Взаимопомощ?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Взаимопомощ?

Мнениеот Yavkata » Пет Окт 17, 2008 5:19 am

В последните месеци няколко от познатите ми байкъри пострадаха сериозно при инциденти. Доста други получиха по- леки контузии. Става въпрос за тежки падания в паркове и планината , а не за ПТП.
За късмет в района е имало и други байкъри, които са помагали. Обаждали са , се за линейка,оказвали са първа помощ на пострадалия, насочвали са екипа към мястото на инцидента, поемали са грижата за велосипеда (или остатъците му) и екипировката. Понякога обаче на местото на инцидента няма никой. Тук се задейства веригата "Обади се на приятел". Какво ще се случи ако обаче сте отишли в друг град , в непозната за вас и приятелите ви местност или парк? Изкълчен глезен например. Не можете да стъпите. Обаждате се на 150 и казвате "Намирам се на някакви скокове в Едикойси парк". Или "Или тръгнах от Едикъде си по някакъв път". Кой познава по -добре местата за каране , скокове и други екстремии . Бърза помощ, ПСС, АСПО, АСО, ГО или местните байкъри който карат и подържат района?Ако имате телефона на местен съфорумец шансовете ви за по - бързо оказване на помощ нарастват с поне 50%. А и ще има кой да се погрижи за оборудването ви.Ако мислите , че идеята на Alpina за ГСМ "верига за взаимопомощ" е добра или пък не, пишете. Може пък от това да излезе нещо добро.Имам още да добавя по темата, но за сега толкова.Ето от къде е тръгнала идеята.
http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=44328
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Пет Окт 17, 2008 7:04 am

Идеята ми се струва полезна :agree:

Преди 10 месеца се размазах с колелото, случката беше подобна: приятели дотърчаха да ме транспортират до хирургиите, закараха ми колелото вкъщи.
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот Alpina » Пет Окт 17, 2008 7:39 am

Най малкото всеки един от нас има телефон на някой друг от форума и този втори човек може да влезне тук, да види телефоните на няколко човека от тази област и да се свърже с тях, за да направят връзката.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот axelmax » Пет Окт 17, 2008 8:50 am

добра идея!
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот vlassadar » Пет Окт 17, 2008 9:21 am

Да не се случва, но всичко може да се случи и в такава ситуация най-вероятното развитие е наистина това, което Алпина каза.
Но може да има и по-добър вариант - в повечето случаи в които отиваме да караме в непознати места, търсим някой който познава района и маршрута, често е някой който живее наблизо. а ако не - поне търсим телефон на такъв човек, който да ни помага, по-често при търсене на маршрута...
Аватар
vlassadar

Мнениеот outfaced » Пет Окт 17, 2008 9:29 am

добра идея, свързана обаче с доста сериозна отгворност ... малко трудно го виждам да се организира на доброволни начала, без съовтения контрол и ангажираност.

т.е. ... ако някой от град Х каже, че може да се разчита на него някой друг ще иде ли да го провери дали наистна може (че вече си гворим за сериозни неща) ?
Как ще се организира информацията ? ... списък с номера и имена във форума или на сайта :dunno:
Каква отговоност ще носят хората в списъка? Трябва ли да ги е грижа, че сулю и пулю са тръгнали да карат без каска и умения по екстремни пътеки? Трябва ли винаги да са "на линия" и какво правим ако не са ...
Кой ще контролира да не се злоупотребява ...
въобще, доста въпросчета има

вие говорите за една MTB-бърза помощ ... но структурата на една такава органзиация не е хитч просто нещо, а тя не може да се направи горе-долу ... или функционира и се разичта на нея или не. Полуфункционираща бърза помощ няма.

Чесно казано на тоя етап правилата за добра подготовка + винаги каране с компания, без да се надценяват собствените възможности и с подходяща екипировка са значително по лесни за реализиране и спазване. Да не забравяме и застраховка ...
Аватар
outfaced

Мнениеот did » Пет Окт 17, 2008 9:33 am

Тези неща не стават с организация, а с изграждане да добри ЛИЧНИ извънфорумни отношения с отговорни хора. Пешовците са такива.

Отговорност на всеки е да има винаги в себе си координатите на хора, които биха му помогнали там, където кара. Ако той няма телефоните на такива хора, форумът на мтб-бг.цом не му е виновен по никакъв начин.

Правете си застраховки, зареждайте си батериите на мобилните телефони и създавайте извънфорумни приятелства. Тва е моята препоръка. Другото е безмислено споделяне на лични данни.
Последна промяна did на Пет Окт 17, 2008 9:39 am, променена общо 1 път
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Ozzie » Пет Окт 17, 2008 9:37 am

Идеята е добра, но не бих си оставил току- така телефонния номер в публичното пространство.
Най- малко не и в този форум.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот SpoileR » Пет Окт 17, 2008 10:03 am

Мислех да го оставя номера, още като нямаше пост в темата, но като се замислих... зааае*и...

Само между хора с които се знаем и никой друг... от къде да знаеш, че няма някой тарикат да ти пусне фалшива тревога, надявайки се, че ще скочиш на колелото и тръгнеш на там и после отиваш и те чакат 5 човека засада...

И да не е толкова зле... дори да е просто "prank call"... гаранция нямаш.

Хората с които се "знаеме" ми имат номера и единствено мога да кажа, че ако е в рамките на възможностите ми ( и местоположението) винаги ще се отзова, ако се наложи... :agree: От мене толкоз.
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот Sky_Knight » Пет Окт 17, 2008 10:29 am

@did Абсолютно :agree:

Ако ще има такава тема, то тя може да бъде само в насока "Кой район за вас е "местен"?" Например:

Нашата групичка предимно кара в Стара планина около Кремиковци, Сеславци и т.н., както и Витоша, но североизточните и южни части. Имам общи познания и за Лозен.

Така че ако някой смята да предприема рискови карания в областта може да знае към кого да се обръща за съвет .... примерно.

Но смятам, че дори това е един вид излишно, защото важното е точно това, което did написа:

did написа:добри ЛИЧНИ извънфорумни отношения

@kotka12 :D Дабъл пост ;)
Последна промяна Sky_Knight на Пет Окт 17, 2008 10:30 am, променена общо 1 път
?
Аватар
Sky_Knight

Рейтинг: 1849

Мнениеот kotka12 » Пет Окт 17, 2008 10:29 am

did е прав
основната идея е
да си разбрал на кои хора в съответните градове може да се разчита
и да и успял да установиш контакт с тях
:agree:
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот Вилката » Пет Окт 17, 2008 10:44 am

Наистина е притеснително да оставяме номерата си ей така, но пък идеята е добра и може да помогне на доста хора. Така че добре е да измислим нещо относно сигурността на доброволците.
Предлагам да се направи тема, където ще се пише само кой къде би могъл да помогне, а телефоните да се разменят след запитване с ЛС. Тогава обаче ще се наложи предварително (преди да се тръгне за някъде си) да си набавяме някакъв контакт. Наистина и така няма да сме защитени от бъзици на недоброжелатели, но поне ще се изгуби част от анонимността. А и ще можеш сам да прецениш на кой да даваш номера си.
И друго - никой няма д аима право да се сърди, когато определен човек е заявил, че може да помага еди къде си, а после не откликне. Все пак всеки(почти) от нас работи (и на няколко фронта даже :crap: )

Едит: Така е като си пиша постовете по 25 минути с 5 ставания от РСто. Това, че се повтаряме обаче показва, че все пак ще се намери решение :beer:
Аватар
Вилката

Мнениеот bikerider » Пет Окт 17, 2008 10:50 am

@kotka12: :propell:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Admin » Пет Окт 17, 2008 12:21 pm

Идеята е добра, но само като идея. Относно реализацията й мисля, че did, outfaced и други хора в темата казаха достатъчно.

