Шина за коляно - какви са ползите ?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Шина за коляно - какви са ползите ?

Мнениеот Zozka » Пон Апр 11, 2011 10:58 am

Здрасти машини,

Наскоро разкъсах (частично) предна кръстна връзка на дясно коляно. Минах без операция и в момента си завръщам силата на крака.
Реактивно обаче си мисля и за протекция на вече проблемното коляно. Някой ползва ли т.нар. Knee Brace ?
Обмислям да си купя на Asterisk https://www.asterisk.com/ - CELL. Без много търсене излиза, че това е едва ли не - най-доброто.

Изображение

Цената съответно отговаря на качеството ?= над 1000 лева...

Някой има ли опит с този или подобен продукт ?
Каква е загубата на движение и пречи ли на карането ?
Не знам дали някой би могъл да го коментира от медицинска гледна точка, аз колкото лекари питах, толкова никой не ми даде реално мнение дали има полза от такава шина за нашият спорт...
Идат кат овци, бегат кат Офци
Аватар
Zozka

Рейтинг: 2000

Re: Шина за коляно - какви са ползите ?

Мнениеот bikerider » Пон Апр 11, 2011 1:06 pm

А какъв тип протекция целиш, т.е. с какво това ще е по-добро за теб от една наколенка? Да не позволява излишни халтавения докато се възстановяваш карайки?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Zozka » Пон Апр 11, 2011 1:33 pm

bikerider написа:А какъв тип протекция целиш, т.е. с какво това ще е по-добро за теб от една наколенка? Да не позволява излишни халтавения докато се възстановяваш карайки?

Марто, по-скоро целя да предотвратя подобни контузии при евентуални падания с колелото в бъдеще.
Бележка: Съответния проблем си го причиних със сноуборд и следователно повече няма да си поставя подобно нещо между краката...
Аватар
Zozka

Мнениеот obelix » Пон Апр 11, 2011 1:49 pm

Невъзможни неща няма, но не мога да си представя, как трябва да паднеш с колело без клипсове за да осучеш коляно. Ако обичаш да си закопчан, помисли дали, за теб, ползата оправдава риска.
Аватар
obelix

Рейтинг: 1440

Мнениеот bikerider » Пон Апр 11, 2011 1:55 pm

@Zozka: хич не съм компентентен относно такива протекции за рехабилитация, но ми минаха подобни мисли като на obelix. Както и да е... успех с възстановяването!
Аватар
bikerider

Мнениеот Zozka » Пон Апр 11, 2011 4:45 pm

С клипсове съм карал доста, към момента почти не...
Но действително при по-натегната пружина на клипса и при неблагоприятно падане може да се случи подобно усукване - отново доста трудно...
Аватар
Zozka

Мнениеот heep » Пон Апр 11, 2011 6:03 pm

Аз съм имал подобен проблем, не с коляно и не в толкова силна форма, и доста се интересувах по въпроса с превантивни мерки.
До колкото разбирам наколенката има и някаква стегалка която трябва да предотврати усукването - нещо което повечето лекари ще ти кажат, че е супер добре. Но всъщност не съвсем - започнеш ли да стягаш, самите връзки отслабват и съответно ставата става още по податлива на усукване. Според мен, ако проблема не е адски сериозен, а щом не е имало операция не би трябвало да е, не използвай такива неща. Трябва адски много почивка и много постепенно натоварване, което принципно не е готино защото е свързано с време без каране.

