Нощна обиколка на Витоша, спане в чувал при студено време

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Нощна обиколка на Витоша, спане в чувал при студено време

Мнениеот Rayko » Чет Фев 24, 2011 11:44 am

Тази вечер съм ерген, и мисля да се възползвам. Много ми се кара и то - на далеч, но през деня съм на работа. Мисля, че едно мини - екстремумче, като нощна зимна обиколка ще ми се отрази добре, само че, честно казано - все по-малко ме кефи да съм сам в гората над Чуйпетльово.
Пускам нова тема, защото се надявам, че има карачи на които им стиска. Това е тренировка по-скоро за командоси, от колкото за колоездачи.
о879 зз 4о з6
Аватар
Rayko

Рейтинг: 2000

Re: Нощна обиколка на Витоша

Мнениеот kvelikov » Чет Фев 24, 2011 1:13 pm

З.Н.О.В. или Н.З.О.В... :D

Снощи въртяхме до Златните и не липсваха нито студ, нито сняг.
Екстемизъм си е, затова не тръгвай без компания.
Всеки добре подготвен (и облечен) байкър би могъл да те придружи, но въпросът е кой ще се навие.
И понеже те познавам, със сигурност ще тръгнеш и сам, поне си вземи зареден телефон... :D
:beer:
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Аватар
kvelikov

Рейтинг: 1995

Мнениеот bokicha » Пет Фев 25, 2011 9:33 am

Райкоо, ставаай, трябва да отваряш магазинаа.. :smash:
Аватар
bokicha

Мнениеот Rayko » Пет Фев 25, 2011 1:28 pm

Този път не се получи. Снощи тръгнах към 10 часа - газ нагоре по баира и се изпотих целия, въпреки че бях леко облечен. От "Тихият кът" нататък, ме посрещна един сняг - задното колело превърта и по-лесно отива настрани, отколкото напред. До Владая темпото беше такова, че се започнах да смятам дали ще ми стигне ноща. Имах и резервен вариант благодарение на Великов, който ми се обади за да ме предупреди, че снега е дебел - този път носех кибрит, една тетрадка за разпалки и спален чувал. Карам си аз с разгърдена риза, гърбът под раницата ми е мокър, в същото време пръстите на краката болят от студ. Мърдам ги постоянно, от време на време слизам от колелото и тичам. Отгоре падат ледени кристали и проблясват пред лъчите на мощните фарове. Клоните на дърветата приличат на подводни корали. Сигурно е много студено, но аз още не го усещам. Гледам - водата ми и тя замръзнала. Къде си тръгнал Райко в този сняг - колелото повече ти пречи, отколкото помага.
Нещо изплющя над мен, все едно съседката си тупа покривката от горния балкон. Погледнах нагоре и осветих с челника огромна нощна птица - тромаво набра скорост и избяга. От дървото над мен се посипаха кристали. Защо се плаши - нямаше да я видя, ако беше стояла мирно. Угасих всички фарове - така е по-добре - нали съм хищник, а не герой от филма "Кин Дза Дза".
Взе да ми се доспива, пък и напредвах много бавно, въпреки, че имаше полузатрупани коловози. А по-нататък ако е девствен сняг? Я по-добре нощната обиколка да остане за следващия път, когато няма да има толкова сняг, а сега да си направя един бивак до тези изоставени кариери. Аз тоз чувал що го нося?
След десет минути бях уютно сгушен в чувала. Уж го дават до -23 екстремно, пък пръстите на краката цяла нощ ме боляха от студ. Хем вътре съм гол - дрехите пречат на топлообмена.
Сутринта, като се събудих около отвора за дишане имаше лед от кондензираните водни пари. Поглеждам с едното око навън - сипе снежец, а аз така хубаво съм се затоплил, че не ми се излиза.
Скочих рязко и се облякох по най-бързия начин. Ръцете ми замръзнаха докато си стегна багажа. Снощи не си запалих огън защото щеше да ми е трудно да измъквам сухи дътва изпод снега, но ако бях се потрудил малко, сега щеше да ми дойде добре. Накрая ръцете спряха да ме слушат - не можах да завържа раницата с чувала на багажника. Метнах я на гръб върху другата и така потеглих. Карах по пътя обратно към София.

Нямаше никакви следи от животни, минали през ноща - какво ли е яла голямата птица? А как спят тези, които не живеят в хралупи и нямат рунтава козина?
о879 зз 4о з6
Аватар
Rayko

Мнениеот taurus13 » Пет Фев 25, 2011 1:42 pm

:D Ама и ти си един сървайвър...поспа на снежеца, вместо на топло дома а? Шалте носеше ли, или направо на снега се тупна..?
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот kvelikov » Пет Фев 25, 2011 1:54 pm

Казах аз, ама пуста глава дебела... :rofl:
Важното е, че не те е отнесла птицата - за закуска на малките неснесени и неизлюпени нощни причета. ;)
Изчакай до март-април, ще я метнем заедно.
Аватар
kvelikov

Мнениеот Rayko » Пет Фев 25, 2011 1:55 pm

Носих, носих. Вечерта, преди да се "тупна", с крака си утъпках "гнездо" и постлах шалтето върху сняг. Сутринта, като го навих, гледам отдолу - лед. А аз мислех, че изолира добре.
Ако нямах шалте, топлината ми щеше да стопи снега и да ми накваси чувала. И като се събудя - да видя около мен поникнали кокичета на мястото на разтопената пряспа. :fire:
Последна промяна Rayko на Пет Фев 25, 2011 2:04 pm, променена общо 1 път
о879 зз 4о з6
Аватар
Rayko

Мнениеот ivan_radev1 » Пет Фев 25, 2011 1:58 pm

Отгоре падат ледени кристали и проблясват пред лъчите на мощните фарове. Клоните на дърветата приличат на подводни корали. Сигурно е много студено, но аз още не го усещам. Гледам - водата ми и тя замръзнала.

Много хубав разказ, Райко!

kvelikov написа:Изчакай до март-април, ще я метнем заедно.

Е, те тва е приказка. :beer: Само да е петък или събота вечер, ако може.
Аватар
ivan_radev1

Мнениеот kvelikov » Пет Фев 25, 2011 2:03 pm

Може. :D
Аватар
kvelikov

Мнениеот veskoz » Пет Фев 25, 2011 3:20 pm

taurus13 написа:...вместо на топло у дома а?

Какво топло?! Ерген е бил човека таз вечер. :D
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Пет Фев 25, 2011 3:32 pm

А защо не организираме лятна нощна? Хем няма да е жега, хем няма да е студено! :Д
Бих врътнал 100-те километра през тъмната част от денонощието само при едно условие - Кръчмата в Боснек трябва да работи :D :D
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот veskoz » Пет Фев 25, 2011 3:40 pm

Аз не смея летоска, оти миналото лето видех Пепи над Чуйпетльово на 5 cm от крачето и... незнам. :eek3:
Инак много ме влече мамамустара. :banghead:
Баси губя толкова енергия в оглед на терена. :D
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот Rayko » Пет Фев 25, 2011 4:38 pm

Пепи през ноща спи - това добре, но кръчмата в Ярлово не работи до късно.
о879 зз 4о з6
Аватар
Rayko

Мнениеот taurus13 » Пет Фев 25, 2011 4:44 pm

Пепи е нощна "птица" бе...точно тогава ходи да похапва мишоци... :D
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Rayko » Пет Фев 25, 2011 5:08 pm

Човек се учи докато е прост, не го знаех този специален режим. Но въпреки това, везните не се накланят наобратно.
о879 зз 4о з6
Аватар
Rayko

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Пет Фев 25, 2011 6:14 pm

veskoz написа:Баси губя толкова енергия в оглед на терена. :D

Ела на 24-часовия да видиш какъв филм става :)
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот Harka » Съб Фев 26, 2011 5:38 pm

Rayko написа:Хем вътре съм гол - дрехите пречат на топлообмена.

