Питане за Лакатник...

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Питане за Лакатник...

Мнениеот taurus13 » Пон Яну 04, 2010 6:56 pm

:crazy: Решил съм в някой хубав зимен ден да се кача от гара Лакатник до Миланово и да спусна някъде към долината на Петраница, след което по коритото на реката (зимата обикновено няма много вода) да направя нещо като речен фрийрайд. Проблема е, че не знам има ли начин да се смъкна от Миланово към реката. Толкова нагоре по реката не съм ходил (що ли, след като си прекарах младостта на лакатник) и идея си нямам как е терена там. Гледам от google earth , че има има някакви теоретични възможности(очертал съм ги с линия), като едното (червената линия) даже ми прилича на път, но току виж се оказало скален венец. Ето и картинката:
http://picasaweb.google.com/TaurusBG13/NMyueG?authkey=Gv1sRgCIuN3Mz7wduYWA#5422925360758833682
Ако има някой който познава района или е карал натам, ще съм му много благодарен ако ме осветли какви са възможностите. В противен случай явно пак ще храсталясам...е, няма да е за първи път... :D
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Re: Питане за Лакатник...

Мнениеот Admin » Пон Яну 04, 2010 7:33 pm

Някой разказваше (ама не мога да се сетя кой), че точно оттам се е качвал до Миланово, което пък мен живо ме интересува, защото мисля да ползвам този вариант вместо асфалта и после да се спусна по пътеките в скалите.
Ама както и ти каза... ако трябва, ще се храсталясва (за пореден път). :D
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Yavkata » Пон Яну 04, 2010 8:02 pm

Ходил съм по този маршрут, ама нали беше пусто отдавна :banghead: Имам спомени за път, които успешно подсичах, на пряко през ливадето и шубрачетата, ама то с годините картинката се променя. няма какво да го мислиш , дигай се и отивай.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот Redhat » Пон Яну 04, 2010 8:41 pm

+1 за храсталясване. Само измислете кога :D
You Bastards!
Аватар
Redhat

Мнениеот taurus13 » Вто Яну 05, 2010 12:15 am

Аз всъщност един път съм минавал някъде оттам и излязох на Миланово, но беше преди близо 18 години и нищо не помня. Освен това, тогава не съм гледал с очите на колоездач - сега като минавам някъде и да съм пеша, пак "карам" :D
Сега зимата поне я няма шумата, та човек не може да се залута чак толкова качествено. А пускането през скалите от паметника е яко, ама нещо много стъпала взеха да липсват и бая срутвания има, та стана малко за DH машини вече там. Едно време беше добре поддържана пътека.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот lacho_m » Вто Яну 05, 2010 12:43 pm

Аз съм се качвал по Петренска река до Миланово... но ПЕША... макар по спомени цялото нещо да си бе по пътека (която на места пресича реката) и едва преди Миланово имаше малко по стръмно качване по поляните..., ала мисля, че тогава просто минах напряко, имаше вариант и за черен път май... Инак... върви си се съвсем естествено по реката докъдето може (на едно място имаше нещо като вододайна зона или водохващане) и се излиза насами Миланово. Така като гледам картата която си дал, малко ми е трудно да си припомня точно по коя долина се стигаше (пак казвам най-лесно се намират нещата вървейки отдолу нагоре, защото имаше пътека), ала ми се струва, че не е нито един от маршрутите които си посочил. По скоро, една долина на запад, нещата стават някак си по отворени и май от там ще да е било...

Ако ще да е нещо друго... то е със сигурност червеното... зеленото... хм... не бих си го помислил :)

Edit: Гледайки отново нещата... май вероятно ще е било червеното... този път дето се вижда... мисля че си го има... :beer:
Да бе мирно седяло, нищо не би видяло!
Аватар
lacho_m

Мнениеот sailman » Вто Яну 05, 2010 10:41 pm

@taurus13
...Толкова нагоре по реката не съм ходил...

Начи, като вървиш се по Петранишки дол (по реката), подминаваш "Малката ниша", след туй "Голямата ниша" (познават се лесно - ниши в основата на скалният венец, падат се от ляво, ако вървиш от Лакатник нагоре) ще ти се наложи да преминаваш реката няколко пъти, щото пътеката върви ту по единия бряг, ту по другия. Стигаш до вододайната зона и продължаваш да вървиш покрай реката.
...и идея си нямам как е терена там...

Може да се кара на повечето места, ама и мойте спомени са от 10+години ;)
Иначе, като стигнеш "дъното" на Петранишкия дол (е то не е точно да се свършва, ама ясно се разбира, някакси долината сякаш се "затваря", не знам как да го обясня по-точно), има си път нагоре - този, дет си го маркирал с червената линия. Малко странно изглежда на Гуглето, ама туй е от ракурса. Път си е, само дето е доста стръмен и когато минавах по него (отдавна, някога преди ;) ) ми се отпра сандала. Добре, че беше тая случка, та да го запомня. Бая беше изровен и с камъни `секакви беше изобилен...
Та фащаш тоя път нагоре и по него, по него, та докато стигнеш до нещо като плато (по скоро просто рязко става по- равно) и там вече кажи речи си в Миланово, а ако свърнеш в дясно (имаше пътеки и пътчета някъкви, доколкото помня) можеш да излезеш на паметника.
Толкоз помни дъртата ми чутура, дано ти е от полза :beer:
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот Yavkata » Съб Фев 20, 2010 7:16 am

Миналата неделя направих едно проучване на вариант на маршрутчето.
Тръгвайки по петренски дол, подминах Нишата , и продължих по пътекета . Слез 300 метра реката отнова се пресича по камъните и отиваме на брега към Миланово, нямаше много вода. От тук пътекета се разделя. Едната продължава напред, но тъй като не бях минавал по другата , вървяща по течението, естествено избрах нея. Тя постепенно се изкачва, мека и приятна в по- голямата си част през гора. Минаваме високо над реката. поради липсата на листа по дърветата в дясно долу имаме почти постоянна гледка към скалите покрай р.Петреница. С няколко обиколки пътечката постепенно се насочва към Алпийска поляна. Идеално е за спускане в стил леко ХС. В момента в който от основната пътека ми се разкри изглед към Паметника и Алпийска поляна, хванах едно незабелижимо отклонение по баира в ляво. След малко храстинг, се попада на широка просека. все нагоре , нагоре и полека изкачаме в махала на Миланово. появява се път, земен, между редките вили и къщи. по пътя , по пътя, та до асфалта в края на селото, от към паметника. За да се хване тази отбивка в обратна посока при въртене по Милановския път, хващаме към паметника, и при последната голяма бяла къща в национален стил, падаща ни се от ляво, се откланяме по дясното разклонение.Има и един баскетболен кош за допълнителен ориентир. Като цяло разстоянието е малко, но пък си е симпатично маршрутче.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот taurus13 » Нед Фев 21, 2010 9:54 am

Yavkata написа:Миналата неделя направих едно проучване на вариант на маршрутчето.
... и при последната голяма бяла къща в национален стил, падаща ни се от ляво, се откланяме по дясното разклонение.Има и един баскетболен кош за допълнителен ориентир. Като цяло разстоянието е малко, но пък си е симпатично маршрутче.

Тази къща ли?
Изображение
Изображение
Аватар
taurus13

Назад към Общ форум