Не караш колата в града, подаряват ти велосипед

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот THEZOGGO » Сря Сеп 30, 2009 9:52 am

Как ще коментирате статията?
Според мен, идеята е добра. :)

Разбира се коментара оставен под статията също е доста интересен, като е зададен един много точен и правилен въпрос. :)
Ако има колеги от Разград нека споделят повече информация ако има. :)
Друга статия по същата тема
Съветникът предлага във всяко платно на най-натоварените улици в Разград да се маркира място за велоалея, с ширина един метър, да се изграждат годишно по 200 паркоместа за велосипеди, да се проектира и изработи велопарк с рампи, виражи, скокове, завои за майсторско управление на велосипеди. Част от програмата е и инициативата “Един подарък - много ползи”, според която разградчанин, обещал да не кара колата си в рамките на града, ще получи от общината подарък - велосипед

Хубава инициатива, дано да стане факт. :)
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Re: Не караш колата в града, подаряват ти велосипед

Мнениеот IVO Jordanov » Сря Сеп 30, 2009 10:07 am

Идеята е добра, но съществуват няколко "но" - та :popcorn:
1во - въпросът повдигнат за велоалеите.
2ро - как ще се следи за спазването на условията на сертификата, демек да не карам колата? Какво ми пречи да подпиша въпросния документ, да взема едно коуеуо и пак да си карам? Всички катаджии ще имат копия от сертификатите и ще ровят, дали аджеба аз съм подписал или пък ще се изгради информационна система с база данни за "велосипетаджиите"? Като се замисля няма да е трудно да се направи една .xls таблица и диспечер да проверява в нея, но има ли достатъчно диспечери, които да поемат и да обслужват такива запитвания от колегите си на пътя? Няма ли да се затормози прекалено много работата на катаджиите по този начин, респективно и времето за проверка на даден автомобил и водач?
Сигурен съм, че има и други "но" - та...
Ако се помисли над всички такива потенциални проблеми и се намери решение - супер!
И за да не звучи прекалено песимистично мнението ми, все пак ще кажа една браво на г-н Пенчо Георгиев, че все пак мисли за такива инициативи!

<edit>
да се проектира и изработи велопарк с рампи, виражи, скокове, завои за майсторско управление на велосипеди
:bowdown:
Последна промяна IVO Jordanov на Сря Сеп 30, 2009 10:59 am, променена общо 1 път
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Рейтинг: 2000

Мнениеот edinmilion » Сря Сеп 30, 2009 10:21 am

Добра идея, но за Разград. Въпреки коментара който спомена, не вярвам да има толкова опасен трафик, който да пречи на внимателните велота...
В мръсната ни столица обаче, все по често се замислям да зарежа колелото за ходене до работа...колелото ще е само за разходки. Надявах се с пускането на метрото положението да се подобри, но уви нищо подобно. Увеличи се броя и на паркиралите коли около станциите му (пред блока ми, зелената градинка е вече паркинг, а при дъжд колите изкарват калта на асфалта).
Тук от общините ако се вложат пари поне за охрана на велосипедните стойки пред станциите ще е добре. Но не, търпението ни клони към безкрайност и хората предпочитат да хабят нерви по между си с бибиткания и псувни борейки се да се предвижат с колите и не остава време да се помисли за алтернативи. А то такива почти няма, както казах и всеки предпочита по "чистия" начин за себе си.

Похвално е, че по другите градове се мисли в тази насока :agree:
edinmilion

Мнениеот PowerSlide » Сря Сеп 30, 2009 10:58 am

Добре де, щом полицаят дето ме е спрял в рамките на града ми каже "Нямаш право да караш в града, подписал си и си получил нов велосипед!" аз отговарям - Да, тръгнал съм да излизам от града, ае чао :wavey:
И така всеки път :8D:
Аватар
PowerSlide

Рейтинг: 1995

Мнениеот IVO Jordanov » Сря Сеп 30, 2009 11:04 am

Като помислих малко над това, което написах, а и мнението на PowerSlide, май потенциалният проблем идва от манталитета ни. Все търсим как да "минем" системата (не, че тя не ни "минава" яко) и как да намажем колкото се може повече. Аз не се изключвам от кюпа, нито целя да обидя някого.
Ако в някое малко градче във Дания, примерно, има такава инициатива хората там просто няма да карат колата си, ако се подпишат под това условие. Може и да греша :dontknow:
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот Daniel Panev » Сря Сеп 30, 2009 11:07 am

PowerSlide написа:Добре де, щом полицаят дето ме е спрял в рамките на града ми каже "Нямаш право да караш в града, подписал си и си получил нов велосипед!" аз отговарям - Да, тръгнал съм да излизам от града, ае чао :wavey:
И така всеки път :8D:

Елементарно бате - общината ще те задължи да си държиш колата на общински паркинг извън града :evil:
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот рс » Сря Сеп 30, 2009 11:32 am

Toчно в Разград какво пречи да се карат коли из града?
Цялата работа е като да се обяви, че който не мирише лошо, ще му подарят сапун. Ами да дадат сапуни на хората, които си нямат, и теняма да миришат лошо. Поне нормалните.