:confused:
На кой топлообмен?
Аватар
Harka

Мнениеот Rayko » Съб Фев 26, 2011 6:20 pm

Тялото излъчва топлина и бързо загрява малкото количество въздух, затворен в чувала. Вече затопления въздух по-бързо отдава топлината си на боси крака, отколкото на обути.
о879 зз 4о з6
Аватар
Rayko

Мнениеот silvertm » Съб Фев 26, 2011 11:38 pm

И аз се навивах за нощно обикаляне на Витоша, че жегата не ми понася (говоря за по-разумните сезони).
Но откак преди около две години над Чуйпетльово се разминах с цяло стадо глигани, и то през деня, не ми минават такива мисли. На юг Витоша е дива, там си е царството на горските обитатели, а те повечето са активни нощем.
Пък и хората там не са много питомни, големи бабаити има сред местните бракониери - и с тях имам случки :)
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот Harka » Нед Фев 27, 2011 6:16 pm

Rayko написа:Тялото излъчва топлина и бързо загрява малкото количество въздух, затворен в чувала. Вече затопления въздух по-бързо отдава топлината си на боси крака, отколкото на обути.

Ако на тялото му е студено и на всичкото отгоре е без дрехи, които допълнително да спомогнат за по-лошата топлопроводимост между него и външната среда, чакай ти да ти се стоплят краката...
Аватар
Harka

Мнениеот Alpina » Нед Фев 27, 2011 6:37 pm

Въздуха не беше ли изолатор? Тая топлина за да стигне до краката чрез него, не значи ли че трябва освен всичко да се движи тоз въздух по някакъв начин и по хоризонтала... Абе направо....
Крайниците се загряват от тялото "автоматично" когато на торса и главата им е топло.
Мозъка си пада егоист и чак като подсигури добруването на жизнено необходимите му органи, започва да се грижи за крайниците... та сам си знае как да прати топлината към краката и ръцете... И това не става извън тялото, ами вътре в него...

Зимата се спи по възможност на завет и около мястото на което ще се нощува се окопава, така че то да е на по-високо спрямо околния терен - има го писано на стотици места по наръчници за оцеляване... а не да се вкопава човек малко по-ниско от терена, така че всичкия студен въздух наоколо да "изтече" в мястото му за нощувка...
Ясно, че има всякакви вариации според ситуацията, но това е тема на друг разговор...

Няма да казвам кой, какво, защо, но преди да си прави експерименти е хубаво човек да отдели поне едни 2-3-4 часа за да научи елементарни правила за това какво да направи ако му се наложи това онова... (то и да не му се налага не е лошо да ги знае за всеки случай).

Всякаква връзка с действителни лица и събития е напълно случайна!!!
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот natalito » Нед Фев 27, 2011 6:47 pm

Alpina написа: . . .

Всякаква връзка с действителни лица и събития е напълно случайна!!!

Знаех си аз, че някой ни дебне тогава, и ни е видял как спим на 500 м от х. Мургаш и как водата ни замръзва, а на върха най-ниската температура, отчетена през нощта, била 3 градуса :eyebrow: :roll2: :smash:
"I say the sunshine will blow my mind and the wind blow my brain" - BA

Изображение
Аватар
natalito

Мнениеот Pr3d4t0R » Нед Фев 27, 2011 6:55 pm

@harka & alpina:

Като чета са ви коренно различни тезите сравнени с опита на Райко - да сте приспивали при такива условия на открито?
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Harka » Нед Фев 27, 2011 7:07 pm

Аз много не разбрах на Rayko каква му е тезата, но ако твърди, че да спиш гол в чувал на студено време (независимо дали в палатка или не) е по-топло, отколкото с дрехи (с изключение когато са мокри) - съжалявам, това просто не е вярно.

@Edit:

Pr3d4t0R, не разбра ли още от темата за популяризирането, че не е необходимо човек да е обикалял Земята, за да знае, че е кръгла. Не знам защо продължаваш с този тъп въпрос. След като коментирам, очевидно имам и някакъв опит. Но дори и да не беше така - в случая е достатъчно човек да има съвсем елементарни познания по някои физични процеси, за да може да се изкаже адекватно по темата. Пък дори и да не е помирисвал чувал през живота си.
Аватар
Harka

Мнениеот Alpina » Нед Фев 27, 2011 7:21 pm

Pr3d4t0R, ти виждал ли си електрон?
А учил ли си за него?

