Фикси DRAG STEREO

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Фикси DRAG STEREO

Мнениеот Fixt00l » Пон Фев 16, 2015 9:55 pm

Разликата в геометрията никак не е малка между фикси, и track bike...
Аватар
Fixt00l

Рейтинг: 1160

Мнениеот onlinewebstore » Вто Фев 17, 2015 5:12 pm

Продават ли се някъде нови фиксирани велосипеди?
onlinewebstore

Рейтинг: 1200

Мнениеот victortrt » Вто Фев 17, 2015 5:45 pm

Да, но някъде е доста относително, ето два от онлайн някъде. Български производители, които имат такива в каталога си са Драг, Спринт /не и в електронния магазин/ и лидер /стар модел като от първия линк и нов с нова цена - от втория, който е на електронния им магазин, но го имаше на живо в реалния им магазин в София:
http://olx.bg/velosiped-singl-spiyd-i53181328
http://shop.leader96.com/product/view/3707/28-hero-fixi
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот nikant » Вто Фев 17, 2015 8:30 pm

onlinewebstore написа:Продават ли се някъде нови фиксирани велосипеди?

Освен горните линкове дадени от @Victortrt, нови фиксита в БГ може да се намерят и от по долните линкове.
За Cinelli трябва да се подбере окомплектовка, за да се сглоби едно такова ново колело.
Основния въпрос е с какъв бюджет се разполага - за нови фиксита се започва от около 400лв, а нагоре няма ограничения :) .

http://screambikes.eu/bg/velosipedi-shoseini/9455-velosiped-drag-pista-cox-2014.html
http://screambikes.eu/bg/velosipedi-gradski-hibridni/10036-velosiped-drag-one-fixie-2014.html
http://screambikes.eu/bg/velosipedi-gra ... -2014.html
http://bikescenter.bg/velosipedi-bg/sho ... pistovi-bg
http://spotcheto.com/Fixed-Gear/%D0%A0% ... 1%82%D0%B8

ПП
Знам че бюджета е 400лв, но дадох и линкове с по скъпи фиксита само за информация

ПП2
Тази тема не е ли за друг раздел или бъркам? Фиксито не е за МТБ :)
Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
nikant

Рейтинг: 1340

Мнениеот victortrt » Сря Фев 18, 2015 1:54 pm

ПП2 този подраздел отдавна се е превърнал в заместител на "други видове колоездене", където цари пълна скука и застой, но какво да се прави, важното е да се обменя опит. :beer:
Много ми хареса това, че нагоре няма ограничения.
BTW идеята на фиксито не е ли едни млади хора, които не са съгласни с реалностите на съвременното комерсиално и консуматорско общество да карат едни прости и евтини велосипеди като реакция срещу високите цени и излишните екстри на предлаганите масово такива.
Щото ако е такава, ново фикси на драг или Спешълайз за над 1000 лева е доста шантава идея.
Само разсъждавам, де, аз този проблем съм го решил с покупка на старо градско колело и привеждането му в годно за каране из града състояние, защото смятам че за стар /35 де/ човек из града е по-добре да си има калници и предпазител на веригата, за да не кара с тесни дънки, клинче или светлоотразителна лента на крачола и да става на прасе след неизбежната локва дори лятото при 40 градуса.
victortrt

Мнениеот Fixt00l » Сря Фев 18, 2015 2:30 pm

На моето фикси сложих заден калник за седлово колче, Zefal Swan road.С гума 700 х 28 съм отзад, изобщо не пръска.Фиксито има извод само за преден, но не и заден калник, но предпочитам отпред да го карам с по-широка гума, и не съм сложил преден калник.
Аватар
Fixt00l

Рейтинг: 1160

Мнениеот victortrt » Сря Фев 18, 2015 2:44 pm

Ами,Fixt00l то при вас май беши измислен лафа "всеки сам решава .........." Друга ми беше идеята, а именно, че при нашите реалности, ако не държиш на вида, а на функционалността, по евтино и по-добро решение за велосипед е някой стар добър европейски градски такъв, защото хем не е скъп, хем има всички удобства.
Фикситата са с подобна функция там, където стандартът е по-висок и 300 евро за велосипед са ниска цена - САЩ, Западна Европа например.
Иначе не отричам техните предимства за тренировъчни цели и/или за придвижване в градска среда на кратки разстояния и по асфалтови маршрути. Бях си харесал лидера от горните линкове, пробвах един такъв лятото на морето, но прецених, че не е за мен заради много тънките гуми и липсата на предпазител за верига и курбел.
Понеже и аз карам основно на една скорост /4-та/, мисля, че фиксито е добър вариант за тренировка не само заради казаното от теб относно каданса и качването на баири на тежка предавка, което може да се прави и с велосипед със скорости като просто избереш подходяща за висок каданс и за тежко качване, а главно заради непрекъснатото въртене, което първо те измаря повече, но и те научава да въртиш правилно и постоянно и така свикваш да въртиш и когато си се засилил достатъчно, за да няма нужда /е може и да го има това, че като има човек скорости се изкушава да ги сменя, а като няма - няма избор/.
victortrt

Мнениеот nikant » Сря Фев 18, 2015 6:27 pm

victortrt написа: BTW идеята на фиксито не е ли едни млади хора, които не са съгласни с реалностите на съвременното комерсиално и консуматорско общество да карат едни прости и евтини велосипеди като реакция срещу високите цени и излишните екстри на предлаганите масово такива.

