Внос на велосипед от САЩ?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Внос на велосипед от САЩ?

Мнениеот Джанджев » Сря Юли 28, 2010 6:22 pm

В момента съм на студентска бригада в САЩ. Харесал съм си един ТРЕК и (естествено) ми излиза по-евтино да си го купя тук и да си го докарам в БГ. За нов велосипед става въпрос. Чел съм разни писания за мита, данъци и т.н., но всички са за поръчки по интернет, а в моя случай колелото ще ми бъде част от личния багаж и ще си пътува с мен, което ми е едни $55 допълнително (същото като за допълнителен куфар). Притеснява ме какво ме очаква на родна земя. :dontknow: Някой има ли представа дали ще трябва да плащам някакви допълнителни данъци, такси и прочее при положение, че колелото ще си го докарам сам самичък като част от багажа? Пишете само ако сте сигурни в това, което казвате. Благодаря предварително! :beer:
Shturkur Bike Team
Аватар
Джанджев

Рейтинг: 1270

Re: Внос на велосипед от САЩ?

Мнениеот frantishek » Сря Юли 28, 2010 7:05 pm

Нищо че ще ти е ръчен багаж. След като го вземеш от лентата много вероятно е някой митничар да ти направи проверка на целия багаж преди да излезеш в залата където посрещат роднините. И да те пита кво е това и да ти потърси документ и да те прати да плащаш мито. Ако имаш късмет и не ти хвърлят око може и метър да минеш. На майка ми преди 3 месеца й тарашиха куфарите преди да излезе от терминала. За 5 ходения до щатите само веднъж са я спирали за проверка.
Така че е въпрос на късмет.
Успех
Аватар
frantishek

Рейтинг: 1433

Мнениеот cholla » Сря Юли 28, 2010 10:23 pm

ще ти кажа как е др месец. ПОлета ми е първата сед на Август и аз съм с колело. Не очаквам обаче да има такива истории с мита и т.п.
Иначе провери за полета с компанията която си мисля само ЕърФранс и Бритиш са на $55 за колело, останалите искат по $200.
cholla

Рейтинг: 2000

Мнениеот spirit » Сря Юли 28, 2010 11:24 pm

Не съм много сигурен ,но ако се обяви като спортно оборудване мисля ,че се плаща съвсен малко и то е за застраховка ако има щети в следствие на транспортирането.
Jedem das Seine .
Аватар
spirit

Рейтинг: 1701

Мнениеот cholla » Чет Юли 29, 2010 2:29 am

Ами понеже ми предстои да летя м/у 2та континента съвсем скоро мога да кажа със сигурност следното за полет с колело:
$55 AirFrance ако има куфар, само колелото не се таксува,
$55 British Airways
$200 Lufthansa & Delta, Continental ако колелото е в опаковка над определен размер, които е сума от В,Ш,Д и беше така направен, че за нормалните начини за пренасяне няма как да се вмъкнеш, ако теглото надвиши 32кг мисля цената става брутална.
Спортното оборудване повечето го делят според вида и съответно има разлики. пр. Луфтханзата позволяват да си вземеш ските към багажа без доп заплащане и т.н.

Но каквото и да си пишем колко 6те те таксува компанията може лично да провериш с едно тел. обаждане или от даденият им сайт. Вече за кацането в БГ ще е пълно безумие ако те таксуват допълнително. Но ако все пак стане проблем нема се даваш мамито им кожодери гадни :smash: .
cholla

Мнениеот Admin » Чет Юли 29, 2010 5:45 pm

По принцип трябва да платиш мито и ДДС, но това е ако те хванат и решат да те обложат. Ако вземеш малко да го покараш там това колело, да има калчица по него и да не изглежда ново, можеш да им кажеш, ако те питат, че си го купил на старо за 100-200 долара, нямаш фактура (защото е на старо) и тогава не знам какво ще стане, но едва ли ще им се занимава да доказват, че си нарушител и в най-лошия случай ще те обложат върху по-ниска стойност. А може и да ти се размине проверката.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот codename47 » Чет Юли 29, 2010 6:12 pm

Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот cholla » Чет Юли 29, 2010 10:36 pm

То и така става, но като знам как трошат куфарите понякога само за 1 полет все едно е паднал от самолета, какво остава да рискувам с колело 3000$ вместо да го сложа в правилната опаковка и платя сумата. Младежа казва да се спомене, че е спортна екипировка при чекинга... има и др. начин също пробван и работещ, а именно: в кашон с размери достатъчни да се поберат рамката и каплите се опакова и укрепва всичко, след което при чекинга се казва, че това е къмпинг екипировка.
cholla

Мнениеот veskoz » Пет Юли 30, 2010 8:24 am

Admin написа:Ако вземеш малко да го покараш там това колело, да има калчица по него и да не изглежда ново...

