Извадена ръка от рамото - на някой случвало ли му се е?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Извадена ръка от рамото - на някой случвало ли му се е?

Мнениеот ZlatnataChovka » Пет Авг 08, 2008 9:54 am

Здравейте,

Вчера претърпях доста сериозна, както разбирам, травма - извадих си ръката от рамото.

Сега гледам да не я движа много много (след, като ми я наместиха) и ще трябва да я пазя цял месец, след което да ходя на физиотерапия. Най-лошото е, че лекарите казват, че един път извади ли се, най-вероятно ще се вади много лесно вече. На някой случвало ли му се е такова нещо?
Луд съм! Аз, ако не бях луд, до сега да съм откачил...
Аватар
ZlatnataChovka

Рейтинг: 1306

Re: Извадена ръка от рамото - на някой случвало ли му се е?

Мнениеот skiman » Пет Авг 08, 2008 10:07 am

ZlatnataChovka написа: На някой случвало ли му се е такова нещо?

Мда. Преди 20-тина години, когато скачах от кула в басейн, се приводних лошо и ми се извади рамото. Наместиха го. От тогава това рамо е "халтаво" и се вади понякога дори и докато спя. В общи линии не пречи на ежедневни нужди, но трябва да внимаваш при разни спортове от рода на волейбол, баскетбол, фитнес(всички повдигания над глава стават малко или много непрепоръчителни). Не боли ;)
Аватар
skiman

Рейтинг: 2000

Мнениеот ZlatnataChovka » Пет Авг 08, 2008 10:11 am

Това е малко странно - при мен болеше зверки, интернет също казва, че боли много. В момента, в който се извади, всичките мускули изпадат в спазъм и е ужасно трудно да се контролираш.

Разбрах и, че има няколко вида операции, които могат да помогнат. Ти чувал ли си за тях и опитвал ли си нещо такова? След, като ти го наместиха, стоя ли обездвижен, на колко години беше тогава?

Сега, като караш байк вадли ли ти се и какъв стил караш?
Аватар
ZlatnataChovka

Мнениеот skiman » Пет Авг 08, 2008 10:19 am

При първото вадене боли много. Не се изразих правилно ;)
След това не боли. По-скоро го чувстваш, като изтръпнало. И ще почнеш сам да си го наместваш;-)
Не съм мислил за операция, вече над 20 г. си живея с него, тренирал съм културизъм, правил съм преси над глава с щанга с 80-90 килограма и съм нямал проблем. Карам колело, нямам никакви проблеми. Карам предимно кроскънтри. Спускал съм се и по ДХ трасе и пак съм нямал проблем.
След наместването(м/у другото ми го намести още доктора на басейна-добре, че не се удавих тогава), стоях някъде 30-тина дена вързан. Бях към 18-19 годишен тогава. Според мен не е оправдан риска за такава операция. Все пак не си професионален спортист предполагам и не си изкарваш прехраната с това. По никакъв начин не пречи. До сега ми се е случвало да ми се вади само докато спя(3-4 пъти за тия 20-тина години).
Ако развиеш добре раменните мускули, те укрепват ставата достатъчно, за да нямаш никакви проблеми.
Аватар
skiman

Мнениеот THEZOGGO » Пет Авг 08, 2008 10:59 am

ZlatnataChovka, с броня ли беше при падането или не? Питам само информативно. Може би в такива случай бронята - нарамениците е възможно да те спасят от някакви по сериозни наранявания или се бъркам? :)
Питам съвсем сериозно. :agree: :)
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот PtD » Пет Авг 08, 2008 11:39 am

Бъркаш се. От такива травми може да те предпази само exo-skeleton. :)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот ZlatnataChovka » Пет Авг 08, 2008 6:13 pm

Истината е, че не паднах с колелото. Ще попитате, тогава, защо пускам темата тук - защото все пак съм велосипедист и съм заинтересуван до колко тази травма ще попречи на спорта, който обичам и с който живея.

Ще соделя как се случи инцидента, за да могат всички да бъдат предупредени... Бях в планината, ходех с щеки и тежка раница. В един момент се опирам с лявата ръка, на щеката, на нещо като стъпало - изкачвахме Тодорината прота - но под мен в този момент пропадна един корен и тялото ми реално падна едно ниво надолу. При това, ръката ми, заедно със щеката остана "закачена" на по-горното ниво тъй, като бях с каишката на щеката, вместо в този момент да я изпусна; тя един вид изтегли ръката от рамото ми нагоре.