Пробвал ли си по-нестандартни методи - иглотерапия? Аз съм с позитивни впечатления при подобни проблеми.
:beer:
Аватар
heep

Рейтинг: 1632

Мнениеот abs » Пон Апр 11, 2011 7:36 pm

Zozka, аз скъсах коляното миналата година по това време, но при мен беше пълна програма - частично отлепени предни кръстни връзки + два скъсани и раздробени менискуса. Нямаше как да мина без операция. Възстанових се относително бързо (за 4 месеца), поне до положение, при което не усещах болка при натоварване. През това време си карах без каквито и да е било спомагателни средства, с изключение на една еластична лента в началото, която разкарах бързо-бързо, тъй като ми пречеше на въртенето.
На 4-тия месец си отлепих наново връзките при едно идиотско падане, при което дори се подпрях на другият крак, но в опит да прескоча велосипеда болното коляно излезна за миг от ставата си, което беше достатъчно да завторя белята. Сега се възстановявам за втори път, като прогресът е значително по-бавен, а лекарските прогнози са депресиращи.
В момента карам с ортеза LIGAFLEX® на Thuasne. Струваше към 100лв. Не се хвърляй на скъпите. Цената не е определяща за твоите нужди. Обикновено по-скъпите ортези са за по-сериозни травми, т.е. ако въобще не ти е останало коляно. При теб целта е да възстановиш здравината му, което става с постепенни натоварвания. Целта на ортезата е да предутврати движение в нежелана посока. Аз я слагам само при спускания или при по-технични терени. През останалото време си въртя без нея. Тази е изключително подходяща, тъй-като върху нея можеш да сложиш протектори.
Въпреки всичко си взех поука и дори с ортезата не се хвърлям на по-сериозни натоварвания или по-рискови карания. Моят съвет е и ти да направиш същото. Кофтито на ортезата е, че не усещаш как ти се натоварва коляното и пак можеш да си направиш беля, въпреки че не си го усукал. Така че, давай го по-спокойно поне за година-две ;)
Ivtec - алтернативният багажник за велосипеди
Аватар
abs

Рейтинг: 1840

Мнениеот Zozka » Вто Апр 12, 2011 10:42 am

Благодаря за препоръките !
Всъщност доктора ми каза че трябва да възвърна силата на крака и да стане здрав колкото и другия. Така ми казват и други познати - целта е мускулите да завземат функцията на отслабналата връзка. Отново според доктора тя ще заздравее напълно на 4-тия месец. До тогава ми препоръча постепенно интензивно движение без крайности. Също така ще ходя на физиотерапия (екстензия и компресия) + плуване. Коляното ми иначе е напълно стабилно и като цяло контузията не е много тежка, действително тези ортези изглеждат задоволително от към протекция.

В България Thuasne внасят http://www.orthoshop.bg/, обаче всичките им продукти са индексирани с номера, @abs - можеш ли да ми кажеш ти кое ползваш ?
Аватар
Zozka

Мнениеот bozidar » Вто Апр 12, 2011 11:04 am

Колега, щом не си опериран, не е никак сериозно. За мускула е много важно, т.нар. "бедрено вдигане" : може да се изпълнява като си купиш гира за крак(представлява торба с пясък, която се увива около глезена), с нея лягаш и почваш да вдигаш крака до 30-40 градуса нагоре, в страни, можеш да легнеш на една страна и да вдигаш пак, абее ако ти е интересен тоя метод имам няколко листа с упражнения след скъсана връзка. Но ако ти е стабилно коляното и НЕ се надува при натоварване, е по добре на фитнес там пак уреда за бедрено вдигане/ теглене. Също е много хубав крос тренажора и най- вече пътеката за тичане, но само когато доктора ти каже. След това се почва тичане в парка, футбол и тн .... Аз започнах да тренирам активно футбол на 8ми месец след операция, на 10тия вече бях като нов. А за колелото не трябва да се притесняваш от скъсване. Имай в предвид че тези шини са доста ограничаващи, а и доста пречат при педалиране примерно, трябва да са много стегнати, а колкото са по висок клас, толкова по тежки, толкова по неудобни стават. Аз бих ти препоръчал да не трошиш пари за такава скъпа шина. Най- добре си земи на Thuasne за около 200кинта май вървяха и в комбинация с добра наколенка, нямаш грижи. А колкото до сноуборда, тва да се заричаш че няма да караш ..... И аз така си мислех за ските, ама се качих на 8мия месец пак (въпреки, че точно на ски скъсах) Принципно от голяма полза би било мнението на Skiman и можеш да погледнеш темата в БАСЕС http://www.befsa.com/forum/showthread.php?t=1353 Там доста сме коментирали и рехабилитации и начини на пазене и всичко останало. Успех!
Аватар
bozidar