Интересно ми е и защо трябва да минеш курс към БЧК я някои случай, след като може никога да не ти се наложи да спасяваш човек, я нямаш нито опит, нито някакви по-значими знания по анатомия...
Чел ли си книжки по трудова медицина? Преминавал ли си различни курсове на обучение свързани с това?
Учил съм какво трябва да се направи с човек, който е бил ударен от ток от енергопреносна мрежа (едно от многото като това например някой да е паднал от скеле, претърпял е изгаряния от химикали, пожар и какво ли още не) - т.е. в случая ще има вероятно падане от поне 5 метра и сериозно изгаряния - трябва ли да значи че някога съм се сблъсквал с такъв или ще ми се случи?

И накрая - не, не съм спал навън през зимата, но от години една от мечтите ми е да си направя една разходка на място, където условията са толкова сурови и неблагоприятни, че спането при -20 е като престой в хотел *** и всякаквите възможни ситуации с които може да се сблъска човек и около това и съм гледал, чел не малко по темата (изобщо не се смятам за подготвен) Та....

А и от това, че като то измръзват краката, трябва да си свалиш чорапите (и то ако са ластични за да не пречат на кръвообръщението, което всъщност ги топли) и си на закрито, до това да се съблечеш гол, че да се стоплят...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот kvelikov » Нед Фев 27, 2011 10:43 pm

Пламенчо, що се хабиш с академиците... :dontknow:
Аватар
kvelikov

Мнениеот Alpina » Нед Фев 27, 2011 10:45 pm

Ако нямаш какво да кажеш по темата, защо не ползваш системата с PM да му предадеш великия си опит?
Това си е откровен :offtopic: - не се научи!

Тропай с краче някъде другаде!
Или може би сега страдаш от липса на внимание?
Последна промяна Alpina на Нед Фев 27, 2011 10:48 pm, променена общо 2 пъти
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот did » Нед Фев 27, 2011 10:47 pm

kvelikov написа:Пламенчо, що се хабиш с академиците... :dontknow:

Щото Пламенчо плещи глупости в стил "Аллах, Аллах" и е редно някой да го приземи, преди други да са му повярвали.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Rayko » Пон Фев 28, 2011 12:18 am

Аз не обичам да споря и не налагам моите методи като единствените верни. Когато написах, че съм спал гол в чувала беше, защото разказах накратко как мина един неуспешен опит за нощна обиколка на Витоша. Много е хубаво, когато човек има възможност да постъпи така както смята че е правилно за него. Ако някои мисли, че ще му е по-топло ако спи с чорапите, или дори с обувките - да пробва така.

Мислех да спра до тук, но нещо ме сърби да добавя още две неща:

1. Няколко години бях наемен воиник. Във френският чуждестранен легион - парашутист. По време на 6 месечното обучение имаше много изтощителни преходи. Тогава офицерите заставяха сержантите да са ни нещо като бавачки - постоянно сноваха между новобранците и наритваха тези, които имаха неблагоразумието да ядат незатоплена храна, или да спят облечени в чувалите. Имаше един новобранец - Комия - дребен японец, на който постоянно му се спеше и му беше все студено. Що приклади изяде това момче и пак не се научи да спи без дрехи. Започнаха да го наричат "клошар". Една нощ ни събудиха всички заради него и строени под дъжда изслушахме едночасова лекция на тема "Защо става така, че Комия спи навлечен, а най-много трепери, върти се цяла нощ и на другия ден е небоеспособен?"
Обучението приключи, разпределиха ни в бойни роти и повече никой не се интересуваше дали пиеш вода от локвите, дали си спал нощес и с колко дрехи.

2. Защо ръкавиците с един пръст топлят повече от тези с пет?
Последна промяна Rayko на Пон Фев 28, 2011 12:59 am, променена общо 1 път
о879 зз 4о з6
Аватар
Rayko

Мнениеот bdz43r » Пон Фев 28, 2011 12:22 am

Rayko написа:2. Защо ръкавиците с един пръст топлят повече от тези с пет?
Защото имат по-малка площ -> по-слаб топлообмен с околната среда.
Не съм спал при -20°С, но когато се е случело да спя в чувал на студено, винаги с чорапи ми е значително по-топло, отколкото без и няма как да е по друг начин.

Edit:
Японеца може просто да си е бил зиморничав.
Случи ми се веднъж да спя при -7°С, но не в чувал, а на закрито, завит с 4 одеяла и облечен. Беше си ми добре.
Аватар
bdz43r

Следваща

Назад към Общ форум