Най-после!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Най-после!

Мнениеот dEcLiNe » Пон Фев 23, 2009 11:49 am

Днес попаднах на това http://www.pinkbike.com/news/Immobi-tag-2009.html .Понеже не разбирам английски някой ще каже ли как работи тая джаджа?

Едит:Речника ми каза, че се скрива в тръбите и излъчва радио вълни които Британската полиция можела да улавя или нещо от сорта. :confused: :dunno:
Последна промяна dEcLiNe на Пон Фев 23, 2009 12:47 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
dEcLiNe

Рейтинг: 1912

Re: Най-после!

Мнениеот bikerider » Пон Фев 23, 2009 11:55 am

Излъчвател (предполагам с RFID чип), която идентифицира колелото от разстояние. Долкото разбрах е предназначено да се скрива в някоя тръба.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот kotka12 » Пон Фев 23, 2009 11:55 am

на мен идеята страшно ми харесва
макар че
не считам за нужно да се слагат предупредителни лепенки
за да не се отстрани джаджата от байка
за Бг няма да е скоро това нещо
но поне е хубава идея
не ми стана ясно как се захранва това чудо
но е с някаква батерийка явно
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот bikerider » Пон Фев 23, 2009 12:04 pm

мда, то си го пише: RFI tag.
Аватар
bikerider

Мнениеот Stancho » Пон Фев 23, 2009 12:10 pm

В последните редове пише, че тази услуга се поддържа засега само във Великобритания (UK).
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот 25thframe » Пон Фев 23, 2009 12:20 pm

kotka12 написа:не считам за нужно да се слагат предупредителни лепенки

:agree:

"-Currently the device is for UK residents only, but I'm sure it will be in the US and other countries soon, and I'm sure that if you look around you can find something similar."

Дано да е по-скоро. По принцип и у нас има начини (не един) да се проследи къде се намира даден предмет, но за момента поне аз не съм чувал да се предлага, точно такова у-во (за байк), и въобще услуга.
Аватар
25thframe

Рейтинг: 1860

Мнениеот Daniel Panev » Пон Фев 23, 2009 12:28 pm

Устройството представлява RFID чип върху подложка, която се поставя в седалковата тръба и е трудно да бъде извадена от там. RFID миповете позволяват данните за тях (уникални за всеки чип) да бъдат прочетени от около метър безконтактно - достатъчно е да преминете на половин-един метър от четеца и данните са прочетени. Като технология, изпълнение и цена е пределно просто и евтино, а е и изпитано в практиката - защитата срещу кражби в магазините и супермаркетите обикновено е на тоя принцип.
Плюсът за английските велосипедисти е, че тамошната полиция явно е оборудвана с RFID четци + се поддържа централна база данни за велосипедите - нещо като базата данни с автомобилите във всяка държава, до която полицията има регламентиран достъп и в която са описани "маркираните" велосипеди и собствениците им.
Докато и у нас не се изпълни удебеленото - просто няма смисъл от чиповете - няма да вършат абсолютно никаква работа, за съжаление.
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот Daniel Panev » Пон Фев 23, 2009 12:31 pm

kotka12 написа:не ми стана ясно как се захранва това чудо
но е с някаква батерийка явно

Има и пасивни чипове, които не се нуждаят от батерия ;)
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот kotka12 » Пон Фев 23, 2009 12:31 pm

това се разбра от текста
просто коментираме идеята
:beer:
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот PtD » Пон Фев 23, 2009 12:35 pm

Най-обиковен RFID етикет, който регистрираш на уебсайт. Идеята е при продажба на колелото да можеш да сканираш етикета и да провериш дали не е от крадените.

Честно казано, съмнявам се да върши работа за нашите ширини.