Джанджевицата т'ва го владее до болка. :rofl:
Симе, пази дерайльора и ухото :evil:
Мисля, че Админ най-право дума. :agree:
Докарай му гаден вид.
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот рс » Пет Юли 30, 2010 11:47 am

Ако е ново, си задължен да го декларираш. Ако вече не е ново, не си задължен да го декларираш. Достатъчно е да го покараш, и вече си в другата категория.
В самолетите не трошат багажа чак толкова. Трябва да е обезопасен срещу натиск и стърчащите части да са защитени от одиране. Аз ползвам полиетиленово фолио, картон от кашони, защитни втулки (парче дърво) за вилката и задницата, и тиксо. Като с еопаковаш така, може да го съвместиш и със останалия си багаж, зависи от теглото и рамера, и да спестиш някой лев.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот nike1111 » Съб Юли 31, 2010 9:14 am

плаща се мито и ддс митото за повечето стоки е 5% а ддс е 20% , гледайте да не се заяждате може да минете без нищо , по принцип сте длъжен да го декларирате но можете спокойно да го пишете че е употребявано в този случай не мисля че някой ще се занимава .Успех
nike1111

Рейтинг: 1220

Мнениеот FhG » Нед Авг 01, 2010 5:03 pm

Като пристигнеш на родното летище просто минаваш с багажа под секцията "Нищо за деклариране" (нещо подобно беше) и си излизаш без никакви проблеми. Успех! :)
Аватар
FhG

Рейтинг: 1619

Мнениеот рс » Нед Авг 01, 2010 10:57 pm

Но е спестовно да разопакова велосипеда, че ако те помолят да се отбиеш встрани от "нищо за деклариране", ти излиза тройно отколкото ако си декларирал ;)
Единствено ако имаш да декларираш нищо 0х3=0.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот IVO Jordanov » Пон Авг 02, 2010 12:44 pm

Ще си позволя да напиша един коментар, с който няма да кажа нищо ново, но все пак ще обобщя по-горе написаното през моята си призма. Имам опит с "вкарването" на моя велосипед точно от Щатите.
Пътувах с Air France и платих такса от 150 $ за транспорт на велосипед, в която беше включена и застраховка, при загубване на багажа, която покриваше стойността на велосипеда. Каква ще бъде таксата зависи от много неща, не само от авиокомпанията, но и от тарифата на която е закупен билета, за това най-сигурно е да се обадиш в авиокомпанията си и да им кажеш кой ти е билета (по името ти те го намират) и така със сигурност ще знаеш колко ще ти поискат на летището. В България велосипеда така и не дойде заедно с останалия багаж, защото беше останал в Париж и пристигна на другия ден и ми го доставиха у нас. За мита и такива работи хич не е ставало дума, защото предполагам, че забавения багаж митничарите хич не го и гледат. Това е моя скромен опит и мисля, че в моя случай не-плащането на мито и ддс си беше чиста проба късмет.
За да не разчиташ на късмет последвай съвета на Admin. Аз просто нямах време дори да разопаковам кашона. Щом си на бригада мисля, че ще намериш малко време за да го покараш и понакаляш. Прибери го направо с калчицата :). Много внимателно опаковай велосипеда обратно в кашона точно така, както е бил опакован първоначално, даже може да сложиш и нещо допълнително (някой друг парцал и нещо hand made, за да не прилича съвсем на заводско опакован). На кашона сигурно пише Trek ала-бала. Според мен няма да е лошо с едно кафяво тиксо да го облепиш кашона, за да не си личи, че е оригинален от завода. Извади всички документи, ръководства, фактури и т.н. и си ги прибери отделно от байка.
В никакъв случай не си и помисляй да минаваш през "нищо за деклариране" и да си дундуркаш велосипедчето без да си направил горните процедури, защото 99% ще те накарат да отвориш кашона и като лъсне новата рамка ще им блеснат и очичките на митничарите.
Успех!
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот dhman » Пон Авг 02, 2010 6:40 pm