Рейтинг: 1406

Мнениеот skiman » Вто Апр 12, 2011 11:50 am

Зозка, ако ползваш такива брейсове, няма да си възвърнеш пълната сила на мускулите, а това означава само едно. Можеш да скъсаш всичко напълно и докато слизаш от трамвая(примерно) или при някакво съвсем невинно движение в дневния ти ритъм на живот.
Забрави ги! Физиотерапия+фитнес+много каране(не напразно всички доктори включват каране на колело като първо натоварващо упражнение след операция на коляно). Това ти е рецептата. Аз също бях с частично скъсана връзка. Скъсах я ноември и януари се качих на ски без каквито и да било наколенки и шини. И си карам и до сега без тях.
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот abs » Вто Апр 12, 2011 12:17 pm

Нека напомня, че ортезата не се носи с цел лечение, а с цел предпазване от повторна травма ;)
Това беше първото нещо, което се заканих да си купя, след като спрасках връзките повторно. Неслучайно писах в какви ситуации е добре да си с ортеза. И аз не препоръчвам да се носи постоянно. Иначе упражненията и плуването са си задължителни. Можеш да правиш и упражнения във вода, използвайки нейното съпротивление. Доста са ефикасни ;)
Zozka, моята я няма в сайта на orthoshop.bg. Най-близката е LIGAFLEX® EVOLUTION. По принцип е по-здрава и бях се спрял на нея, но като мерих с протектори се оказа, че точно на коляното ставичките са малко издадени навън и пречи на протектора да легне плътно, както и създава известен дискомфорт. Моята е само LIGAFLEX®. Мисля, че разликата в цената беше около 50лв. Разходи се до някоя болница, където има травматология. Обикновено покрай тях ги продават. Или питай лекуващият тe лекар. Той не може да не знае къде се продава Thusasne. При всички положения не си поръчвай от интернет. Трябва да се мери на място ;)
Аватар
abs

Мнениеот bozidar » Вто Апр 12, 2011 1:29 pm

skiman написа:Зозка, ако ползваш такива брейсове, няма да си възвърнеш пълната сила на мускулите, а това означава само едно. Можеш да скъсаш всичко напълно и докато слизаш от трамвая(примерно) или при някакво съвсем невинно движение в дневния ти ритъм на живот.
Забрави ги! Физиотерапия+фитнес+много каране(не напразно всички доктори включват каране на колело като първо натоварващо упражнение след операция на коляно). Това ти е рецептата. Аз също бях с частично скъсана връзка. Скъсах я ноември и януари се качих на ски без каквито и да било наколенки и шини. И си карам и до сега без тях.

Нещо не разбирам, какво общо има силата на мускулите, със носенето на наколенка по време на каране?
Thusane се продават на гърба на Пирогов.
Аватар
bozidar

Мнениеот skiman » Вто Апр 12, 2011 4:09 pm

bozidar написа:Нещо не разбирам, какво общо има силата на мускулите, със носенето на наколенка по време на каране?
Thusane се продават на гърба на Пирогов.

Няма как да развиеш силата на мускулите, ако носиш наколенка.
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот bozidar » Вто Апр 12, 2011 9:45 pm

Според моя опит с наколенка, тя няма връзка с мускулите, а по скоро с връзките в коляното. И по точно с предпазването им. Освен това и аз доста се съмнявах дали не пречи на възстановяването на коляното и питах Хубенов, той каза, че не вреди на развитието на коляното. По скоро може да има съмнения за пречка в развитието на новата връзка,все пак наколенката започва да се носи чак в края на възстановителния период.
Аватар
bozidar

Мнениеот bikerider » Сря Апр 13, 2011 9:19 am

skiman написа:Няма как да развиеш силата на мускулите, ако носиш наколенка.