П.П. ебаси, докато го напиша и сте пуснали сто хиляди отговора :bigeyes:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Фев 23, 2009 1:39 pm

PtD написа:
П.П. ебаси, докато го напиша и сте пуснали сто хиляди отговора :bigeyes:
Ми трий, бе! Ти поне можеш. :D :beer:
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот PtD » Пон Фев 23, 2009 2:22 pm

E, нека има свобода на словото. Що се отнася до съмнението за работоспособността на метода по нашите ширини, вижда ми се доста съмнително крадците да са леваци и да не успеят да извадят RFID етикета... То какви по-големи подвизи са извършвали българските юнаци...
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пон Фев 23, 2009 4:12 pm

Ммм, честно казано вижда ми се логично първите хора, които сканират колелото да са самите крадци :)
Аватар
bikerider

Мнениеот hitar_potar » Пон Фев 23, 2009 8:53 pm

хммм, интересна джаджа - отначало реших, че е нещо като GPS-излъчвател или нещо подобно, но след тва ми се изясни работата - в шотландия се сблъсках с такова чудо в няколко магазина... но там беше направено като лепенка или етикет, лепнат върху продукта :crazy: и аз смятам, че за нашата мила родина подобно нещо ще е излишно - тъмните субекти понякога нобелова награда за изобретателност заслужават, а полицаите, лудичките, са най-обърканите индивиди (за съжаление :V: ). не е ли по-добре да се измисли малък предавател за GPS на някаква батерийка или нещо подобно, който също да се слага в седалковата тръба? :popcorn:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот hitar_potter » Пон Фев 23, 2009 9:03 pm

hitar_potar написа:хммм, интересна джаджа - отначало реших, че е нещо като GPS-излъчвател или нещо подобно, но след тва ми се изясни работата - в шотландия се сблъсках с такова чудо в няколко магазина... но там беше направено като лепенка или етикет, лепнат върху продукта :crazy: и аз смятам, че за нашата мила родина подобно нещо ще е излишно - тъмните субекти понякога нобелова награда за изобретателност заслужават, а полицаите, лудичките, са най-обърканите индивиди (за съжаление :V: ). не е ли по-добре да се измисли малък предавател за GPS на някаква батерийка или нещо подобно, който също да се слага в седалковата тръба? :popcorn:
Ако ти се дават много сторин лева :) Според мен тая джаджа, която е описана не би струвала повече от 40-50 лева, което си е прилична цена за мен. Това ще е някакъв начин да докажеш, че велосипедът всъщност е твой. И като гледам, идеята не му е да се забелязва, че го има. Т.е. когато циганинът не знае, че има такава джаджа, какво ще търси по седалковата тръба? Аз се замислям дали не би било хубаво да се продават и такива аларми - връзваш колелото, връзваш и алармата за велопаркинга и когато се загуби сигнал - алармата се разпищява. :dunno:
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот azsa-bachinito » Пон Фев 23, 2009 10:18 pm

Хм аз съм за такава джаджа, но ако стане база за въвеждане на застраховка на возилата.
Ти заслужаваш приключение ---> http://www.facebook.com/groups/370492219650901/
Аватар
azsa-bachinito

Рейтинг: 1665

Мнениеот hitar_potar » Вто Фев 24, 2009 12:16 am

hitar_potter написа:
hitar_potar написа:...
...

не не, не това ми беше идеята - описаната в статията джаджа е един вид баркод, който може да се разчете чрез специален уред/четец, намиращ се в непосредствена близост до байка, оборудван с въпросната екстра - което ще рече полицаите да се шляят насам-натам като лунатици да търсят байкове... :crazy: че те тва не го правят за колите, за байковете ша тръгнат лудичките. :rofl: :rofl: идеята ми беше за дребен чип, да кажем, излъчващ GPS-сигнал, уникален за всеки един от тях, свързвайки се със сателит (както примерно се свързват преносимите GPS-и, които дори някои съфорумци използват за ориентиране в планина, в гора :beer: ), и ако, не дай си боже, байка ти бъде тупнат, просто да звъннеш в полицията, да издиктуваш да кажем някакъв код, отговарящ на сигнала на твоя GPS, и просто да го засекат с компютъра, и готово. хем доказваш, че е твой байка, щото само ти знаеш кода, хем полицаите стоят на топличко през по-голяма част от времето, рупайки понички. :) колкото до цената, не мисля, че едно такова евентуално устройство би струвало над 200-250лв., които пак са много, но пък за хора, каращи байкове за по няколко хиляди лв., покупката ще е оправдана. извинявам се за дългото и малко объркано мнение.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Alpina » Вто Фев 24, 2009 12:59 am

Daniel Panev написа:Устройството представлява RFID чип върху подложка, която се поставя в седалковата тръба и е трудно да бъде извадена от там.

