281,56 км. ХС-ride

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

281,56 км. ХС-ride

Мнениеот ivanov_id » Пон Май 10, 2010 5:04 pm

През четирите почивни дни реших да видя на какво е способна новата ми машина Drag Ontario TE и ето къде се шматнах:

Четвъртък, 6 май: Костинброд - Волуяк - околовръстен път на София - Витиня: 69,92 км. Карах само по стария път, без да се качвам на магисттралата. Спах в хижата на върха на прохода. Битовите условия клонят към нула - за непостижимата сума от 4,00 (словом - четири) български лева получавате правото да пренощувате върху разхлопан пружинен креват с един брой зелено одеало със странна тежка миризма. Тоалетната е една дупка заобиколена с ламарина, банята - една чешма по средата на двора. Романтика и сървайвър. Мургавата баба-хижарка продава сладко от малини по 2,50 лв. за бурканче от 300 гр. - много вкусно и ароматно, истинско сладко от малини, не е като индустриалната химия в Билла и Кауфланд. Ако пак реша да ходя към Витиня, бих се качил на автобус 118 - ходи към едно селце в подножието на прохода, спестява много обикаляне из ГоУемото сеУо и околовръстния му път.

Петък, 7 май: Витиня - Ботевград (часовниковата кула, печатът е в общината) - Ябланица - Брестница (пещерата Съева дупка) - Златна Панега - Румянцево - Карлуково (пещерата Темната дупка) 99,03 км. От Ботевград тръгнах по стария път. На входа към село Осиковица имаше знак "Влизането забранено". Почудих се малко и се метнах на магистралата, карах си до Ябланица без проблеми. В ханчето на разклона за Варна и Русе готвят страхотно и порциите са добри, макар и леко скъпи. Съевата дупка трябва да се види, не може да се разкаже, билетът струва 4,00 лв. за възрастни, за ученици, студенти и пенсионери - намаления :eyebrow: В Карлуково спах в Националния пещерен дом. Правят му реконструкция и нямаше вода, затова ме пуснаха за 7,00 лв. Като направят ремонта и пуснат водата, нощувката ще струва към 10-ина лева - пейзажът е страхотен, хижата е на ръба на 150-метрова пропаст, невероятно просто!

Събота, 8 май: Карлуково - Елисейна с влак (за 6 лв. с велосипеда) и после от гара Елисейна до манастира Седемте престола с велосипеда на рамо 23,49 км. Отели ми се вола докато се кача, но горе е голяма красота. Манастирът е великолепен. Нощувката в него струва 15 лв. Има баня и тоалетна, туристическа столова (да си готвиш и похапваш каквото си си донесъл), заведение, панорамни пътеки из Балкана (ако имаш сили), щраусова ферма с мини-зоологическа градина (ако ти се въртят още 9 км. към Осеновлаг и ти се дават още 30-40 лв. за деликатеси от щраусово месо).

Неделя, 9 май: Седемте престола - Елисейна - Лъкатник - Своге - Искрец - Бучин проход - Костинброд 89,12 км. Най-после у дома.

Колелото се държи перфектно, още една гайка не съм му затегнал, нарочно нищо не съм пипал, защото е в гаранция и исках да го натоваря максимално, преди да потягам нещо по него, само седалката си вдигах 3-4 пъти, че съм много тежък и има-няма 100-150 км. седалката ми все хлътва :eyebrow: Утре-вдругиден ще го измия, ще го смажа и ще видя къде какво има да се потяга по него. От време на време спиците нещо ми "звънят", май закачат по дисковата спирачка на завоите или предната гума нещо не ми е центрована като свят :dontknow: Дисковата спирачка като се намокри пищи като заклещена девственица, но след две-три здрави натискания влиза във форма и почва леко да пощраква, както обикновено.