Наистина много ме е страх, че това може да е края на спорта, без който не мога. Всякакви мнения или съвети са приети с уважжение.
Аватар
ZlatnataChovka

Мнениеот skiman » Пет Авг 08, 2008 7:25 pm

ZlatnataChovka написа:Наистина много ме е страх, че това може да е края на спорта, без който не мога. Всякакви мнения или съвети са приети с уважжение.

Няма да имаш никакви проблеми. Само почини 1 месец. И си купи хубави щеки с хубави каишки. ;) Има такива, които се отварят сами при рязко дръпване. Аз карам ски с такива.
Не се шашкай. Ще се оправиш, като "куче" :beer:
Аватар
skiman

Мнениеот An Alien Hoopajupe » Пет Авг 08, 2008 7:28 pm

Вземи си от онези еластични презрамки ще помогне със сигурност :agree:
Изображение
Аватар
An Alien Hoopajupe

Рейтинг: 1263

Мнениеот bacarkata » Пет Авг 08, 2008 7:56 pm

An Alien Hoopajupe написа:Вземи си от онези еластични презрамки ще помогне със сигурност :agree:

Бандажи :) И си кажи точно за какво е,защото има за различни неща. :) Аз в момента съм с такъв бандаж,но не за рамо.
Повече няма да слагам големи картинки за подпис. Не са длъжни всички да точат по 1 мегабайт за моите простотии...
Аватар
bacarkata

Рейтинг: 1176

Мнениеот VOVA » Пет Авг 08, 2008 8:19 pm

Здравей,това е доста лошо,което си направил аз си извадих два пъти рамото след,което ми направиха операция тоест стабилизация на рамото.
Аватар
VOVA

Рейтинг: 1850

Мнениеот blueeyezbg » Съб Авг 09, 2008 12:26 am

Това което се е случило е много лошо ... Но за съжаление се случват понякога такива работи ... Таа пожелавам ти бързо оздравяване !!!
Работата с бандажите също помага , в 1-ви - 2-ри клас носих такъв , защото имах 1-ва стешен гръбначно изкривяване :( . Пробвай , може да помогне , при мен помогна :beer:
Продава се Кормило Хъсефелт !!! 66 см скайп - sadist_bg & Maxxis Hookworm
blueeyezbg

Рейтинг: 1358

Мнениеот PtD » Съб Авг 09, 2008 8:36 am

Да споделя непряк опит - веднъж, на посещение в кабинет 108 в Пирогов, гледах няколко човека с извадено рамо. Първият въпрос на лекаря неизменно беше:
- За кой път?

:V:
Аватар
PtD

Мнениеот ZlatnataChovka » Нед Авг 10, 2008 12:28 pm

Значи, като цяло няма тук колоездачи които са преживяали тази травма?`
Аватар
ZlatnataChovka

Мнениеот PtD » Нед Авг 10, 2008 4:08 pm

Какво имаш предвид под "като цяло"?
Аватар
PtD

Мнениеот shepo » Нед Авг 10, 2008 6:12 pm

вадил съм си рамото преди 15 години но си карам доста :)
само във някакви ситуации на претоварване на ръката се усеща нещо като силна болка или спазъм абе кофти работа :crap:
shepo

Рейтинг: 1606

Мнениеот Pirate » Нед Авг 10, 2008 11:21 pm

На мой познат /той е на 20г сега/ преди 2 години му се случи за първи път да си извади рамото. След това в рамките на една година му се извади няколко пъти и му направиха операция в специализираната ортопедична болница в СФ /От околовръстното след разклона за Владая в посока Люлин/. От тогава не му се е вадила и е наред. Седя една седмица в болницата за операцията и за наблюдение след това. Самата операция обаче се покриваше съвсем огранчино от здравната каса и трябваше да доплати между 1000 и 2000лв.

Консултирай се с повече от един лекар и внимавай занапред. Струва ми се по-добре да почиваш известно време /да не караш и т.н./ и да се пазиш от натоварвания занапред, с цел да избегнеш последващи вадения на рамото и нужда от операция.

Пожелавам ти да не ти се случва повече и да можеш да продължаваш с карането на колело.
Аватар
Pirate

Рейтинг: 1777

Re: Извадена ръка от рамото - на някой случвало ли му се е?