На мен поне не ми се струва нормално да отидеш да караш някъде и да разчиташ да те измъкват хора, които изобщо не познаваш. Ако има някакъв подобен списък с номера, той едва ли ще помогне на хората, които не са си планирали всичко предварително. А предварителната подготовка обикновено включва и намиране на подходяща компания, та да има на кого да разчиташ. Възможно е дори подобно начинание да вдъхне излишна самонадеяност на хората да ходят сами да си търсят белята по пущинаци, скокове, урви и дерета, разчитайки, че едно телефонно обаждане ще ги оправи, ако нещо се случи.

Според мен вместо да се споделят току така лични данни, много по-добре е да се набива в главите на хората, че за карания, които крият рискове от едно или друго естество, трябва да се намира компания. Ако не се намери, да не се кара рисково.

Защото проблемът не е когато няма на кого да се обадиш да ти прибере колелото. Истинският проблем е когато не можеш да се обадиш!
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Окт 17, 2008 12:23 pm

Admin написа: Не карай сам
:agree:
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот did » Пет Окт 17, 2008 12:58 pm

Sky_Knight написа:Ако ще има такава тема, то тя може да бъде само в насока "Кой район за вас е "местен"?" Например:

Нашата групичка предимно кара в Стара планина около Кремиковци, Сеславци и т.н., както и Витоша, но североизточните и южни части. Имам общи познания и за Лозен.

И в това няма смисъл.

Трудно ми е да кажа къде карам. Старая се всеки път да е на ново място.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Sky_Knight » Пет Окт 17, 2008 1:03 pm

Не, не - имам предвид за кои райони познаваме в детайли. Защото в такава ситуация, това е важно. Да можеш да разбереш къде са хората и да знаеш как да стигнеш до там максимално бързо. Иначе не смятам, че има някой, който си кара само на едно място и не го сменя (освен ДъХъ машините, ама те тренират ;) ).

Но въпреки това, пак няма много смисъл де... само идея беше.
Последна промяна Sky_Knight на Пет Окт 17, 2008 1:06 pm, променена общо 1 път
?
Аватар
Sky_Knight

Рейтинг: 1849

Мнениеот Alpina » Пет Окт 17, 2008 1:05 pm

Мдам, не мога да не се съглася, все пак забравих за една маса във форума :)

Интересното е, че на други места си работи доста добре тази система, но наистина като се замислих повече, тук едва ли ще е същото.

Но лично аз предпочитам да карам и основно карам сам, опитвайки се за съм се подгитвил за всичко, което може да ми се случи и не разчитам на това някой да ми помогне, но винаги и по всяко време човек може да изпадне в ситуация, когато това се налага, дори и да не е сам.

:beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Yavkata » Пет Окт 17, 2008 1:26 pm

Дааа, всеки писал в тази тема си е прав. Първия ми пост бе по -скоро плод на емоцията от случката с Пешо. Знам , че не лесно да се организира нещо подобно и идеята с публикуване на телефони не е блестяща.Но така не ми се иска да се стига до подобни инциденти. :V: Добре, че идва зима и байкърите в Пирогов ще бъдат сменени от скиорите(малко черен хумор)
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот Вилката » Пет Окт 17, 2008 1:37 pm

Все пак има един номер, който всеки от нас трябва да си запише в мобилния си телефон - аварийната линия на ПСС - 1470 (избран без код).
Този номер спасява животи, а застраховките пестят пари ;)
Аватар
Вилката

Мнениеот IVO Jordanov » Пет Окт 17, 2008 1:39 pm

Yavkata написа:(малко черен хумор)

не много подходящ... :crazy:
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот Antares » Пет Окт 17, 2008 1:59 pm

Admin написа:Защото проблемът не е когато няма на кого да се обадиш да ти прибере колелото. Истинският проблем е когато не можеш да се обадиш!

:agree: :agree:
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Назад към Общ форум