victortrt написа: BTW идеята на фиксито не е ли едни млади хора, които не са съгласни с реалностите на съвременното комерсиално и консуматорско общество да карат едни прости и евтини велосипеди като реакция срещу високите цени и излишните екстри на предлаганите масово такива.
За фиксито има повече приложения отколкото за транспорт с евтин велосипед, сега вярно има мода да се кара с фикси, особено сред по младото поколение.
По мои наблюдение се карат и не толкова евтини фиксита по света и у нас

Според мен фикси се кара в следните случаи, може да има и други, но за толкова се сещам:
1. Да караш за кеф , както се казва. Аз попадам в тази група

Мисля лятото да си взема едно такова колело, но ще видим. То моите желания са малко странни в момента, искам да си взема и един fat bike, доста противоположно колело спрямо фикси/сингъл

. Надявам се да надделее здравия разум в мен, ама да не се отплесваме

По принцип като си взимаш колело, за да го караш за кеф, ценовата категория е по висока, Поне колелата, които съм си харесал са за над 1000лв.
2. За транспорт, като за предпочитане да е евтино колелото

. Но тука според мен е по добре да се говори за сингълспид, фискито има повече недостатъци от сингъла за този случай.
3. Фиксито е много е разпространено за куриерски услуги, особено в западна Европа.
4. За тренировки извън писта
5. За каране по писта, тези колела не са за тази секция на форума и въобще за насочеността на mtb-bg.com. Това са скъпи колела

6. Има един съфорумец, който кара и МТБ със сингълспид и се представя доста добре на състезанията. Разбира се не кара с фикси, но го отбелязавам, като интересен факт
Доста често причините за каране на фикси са комбинация от горните точки
Имаше
една тема за такива любители на тези колела, които си направиха едно състезание някъде есента. Може и част от тях да бяха куриери. Във форума нямат много фенове (все пак това е форум за планинско колоездене) и най вероятно си комуникират във фейса.
Едно филмче много ми хареса
https://vimeo.com/41128709 , мисля да си правя някакви такива сутрешни карания лятото примерно от 5:00 до 7:00, като няма да правя състезания и да пресичам на червено разбира се

просто градско каране