МТB такси в София и Витоша ...

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

МТB такси в София и Витоша ...

Мнениеот papi007 » Пет Мар 19, 2010 2:03 pm

.... Започвам с това че за момента това е само ПРОЕКТОИДЕЯ!!!

В общи линии става на въпрос че скоро се очаква да се сдобия с джипче, нямам работа, доколкото си спомням от други теми , спускачите имат драгалевския лифт, рейс 66 ( като май и 2те си имаха своите проблеми) и общо взето до там.

Мислих и мислих, но едностранно няма как да го доизмисля, за това се допитвам до вас:
Бихте ли искали някой, който да ви извозва напред назад по Витоша с колелата, като общо взето може да се стигне където се пожелае, стига да има път?

Имайки напредвид че животното е доста жадно и по магистралата без никакъв зор харчи 10л/100км, в планината преспокойно ще гълта поне 15л/100км (това го казва баща ми, който го кара. Аз все още нямам преки наблюдения.). Смятах и тарифа 2 лева на километър е минимална. Ето и аргументите защо:
1. Плащате само отиването до дадена точка. На връщане МПС-то не върви на морал че ви е извозило.
2. Все пак това е машина и се чупи. Имайки на предвид че това е японски джип (isuzu trooper), препродаван като Opel Monterey, сами се сещате колко пари е дори най-елементарния ремонт...
3. Ще купя багажници за покрива, багажник за резервната гума, като това излизаше не-малка сума.
4. Попринцип автомобила се води 7 местен, като в багажника за момента няма къде да се седне, но мисля да направя нещо по въпроса. И това също ще е пари....
5. Не ям въздух, а в магазина не дават за без пари.
6. Все пак някой трябва да измие купето... Това ще ми е и лична и евентуално работна кола :magnify:
7. Таксиджиите с елантрите ако ви качат до витоша , пще ви кажат че искат пари и да се върнат, защото са извън града... И ще ви искат толко, колко ви е сметката... Ама надали ще ви возят колелата.

Може да се сетя и за някоя друга причина, но не това е най-важното. Мисля че схващате идеята.

Както споменах , ще се слагат греди на покрива, а в туле като ми казаха 450 лв ... :boggled: Ако намеря релси - цената само на греди е около 100-ина лева. Ако някой има предложения, съм изцяло отворен към тях.

Колелата и багажниците за тях... Тук мислих много, и стигнах до извода че най-удачно е това: Perruzo unibike . Предпочетох го , защото не захваща колелата към рамките. Най-вече защото DH и производните машини имат какви ли не видове извивки, работи, чудесии и тем подобни красоти. А курбелите са криво-ляво все един вид. На същата марка има същия като концепция , но от алуминии, като разликата е 70 лева на багажник, а за момента 4х70 лева ми се струват доста пари, за напрактика 2 еднакви неща. (Туле нямат такъв вариант.)
За резервната гума имам: http://www.peruzzosrl.it/eng/portabici. ... ip=3&id=16

Пак повтарям че за момента всичко е концепция, като основната идея на темата е да видя дали би имало смисъл от всичко това. И ако да - кой какво би ми предложил/посъветвал. Който има въпроси - ще отговарям, стига да мога.

Спецификации на МПС-то
http://catalog.auto.ru/catalog/cars/card/8135.html
Горе долу как изглежда:
http://rachelbilson.ru/te2/g/459/Untitopy.jpg

best wishes, papi007 :wavey:
Аватар
papi007

Рейтинг: 2000

Re: МТB такси в София и Витоша ...

Мнениеот bikerider » Пет Мар 19, 2010 2:15 pm

Бих ти предложил да направиш подробна калкулация на всички разходи плюс нормата на печалба, която желаеш, след което да измислиш един срок на възвращаемост да речем година-две и да сметнеш крайната цена. Тогава ще се види дали има смисъл, иначе всичко ще е чесане на езици. Мисля, че ще ти е по-изгодно да сметнеш цена на калпак, отколкото на курс.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Admin » Пет Мар 19, 2010 3:06 pm

С цена на калпак според мен трудно ще стане - не се знае колко калпака ще са всеки път, може и разстоянието да е различно.
Относно цената - при 2 лв./км, до Алеко са грубо 25 км - следователно 50 лв. - да речем 10 лв. на човек излиза. Не е по-евтино от рейса, от Симеоновски е по-добре, от Драгалевски не е. Това означава, че би имал за клиенти най-вече хора, които искат да ползват услугата в различно време от автобуса и най-вече през делничните дни. Или пък такива, които просто ще предпочетат комфорта на автомобила пред другите две опции.
Пи цена от 2 лв. на км обаче трудно ще може да се ползва услугата за друго освен качване до Алеко/Златните мостове. Аз съм правил подобни сметки с тарифа 1 лв./км и пак излиза скъпичко, ако трябва да се иде по-надалеч (за да е по-интересно). В тоя ред на мисли, не оспорвам по никакъв начин цената ти, но явно превозното средство не е най-подходящото за целта, щом се получава толкова.
Имай предвид и друго - в началото едва ли някой орган на власт ще се сети за теб, но по принцип това си е дейност, която, ако не се лъжа, изисква лиценз. А и да не изискваше, това си е бизнес. В началото едва ли ще е проблем да си стоиш в сивия сектор, ама по някое време може да се наложи да го напуснеш и дано това да стане доброволно. ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот bikerider » Пет Мар 19, 2010 3:33 pm

Е той ако започне на място да се пазари за дестинация и цена... доникъде няма да стигне. По-удачно ми се вижда да си избере няколко фиксирани маршрута и да сметне цени. Другото с цена на курс е измислена работа... трябва да се уговарят хората, да се разбират предварително... да чакат да се събере група... умряла работа. Може и да се намерят такива ентусиасти де... но не вярвам да са много.
Аватар
bikerider

Мнениеот kvelikov » Пет Мар 19, 2010 3:59 pm

Папи, сори за скепсиса, но въпреки добрата идея, според мен ще си навлечеш само главоболия и лошо настроение.
Искрено се надявам да греша, но скромния опит ми показва, че "пътят към Витоша е винаги постлан с добри намерения"... :eyebrow:
Имаш известен шанс при DH-феновете, защото те недолюбват въртенето, но знаеш, че XC-маниаците умишлено търсим трудното.

Успехи и дай да повъртим неделята - дават го 20 градуса!!!
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Аватар
kvelikov

Рейтинг: 1995

Мнениеот papi007 » Пет Мар 19, 2010 4:44 pm

На калпак - ако имам само 1 човек, то дори и само нафтата да ми плаща, пак ще му е в повече разхода. За това точно таксиджийстване - дадена е тарифата, който смята че го устройва - да заповяда. Който не - да си прави комбина с някой друг и пак да заповяда.

За цената от 2 лв на километър смятам разстоянието , само в което хората са били при мен. Т.е. от драгалевци до бай Кръстьо са 7 км , следователно аз ви качвам 7 км, взимам 14 лева и се свалям надолу. така 100 км ще ми излизат 100 лева. Т.е. за да закарам някого 50 км до някъде , ще му взема 100 лева, но не му взимам пари за 50те километра на връщане.
Примерно да кажем ако някой реши че иска да го закарам за 1 ден до Сопот - колкото е горивото по определен коефициент ако иска само отиване, и по друг, ако иска отиване и връщане.
Дали ще фиксирам тарифите Драгалевци-Бай Кръстьо/Алеко, или ще кажа колко км е до там и ще го умножа по 2 ми е все едно.

Нямам намерение да съм дълго "сив" . Ако има потенциал в цялата работа - предпочитам да си се регистрирам като каквото където трябва и да ми е спокойно на главата. В край на сметка дали ще дам 50 лева данък, или ще дам 50 лева рушвет, парично погледнато е все тая. Но съм твърдо против далавераджийстването и корупцията. Съгласете се обаче че за 2 седмици пробно няма защо да се набивам във адските филми и чудесии с регистрация на фирми, данъци, чудесии, адвокати. Ако и въобще стигна до тези 2 седмици..

@Kvelikov Че то даунхилърите са ми целевата група... Виж, може да свалям кънтриджийте надолу ако ги е страх :lol: А в неделя - 120 км с чисто нови чарколяци ме зоват :love:
Аватар
papi007

Мнениеот n3k01 » Пет Мар 19, 2010 7:34 pm

Драгалевския лифт по цени трудно ще биеш.Полудневната карта да е 12лв.,5 спускания ....смятай.Но за Алеко ако е 2лв. на км., 20км т.е. 40лв. за 6 човека ,защото според мен толкова колела ще можеш да качиш, по 7лв на човек и избягването на договорките с шофйора и намръщените погледи на хората,ако ходиш рано сутрин и следобяд ще имаш хора да развозваш :beer: .А пък до Сопот примерно 260лв.....или дори и да измислиш друга цена.....де да знам ,да се хванеме 2ма човека да си направим партия и да разглобим колелата да ги набутаме в по малка кола и тя да харчи 10 на 100 като цяло ще вложим по 25 лв за транспорт до там и обратно.Т.е. и 3 коли да сме ,по-тънко ще се върже на човек.Като цяло пари не мисля че ще правиш за да избиеш тия багажници и чудесии.НО евалата за това че въобще ти се върти такава идея :).Виж ако ти изпаднат някви оферти за багажници и т.н. да не влагаш много ,само за това да ни развозваш до Алеко или до Голи връх когато лифта е в профилактика ще изкарваш някакви парички и ще си обичан от доста хора :D :agree:
n3k01

Рейтинг: 1252

Мнениеот PtD » Пет Мар 19, 2010 9:52 pm

Скъпичко е по 2 лв/км :xx(:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Redhat » Пет Мар 19, 2010 10:10 pm

Тая работа, за да е рентабилна, трябва да е организирана като редовна маршрутна линия до Алеко (примерно), която да тръгва от центъра и да има възможност за превоз на велосипеди, но иначе да вози и туристи. Ама ако имаше хляб в тая работа, досега да са го направили. Ако за всеки курс ще се уговаряш с хората, ще потрошиш повече време и нерви, отколкото да изкараш нещо.

Вариантът с джипа, според мен, е да си фиксираш цени за курс за определени дестинации, да посочиш капацитета и хората, когато се самоорганизират да ти се обаждат. Може пък да е оферта за места като Лакатнишките пътеки, където нямаш алтернатива с рейс или лифт.
You Bastards!
Аватар
Redhat

Мнениеот outfaced » Пет Мар 19, 2010 10:12 pm

Не ти е рентабилно превозното средство. Като цяло товарните таксита возят за по 1-1,5лв. на км.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот kvv » Пет Мар 19, 2010 10:48 pm

bikerider написа:Бих ти предложил да направиш подробна калкулация на всички разходи плюс нормата на печалба, която желаеш, след което да измислиш един срок на възвращаемост да речем година-две и да сметнеш крайната цена. Тогава ще се види дали има смисъл, иначе всичко ще е чесане на езици. Мисля, че ще ти е по-изгодно да сметнеш цена на калпак, отколкото на курс.

първо направи си тази сметка. За багажниците- този за покрива е доста неудобен, имах точно такъв, не е предвиден за тежки дх колела, а захвата не е удобен за дх/масивни/ курбели, закачането на колело на покрива на джип е мнооооого неудобно, особено на баш джип, на мен ми беше доста неудобно а моито не е и баш джип и съм 194 см висок. Багажника за гумата също изглежда много ненадежден и се съмнявам да издържи повече от две колела. Направи си самоделка, нещо здраво и стабилно което да се закрепя някъде при резервната гума, тук Росен може да ти помогне той имаше такава самоделка на неговия джип, питай го за някоя снимка.
Иначе идеята ти е много добра, цената е малко висока /помисли за газова уредба ако не е дизел, ако е значи не е подходящ/аз бих се възползвал, особено за каране към телевизионната кула, в този район лифт няма а пътеки много.
иначе и без джип става, но с джип е по изгодно, ако змислиш как да слагаш колелатата така на тавана, с нещо меко между за да не се драскат Изображение
I live for this s...
Аватар
kvv

Рейтинг: 1218

Мнениеот Alpina » Пет Мар 19, 2010 10:57 pm

Като видя кола, като тази от горната снимка и настръхвам :bigeyes:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот EccentricMOTION » Пет Мар 19, 2010 11:32 pm

Изключително висок разход на гориво. Няма как да избиеш на пари. Мисли за метан/газ. Само ще отбележа, че имахме оферти при спирането на 66 от страна на транспортни фирми. Цената беше на 50% офф. Помисли и над друго - 6 човека по 80 кила с екипировката + 6 багера по 20кила. Сметни си разхода отново. Багажник за 6 велосипеда - това си е извънгабаритно. Успех, лично бих опитал ако реализираш идеята.

ПП. Мисли за служителска длъжност в началото, не поемай инициативата ти да си работодател на себе си. Приятелски съвет.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот kvv » Съб Мар 20, 2010 12:02 am

EccentricMOTION написа:Изключително висок разход на гориво. Няма как да избиеш на пари. Мисли за метан/газ. Само ще отбележа, че имахме оферти при спирането на 66 от страна на транспортни фирми. Цената беше на 50% офф. Помисли и над друго - 6 човека по 80 кила с екипировката + 6 багера по 20кила. Сметни си разхода отново. Багажник за 6 велосипеда - това си е извънгабаритно. Успех, лично бих опитал ако реализираш идеята.

ПП. Мисли за служителска длъжност в началото, не поемай инициативата ти да си работодател на себе си. Приятелски съвет.

това пък последното от къде ти дойде :dontknow: иначе за разхода си прав, нагоре ще удари 20 л/100км, но надоло е нищо
I live for this s...
Аватар
kvv

Мнениеот subritual » Съб Мар 20, 2010 12:42 am

Подкрепям идеята!
За истински бизнес -не мисля.
Но често съм си мечтал да има кой да ме качи някъде и да не се налага да се връщам отново там.
Обикновенно всички искат да карат и невелосипедисти, на които да доверя колата си рядко се намират.
Спокойно бих платил и някой лев отгоре за ангажимента на шофьора, и за амортизацията на возилото.