Колега здравей,
миналата година бях на абсолютно същото дередже като теб. Това което направих беше да разглобя цялото колело и да го вкарам в един сак, като на линка от пинкбайк. Минах през чек-ина без никакви проблеми, като сака с колелото си беше част от личния ми багаж. Интересното беше, че нямах място за гумите и ги чекирах като отделен багаж - отново без никакви проблеми. След като кацнах в България си взех сака с колеото, взех си с гумите и си минах баш през секцията - нищо за деклариране със все двете чисто нови гуми в ръка. Сега като чета писанията на другите предполагам, че съм извадил късмет, че никой не ме е видял и не ме е проверил.
Не платих никакви допълнителни летищни такси, но миналата година имах право на 2 куфара с тегло от по 23 кг. всеки. До колкото съм запознат тази година е само един. Не платих и никакво мито, ддс и т.н.
Съветвам те ако, все пак, решиш да го прекарваш като част от личния си багаж, да си купиш доста голям сак, във който да набуташ всевъзможни омекотетели(аз разпорих няколко възглавници), защото багажа по летищата му е***** мамата буквално. Доста му треперех на моя кон, докато си го взема от летището и не е като да не се размина без някой щети - нищо сериозно като цяло. По-големите части като рамка, вилка, капли бях захванал със свински опашки за стените на сака, за да се избегне ненужно движение и търкане на компонентите. Малките части си ги бях вкарал в кутии. Друго, което се опитах да направя, за да избегна неприятното отношение на служителите на аерогарите беше да разглобя рамката за да не е толкова обемна. За съжаление не успях, но ако можеш разкачи шока сгъни рамката - според мен ще има голям ефект, като пак можеш да я овържеш със свински опашки.
Това е от мен, надявам се да съм помогнал. Успех и :beer:
Всеки, който е карал колело знае и ще ти каже, че колкото по-бързо се движиш, толкова е по-трудно да паднеш!
dhman

Рейтинг: 1275

Мнениеот eMcKu » Пон Авг 02, 2010 7:59 pm

Единственото, което ти трябва е кутия или куфар за пренос на велосипед. След това извършваш горе описаните процедури от Иво Йорданов.
Чекираш се, слагаш куфара с велосипеда, да бъде измерен и ако е над допустимата стойност(32-40кг варират, може и по-малко, в зависимост от авио компанията) заплащаш съответната сума за "over sized baggage". Давам ти пример, пътувах наскоро с Austrian - 100 евро, след това с AirFrance - 150 евро, и днес с Czech - 20 евро !!!. Повечето са кожодери, но ако можеш си направи резервацията по интернет и за багажа, и излиза по - евтино. Тук като слезеш, митничарите нищо не могат да ти кажат. Пък, ако има нещо, бил си на състезание.
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот Daniel Panev » Вто Авг 03, 2010 6:20 am

eMcKu написа:Тук като слезеш, митничарите нищо не могат да ти кажат. Пък, ако има нещо, бил си на състезание.

:crazy: Надявам се да не ти се налага никога да проверяваш лично колко много неща могат да ти кажат митничарите...
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот IVO Jordanov » Вто Авг 03, 2010 9:08 am

Daniel Panev написа: :crazy: Надявам се да не ти се налага никога да проверяваш лично колко много неща могат да ти кажат митничарите...

:agree:

Все пак, мисля че eMcKu имаше предвид, че след като му се придаде използван вид на байка, тогава няма какво да има да му казват митничарите...ама те пак могат да му кажат каквото си искат... :boggled: Важното е да не се подхожда лошо към тях. И да не им даваш повод или нещо, за което да се хванат :peace:
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот eMcKu » Вто Авг 03, 2010 10:28 am

Явно, аз съм останал с такова впечатление. Пътувам с куфар 1.50м х 1м и спокойно си минавам пред тях.
Може, проблема да идва от това, че на отиване не си пътувал с велосипеда.
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот Satriani » Нед Май 01, 2011 6:38 pm

Ще си позволя да вдигна темата защото ми предстои нещо подобно но не за цяло колело а само за рамка. Предполагам че ще в кашон и се чудя дали да не се закупи сак за да се събере в личния багаж...
Не разбрах колегата в крайна сметка дали е успял да си внесе колелото и какво се е случило?
RMB Altitude 70 RSL White http://kameri.bg
Аватар
Satriani

Рейтинг: 1245

Мнениеот PtD » Нед Май 01, 2011 8:54 pm

Ако рамката е с окачване, нещата се улесняват много - разглабяш я и я пакетираш добре. За зор заман може да си фалшифицираш фактурата на по-ниска стойност. :lol:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Satriani » Нед Май 01, 2011 8:59 pm

