Рила. Мальовица-с.Мала църква подбилно.

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Рила. Мальовица-с.Мала църква подбилно.

Мнениеот hrissim » Съб Май 15, 2010 11:43 am

Направих "прохождане" с колелото по един неизвестен подбилен маршрут, който се оказа доста приятен и разнообразен.
Той подсича Мальовишкото било на Рила в участъка под Йончево Езеро, Лопушки връх, в.Мечит, в.Будачки камък и стига до началото му ок. в.Костадинкина скала.

Основно е на надморска височина м/у 1500-1850, като накрая слиза до с. Мала Църква на 1200 м.н.в.

Него си го бях набелязал за разходка именно с колело. Миналата година с един приятел правихме пеша траверса от Поповокапски превал-Лопушки връх-в.Мечит-в.Будачки камък /по противопожарната просека - НЕКАРАЕМА за колело/-в.Костадинкина скала-с.Маджаре. Та два километра преди в.Костадинкина скала се позагубихме малце :blush: /тогава още BGMountains мапсета за Гармин не включваше Рила/ и по мое предложение от обраслото с клек и дърве било се спуснахме директно надолу /перпендикулярно на билото/ в северна посока - с. Маджаре. И както се борехме с ниските клони на гъсто израстналата естествено гора изведнъж попаднахме на подбилен горски път, приличащ на тунел, постлан с борови иглички и малко шишарки. Първата ми :idea: беше, че това представлява идеално трасе за колело.
Поразпитах приятели и познати /вкл. хижарите на х. Мечит/ и се изясниха нещата:
Има маркирана пътека/път с червена туристическа маркировка от ЦПШ Мальовица през Овнарско, х. Мечит, в.Костадинкина скала,с.Мала Църква който е подбилен.

Та той започва на десетина метра северно от спирката на бусовете на ЦПШ. Следва релефа, като до Овнарско е почти само плавно спускане, като преди самото Овнарско е по-стръмно. Типичен горски път, широк до 2.50м на места.
Там се слиза до един асфалтов път и по него на двайсетина метра се хваща разклонението му в дясно. Това в ляво се спуска директно към с.Говедарци.
След няколко остри завоя по десния път се стига до едни порутени постройки /останки от бившата вече туристическа база Овнарско/, продължава се и малко по-нагоре се виждат още няколко постройки, а мястото е равно.

Следва участъка Овнарско - х.Мечит, който е тесен и на повечето место некараем, а бутаем, но много живописен с приятни местенца.
Строго в източна посока на едно дърво се вижда червената туристическа маркировка. От там трасето постепенно завива на юг и почва един стръмен участък, директно по склона нагоре.. След качване до определена надморска височина /денивелацията за изкачване е ок. 200 м./ следва ляв завой на пътеката и започва следване на релефа почти на една надморска височина ок. 1730м. Типична тясна туристическа пътека на места, която е прочистена миналата година. Един фрагмент от този участък:
Изображение

Има вълшебни местенца около реките, идващи от ок. Лопушки връх, с едни мостчета...:
ИзображениеИзображение

Буйни пълноводни реки:
Изображение

По-радко открити полянки:
Изображение

Преди х. Мечит се отвори пътека за каране:
Изображение

След хижа Мечит се хваща пътя надолу към с. Говедарци, който тръгва западно от хижата, посока север и слизайки прави плавен завой в посока изток. След ок. 550 м. има един разклон, като се хваща пътя в дясно, в южна посока. Този път с няколко разклонения стига чак до с. Мала Църква и е маркиран отново с червена туристическа маркировка. Постепенно се качва почти до 1900м.н.в, като в най високият му участък се минава през едно ветровално място с попадали, неразчистени дървета. Неизбежно се носи на гръб колелото, ок. стотина метра :D
Ето няколко снимки от този участък:
ИзображениеИзображениеИзображение

На един от завоите, когато пътя преваля едно северно ориентирано ребро се забелязва едно бетоново влокче и една пътечка, която тръгва в северна посока и след ок.150м. стига до едни скали, дето се откриват много красиви гледки във всички посоки:
Изображение

Под вр. Костадинкина скала трасето завива в северна посока и почва едно спускане... по борови иглички и тук-таме коренища и камъни... :^:
На около половината спускане хубавата пътека преминава в ползван от камиони за трупи път с коловози.
Слиза се до с. Мала Църква по този път. Апропо там пътищата стават много. Ваш е изборът по кой да слезете долу. Аз избирах винаги тези, които водят в дясно, защото исках да сляза от планината най-източно и да се прибера, щот залеза беше близо.

