До болка знам,че качеството на тези велосипедчета не е толкова високо колкото марковите като Драг.Но цените на марковите са страшно много завишени.Ще ви дам пример:заварките на Кросовете сигурно не са толкова качествени колкото на марковите,сигурно и накладчиците на спирачките се износват по-бързо,но има и друг момент,сега ще разберете какъв е той.
Винаги съм карал колела на Монтанската марка Крос понеже пазарувам главно от МЕТРО.Имам в момента 3 Кроса единия е чисто нов от онзи ден.. Крос Климбър,другия е от 2-3 години Крос Уинър а 3 тия е в провинцията наи обикновен модел от 2 години за 130 лв.Нека започна с главния герой-обикновенното кросче за 130 лева без никакви екстри като амортисьори,дискови спирачки и т.н-само 18 скорости.Преди 2 години в град Плевен караме с приятел по един наклон и сме се засилили по данни на километража с около 40-45 кмч.Шосето изведъж свърши а коли се бяха наредили на опашка за паркинг на супермаркет.Веднага стиснах и двете спирачки и в рамките на 7-10 метра убих почти цялата скорост и леко се ударих с рамо в колата пред мен,тежки последици нямаше.Тогава се уверих че и дори В-брейк спирачките на така хулената марка "крос" са доста добри.На велосипеда му няма нищо.
Следващата случка е с Уинъра преди 4 месеца в Борисовата градина на София.С приятел карам и съм се засилил с около 35 кмч обаче изведнъж понеже съм забравил навлизам в едно доста дълго стълбище (10 тина стапала),вереме за спиране няма а Уинърчето е с преден и заден амортисьор прелетях през стълбите една по една и абсолютно нищо му нямаше.Така че смятам че и тези колела на крос стават за планината стига да знаеш как се кара това причудливко чудо с 2 колела наречено велосипед.
С обикновенния крос съм се спускал в Плевен по доста дълги стълбища (3х15 стъпала) този път съвсем целенасочено и въпреки че кросчето няма ни преден ни заден амортисьор няма6е никакви проблеми.С това искам да покажа че кросчетата са доста здрави колела,особено тези най-обикновенните модели от преди 3-4 години.
За новия ми крос съм изключително доволен дисковите спирачки коват страшно здраво,скоростите са с палци (24 на Шимано).Предния амортисьор също е много як и се свива при най-малкия натиск или неравност.Рамата е алуминиева и имам притеснения че е е толкова здрава,но времето ще покаже.Аз не се супскам по планини но имам доста екстремен стил на каране и доста обичам да скачам,да карам по стълби,и да карам на задна гума което изключително изкривява капли,което до момента ми е единствения проблем с тези колела.
Тея простотии че скърцали амортисьорите и че рамките не били здрави на некои друг.Вярно е че не са толкова фини и като марковите но също заслужават уважение и заради ниските цени и заради това че са български.Това е за 400 лева перфектен байк с дискови спирачки,алуминиева рама,24 скорости с палци и всички амортисьори.Разбирасе не на последно място и страхотен вид с хромираната рамка и красивите лепенки.Това е от мен.Дано да е било интересно.