Мнениеот Waldemar » Пон Авг 11, 2008 9:03 am

ZlatnataChovka написа:Здравейте,

Вчера претърпях доста сериозна, както разбирам, травма - извадих си ръката от рамото.

Сега гледам да не я движа много много (след, като ми я наместиха) и ще трябва да я пазя цял месец, след което да ходя на физиотерапия. Най-лошото е, че лекарите казват, че един път извади ли се, най-вероятно ще се вади много лесно вече. На някой случвало ли му се е такова нещо?

Да ти кажа от личен опит, Преди около 3 години си извадих рамото с колелото, за първи път . В пирогов наистина първия въпрос на доктора е " За кой път " след снимки наместване и тн. доктора каза че ако си изтрая съвестно месеца със стегнатата превръзка дето ти я правят в болницата и ходиш да ти я сменят - стягат както те ти казват няма да има проблем. е аз постъпих точно така, супер стриктно спазване на всичко което ти казват докторите ( никакво хитруване ) и сега да чукнем на дърво вече 3 та година ми няма абсолютно нищо, все едно не се е случвало. При рязка промяна на времето усещам лек дискомфорт но не е нищо особенно. Пък аз все пак не съм първа младост и пак се оправих. Просто слушай докторите. Ще ти се вади лесно и тн само ако не оставиш сухожилията да си се върнат на място както трябва.
Успех.
100% Bill Gates Free
Аватар
Waldemar

Рейтинг: 1489

Мнениеот CYBER » Пон Авг 11, 2008 10:06 am

Ами травмата е сериозна,но много хора,които в момента си карат (и то доста добре) са си вадили рамото,като например Вовата и Илиан-по 2 пъти :)
CYBER

Рейтинг: 1539

Мнениеот Nymphetamine » Пон Авг 11, 2008 11:00 am

Преди 3 години ми се извади за първи път рамото на лявата ръка и от тогава ми се е случвало около още 5-6 пъти. Свиква се, дори с наместването успявах да се справя, с помощта понякога на втори човек. Не ми се е случвало повреме на спортуване или на натоварване на рамото/ръката и е логично да е така, понеже контрактирани, бицепса на мишницата и делтоидния мускул на рамото не позволяват разтежение в ставната капсула и изваждане на главата на раменната кост от ямката на лопатката. Изключение е само когато рамото се подлага на някакво разтежение, в такива случаи излиза сварнително лесно, но все пак...
Не съм се подлагал на никакви операции и не мисля да го правя, просто внимавам, когато съм отпуснат, спя на лявата си страна (струва ми се, че по-рядко се вади при такава позиция :)), гледам винаги да е по-прибрано и винаги да има някакъв тонус в мускулатурата на раменния м пояс.
Отдели внимание за тренировка на мускулите, извършващи движения в раменната става: делтоидния, бицепса, тересите; аз наблягам също и на големия гръден и широкия гръбен мускул.
Внимавай, когато извършваш дейности, при които горния крайник подлежи на разтягане, особено в раменната става, естествено.
Водейки се от нещата, които изброих, проблеми със ставата при натоварване не съм имал.
Аватар
Nymphetamine

Рейтинг: 1999

Мнениеот parapiteka » Пон Авг 11, 2008 2:28 pm

Проблема след първото изваждане идва от нестабилноста на връзковия апарат ;който подържа раменната става;което се получава след такава травма.
Принципно не е типична за колоезденето и не бо трябвало да имаш проблеми с карането на колело след оздравяването; поне така си мисля.
Но сериозното е добър Травматолог; който да те наблюдава и помага
..............па и ти на него финансово :D
ТУК,ТАМ и НАВСЯКЪДЕ......
parapiteka

Рейтинг: 1367

Мнениеот DarKFate » Пон Авг 11, 2008 11:01 pm

Съжалявам много за офтопика, но от месец сигурно ми се върти този въпрос. Не знам дали се е случвало на някой друг и дано не му се случва, но искам да питам. Гледах по телевизията и някакъв лекар обясняваше, че като си обърнеш коляното (явно е имал предвид нещо да се размести не знам точно) в бъдеще не било възможно повече да караш колело. :crap: Яко съм се наплашил от това, та догодина едно от първите неща след фулфейса ще бъдат наколенките, но не знам дали те ще помогнат срещу нещо подобно. Та някой друг чувал ли е нещо такова? Всякаква информация ще ми е нужна. :dunno:
А сега по темата. Брат ми като малък сигурно някъде на 4-5 годишна възраст много често му се вадели ръцете от раменната става, но сега няма никакъв проблем. Не са ми обяснявали нашите с подробност какво са направили, но той няма проблем. Ходи и на фитнес, дигал е и много тежки работи, но да чукна на дърво както се вика няма проблем за сега. И един съвет... Изтърпи един месец както ти е казал лекаря, все пак един месец ако починеш по-нататък няма да имаш проблеми с каквото и да е. Струва си единия месец.
Nothing compares to a simple pleasure of a bike ride!
Аватар
DarKFate

