Какъв велосипед да взема?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Какъв велосипед да взема?

Мнениеот tomov.b » Вто Май 19, 2015 2:55 pm

Здравейте,

Нов съм във форума и като цяло в темата с колоезденето. От скоро започнах да се интересувам и ми се иска да си купя велосипед, който да ми служи за три неща:
- Да мога да си правя разходки заедно със сина ми (той е на 1г и 7месеца.... гледах, че има детски столчета, които се монтират на велосипеда)
- Да мога да ходя на работа
- Да мога да си правя походи през почивните дни (или както там се казва) от по 20-30км. по баири и селца. Като най-тежкия терен мисля, че ще е някоя туристическа пътечка в някоя горичка.

Та въпросът ми е: Какъв велосипед мога да си взема, който да изпълнява тези 3 задачи и да не струва повече от 600лв. Ако може да кажете и от къде евентуално в Пловдив мога да намеря нещо подобно. Няма значение дали е нов или втора употреба.

Благодаря Ви предварително.
tomov.b

Рейтинг: 1200

Re: Какъв велосипед да взема?

Мнениеот vitanv » Вто Май 19, 2015 7:52 pm

Аз преди месец си взех Sprint Apolon Eco 29: http://bikesport.bg/bg/products/2170-велосипед-sprint-apolon-eco-29_quot_-планински-велосипеди_
Цената му е 669 лв. малко надхвърля бюджетати, но има хидравлични спирачки и вилка със заключване.
vitanv

Рейтинг: 1220

Мнениеот tomov.b » Сря Май 20, 2015 6:45 am

Наистина изглежда много добре. Не знам какво е вилка със заключване, но...
А на този модел може ли да се сложи детско столче? Изглежда повече планински....
Пак казвам... нищо не разбирам от велосипеди, така че може да говоря и глупости. Надявам се да ме извините, поне докато не си взема нещо и не се зарибя напълно.
tomov.b

Мнениеот tomov.b » Сря Май 20, 2015 6:57 am

Аз по-скоро си представях, че трябва да изглежда горе-долу така: http://bikesport.bg/bg/products/1330-fe ... %B4%D0%B8_

Само където не знам това дали може да се кара на по-дълги разходки (повече от 30км на ден) и по неасфалтирани пътища.
tomov.b

Мнениеот vitanv » Сря Май 20, 2015 7:47 am

tomov.b написа:Наистина изглежда много добре. Не знам какво е вилка със заключване, но...
А на този модел може ли да се сложи детско столче? Изглежда повече планински....
Пак казвам... нищо не разбирам от велосипеди, така че може да говоря и глупости. Надявам се да ме извините, поне докато не си взема нещо и не се зарибя напълно.

Може да се сложи столче http://screambikes.eu/bg/detski-stolche ... li-b1.html аз ползвам подобно, за да возя моето дете. Захваща се за тръбата в която влиза колчето на седалката.
Велосипеда се води планински, но ти го предложих заради твоето изречение "Като най-тежкия терен мисля, че ще е някоя туристическа пътечка в някоя горичка".
vitanv

Рейтинг: 1220

Мнениеот victortrt » Сря Май 20, 2015 9:48 am

tomov.b написа:Аз по-скоро си представях, че трябва да изглежда горе-долу така: http://bikesport.bg/bg/products/1330-fe ... %B4%D0%B8_

Само където не знам това дали може да се кара на по-дълги разходки (повече от 30км на ден) и по неасфалтирани пътища.

Много добре си се ориентирал. Това е най-доброто предложение за нов велосипед с оглед твоите цели.
Става за столче, което се слага на багажника и което е доста по-стабилно /не се люшка/, издържа по-голям товар и не ти нарушава баланса като другите. То не случайно има багажници за багажа.
За ходене на работа по асфалт също става като изключим малоумните дизайнерски калници, но те се сменят /хубаво е задният да стига до средното движение, за да не пръска по краката ти и да не се набиват прашинки по него и по веригата и предният да е по-дълъг/ или може да се махнат.
За селца и баири, ако е по асфалт, няма проблем.
Този тип велосипеди особено със стоманена вилка стават за леко каране по черни пътечки, тъй като стоманата има способността да поема вибрациите, без да ги предава 1:1 на ръцете както прави това алуминия и поради което при повечето алуминиеви велосипеди се ползват амортисьорни вилки.
Аз съм минавал с това http://1bike.bg/portfolio/puch-reborn/ през Западния парк по черните пътеки и през какви ли не павета, които друсат доста повече.
За здрави, здрави са, но не е комфортно /едни грипове от пяна подобряват нещата/, което си зависи и от гумите.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот tomov.b » Сря Май 20, 2015 10:34 am

victortrt написа: Много добре си се ориентирал. Това е най-доброто предложение за нов велосипед с оглед твоите цели.

:beer:
Супер... Благодаря за коментара. Само не разбрах няколко неща:
- Удобен ли ще е да се кара на по-дълги преходи?
- Като казваш "За ходене на работа по асфалт също става" имаш предвид "става, ама зор ще видиш" или "става дори и да е паваж, а не само асфалт" (какъвто е случая при мен).
- Разбирам, че е здраво, но какво имаш предвид под "не е комфортно"?
- Какво е това "грипове от пяна" и може ли да се добави към този модел?
tomov.b

Мнениеот victortrt » Сря Май 20, 2015 11:24 am

- Удобен ли ще е да се кара на по-дълги преходи? - Според мен да, защото велосипеда е с класическа шосейна геометрия, но това зависи от настройки и неща като седалка и т.н.
- Като казваш "За ходене на работа по асфалт също става" имаш предвид "става, ама зор ще видиш" или "става дори и да е паваж, а не само асфалт" (какъвто е случая при мен). Става и няма да видиш зор, но за паваж никой велосипед не е напълно подходящ и винаги си друса.
- Разбирам, че е здраво, но какво имаш предвид под "не е комфортно"? - имах предвид по паваж и по неравности ще си друса и няма да е комфортно да се кара бързо
- Какво е това "грипове от пяна" и може ли да се добави към този модел? - Това са дръжките на кормилото, има не само от гума, а и от твърд дунапрен. Моето е с такива, струваха под 20 лева двата
Поначало седалката и гриповете са индивидуални и се сменят лесно, има всякакви варианти. За гриповете е от значение и дали се кара с ръкавици или не
А иначе всяко колело става за преходи 20-30 км. Това става и за по-дълги като вече може да се наложи да се сменят седалка, грипове и още нещо, но това са нормални неща.
Общо взето с оглед бюджета няма по-добър вариант от него, защото нещо вече не се правят подобни велосипеди с твърда вилка, задна главина на шлици и добра скоростна система
victortrt

Мнениеот tomov.b » Сря Май 20, 2015 1:03 pm

Значи това ще е велосипеда: Ferrini VINTAGE MAN 24V 2012

Ще пиша като го взема какви са впечатленията.
tomov.b

Мнениеот victortrt » Сря Май 20, 2015 2:33 pm

Виж и тази тема за да си наясно с някои неща - viewtopic.php?f=15&t=169234
Колелото е с френски вентил, но има помпи за него, дори и преносими, има и накрайници, за да ги носиш с теб и да помпиш при нужда на бензиностанции. Това според мен не е дефект, но е добре да го знаеш. Моят съвет е да си вземеш поне една преносима помпа с накрайник за френски вентил - напр. и ако имаш възможност и такава за вкъщи /мисля че се водят магазинни или крачни - големите, които се поставят на земята и се помпи като натискаш дръжките надолу - напр. такава http://koleloto.bg/product/751/beto-pom ... 074s.html/
victortrt

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти