Мнение за марката Cross.

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнение за марката Cross.

Мнениеот draznitelq » Чет Мар 05, 2009 2:37 pm

До болка знам,че качеството на тези велосипедчета не е толкова високо колкото марковите като Драг.Но цените на марковите са страшно много завишени.Ще ви дам пример:заварките на Кросовете сигурно не са толкова качествени колкото на марковите,сигурно и накладчиците на спирачките се износват по-бързо,но има и друг момент,сега ще разберете какъв е той.

Винаги съм карал колела на Монтанската марка Крос понеже пазарувам главно от МЕТРО.Имам в момента 3 Кроса единия е чисто нов от онзи ден.. Крос Климбър,другия е от 2-3 години Крос Уинър а 3 тия е в провинцията наи обикновен модел от 2 години за 130 лв.Нека започна с главния герой-обикновенното кросче за 130 лева без никакви екстри като амортисьори,дискови спирачки и т.н-само 18 скорости.Преди 2 години в град Плевен караме с приятел по един наклон и сме се засилили по данни на километража с около 40-45 кмч.Шосето изведъж свърши а коли се бяха наредили на опашка за паркинг на супермаркет.Веднага стиснах и двете спирачки и в рамките на 7-10 метра убих почти цялата скорост и леко се ударих с рамо в колата пред мен,тежки последици нямаше.Тогава се уверих че и дори В-брейк спирачките на така хулената марка "крос" са доста добри.На велосипеда му няма нищо.
Следващата случка е с Уинъра преди 4 месеца в Борисовата градина на София.С приятел карам и съм се засилил с около 35 кмч обаче изведнъж понеже съм забравил навлизам в едно доста дълго стълбище (10 тина стапала),вереме за спиране няма а Уинърчето е с преден и заден амортисьор прелетях през стълбите една по една и абсолютно нищо му нямаше.Така че смятам че и тези колела на крос стават за планината стига да знаеш как се кара това причудливко чудо с 2 колела наречено велосипед.
С обикновенния крос съм се спускал в Плевен по доста дълги стълбища (3х15 стъпала) този път съвсем целенасочено и въпреки че кросчето няма ни преден ни заден амортисьор няма6е никакви проблеми.С това искам да покажа че кросчетата са доста здрави колела,особено тези най-обикновенните модели от преди 3-4 години.
За новия ми крос съм изключително доволен дисковите спирачки коват страшно здраво,скоростите са с палци (24 на Шимано).Предния амортисьор също е много як и се свива при най-малкия натиск или неравност.Рамата е алуминиева и имам притеснения че е е толкова здрава,но времето ще покаже.Аз не се супскам по планини но имам доста екстремен стил на каране и доста обичам да скачам,да карам по стълби,и да карам на задна гума което изключително изкривява капли,което до момента ми е единствения проблем с тези колела.
Тея простотии че скърцали амортисьорите и че рамките не били здрави на некои друг.Вярно е че не са толкова фини и като марковите но също заслужават уважение и заради ниските цени и заради това че са български.Това е за 400 лева перфектен байк с дискови спирачки,алуминиева рама,24 скорости с палци и всички амортисьори.Разбирасе не на последно място и страхотен вид с хромираната рамка и красивите лепенки.Това е от мен.Дано да е било интересно.
draznitelq

Рейтинг: 971

Мнениеот Harka » Чет Мар 05, 2009 2:49 pm

:crazy:

Освен правилните медикаменти бих препоръчал и изчитане на темите от форума от преди 6 години. Въпросът е изчерпан тотално някъде по това време.
Аватар
Harka

Рейтинг: 2000

Мнениеот ATR » Чет Мар 05, 2009 2:50 pm

На мен ми е любопитно какво те провокира да ни напишеш тази поучителна история...
If it can't kill you... it ain't extreme
Аватар
ATR

Рейтинг: 1220

Мнениеот argon » Чет Мар 05, 2009 3:00 pm

Виж....не, че имам нещо против, който или каквото и да било, но....По тази логика най-добре да си купя от железарията една наковалня, и да млатя по цял ден с варията по нея, след което да възкликвам : "А, казах ли ви, че от това само ще ми излязат мазоли, и ако не ми се отплесне варията и ми скине краката, ще ви докажа колко ми е здрава наковалнята". То всякак може.....въпроса е нужно ли е :)
Like Steven Segal I'm hard to kill....
Аватар
argon

Мнениеот fifffka » Чет Мар 05, 2009 3:03 pm

Абе ей! :(!: Ти даваш ли си сметка, че и деца четат форума и им трябва точно толкова малко, че да тръгнат с някое не чак толкова здраво колело да се мятат като ненормални и да се пребият?! Ако ти си извадил късмет в тези три случая, това не прави ненормалното ти каране със кофти велосипед безопасно и препоръчително за всички! Какво целиш с тази дема? Да се докажеш, че си мъж, или че нямаш ум в главата? Спести си "екстремния стил" за себе си и не пиши дума повече за да не навредиш на някой! :(!:
Незаконното ще свършим веднага. Неконституционното изисква малко повече време.
Аватар
fifffka

Рейтинг: 1611

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Мар 05, 2009 3:13 pm

А що не му погледнете ника?
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Pho3nix » Чет Мар 05, 2009 3:13 pm

