Габрово-Бузлуджа-Ябълка-Габрово,една малка разходка

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Габрово-Бузлуджа-Ябълка-Габрово,една малка разходка

Мнениеот Teko_pitona » Съб Май 17, 2008 3:53 pm

Сутринта към 7:00 се надигнах от леглото,ударих едно кафенце,хапнах и се метнах на байка.Бях решил още началото на седмицата да мина по маршрута през Етъра-Потока-Бузлуджа и да се пусна през кв.Ябълка и днес ми се отдаде възможността да потегля :) Пътя до Етъра е добре познат на всички,до там не е особено интересно,макар че сутринта беше много приятна и слънцето вече грееше добре,поне трафика беше разреден и се измъкнах бързо към селцето след Етъра.На приятната чешмичка повторих закуската от удома-все пак на човек му трябва сила ;) От тук вече почва по същественото изкачване,минава се на чакълест черен път и се върти много здраво около 7-8 км. На етъра висотомера ми показа 414 метра,но все пак данните не са мн точни защото се влияе от барометричното налягане,преди чакълестия път 600 и така на края се стигна до 1100 метра над моренцето :^: Излиза се на асфалтовият от Шипка,като до бузлуджа има още 10на минутки въртене.Времето беше разкошно и видимостта и на север и на юг беше на ниво :) В подножието пасяха четири коня,които фотографирах но се извинявам за лошото качество и малкото количество снимки които ще приложа защото са от мобилен апарат. До връхната ми точка имаше още 1-2км,след "кръстопътя" във подножието на Бузлудва се продължава направо по асфаловият път и непосредствено преди пъврия голям десен завои започва черен път по който се кара направо около 300м и се стига до една поляна...или поне беше такава предния път когато идвах,сега беше превърната на едно голямо грозно сечище...за бога хора какво правим с природата си ??? :crap: "пътеката" по която продължих се намира в дясно на знака "опасност от пожари" или нещо от сорта.Ако случайно не я намирате погледнете една от снимките на която много ясно се вижда "входа" послан с боклуци от нашите мили туристи и добри горски пазачи и секачи :) Маршрута надолу е много екстремен,ако някои реши да се пробва,нека бъде с издрядни спирачки по възмовност не както се случи с мен V-brake макар и добър модел и с чисто нови калотки спирачната сила просто не е достатъчна,все пак говорим за 800м денивилация-не е малко. Следва се само главната просека,като на няколко места има много лошо паднали клони и цели дървета,там или трябва технично каране или добро носене ;) В последствие се излиза на чакълест път,където е и водохващането от Янтра,минава се през една лоша синя порта която убива скоростта защото трябва да слезете и да си я отворите сами,а малко преди нея пази едно глупаво псе,но е завързано и спокойно може да му джавкате и вие :rofl: Надолу вече е асфалт и след около не повече от 10 км сте пак на разклона за Етъра :) Аз лично без много зор и с 15мин почивки до Бузлуджа бях за 2ч и 30 мин,до Ябълка за още 12-13 минути и надолу вече ако имате сили и въртите за 30мин сте си увас :) Маршрута е с дължина 47км считано от стадион Христо Ботев и обратно :) Надявам се,че информацията е полезна ако някои реши да се поразходи по горепосоченият маршрут :) http://www.snimka.bg/album.php?album_id=247138&photo=6
I ride my bike...down the hill...
Аватар
Teko_pitona

Рейтинг: 1220

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Съб Май 17, 2008 4:45 pm

:agree: Около летящата чиния винаги се събират някакви коне, а също има и купища конски тор :D

Случайно да знаеш пътечки за по-кротко спускане по южния склон, от Шипка/Бузлуджа надолу?
Кротко планинско колоездене :: Изображение
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Рейтинг: 2000

Мнениеот Teko_pitona » Съб Май 17, 2008 4:53 pm

ами за жалост не....но много бих искал да пробвам южните склонове как са :)
I ride my bike...down the hill...
Аватар
Teko_pitona

Рейтинг: 1220

Мнениеот Silvestroff Gabrovo » Съб Май 17, 2008 8:06 pm

Заповядайте някой ден и ще минаваме и на юг и на север. Има много за гледане и много километри за въртене.
Silvestroff Gabrovo

Рейтинг: 1768

Мнениеот nicky bike » Вто Май 20, 2008 7:38 pm

Случайно да знаеш пътечки за по-кротко спускане по южния склон, от Шипка/Бузлуджа надолу?

Кажете кога сте готови тварете се на колите и елате, а тази седмица ще правим обиколка на мазалатите ако решите заповядайте.

Виж: Габровския колоездачен отряд на мероприятия.
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Вто Май 20, 2008 8:00 pm

Привет на Габрово и благодарности за поканата :agree:

Качването на Шипка/Бузлуджа го планирах с приятел за трети март, т.г. не стана, може би следващата :) Ако пък ми хрумне по-рано да покараме из Балкана, непременно ще се обадим!!!
Кротко планинско колоездене :: Изображение
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Назад към Общ форум