Една неделя в гората Дийн

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Една неделя в гората Дийн

Мнениеот IVO Jordanov » Чет Мар 10, 2011 1:33 am

По-долу е едно разказче за впечетленията ми за един MTB парк близо до Бристъл. Просто споделям:

Някои от вас знаят, други - не, в момента пребивавам и се изучавам на Острова (да живее кралицата) и дондуркам по улиците до университета и обратно едно дървено колелце. Миналата неделя за пръв път успях да го покарам малко извън градска среда. Присъединих се към момчетата от MTB клуба в университета и отидохме на еднодневна екскурзия до гората Дийн. Тя се намира близо до Бристъл в югозападна Англия, почти на границата с Уелс. Парка там се води едно от най-добрите места за каране в южната част на острова. Изкарахме си страхотно. Нямам много снимки, с които да подплатя разказа, но ми беше неудобно да щракам постоянно (не се познавах с никой, освен с председателя, с който направихме едно каране у наше село миналия уикенд), а и не носех апарата докато карах, защото нямаше къде да го държа.
Момчетата бяха наели един бус от университета (такава е практиката) и се чакахме в 9:00 в кампуса. Всички бяха на срещата навреме, освен буса. Той дойде чак 9:40 и плановете 9:30 да сме потеглили набързо се изпариха :D Нищо де, през това време имах възможността да се запозная с останалите и да ги послушам какво си бърборят. Очевидно бяха доста ентусиазирани от предстоящия (този уикенд) BUCS шампионат - най-голямото състезание по MTB между университетите тук в UK. Било страшна работа, имало карачи които се състезават дори в СК, ама аз за жалост няма да мога да му се насладя. Едно от момчетата ще кара на DH-a и ще брани честта на университета в Рединг. Макар, че кара не много лошо, повече говори отколкото кара. Има доста приятно колелце - Sunn Radical, но както казах, май самочувствието му е непокрито. Голямо промиване на мозъци пада между другото...пича изпи един Monster само докато чакахме буса. Много агресивно се рекламират тия продукти тук и децата се закачат много лесно. Казвам децата, защото всичките бяха undergrads. (бакалаври по нашему) Както и да е...буса пристигна, каран от Том (вманиачен механик, който повече се радва да разглобява и ремонтира, отколкото да кара колела). Оказа се, че уговорения бус се бил счупил и трябваше да пътуваме с един раздрънкан хипи ретро бус, ама така беше още по-весело.
След около 2:30 ч. пристигнахме и набързо се приготвихме:
Изображение
Двамата отявлени спускачи директно поеха с бутане нагоре по пътеките към DH трасетата, останалите 6 - решихме да направим една обиколка на XC трасето за загрявка. Трасето е 4,5 км и е доста приятно и разнообразно. Не го взехме на един път, естествено, почивахме на 3 пъти, но пак си беше натоварващо. Особено за мен - DJ рамка и 20 см. колче хич не са оферта за въртене. Важното е, че се забавлявахме.
След обиколката се бяхме разбрали за среща при буса, за да се съберем. Бяхме първи там и хапнахме който каквото си носеше. Декстър като дойде (момчето с Radical-a) изпи още един, предварително отворен Monster - разгазиран давал още повече енергия :bigeyes: Както и да е :) Отправихме се към DH трасетата - много добре поддържани - виражи, скокове, дропове, всичко добре изчислено и направено (с изключение само на един скок, че съм ги скачал всичките де :D, но онзи определено беше куц и никой не го скачаше). Спуснахме се по всички трасета. Най-досадното е, че нагоре се бута през повечето време. На места може да се върти. Но и това си има предимства - пак си е един вид физическа подготовка.
Изображение
Механика, шофьор Том в действие

Изображение
Декстър, Monster момчето, се изстрелва високо (снимката е малко куца)

Изображение
Председателя Лорънс на едно малко виражче. Балансиран АМ карач и много свястно момче.

