлее адски много,но средно рамо би било доста по-добре.От главините мога да кажа само суперлативи,смея да кажа че карам колелото и компонентите си не чак по предназначение ,но просто за сега от около година и малко каране нищо не е помръднало :). Курбелите ЛХ са просто супер за моите нужди и особено ти препоръчвам ако си решил да правиш някакъв ъпгреид това да вкючва курбели с холотеч технология(или подобните на нея ;) ) .Касетата ЛХ също си заслужава поне според мен,но аз нямам опит с подобните на нея компоненти на СРАМ.
За спирачките ми ЛХ не намирам почти никаква разлика с тези деоре 535,само дето са по скъпи :) .
Като цяло според мен няма смисъл от цял груп сет,защото има компоненти при които шиманото може да не е най-добрия избор в този ценови клас,а и така можеш да ъпгрейдваш постепенно.Незнам какво точно ти е колелото и с каква рамка и вилка си,но аз лично ако харесвам рамката на първо място след това бих обърнал внимание на вилката и след това на останалите части.
-за разликите в компонентите от различните години,трябва повечко да се поровиш в статиите на Админ в сайта,но като цяло пре задните дерайльори новото е технологията шадоу,за която има писано много и подробни обяснения можеш да намериш в сайта и форума :)
Успех
stroker

Рейтинг: 1842

Назад към Общ форум