Ето и една снимка от с. Мала Църква посока въпросното било, което пътя подсича в участъка след х. Мечит:
Изображение

Много ми хареса трасето, а в летните жеги ще е още по-арно, предвид това, че е основно в гора, по северните склонове на Рила.
Така, че около с.Говедарци местата за каране се увеличих с още едно, при това доста добро.

Всичките снимчури от мобилния телефон са правени.
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Рейтинг: 2000

Re: Рила. Мальовица-с.Мала църква подбилно.

Мнениеот kvelikov » Съб Май 15, 2010 1:34 pm

Бравос за описания маршрут!
Следващия път като решиш да поореш в района без преспиване, дай сигнал, ако искаш компания.

:beer:
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Аватар
kvelikov

Рейтинг: 1995

Мнениеот pascoff » Съб Май 15, 2010 2:15 pm

Ииии ашколсум, най-после го тества тоя маршрут с колелото :) някой ден живи и здрави ще ми го покажеш, изглежда много арен :)
Като се замисля какви комбинации могат да се направят, малииии ... то не е пътеката до х. Мальовица, то не е пътеката от х. Ловна, то не е Лакатишка рила ... тихо! :)
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Мнениеот sailman » Съб Май 15, 2010 3:53 pm

Браво, Ристе! :clap: :clap: :clap:
Изглежда много, много добре туй. Ша земеме да те накацаме в скоро време май... :eyebrow: А, и дето Пасков вика, много възможни варианти за връзки с други хубави за каране места се отварят. Аз отдавна бях попаднал на информация за тоя път, ама тъй и не сколасах да го потърся. Еваларка, пак! :beer:

П.П. Я качи нЕкое тракче, ако не ти се зловиди... :D
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот hrissim » Съб Май 15, 2010 8:00 pm

Проучвам ги околните маршрути, та кат ми дойдете на госкье да не се изложа :blush:
И да предложа алтернативи за избор.
Скоро и от Ястребец ше спускам, та... ;)
Лошото в момента е, че всичко става много бързо като организация - за 15 минути решавам и тръгвам.
Митак, мене нещо у планината кат ме заглозга и го доглозгам по-късно :D Еле па у Рила :love:
Прилагам тракчетата с "гледните точки" :D
Прикачени файлове
CPSH_Ovnarsko_Mechit_Mala_Carkva.rar
(12.9 KiB) 129 пъти
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот Admin » Вто Май 25, 2010 1:56 pm

От Овнарско до Мечит съм го карал преди години и даже съм го описвал в сайта с едно доста стряскашщо заглавие. :D Като чета твоето описание, май не се е променило много, макар че може би пътеката е малко по-добре разчистена.
Другата част, след Мечит, ми беше интересна и ти благодаря за споделеното. Явно си струва някой ден да се направи маршрут Говедарци - Мечит - Мала цъкрва. А може и нещо друго в района, например в Лакатишка Рила. Мдаа... :liplick:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот LorDDemoniC » Сря Юли 13, 2016 12:59 pm

Реално нещата са малко променени ... ето следа Самоков-МЦ-Костадинкини Скали-Танкио Рид ( страхотни гледки http://photo-forum.net//i/1985765 и http://photo-forum.net//i/1984283 ) покрай хижа мечит, Говедарци и Самоков отново ...

https://www.runtastic.com/en/users/ivay ... 1274070861
Аватар
LorDDemoniC

Рейтинг: 1225

Назад към Общ форум