Възможно ли е?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Възможно ли е?

Мнениеот BlackSwan » Вто Дек 16, 2014 10:45 pm

Здравейте, колеги. Имам един стар Sprint Leopard с който ходя на работа. Та въпросът ми е следният: след съответната смяна на части (капли, курбели, венец касета, верига, дерайльор, декланшор) ще мога ли да превключвам нормално скоростите отзад? Проблема е, че не знам може ли да се монтира на тази рамка дерайльор без ухо. Ако не може, ще работи ли с такъв за 7 скорости. Забравих да спомена, че мисля да сложа венец касета с 8 скорости, защото вече имам едни излишни комбинирани команди 3х8. Благодаря предварително на всички отзовали се.
Аватар
BlackSwan

Рейтинг: 1200

Re: Възможно ли е?

Мнениеот GOA » Съб Дек 20, 2014 12:37 am

Да, ако са правилно настроени. Дори и без смяната ще е възможно ако няма нищо повредено.
По принцип не може да се монтира дерайльор без ухо, поне няма специални уши за тази рамка. Пък и е малко безсмислено, при положение, че има модели с уши, които работят много по-прецизно от по-скъпите им "колеги" без уши в ниския клас. С такъв за 7 скорости ще работиш и с 8, и с 6, и с 9(големите луфтове ще са проблем).
Ако не е ясна и сигурна ползата от промяната от 7 на 8 скорости (май само шосейкаджиите ги бъркат подобни неща) не мисля, че има смисъл занимавката, като не отчитам упражнението, губенето на време и т.н.
*Есента минах от 8 на 5 скорости на градското колело и нищо не ми липсва. А отпред не ползвам малкия венец...
Downhill by car.
Лопа ти прожината на амортесиора.

|-|
Аватар
GOA

Рейтинг: 1637

Re: Възможно ли е?

Мнениеот BlackSwan » Съб Дек 20, 2014 6:06 pm

Благодаря, GOA! Това засега е само замисъл, а не основна идея. Интересуваше ме дали ще работи. Иначе в момента почти съм сглобил едно друго, висок клас колело и старото ми се явява излишно. Едва ли ще има кой да го купи и затова обмислям да го ъпгрейдна и да си ходя на работа с него, а лятото и на плаж. Реката е на 12-13 км. от града в който съм. Така че, мисля, че инвестицията си заслужава. Цялото това удоволствие ще ми струва около 150 лв. Пък и няма да ги давам наведнъж, а за 3-4 мес. Благодаря още веднъж за помощта.
Аватар
BlackSwan

Рейтинг: 1200

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти