Очила с диоптри- Как да ги предпазим?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Очила с диоптри- Как да ги предпазим?

Мнениеот lupi » Сря Окт 22, 2008 5:02 pm

Здравейте пичове имам едно питане към вас. Аз нося очила с диоптри и искам да попитам за някакви предпазни очила които да мога да сложа върху тези с диоптара.

:bowdown: Моля помощщщщщщ.......
Аватар
lupi

Рейтинг: 925

Мнениеот Admin » Сря Окт 22, 2008 5:09 pm

По темата е писано. Не знам дали всички теми ги има в ЧЗВ, но и да ги няма, ползвай търсачката и ще намериш доста информация. :agree:
Последна промяна Admin на Чет Окт 23, 2008 11:25 am, променена общо 1 път
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

е

Мнениеот lupi » Сря Окт 22, 2008 5:13 pm

благодаря ви
Аватар
lupi

Мнениеот Дизел » Сря Окт 22, 2008 5:32 pm

Ами идеално решение няма.
Вариантите са следните:

1. Правиш си очила специално за каране на колело. Става така - взимаш едни спортни слънчеви очила, по-възможност не много извити назад, и има слагаш (ако може) стъкла с корекция. Това е най-удачния вариант. Дълго време карах така и е съвсем приемливо, с изключение на случаите в които затъмняването на стъклото не пасва на условията. Тъмните стъкла вечер са кофти, светлите пък през деня са така. Идеалният вариант е с фотохроматични, но там цената става вече много дебела. Не си струва, за очила, които можеш да счупиш доста лесно.

2. Взимаш специални очила за велосипед, които имат опция за поставяне на адаптер с коригиращи стъкла. Току що си поръчах такива, още даже не съм ги пробвал. Предимството е, че очилата са със сменяеми стъкла. Имам тъмни, жълти и безцветни. Адаптерът за корекция на зрението е зад тях, нещо като втори чифт очила. Малко тъпо изглежда, ама да не съм тръгнал да се женя. По-лошото е, че коригиращите стъкла са с много малък диаметър и ми ограничават зрителното поле. Ще трябва да видя как е при каране. Предимството обаче, че имаш почти универсални очила, при това, можеш да им сменяш диоптера сравнително евтино, ако се налага.

3. Правиш си контактни лещи и си купуваш нормални велосипедни очила. Много хора предпочитат този вариант, но аз не обичам да нося лещи при спорт. Запотиш се, избършеш се и лещата я няма. Или ти влезне прашинка между лещата и роговицата, много гадно...

4. Най-евтин вариант - взимаш едни защитни работни очила и ги наадяваш над обикновените си очила. Не е много удобно, нито изглежда добре, но затова пък е наистина много по-евтин вариант от изброените по-горе. Става и маска или някои скиорски очила.

Има и 5-ти вариант, радикален. Събираш 1000 евро, отиваш в Турция и си правиш една (по-точно две) операция за коригиране на зрението. Комшиите имат супермодерни болници за такива операции. Обслужват предимно немци, щото същото в Германия струва двойно и тройно. Аз накрая ще взема да го направя това, щото ми писна от тия очила.
Аватар
Дизел

Рейтинг: 1970

Мнениеот Дизел » Сря Окт 22, 2008 5:42 pm

Admin написа:Странно заглавие си измислил...
По темата е писано. Не знам дали всички теми ги има в ЧЗВ, но и да ги няма, ползвай търсачката и ще намериш доста информация. :agree:

Баси, верно! Сега прегледах темите, абе има ли нещо за което да не е писано вече :dunno:
:)
Аватар
Дизел

e

Мнениеот lupi » Сря Окт 22, 2008 7:21 pm

Благодаря ти много изчерпателен отговор.Ще те послушам и ще направя някоя от твоите магйки.

ПАК БЛАГОДАРЯ
Аватар
lupi

Мнениеот Silvestroff Gabrovo » Сря Окт 22, 2008 7:23 pm

Потърси във форума Kosiani,или Vitorino, те също карат с такива очила.
Silvestroff Gabrovo

Рейтинг: 1768

Мнениеот outfaced » Сря Окт 22, 2008 8:59 pm

само лещи + чиатви велосипедни очила решават проблема напълно и без рискове ... при всички останали случаи или не е решен или има риск

има тема
Аватар
outfaced

Мнениеот skiman » Сря Окт 22, 2008 9:35 pm

Дизел написа:Ами идеално решение няма.
Вариантите са следните:

1. Правиш си очила специално за каране на колело. Става така - взимаш едни спортни слънчеви очила, по-възможност не много извити назад, и има слагаш (ако може) стъкла с корекция. Това е най-удачния вариант. Дълго време карах така и е съвсем приемливо, с изключение на случаите в които затъмняването на стъклото не пасва на условията.
Тъмните стъкла вечер са кофти, светлите пък през деня са така. Идеалният вариант е с фотохроматични, но там цената става вече много дебела. Не си струва, за очила, които можеш да счупиш доста лесно.