PtD написа:Що се отнася до съмнението за работоспособността на метода по нашите ширини, вижда ми се доста съмнително крадците да са леваци и да не успеят да извадят RFID етикета...

Аз се чудя защо трябва да се вади, има къде къде по-прости решения :idea:

За домашните животни има доста по-добро решение и в България има все повече и повече четци, преди 3 години, когато кучето ми се сдоби с такова имаше около 5 в страната. Сега почти всеки по-голям вечеринарен кабинет разполага с такова.

Все ми се стува, че за цена от 20лв и уникален 15 цифрен код, това може да се използва и при велосипеди.
Последна промяна Alpina на Вто Фев 24, 2009 1:15 am, променена общо 3 пъти
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот axelmax » Вто Фев 24, 2009 1:02 am

ако се вкарват още при прозводството на рамките,проблемът с премахването от крадци е решен

интересно е дали държи на темпратура,обикновенно крадените рамките се пребоядисват(например прахово)

според мен не
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот hitar_potar » Вто Фев 24, 2009 1:29 am

да, но проблема със самото крадене остава, нали? :V: не е ли по-добра идеята да се пречи на самото открадване, а не след свършен факт - ходи, търси, чупи си главата...? :(!:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Alpina » Вто Фев 24, 2009 1:32 am

Този проблем ще го има винаги и навсякъде ;)
Средства да се пречи на краденето има - да е спряло?

Крадат се колела от гаражи, жилища, автомобили, заключени с какви ли не катинари...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот hitar_potar » Вто Фев 24, 2009 1:35 am

добре, ами малко по-горе съм писал за др вариант, той въобще възможен ли е? и ако е възможен, дори и малко по-скъп, поне не би ли ограничил проблема?
Аватар
hitar_potar

Мнениеот PtD » Вто Фев 24, 2009 2:21 am

За съжаление мисля, че не е възможен, по две основни причини:
а) скъп - от порядъка на 1000+ лева годишно (поне при колите е толкова)
б) енергоемък, т.е. честичко трябва да сменяш батерийки. Примерно няколко пъти на ден...
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Вто Фев 24, 2009 12:08 pm

@hitar_potаr: маркирането с цел идентификация е двустранен процес - от една страна е маркирането, от другата е регистрацията в база данни. Докато у нас няма регистрация на велосипеди цялата тая възхита от такива чаркове ми се вижда силно пресилена.
Аватар
bikerider

Мнениеот thechosen » Вто Фев 24, 2009 2:26 pm

@hitar_potаr: GPS устройствата не се свързват със сателитите, те само получават данни от тях без да изпращат (за да изпратят до сателит трябва доста мощност и насочена антена).
За да се реализира това което предлагаш трябва да има и устройство което да изпраща GPS координатите - примерно GSM. Всичката тази електроника трябва да е достатъчно компактна за да се събере някъде по велосипеда, да има захранване и да издържа на температурни амплитуди, влага и т.н. Може да се направи но ще е доста скъпо и изисква поддръжка(зареждане на батерии).
RFID чиповете решават много от горните недостатъци - малки са, не им трябва захранване, могат лесно да се хермитизират, но пък и лесно могат да се "убият". Започнат ли да навлизат като средство за защита, повечето крадци ще се сдобият с устройства които да проверяват дали има и да ги обезвреждат.
thechosen

Рейтинг: 1895

Мнениеот hitar_potar » Вто Фев 24, 2009 6:59 pm

изясни ми се - мерси за обясненията. :bowdown: явно идеята ми не е уцелила точното време... може би 22 век? :crazy: :rofl: :popcorn:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот ZyclonB » Вто Фев 24, 2009 9:35 pm

bikerider написа:@hitar_potаr: маркирането с цел идентификация е двустранен процес - от една страна е маркирането, от другата е регистрацията в база данни. Докато у нас няма регистрация на велосипеди цялата тая възхита от такива чаркове ми се вижда силно пресилена.

А от трета страна е полицията кояти си чеша мъдете и не я боли за това че ти няма колелото, не прави опит да го търси, така че кво като можеш да докажеш че байка е твой - той е в неизвестността......
НЕ сме ние за такива джаджи, немат почва у нас, колкото и да ни се иска :V:
Iron horse rider
Аватар
ZyclonB

Рейтинг: 1558

Назад към Общ форум