Изображение
Аз, на същото виражче, внасяйки малко излишен драматизъм :D

Изображение
Мартън, другия спускач, от същото място, където Декстър го има сниман по-горе. Макар, че скача доста по-ниско, снимката е по-хубава.

Изображение
Една задължителна представителна снимка за клуба

Изображение
Натоварени, преди да си тръгнем наобратно

Има адски много посетители в парка - карачи на всякакви нива. На паркинга имаше поне 50 коли. Такса се плаща само за паркинга, но тук всичко живо идва на четири колела, така че плаща. Все пак таксата е на кола и е само 3,50 паунда. Има и заведение, което работи на пълни обороти по цял ден, има и колела под наем. Много ме изкефи културата на карачите. Има си определени маршрути за бутане нагоре, после по трасетата надоле се изчакват преди да тръгнат. Ако пред теб е карач, който ти се вижда бавен - даваш му повече време преди да тръгнеш. Съответно отзад никой не те юрка, а си чакат чинно. Все пак опашки няма, де :D Самите трасета са категоризирани и всеки кара там, където се чувства сигурен. Видях един RAM DHX и ми стана много готино. Питах го пича от къде го има колелото, той малко троснато ми отвърна, че си го е купил от незнам си къде. Аз като му казах, че съм от България и нали и колелото му е българско той ми вика: "а ти що караш Specialized тогава" :boggled: Нещо не го разбрах много, киселяк някакъв беше, ама все тая. Друго нещо, което ми направи впечетление - новата мода при спускачите е да карат само с каска и neck bracelet. Голяма гъзария - шорти, фланелка, каска и neck bracelet-a!!! Най-много наколенки някакви меки, ама това те прави по-малко гъзар. Верно много караха тия момчета, много летяха, ама защо поне гръбче не носят...
Както и да е, много хубаво си изкарах! Това ми е първото каране от година и половина насам. Бях почти забравил що е то планинско колоездене и сега съм много щастлив. Поздрави на всички и с нетърпение очаквам да се върна и да покараме това лято заедно! :wavey:
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Рейтинг: 2000

Re: Една неделя в гората Дийн

Мнениеот CTaHu » Чет Мар 10, 2011 6:42 pm

Супер :D
Искрено ти завиждам :agree:
Карай, кефи се и попивай британски опит :beer: Може и тук да го прокараме :rofl:
Мерси за споделеното. Ходил съм в Лондон и трябва да споделя, че сякаш беше помислено за всичко предварително ... без да знаеш почти нищо за града, навсякъде те чакат безплатни туристически брошури (в метро, при автобусни спирки) някак лесно се оправяш, стига да отбираш английски.
Та впечатленията ми са много добри и мисля има много неща от техния опит, който е добре да бъдат възприети и тук, разбира се не сляпо и всичко на 100%, все пак си имаме особености като разбирания за живота :eyebrow:
Още веднъж мерси за темата. Дано я update-ваш с все по-хубави снимки ;)
А за нас си остава пожеланието и нашите условия да заприличат на тамошните :bowdown:
Продавам:
1. Джърси IXS
Аватар
CTaHu

Рейтинг: 1316

Мнениеот taurus13 » Чет Мар 10, 2011 8:16 pm

Благодаря за споделеното! :agree: :)
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот darlik_95 » Чет Мар 10, 2011 10:18 pm

Страхотно е просто! :D :agree:
Аватар
darlik_95

Рейтинг: 1201

Мнениеот IVO Jordanov » Пет Мар 11, 2011 4:55 pm

Благодаря за коментарите. Възможност да update-вам темата сигурно няма да ми се отвори, защото не след дълго се прибирам на родна почва...
Колкото до това, че на нас ни остава пожеланието условията ни да заприличат на тукашните - да, определено има на къде да се развиваме, но по мое мнение последните години условията и в БГ значително се подобряват! А като природни дадености сме толкова по-облагодетелствани от много други страни, че няма накъде!
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Назад към Общ форум