Глупости.

Дизел написа:2. Взимаш специални очила за велосипед, които имат опция за поставяне на адаптер с коригиращи стъкла. Току що си поръчах такива, още даже не съм ги пробвал. Предимството е, че очилата са със сменяеми стъкла. Имам тъмни, жълти и безцветни. Адаптерът за корекция на зрението е зад тях, нещо като втори чифт очила. Малко тъпо изглежда, ама да не съм тръгнал да се женя. По-лошото е, че коригиращите стъкла са с много малък диаметър и ми ограничават зрителното поле. Ще трябва да видя как е при каране. Предимството обаче, че имаш почти универсални очила, при това, можеш да им сменяш диоптера сравнително евтино, ако се налага.

Глупости.

Дизел написа:3. Правиш си контактни лещи и си купуваш нормални велосипедни очила. Много хора предпочитат този вариант, но аз не обичам да нося лещи при спорт. Запотиш се, избършеш се и лещата я няма. Или ти влезне прашинка между лещата и роговицата, много гадно...

Началото на изречението е правилно. Другото са абсолютни глупости.

Дизел написа:4. Най-евтин вариант - взимаш едни защитни работни очила и ги наадяваш над обикновените си очила. Не е много удобно, нито изглежда добре, но затова пък е наистина много по-евтин вариант от изброените по-горе. Става и маска или някои скиорски очила.

Бих желал да го видя на живо:rofl:

Дизел написа:Има и 5-ти вариант, радикален. Събираш 1000 евро, отиваш в Турция и си правиш една (по-точно две) операция за коригиране на зрението. Комшиите имат супермодерни болници за такива операции. Обслужват предимно немци, щото същото в Германия струва двойно и тройно. Аз накрая ще взема да го направя това, щото ми писна от тия очила.

Глупости. В България има достатъчно клиники, където тази операция се извършва от години. Примерно във Варна.

outfaced написа:само лещи + чиатви велосипедни очила решават проблема напълно и без рискове ... при всички останали случаи или не е решен или има риск

Това е правилният отговор.
:agree:
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот outfaced » Сря Окт 22, 2008 10:03 pm

за операциите само да вметна, че идеята е изкушаваща, но ... струват майка си и баща си и винаги има някакъв макар и много минимален риск, а аз поне очите умишлено не си ги рискувам ... всеки да си решава за него си

а понеже гледам и разни странни размисли, как стъклата били скъпи ако се счупят ... ако се счупят, аз бих се замислил за очите си не за стъклата !

Затова и читавите велосипедни очила са много по-здрави и издържат брутални интервенции, в тях няма части които биха те наранили при счупване или поне риска е сведен до минимум.
Доста очила, особенно от по ефтините, са само за фасон и да пазят от слънце и вятър ... т.е. нямат тия качества.
Очила от магазин за защитно работно облекло са в това отношение перфектен избор за цената си. Там трябва да се внимава само да не се взимат прекаленно дебели, защото изкривяват образа.
Аватар
outfaced

Мнениеот individual » Сря Окт 22, 2008 11:06 pm

Изображение
Аватар
individual

Рейтинг: 1867

Мнениеот skiman » Чет Окт 23, 2008 8:06 am

outfaced написа:за операциите само да вметна, че идеята е изкушаваща, но ... струват майка си и баща си и винаги има някакъв макар и много минимален риск, а аз поне очите умишлено не си ги рискувам ... всеки да си решава за него си

Познавам доста хора, които си направиха такива операции. Цената значително падна, последните години. Вече е някъде към 500лв на око. Риска е практически нулев, ако се извършва в добра клиника. Не случайно навремето проф. Фьодоров, откри първата клиника за лазерни корекции в източна Европа, именно в България. И сега водещи офталмолози от Русия идват тука да преподават. Сега, дали са най-добрите, не знам но е факт. Дори имам колежка, която си направи и ми е разказвала доста. Но е факт, че мен ме е страх:nuts: и предпочитам меки лещи+хубави вело очила. Вече 22 години ги ползвам(лещите), нито веднъж не съм имал проблем. Още повече, че цените на лещите станаха смешни вече.

outfaced написа:а понеже гледам и разни странни размисли, как стъклата били скъпи ако се счупят ... ако се счупят, аз бих се замислил за очите си не за стъклата !