Да - с окачване е но хич не ми се ще да я разглобявам... но благодаря. Идеята не е лоша.
RMB Altitude 70 RSL White http://kameri.bg
Аватар
Satriani

Рейтинг: 1245

Мнениеот massada » Пон Май 02, 2011 11:20 pm

пич тихомълком се качи на колелото си и газ по пътеката,нема кво да им плащаш на тия митничари имат къщи като палати,от твоето ли колело сте печелят...треа си гангстер,аз така праим и до сега не съм имал проблеми :beer:
massada

Рейтинг: 995

Мнениеот IVO Jordanov » Вто Май 03, 2011 12:34 am

massada написа:пич тихомълком се качи на колелото си и газ по пътеката,нема кво да им плащаш на тия митничари имат къщи като палати,от твоето ли колело сте печелят...треа си гангстер,аз така праим и до сега не съм имал проблеми :beer:

Ей на това му казвам полезен съвет! Браво :bowdown: Като го прочетох и аз реших да ставам гангстер! Нема повече да бъда хамстер, я! :rofl: (П., нищо лично, бате ;) Поздрав за всички тарикати и балъци, гангстери и водни пъдпъдъци!
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот cholla » Сря Май 04, 2011 10:13 pm

Satriani, най-добре си я разглоби и сложи при дрешките с всичките му предпазни мерки, а защо не и с ръчният багаж... Мита и т.под. дандании ги остави за другите вносители.
cholla

Мнениеот zafirovp » Сря Май 04, 2011 11:20 pm

Веднъж куфара ми беше буквално унищожен след транспортиране със самолет. Все пак е въпрос на късмет. Препоръчвам на всеки, който пътува преди да си даде куфара на Check-in-а да го опакова със спецялно фолио. Опаковат ги на повечето летища. По този начин си застраховате куфара от кражби. Много често се краде от куфарите, като се отвори някой страничен джоб и се пререже плата. После затварят ципа и няма как да разберете, че нещо е откраднато. Цената за едно опаковане на летището в Италия беше към 5 евро.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот did » Сря Май 04, 2011 11:33 pm

zafirovp, това фолио не е никаква застраховка. Не е проблем да се купи за 2 лева ново фолио и да се омотае багажа след тарашенето. Не си давайте парите за тия фолиа! Проверено е, че от нищо не защищават, не са и никаква застраховка.

Ти като плати 10 лева за опаковане получи ли застрахователна полица или няк'ва гаранция?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот zafirovp » Чет Май 05, 2011 11:52 am

Да, получих бележка за гаранция на стойност 2000 евро. То ясно, че всеки може да купи такова фолио, но поне на летището в Италия то е цветно, а отделно слагат някакви лепенки. Иначе на летището в София, само слагат прозрачно фолио и нищо друго, че даже и застраховка няма. Иначе и аз съм съгласен, че не предпазва напълно, сигурен съм че начини да се открадне има. Сега си купих пластмасов куфар с ключалка и след малко модифициране се получи доста здраво. И все пак ако крадеца има малко алъл в главата може да го отвори за 5-10 минути.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот Daniel Panev » Чет Май 05, 2011 12:20 pm

zafirovp написа:Сега си купих пластмасов куфар с ключалка и след малко модифициране се получи доста здраво. И все пак ако крадеца има малко алъл в главата може да го отвори за 5-10 минути.

А ключалката дали е TSA Approved :evil:
Последна промяна Daniel Panev на Чет Май 05, 2011 12:34 pm, променена общо 1 път
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот PtD » Чет Май 05, 2011 12:21 pm

zafirovp написа:Веднъж куфара ми беше буквално унищожен след транспортиране със самолет. Все пак е въпрос на късмет. Препоръчвам на всеки, който пътува преди да си даде куфара на Check-in-а да го опакова със спецялно фолио. Опаковат ги на повечето летища.

Но не и в САЩ. Там дори катинарчетата са специални, трябва да са TSA-approved, пък камо ли да си опаковаш багажа във фолио...

Едит: Ха, Даниел ме е изпреварил. За САЩ забравете всякакви супер-здрави катинари, или рискувате да си ги намерите повредени вътре в багажа, с бележка "TSA had to cut your lock in order to inspect your luggage" като мен...
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Следваща

Назад към Общ форум