Във връзка с минаването тънко по нашите земи - общината се опитва да мине тънко. Както хората са бедни, ако им раздадат велосипеди, и направят няколко алеи в ключови посоки, нещата ще си дойдат сами на мястото. Дории само алеи да се опънат, въпросът се решава. Поне виждам, че е така в много градове, и то с лош климат, баири, скъпоценно време и други. Между другото, в Разград имат зловещи баири... ама зловещи, ако нещо не греша с преценките си.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот Rix » Сря Сеп 30, 2009 2:11 pm

Баси смешната работа. Всичко е за да се крадат европейски пари. Дадена фирма подкупва кмета, за да се купят колелата от фирмата, която купува XXX китайски велосипеди за 200лв и ги продава на общината за 400лв. Така се правят нещата, вие какво знаете!
Аватар
Rix

Рейтинг: 1217

Мнениеот Alpina » Сря Сеп 30, 2009 2:40 pm

Rix - доказателства за това? :popcorn:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот PowerSlide » Сря Сеп 30, 2009 3:03 pm

Daniel Panev написа:Елементарно бате - общината ще те задължи да си държиш колата на общински паркинг извън града :evil:

:agree: Абсолютно съм съгласен, но в такъв случай аз си избирам чисто новото колело :lol:
@sherpite ще продава толкова scott-a на ден колкото се продават в USA на месец :rofl:
NIKOLAI ще трябва да отворят фабрика в България да насмогнат на поръчките :rofl:
:popcorn:
Аватар
PowerSlide

Рейтинг: 1995

Мнениеот Rix » Сря Сеп 30, 2009 6:56 pm

Alpina написа:Rix - доказателства за това? :popcorn:

Просто казвам какво ще стане най-вероятно, ако не точно това - то поне подобно. Всичко е безмислено, дори да е точно и да няма измами, пак ни харчат парите(или тези на общината) за глупости. Искам да видя въпзолзващите се, ако това се случи. Знаете какво имам впредвид.
Всеки, който има кола, дава солидна сума за поддръжка и гориво. Ако не кара често - да си кара колата. Ако кара често, да си купи сам велосипед. Парите, които даде за него, ще ги е избил като не дава за поддръжка и гориво. И то много бързо(два-три месеца за мащабите на Разград), даже ще излезе на плюс и това ще му е вид печалба. Парите за нови велосипеди да се дадат за друго... но както и да е, в БГ сме все пак, това ако го разбере чужденец ще се учуди.
Аватар
Rix

Рейтинг: 1217

Мнениеот Fury » Сря Сеп 30, 2009 7:44 pm

Rix написа:
Alpina написа:Rix - доказателства за това? :popcorn:

Просто казвам какво ще стане най-вероятно, ако не точно това - то поне подобно. Всичко е безмислено, дори да е точно и да няма измами, пак ни харчат парите(или тези на общината) за глупости. Искам да видя въпзолзващите се, ако това се случи. Знаете какво имам впредвид.
Всеки, който има кола, дава солидна сума за поддръжка и гориво. Ако не кара често - да си кара колата. Ако кара често, да си купи сам велосипед. Парите, които даде за него, ще ги е избил като не дава за поддръжка и гориво. И то много бързо(два-три месеца за мащабите на Разград), даже ще излезе на плюс и това ще му е вид печалба. Парите за нови велосипеди да се дадат за друго... но както и да е, в БГ сме все пак, това ако го разбере чужденец ще се учуди.

:agree: Според мен си прав, че ще има такъв момент, но като се замислиш по-добре да направят далаверите и да има за хората, отколкото да изядат парите сами. Но пък защо винаги да бъдем песимисти? :dontknow:
Аватар
Fury

Рейтинг: 1220

Мнениеот Stancho » Сря Сеп 30, 2009 8:21 pm

Аз не мога да разбера за какво го подхванахте тоя спор. Че ще има много тъпаци (без извинение), които да се възползват просто да имат велосипед - така ще е но въпроса е ако аз бях от Разград и си зарежа колата, ще си карам ли колелото? Аз лично не бих се лъгал сам слагайки си подписа, че няма карам колело (вътрешно няма да мога)... Дори съм сигурен, че не съм единствения, който го му се повдига от положението по улиците. Аз като жител на София мога да кажа, че няма да карам с кеф кола в Столицата, дори и не искам да имам такава в тези условия. Аз този проблем го гледам от друга страна - колко човека ще се хванат да помислят екологично? То е ясно че зимата няма да карам колело, но все пак лятото ще пощадя малко природата. Тук не е въпроса да те накарат да си караш колелото, а да се контролираш вътрешно. И на всичкото отгоре дори и без тези сертификати да ги раздадат - много хора според мен поне веднъж ще отидат с въпросното колело на работа - пък току виж им харесало.

П.П. Минусите ще си се покажат сами - да видим докъде ще стигне тази инициатива, а аз лично бих желал да има успех и дано да не е само в Разград. А и, забога, веднъж помислете от позитивната страна, а не кой как иска да си прибере повечко пари... Е това винаги не съм харесвал - стига плюхте, вземете да помогнете!
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот Stafref » Съб Окт 17, 2009 5:35 pm

по-добре да направят далаверите и да има за хората, отколкото да изядат парите сами

Откакто сме в ЕС им е трудно да си ги правят далаверите сами.Те затова се насочват вече към фондовете - за да дават по нещо на хората,ама и за тях да остане стабилно като метнат някой по веригата с финансирането :D
Малко странна ми се струва системата.Ми в люта зима къде ще го караш това колело по велоалеите? Те нека направят с европейски пари добри условия за каране на колело и евентуално хората сами ще инвестират във велосипеди(които може да се изплатят както се каза...ако се кара редовно)
Аз примерно,въпреки че се придвижвам постоянно с колело,не бих подписал договор с някой да не си карам колелото в града.Независимо,че той ще ми даде колело.По-скоро ще спра да карам колата и ще си купя евтино колело за из града.Тези системи няма да действат докато не си сменим малко светогледа.
The man who walks with the crowd is likely to find himself no further than the crowd.
The man who walks alone will reach places that nobody had seen.
Аватар
Stafref

Рейтинг: 1370

Назад към Общ форум