@taurus13
...Толкова нагоре по реката не съм ходил...
Начи, като вървиш се по Петранишки дол (по реката), подминаваш "Малката ниша", след туй "Голямата ниша" (познават се лесно - ниши в основата на скалният венец, падат се от ляво, ако вървиш от Лакатник нагоре) ще ти се наложи да преминаваш реката няколко пъти, щото пътеката върви ту по единия бряг, ту по другия. Стигаш до вододайната зона и продължаваш да вървиш покрай реката.
...и идея си нямам как е терена там...
Може да се кара на повечето места, ама и мойте спомени са от 10+години
Иначе, като стигнеш "дъното" на Петранишкия дол (е то не е точно да се свършва, ама ясно се разбира, някакси долината сякаш се "затваря", не знам как да го обясня по-точно), има си път нагоре - този, дет си го маркирал с червената линия. Малко странно изглежда на Гуглето, ама туй е от ракурса. Път си е, само дето е доста стръмен и когато минавах по него (отдавна, някога преди

) ми се отпра сандала. Добре, че беше тая случка, та да го запомня. Бая беше изровен и с камъни `секакви беше изобилен...
Та фащаш тоя път нагоре и по него, по него, та докато стигнеш до нещо като плато (по скоро просто рязко става по- равно) и там вече кажи речи си в Миланово, а ако свърнеш в дясно (имаше пътеки и пътчета някъкви, доколкото помня) можеш да излезеш на паметника.
Толкоз помни дъртата ми чутура, дано ти е от полза