Рейтинг: 1031

Мнениеот ZlatnataChovka » Чет Авг 14, 2008 3:17 pm

Момчета, в депресия съм.

Седя и си мисля колко ужасно е всичко това с тези травми, също така и с мойта специално.

Седя и се отчайвам, че никога вече няма да е същото.

Фак.
Аватар
ZlatnataChovka

Мнениеот codename47 » Чет Авг 14, 2008 3:45 pm

споко, просто ще знаеш че там имаш слабо място и няма да го натоварваш толкова, ще гледаш да праиш някой движения като не включваш рамото и така. Преди време си прецаках и двата лакетя и сега не правя упражнения за ръце, също и заради един инцидент с крака не могам да тичам и да се движа както преди ама какво от това, просто си развиваш други части на тялото...
пп. do you want to live forever? :)
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот DarKFate » Чет Авг 14, 2008 3:49 pm

ZlatnataChovka написа:Момчета, в депресия съм.

Седя и си мисля колко ужасно е всичко това с тези травми, също така и с мойта специално.

Фак.

Изчакай да изтече месеца. Може всичко да си е като по старо му. Както някои по-горе споменаха дигай малко във фитнеса за здраве и укрепване. Горе главата, нали теб те интерасуваше специално при колоезденето дали ще има проблеми. Вече няколко пичове казаха, че няма. Пийни една бира, гледай някой филм и след месец ще си като нов. Отиди при някой лекар да поразпиташ в бъдеще какво може да се направи по въпроса и може да ти олекне.
Nothing compares to a simple pleasure of a bike ride!
Аватар
DarKFate

Рейтинг: 1031

Мнениеот VOVA » Чет Авг 14, 2008 4:21 pm

ZlatnataChovka написа:Момчета, в депресия съм.

Фак.
Не се отчайвай и аз бях така сега гледам да карам малко по-внимателно (да бе кой ли лъжа) споко ще се оправиш.
Аватар
VOVA

Рейтинг: 1850

Мнениеот ZlatnataChovka » Чет Авг 14, 2008 4:42 pm

Мерси, момчета!

Все пак, ако някой знае контакт на добър ортопед (който разбира и от рамена?); споделяйте смело.

Още веднъж, мерси!
Аватар
ZlatnataChovka

Мнениеот PtD » Пет Авг 15, 2008 11:06 pm

ZlatnataChovka написа:Седя и се отчайвам, че никога вече няма да е същото.

Който го е страх от мечки, да не ходи в гората! (Админа да си взима бележки...)
Аватар
PtD

Мнениеот totomoto » Вто Авг 19, 2008 10:46 pm

Имам близък приятел,който си извади рамото пред очите ми-от нищо.Не е вярно че като покротуваш ще ти мине.Също така нама никакво значение колко мускули ще нетрупш в рамото-проблема не е там,а в "расхлабения"хрущял.Точно в това се състои и операцията на приятеля ми-"нацепване " на ставата за да обхване наново ябълката(съвсем елементарно казано)Операцията му я няправиха в Плевен и беше експериментална(говоря за 1996 някаде).Най-добре питай добър ортопед а не любители като нас.Пък моя опит е следния-1993 година си извадих глезена-стъпалото не ми се вади,но не е спряло да ме боли :V: Затова мога да практикувам само два спорта-плуване и колоездене.
totomoto

Рейтинг: 1200

Мнениеот Run7av3lk0 » Съб Авг 23, 2008 12:51 am

Преди 2 месеца и аз бях с извадено рамо, един месец стоях превързан и сега още усещам лека болка когато легна на него, но не ми пречи да карам, не се притеснявай само не прави резки движения. Няма да ти пречи да вдигаш тежки работи, но гледай много да не я презорваш и дано се оправиш скоро :beer:
Run7av3lk0

Рейтинг: 1195

Следваща

Назад към Общ форум