Zozka, аз скъсах коляното миналата година по това време, но при мен беше пълна програма - частично отлепени предни кръстни връзки + два скъсани и раздробени менискуса. Нямаше как да мина без операция. Възстанових се относително бързо (за 4 месеца), поне до положение, при което не усещах болка при натоварване. През това време си карах без каквито и да е било спомагателни средства, с изключение на една еластична лента в началото, която разкарах бързо-бързо, тъй като ми пречеше на въртенето.
На 4-тия месец си отлепих наново връзките при едно идиотско падане, при което дори се подпрях на другият крак, но в опит да прескоча велосипеда болното коляно излезна за миг от ставата си, което беше достатъчно да завторя белята. Сега се възстановявам за втори път, като прогресът е значително по-бавен, а лекарските прогнози са депресиращи.
В момента карам с ортеза LIGAFLEX® на
Thuasne. Струваше към 100лв. Не се хвърляй на скъпите. Цената не е определяща за твоите нужди. Обикновено по-скъпите ортези са за по-сериозни травми, т.е. ако въобще не ти е останало коляно. При теб целта е да възстановиш здравината му, което става с постепенни натоварвания. Целта на ортезата е да предутврати движение в нежелана посока. Аз я слагам само при спускания или при по-технични терени. През останалото време си въртя без нея. Тази е изключително подходяща, тъй-като върху нея можеш да сложиш протектори.
Въпреки всичко си взех поука и дори с ортезата не се хвърлям на по-сериозни натоварвания или по-рискови карания. Моят съвет е и ти да направиш същото. Кофтито на ортезата е, че не усещаш как ти се натоварва коляното и пак можеш да си направиш беля, въпреки че не си го усукал. Така че, давай го по-спокойно поне за година-две