Mois написа:Аз карам ХС не много интензивно, но страстта ми расте и се амбицирам все повече.
Въпросите ми са три:
- каква е точно разликата в различните серии (тегло, издържливост, скорост на превключване, лекота на въртене и т.н. ....)
- за непрофесионалист, но запален колоездач струва ли си примерно последния модел xtr? (знам, че е адски субективен отговорът).
- Каква е разликата " един по-висок клас от предходна година" <-> "по-нисък клас последен модел".

-Според мен за не профисионалист е безмислено покупката на цял групсет ХТР,цената е твърде висока ,за нещо което може би карачи като теб и мен няма д амогат да отценят

.Аз карам твърдото си колело с компонети шимано ХТ -дерайльори(07модели),команди(07),главини и шимано ЛХ- курбели,касета и верига и спирачки.Общо взето от всичко съм доволен и предоволен,но накратко - дерайльора като цяло е доста здрав

,превключва прецизно,има едно малко по -грубо прескачане на веригата от един венец на друг,което незнам дали си е нормално за тези дераьлюри или само при мен се случва(не съм много добър по финния реглаж на задния дерайльор

).Дразни ме че си взех дълго рамо което кара веригата да се люлее адски много,но средно рамо би било доста по-добре.От главините мога да кажа само суперлативи,смея да кажа че карам колелото и компонентите си не чак по предназначение ,но просто за сега от около година и малко каране нищо не е помръднало

. Курбелите ЛХ са просто супер за моите нужди и особено ти препоръчвам ако си решил да правиш някакъв ъпгреид това да вкючва курбели с холотеч технология(или подобните на нея

) .Касетата ЛХ също си заслужава поне според мен,но аз нямам опит с подобните на нея компоненти на СРАМ.
За спирачките ми ЛХ не намирам почти никаква разлика с тези деоре 535,само дето са по скъпи

.
Като цяло според мен няма смисъл от цял груп сет,защото има компоненти при които шиманото може да не е най-добрия избор в този ценови клас,а и така можеш да ъпгрейдваш постепенно.Незнам какво точно ти е колелото и с каква рамка и вилка си,но аз лично ако харесвам рамката на първо място след това бих обърнал внимание на вилката и след това на останалите части.
-за разликите в компонентите от различните години,трябва повечко да се поровиш в статиите на Админ в сайта,но като цяло пре задните дерайльори новото е технологията шадоу,за която има писано много и подробни обяснения можеш да намериш в сайта и форума
Успех