За фиксито има повече приложения отколкото за транспорт с евтин велосипед, сега вярно има мода да се кара с фикси, особено сред по младото поколение.
По мои наблюдение се карат и не толкова евтини фиксита по света и у нас :)

Според мен фикси се кара в следните случаи, може да има и други, но за толкова се сещам:

1. Да караш за кеф , както се казва. Аз попадам в тази група :) Мисля лятото да си взема едно такова колело, но ще видим. То моите желания са малко странни в момента, искам да си взема и един fat bike, доста противоположно колело спрямо фикси/сингъл :dontknow: . Надявам се да надделее здравия разум в мен, ама да не се отплесваме :) По принцип като си взимаш колело, за да го караш за кеф, ценовата категория е по висока, Поне колелата, които съм си харесал са за над 1000лв.

2. За транспорт, като за предпочитане да е евтино колелото :) . Но тука според мен е по добре да се говори за сингълспид, фискито има повече недостатъци от сингъла за този случай.

3. Фиксито е много е разпространено за куриерски услуги, особено в западна Европа.

4. За тренировки извън писта

5. За каране по писта, тези колела не са за тази секция на форума и въобще за насочеността на mtb-bg.com. Това са скъпи колела
Изображение

6. Има един съфорумец, който кара и МТБ със сингълспид и се представя доста добре на състезанията. Разбира се не кара с фикси, но го отбелязавам, като интересен факт

Доста често причините за каране на фикси са комбинация от горните точки

Имаше една тема за такива любители на тези колела, които си направиха едно състезание някъде есента. Може и част от тях да бяха куриери. Във форума нямат много фенове (все пак това е форум за планинско колоездене) и най вероятно си комуникират във фейса.

Едно филмче много ми хареса https://vimeo.com/41128709 , мисля да си правя някакви такива сутрешни карания лятото примерно от 5:00 до 7:00, като няма да правя състезания и да пресичам на червено разбира се :) просто градско каране :)
nikant

Мнениеот victortrt » Сря Фев 18, 2015 6:40 pm

Надяваме се здравият разум у теб да надделее, защото човек не може да има всяко колело, което хареса дори да има пари, защото най-малкото няма да има място и време за тях. 2 велосипеда, най-много три, ако нямаш жена и деца. Бъзикам се, де вземи си колкото можеш :beer:
Иначе говорех за фикситата като вид велосипеди карани в града за кеф, тренировка и транспорт. Пистовите не ме вълнуват, защото нито имаме писти, нито ...... /знаеш по-добре от мен/.
victortrt

Мнениеот nikant » Сря Фев 18, 2015 6:53 pm

victortrt написа:защото най-малкото няма да има място и време за тях. 2 велосипеда, най-много три, ако нямаш жена и деца.

Мда, при мен времето е основната величина..........
По принцип липсата на време само ме възпира, иначе другото ще се нареди, но да трупам само колела е глупаво, колелата трябва да се карат. :)
nikant

Мнениеот victortrt » Чет Фев 19, 2015 9:27 am

Да, трябва да се карат, а не само да се имат.
Но да поразсъждаваме логично. 1. Кога обикновено човек има време да кара и къде ще кара. Това определя какъв велосипед му е необходим. За мен лично времето за каране е само през почивните дни по ред причини, свързани с работни и семейни ангажименти. Предполагам и доста хора са в това положение.
Ако те карат в планината - им трябва планинско, ако карат по шосе - шосейно, ако искат да карат където искат - хибрид, ако искат да карат за тренировка и тонус вече е по-сложно, но тук има място едно фикси, защото е по-натоварващо от обикновен сингъл. Фатбайка не го виждам в схемата, той е само за кеф и експеримент, както например и бийч круизърите, но и те имат право на съществуване.
Вече ако човек кара всеки ден за придвижване си му трябва друг тип велосипед, но какъв точно, много зависи от индивидуалните предпочитания, навиците и конкретните нужди.
За последната цел фиксито е доста по-неподходящо според мен от един сингълспийд от гледна точка на ефективността му, тъй като едно от предимствата на добрия велосипед е инерцията. Вече който иска да се "мъчи", фиксито е по-добре.
victortrt

Предишна

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти