Здравей, аз карам елита, но в по-ранния му вариант и ми излезе по тънко.
http://www.bike198.com/26-vs-29-mountain-bike-debate/How tall are you?
As the distance from your head to the ground increases, the 29er wheel size actually becomes more proportional to your size. Riders in the 6 foot and up crowd that are looking for a XC to light AM mountain bike should test ride a 29er just to see how they like it. You might find that it fits perfectly and you have finally found a bike that feels like it actually fits. Shorter riders in the 5’6″ range and lower will need to take a serious look at geometry and test ride different frames as they might find the bike feels too big or isn’t able to maneuver as well. I have known shorter riders that have loved the bigger wheel size, but that is typically in hard tail applications.
и сега с моя перфект инглиш
Пробвай 29-ка ако си по-висок. Колоездачи около 1.8 метра и по-високи, който смятат да карат крос-кънтри и лежерно ол маунтин ( allmountain ако не си запознат какво значи питай или пиши в гугъл) е хубаво да пробват 29 инча, за да видят дали им приляга. Може да се окаже, че ти пасва перфектно и най-накрая си намерил велосипеда мечта (ако ти е първи можеш само да се надяваш). Не толкова високи ездачи в диапазона 1.7 метра и по-ниски трябва да обърнат сериозно внимание на геометрията и да тестват различни рамки, възможно е 29-ката да им е твърде голяма и трудна за управление. Позанавам ниски карачи който обичат по-големия размер на гумата, но обикновенно при твърди рамки.
ако от сега можеш да прецениш как ще караш:
1) по-агресивно - бързо, по черни пътища, скачане от бордюри, вдигане на задна гума, изгъзици - смятам че е по-добре 26
2) нормално крос-кънтри/по-шосе - 29 (без да съм го пробвал) просто като височина трябва да ставаш за този размер
най-добре пробвай и двата размера и ще го усетиш.
Аз съм 175 см. 26 инча, пробвах на скоро 27.5 със 100-120 мм. ход на вилката и направо не знам къде се намирам на този велосипед (адски ми е странно/неудобно).