Ами това е засега от мен, може да споделяте вие къде ходите и какво правите :eyebrow: :D :eyebrow:
Засега ходя пеша
Аватар
ivanov_id

Рейтинг: 1225

Re: 281,56 км. ХС-ride

Мнениеот taurus13 » Пон Май 10, 2010 6:46 pm

Ти си машина...ама това все шосейно ли го изкара? Пусни някоя снимка, та да ни направиш по-съпричастни към прехода. :beer:
П.С.
Пък националния пещерен дом, май вече не е пещерен и национален, че го бяха дали за хотел...ама пак си е над пропастта...там едно време пещерняците се пускаха до искъра да си топнат задника и айде нагоре....
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот zafirovp » Вто Май 11, 2010 12:09 am

Здравей,
браво доста километри си навъртял за четири дни. Само да ти напомня, за да не направиш същата грешка като мен. След 200 км. е задължително да дозатегнеш болтовете на курбелите. Незнам защо но на всички нови колела, които съм имал, изрично пише да ги проверявам на 200 км.

Успех и дай малко снимки ако имаш :beer:
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот ivanov_id » Вто Май 11, 2010 9:17 am

Забравих си фотоапарата, пусто :crazy: Карах основно по шосе, понякога по добре утъпкани, каменисти черни пътища, много малко по планински пътеки, без никакви скачания, блъскания и други издевателства над велосипеда - много си го обичам и си го пазя :love:

Докъм 50-тия километър въртя педалите, после като видя 1% наклон нагоре и слизам да тикам, но няма начин - толкова си мога :popcorn: И почивки през 20 - 30 км., разбира се :eyebrow:

Има доста пътеки и черни пътища в района на гара Бов - Лъкатник - хижа Тръстена - Седемте престола - Осеновлаг. Случи се точно в последния ден да се връщам от там и не ми се експериментираше с непознати пътеки, че ако се бях загубил нямаше да мога да дойда на работа в понеделник. Но принципно може да се отиде с влак до гара Бов или Лъкатник примерно и после през х. Тръстена до Седемте престола и Осеновлаг. Не е много сигурно като се тръгне от Бов къде ще се стигне, но хижи и селца горе има - все някъде ще се стигне, важно е време и желание да има.
Засега ходя пеша
Аватар
ivanov_id

Рейтинг: 1225

Мнениеот kapitanblood » Вто Май 11, 2010 10:11 am

Браво,колега супер,както каза ТАУРУС машина си.Имам голямо желание да се разходя в тоя раьон,много красиви места има,жалко че си си забравил фото апарата,щяхме да се изкефим със снимките.Освен желание трябва и време,да покара по тия места.Искам поне седмица да изкарам с колелото по тия места. :beer: :agree:
Евала за ентусиазма,но не си прави експерименти с колелото толкова далеч от София.
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот ivcho01 » Вто Май 11, 2010 8:34 pm

Здравейте, аз съм поредният, който има желание за преход в района гара Бов - Лъкатник - хижа Тръстена - Седемте престола ако се съберем повече хора може да спретнем нещо :D
Аватар
ivcho01

Рейтинг: 1220

Мнениеот taurus13 » Сря Май 12, 2010 12:47 am

Става...от Лакатник, през х.Тръстеная към Седемте Престола за един ден...може да се оставят колите на Лакатник и след това от Седемте престола, към Елисейна-Оплетня-Лакатник. Ако пък мине някой пътнически влак, може да се пропусне шосето до Лакатник.
Аз съм навит, ама някъде за юни, че дотогава други карания има....
п.с. Таман на Тръстеная, ще са узрели малините, а ако има останало от малиновото вино, няма да му простя - вече установих, че от литър глава не боли. :P
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Admin » Вто Май 25, 2010 2:17 pm

Гара Бов / Гара Лакатник - хижа "Тръстеная" - манастир "Седемте престола" - билото - хижа "Тръстеная" - Гара Бов / Гара Лакатник по принцип е хубав голям и тежък еднодневен маршрут. По-специално - дължина около 50 км, денивелация около 2000 м.
Ние сме го правили, но в неподходящо време - 14 януари - поради което слязохме напосоки в с. Лесков дол след 3 часа каране по тъмно - може да се прочете тук:
http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/ ... -travel025 (в сайта)
http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=20175 (във форума - тук има коментари, но пък снимките ги няма вече)

От Седемте престола може направо да се слезе по асвалта до Гара Елисейна и оттам по пътя обратно до Гара Лакатник / Гара Бов - така маршрутът става още по-лек.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Назад към Общ форум