А де. И на мен това ми е интересно. :dunno: Точно за това и маркирах в горният ми пост с червено, нещата, с които хич не съм съгласен.
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот SpoileR » Чет Окт 23, 2008 9:13 am

skiman написа:
Дизел написа:Стъкла Стъкла...

Глупости, Глупости...

Нещо против стъклата ли имаш? Ако "визираш" (ха :D), че при падане ще ти изкарат очите, извинявай... ти ако си тръгнал с тази нагласа, по-добре човека да не кара изобщо.

"Дизел" като пише стъкла, като ГЛАВНО иска да отбележи, че не са ПЛАСТМАСОВИ.
Ти би ли се съгласил на пластмасови такива? Най-много да ДООКЬОРАВЕЕШ (егати думата...)

Лещите са наистина най- добрия вариант. А колко пари струват (твърдите) ?

А меките колко по- скъпи са? А разтвора за тях който се сменя постоянно?

Слагаш едни нормални качествени очила и забравяш... никой не е тръгнал на Сопот да кара... :dunno:
:beer:
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот mulltex » Чет Окт 23, 2008 9:41 am

individual написа:http://screambikes.eu/product_info.php?cPath=122&products_id=1806

Някой пробвал ли ги е тези очила? Ако ДА - някакви оплаквания?
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Мнениеот Дизел » Чет Окт 23, 2008 11:24 am

skiman написа:Глупости...

Хващаш се за думата ли, какво? Под "стъкла" не визирам материала стъкло, а коригиращата леща. Съжалявам, ако съм подвел някого. Дали ще са от стъкло, поликарбонат или пластмата, изобщо не съм коментирал.
Иначе, аз имам 17 шева на лицето, половината то които са около окото и са точно от стъклата (тук вече в смисъл на стъкло) на очилата. Част от парчетата ми ги намериха, само защото ги бяха видяли на томографа преди това, иначе щяха да си останат. От тогава съм пробвал всички описани по-горе варианти, без операцията. Та, като говоря за очила, имам някаква представа за какво говоря.
Вариантът с контактни лещи, който поддържаш, както казах, върши работа на много хора, но не на всички. Просто не можеш да обобщаваш, че всичко останало са глупости.
Аватар
Дизел

Мнениеот outfaced » Чет Окт 23, 2008 11:46 am

Лещите са наистина най- добрия вариант. А колко пари струват (твърдите) ?
А меките колко по- скъпи са? А разтвора за тях който се сменя постоянно?

меките - ако са слагат само за каране разходите са по 20лв. на очо за леща + 30лв. на година за разтвор.
Минус си е разбира се при многодневно каране - трябва да се носи разтвор и с хигиената е малко сложна хава, но не е невъзможно.
Абе за евтино, не е непременно най ефтино ...

За твърдите да каже котака ... аз така и още не съм намерил време да ида да ми направят. То и те си имат някой минуси спрямо меките ...
Аватар
outfaced

Мнениеот kotka12 » Чет Окт 23, 2008 12:17 pm

немат минуси спрямо меките
безспорен факт:)
котака казва да си сложи твърди лещи /ако няма непоносимост/
и да си забрави кахърите

всъщност да добавя нещо - аз лично имам проблем, че доста ми се насълзяват очите, когато спускам /и когато си ударя пръстите с чук, ама тов няма отношение по темата/
поради това ми се налага да ползвам маска
иначе за друго не се сещам

псиал съм доста в друга тема по този повод
така че да не почвам пак ферманите
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот lupi » Чет Окт 23, 2008 8:39 pm

individual написа:http://screambikes.eu/product_info.php?cPath=122&products_id=1806

tovae

Пиши на кирилица!!!
Аватар
lupi

Мнениеот nicky bike » Чет Окт 23, 2008 11:34 pm

Silvestroff Gabrovo написа:Потърси във форума Kosiani,или Vitorino, те също карат с такива очила.

Silvestroff Gabrovo: Аз пък познавам и други... дето не ги свалят даже. Хаха или май не ме познаваш вече??? Понеже станахме големи професори по планинско колоездене.
lupi: аз без очила не мога не само да карам. И по лошото е ,че само да сменя очилата имам главоболие поне ден. Проблема го реших с фотосоларни обикновенни. Взех си и такива за които говори колегата "по форум" ще ги пробвам но пак казвам ако не можеш толкова лесно да сменяш очила не мисля ,че е удачно да пробваш.
Ако зрението ти не е като моето толкова зле можеш да си вземеш и тези на ДРАГ. Добри са за цената си. ;) правени са във фабриката на УВЕКС. :agree:
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Назад към Общ форум