Но точно в началото, когато връзките още не са заздравяли достатъчно, е нужна ортеза. Все едно не си кълчил глезен :)
Аватар
bikerider

Мнениеот skiman » Сря Апр 13, 2011 9:33 am

Че съм го кълчил-кълчил съм го и то много пъти, но една ластична наглезенка ме е спасявала. А и тука случая не е такъв.
Аз когато разкъсах частично връзка на коляното всички спортни доктори казаха едно и също-Никакви наколенки, ортези, гипс и други. Активна почивка. Това е рехабилитацията при такива проблеми. Леки упражнения, които включват ставата, но не водят до болка, лед, мазила. И постепенно натоварване до възвръщане на пълната сила на мускулите около коляното. Ортезите ги препоръчват при пълно скъсване, операции...
Аватар
skiman

Мнениеот bokicha » Сря Апр 13, 2011 4:55 pm

skiman написа:...

:agree: skiman.
Късал съм и връзка и меснискус и ме ремонтираха преди 5г., ортрези след операцията НЕ съм носил, само преди
с цел да предотвратя скъсване, бях също с разтегната връзка, но не помогна, не съм сигурен и дали нямаше обратен ефект.
само мога да добавя какво ми напомняше един доктор: силни бедра=здрави колена.
:beer:
Аватар
bokicha

Мнениеот abs » Сря Апр 13, 2011 5:20 pm

Няма да се потретвам. В крайна сметка всеки си решава какви рискове да поема. Аз моя урок си го научих ;)
Аватар
abs

Мнениеот natalito » Пет Апр 15, 2011 11:54 am

bokichaa написа: . . . само мога да добавя какво ми напомняше един доктор: силни бедра=здрави колена.

:offtopic: въпрос:
Дали има подобна зависимост между коремната преса и кръста: яка преса = здрав кръст :confused:
"I say the sunshine will blow my mind and the wind blow my brain" - BA

Изображение
Аватар
natalito

Мнениеот Univer welo » Пет Апр 15, 2011 12:39 pm

Не е точно по темата , но тъй като сте се включили все препатили -да попитам: На някой от Вас правена ли му е артроскопия- това ми предстои , а хич не ми се иска.Моля Ви ,ако някой е минал през тази процедура да сподели опита си! Диагнозата ми за момента е:Лезия на медиален менискус/ т.е . с по прости думи скъсана задната част / при прегъвката/ на менискуса. Не искам да повярвам, въпреки нечовешките болки-очаквам съветите Ви. Благодаря предварително! :bowdown: :praying:
Н Е В Е Ж Е С Т В О Т О Е С И Л А !

[color=#FF0000] !!! ВСЯКО ПЛЕМЕ Е ДОСТОЙНО ЗА ВОЖДА СИ !!!
или по -ясно казано ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ!
Аватар
Univer welo

Рейтинг: 1238

Мнениеот skiman » Пет Апр 15, 2011 1:45 pm

natalito написа:Дали има подобна зависимост между коремната преса и кръста: яка преса = здрав кръст :confused:

Да.
Аватар
skiman

Мнениеот bozidar » Пет Апр 15, 2011 5:00 pm

Univer welo написа:Не е точно по темата , но тъй като сте се включили все препатили -да попитам: На някой от Вас правена ли му е артроскопия- това ми предстои , а хич не ми се иска.Моля Ви ,ако някой е минал през тази процедура да сподели опита си! Диагнозата ми за момента е:Лезия на медиален менискус/ т.е . с по прости думи скъсана задната част / при прегъвката/ на менискуса. Не искам да повярвам, въпреки нечовешките болки-очаквам съветите Ви. Благодаря предварително! :bowdown: :praying:

Човече, не знаеш какво е болка с тоя минискус. Както вече споменах четете тук http://www.befsa.com/forum/showthread.php?t=1353
А иначе изобщо да не се притесняваш, още на втория ден почваш да ходиш лека по лека, на 4тия те изписват. Кажи какво по- конкретно те вълнува?
Аватар
bozidar

Назад към Общ форум