Едит: и понеже видях,че темата е за София и Витоша-добавям:
Ако има и други дестинации около столицата, все пак има доста места, които са на един ____ път.
Аватар
subritual

Мнениеот PtD » Съб Мар 20, 2010 2:37 am

subritual написа:Спокойно бих платил и някой лев отгоре за ангажимента на шофьора, и за амортизацията на возилото.

A това е една друга нелоша идея: да се "наеме" шофьор, който да управлява "наше" МПС. :idea:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот t.kyosev » Съб Мар 20, 2010 7:43 pm

Мисля че подобни услуги се появяваха по празниците, но мисля че малко хора ще си поверят колата на непознат човек, без да са в нея.
Изображение
Аватар
t.kyosev

Рейтинг: 1724

Мнениеот Shady™ » Съб Мар 20, 2010 9:26 pm

t.kyosev написа:Мисля че подобни услуги се появяваха по празниците, но мисля че малко хора ще си поверят колата на непознат човек, без да са в нея.

Aз съм го правил и беше супер

Смятай - 2 ма караме колела - 1 колата - колата като харчи 16лв/100км - за 4х2 спускания ->(при 7км нагоре и инерция надолу) под 2 лв на каране а не на километър...ГРУБО.. а Ако бяхме 3ма дето карат съвсем е далеч под 2 лв ама това не включва нито пчелаба нито разходи по подръжката на колата... Ама и да включва - пак с 3ма ще е под 2лв на каране..

Иначе аз за към Симеоново - съм навит и ще съм редовен клиент надявам се :)

:beer:
Specialized Riders Club !!! SEX™ = Super EXtreme TEAM
Аватар
Shady™

Мнениеот ivanov_id » Пон Мар 22, 2010 10:18 am

Папи, цена от 2 лв./км. за околностите на София е добра, но ако някой иска да отиде по-надалеч ще му стъпи много скъпо. Мога да те посъветвам да си направиш калкулация за различни маршрути, със строго определени начална и крайна спирка, например:

Южен Парк - Копитото, Южен Парк - Алеко, Билла "Надежда" - Балша и т.н.

Курсът от т. А до т. Б струва толкова, джипът събира макс. 5 или 6 човека - определяш предварително, за да не ти се изтърсят после 8 и да се чудиш къде да ги кичиш, и това е.

За по-далечни дестинации - Боровец, Калофер и др. - цена по договаряне. Ако знаеш най-честите маршрути може да направиш калкулация и да кажеш:

Южен Парк - Копитото, ... километра, макс. 6 човека, ... лв. за 1 курс, ... лв./км.

Южен Парк - Боровец, ... километра, макс. 4 човека (щото е дълъг пътя и не може шест маймуни да си стоят една друга на главите толкова време, пък и КАТ ще те спре), ... лв. за 1 курс, ... лв./км.

Съвсем разбираемо е курсът до Копитото да излиза 2,20 лв. на км., а до Боровец - 1,50 лв./км. примерно. Според мен така ще имаш повече клиенти, отколкото с твърдата цена от 2 лв./км. И малко гъзарийки няма да е излишно да предложиш - музика по желание на клиента, по време на пътуването; някакви парцали (ох, не - протектори!) за велосипедите да не се драскат, като са един до друг и т.н.

И да не забравиш да провериш конкуренцията. До Калофер например има доста евтин влак и ако искаш да си конкурентен, цената за километър трябва да е по-ниска (трудно ще се състезаваш с БДЖ по цена на услугата, ама все пак), а до Боровец и без друго само с кола може да се ходи, така че може да си позволиш и повече пари да искаш.

Успех :agree: и да не забравиш да :beer:
Засега ходя пеша
Аватар
ivanov_id

Рейтинг: 1225

Мнениеот kvv » Пон Мар 22, 2010 12:31 pm

аз мисля че е най-добре да се средоточиш в два маршрута, хладилника-кулата/момина скала и хладилника-алеко, тези маршрута можеш да правиш як оборот, събота и неделя, че и през седмицата
I live for this s...
Аватар
kvv

Мнениеот ivanov_id » Пон Мар 22, 2010 3:21 pm

Специално за Хладилника - Кулата и Хладилника - Алеко няма да има по 5 желаещи в Събота и Неделя, а по 50. Може да си направиш разписание от 08,30 до 11,30 за качване и евентуално с някой да се уговориш за слизането, ако не му се върти следобяда.
Засега ходя пеша
Аватар
ivanov_id

Рейтинг: 1225

Мнениеот bikerider » Пон Мар 22, 2010 4:52 pm

kvv написа:аз мисля че е най-добре да се средоточиш в два маршрута, хладилника-кулата/момина скала и хладилника-алеко, тези маршрута можеш да правиш як оборот, събота и неделя, че и през седмицата

:agree:
Аватар
bikerider

Назад към Общ форум