темата е излишна и е дъвкана. Предлагам да се изтрие. Само за протокола - и аз съм имал 3 кроса, най-стария от които, на 5 години, нищо му няма :popcorn: . Но като се качих на истинско колело, видях "скромната" разлика. Здравината не е единственото нещо. Качи се на истинско колело и ще си промениш мнението :agree:
Апелирам темата да бъде изтрита :agree:
П.П. @NC :D
П.П. поради факта, че всеки нов "запален" по спорта почва да се обяснява в любов към крос, може ли да направя предложение да се направи важна тема за крос, която да се лепне най-горе във "Начален клас велосипеди и компоненти" и там да се обясят по-подробно недостатъците на велосипедите крос. Като например новата "мода" при крос, че са решили че 24 спици е по-красиЙво, няма да ви обяснявам как се кривят тез смехориЙ, мисля че на всички им е ясно, без на някоЙ дразнителиЙ
Последна промяна Pho3nix на Чет Мар 05, 2009 3:21 pm, променена общо 1 път
kotka12 написа:най-бързо обаче било оранжавото в съчетание с вилка дето вади много ход
Аватар
Pho3nix

Рейтинг: 978

Re: Мнение за марката Cross.

Мнениеот The_Ghost_RiDer » Чет Мар 05, 2009 3:19 pm

@NovemberCharlie ! Правилно :agree:
Аватар
The_Ghost_RiDer

Рейтинг: 1425

Мнениеот IVO Jordanov » Чет Мар 05, 2009 4:22 pm

"Аз не се супскам по планини" е ключово в поста на момчето.

@draznitel
Когато започнеш да се спускаш по планините сам ще се убедиш, че Cross не правят планински велосипеди. Имам чувството, че приемаш критиките за Cross твърде лично. Никой не се опитва да те засегне с тези критики. Аз също съм започнал с Cross, както и много други хора, каращи из българските планини. Карай си колелото, радвай се на прекрасния спорт, но не се засягай от градивна критика. А ако някой те е обидил умишлено и ти се е подигравал, че караш Cross - този човек нищо не разбира от колоездене ;)

Поздрави,
Иво
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот Alpina » Чет Мар 05, 2009 4:30 pm

IVO Jordanov, планинските колела не са само за спускане ;)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот draznitelq » Чет Мар 05, 2009 4:37 pm

от висчко което изчетох най-правилно ми се стори мнението на Иво,а доколкото до ника ми тфа просто е ник и навсякъде така се пиша.Вероятно сте прави,че има доста по прецизни,леки и модерни колела,но исках да опровергая тезата че кростовете видиш ли с яко заварените стоманени рамки се чупели.Вилка да може,по простата причина че всичките вилки на Крос са на тая марка Зоом.Ама стоманение рамки са желязо.Та имам предвид че и те стават за в планината с по спокойно каране и по не толкова труден терен.Ясно ми е че специално колело за 2500 лв. няма да е по-лошо от монтанското кросче,просто 60 % от хората карат главно в града Маунтейн байкове.Съжалявам ако съм ядосал някого.
draznitelq

Рейтинг: 971

Мнениеот IVO Jordanov » Чет Мар 05, 2009 4:47 pm

Alpina написа:IVO Jordanov, планинските колела не са само за спускане ;)

това беше на място :agree: :beer:

Но не можеш да ме убедиш, че Cross правят планински велосипеди, било то за спускане, катерене или каквото и да е друго "планинско" действие ;)
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот bikerider » Чет Мар 05, 2009 4:54 pm

просто покъртително :rofl:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот walkman » Чет Мар 05, 2009 5:00 pm

Продавам си колелотом, зада си купя крос :)
walkman

Рейтинг: 1203

Мнениеот azsa-bachinito » Чет Мар 05, 2009 5:16 pm

А да видим с 300 лв Скот, Айрън Хорс, Трек, и тн... а вече дори и РАМ и ДРАГ какво колело ще направят, плащаш каквото получаваш. Пък и кой знае каква разлика в здравина на рамки като цяло няма. Тва си е евтина алуминиева рамка. Е че крос пестат от компоненти да, ама и цените са им по-малки. Затова нека да бъдем обективни. Нищо им няма на колелата, просто, според мен спорта се е развил навремето с тях не по предназначение и от там лоша слава. Тва май накратко исках да кажа.
Ти заслужаваш приключение ---> http://www.facebook.com/groups/370492219650901/
Аватар
azsa-bachinito

Рейтинг: 1665

Мнениеот Admin » Чет Мар 05, 2009 5:24 pm

@draznitelq
Изчетох цялата тема и съжалявам, но не успях да открия особен смисъл в нея. :dunno:
Първо, никой не е критикувал толкова здравината на велосипедите Cross, колкото разни други техни качества и характеристики - геометрия, окомплектовка и т.н.
Второ, това че компанията се е насочила към определен пазарен сегмент, различен от този на планинските велосипеди, си е нейно решение и сигурно почива на желязна логика. Но е също толкова логично такива велосипеди, които не са предназначени за каране в планината, да получават предимно негативни мнения в един форум за планинско колоездене.
Ти няма да промениш общото мнение с тази тема.
Ако е за въпрос, и балканче може да се кара в планината с "известни" уговорки, ама това не го прави планински велосипед, нали?
Напоследък Cross/Raleigh и другите им превъплъщения имат модели, които поне като рамки стават за нещо, но като цяло велосипедите им все още по никакъв начин не са предназначени за каране в планината (доколкото ги следя, де, не претендирам да им знам цялата гама наизуст), така че е нормално хората да не ги препоръчват точно за такова приложение.
Иначе е факт, че мнозина са направили прехода от каране в парка към каране в планината върху Cross, но и това не променя нещата особено.
Няма да я трия темата, за да ти отчета правото на мнение, но я заключвам, тъй като спорове "за" или "против" Cross не ми се виждат много смислени. Всеки е свободен да си купува и да кара каквото пожелае. :)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Назад към Общ форум