Избор на вилка

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на вилка

Мнениеот Rick Grime » Чет Сеп 01, 2016 1:27 pm

Здравейте.
Захванал съм се отскоро с един проект да сглобя градско колело за баща ми. Преди седмица бяхме на почивка и всеки ден излизаше и караше с мен и в крайна сметка дойде и при него желанието за велосипедизъм :D . Дилема ми е при вилките. Въпроса ми е каква вилка да избера, твърда или мека, при положение, че баща ми е от по тежките- 119 кг. Колелото ще се кара само градско и това е причината да се приближавам по към твърда вилка, но от друга страна пътищата ни не са идеални и комфорта, придаван от меките вилки не е за подценяване. Така стигнах до извода, че ще е най-добре мека лека вилка с 80 ход. Тук обаче пак изниква проблем според мен, защото такъв тип вилка няма да е удачна за тези килограми на колоездача. Твърдата вилка ще олекоти много колелото, но пък комфорта ще е на ниско ниво при преминаване през бордюри, дупки и др. а също ме съмнява дали и за такава вилка не е тежък баща ми. Ако пък взема някоя вилка 100 ход поради ниския ми бюджет макс 100 лв. тя няма да е на високо ниво и тежеста и ще бъде над 2 кг. и сигурно близо до 2,5 кг.
За твърда вилка мисля, че за тези пари mosso-тата са най-удачни.
За лека и мека вилка съм харесал един manitou skareb в olx-а. Преди време стигнахме до там да ми я праща, но в mtbr.com прочетох доста лоши отзиви за нея. Сучела се и била чуплива и като се погледнат килограмите на този, който ще я кара се отказах от нея.
За 100 ходова вилка не ми се взима някой suntour, а пък zoom въобще, но пък за 100 лв. трудно се намира друго втора ръка. Харесал съм един rock shox dart 3 в olx, но пък този модел е тежичък.
Не мога да преценя дали да обръщам толкова внимание в посока лекота и дали да приемам проблема с килограмите и леките вилки като толкова сериозен.
Това са моите изводи от ситуацията.
Ще съм много благодарен да ме насочите и поправите където е нужно или да дадете други идеи. :)
Rick Grime

Рейтинг: 1200

Re: Избор на вилка

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Чет Сеп 01, 2016 5:51 pm

С оглед бюджета ти и теглото на баща ти твърда вилка ще е по-удачна. Освен ако не намериш някаква въздушна втора ръка няма смисъл от мека. Комфорта може малко да се подобри със дунапренени грипове но няма да е кой знае колко. Па и за градско няма особено смисъл от мека вилка....
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Сеп 01, 2016 5:58 pm

За тези пари даже и втора ръка няма как да се намери нещо работещо. Дарт 3 (имал съм преди години) е същата работа като начален клас Сънтур, само че с по-надеждни уплътнения - няма смисъл от нея. Твърда стоманена вилка е удачен избор в случая - стоманата също така вози една идея по-меко от алуминия. В града даже с моето със 160 отпред и отзад заобикалям дупки и вдигам предницата на бордюри - спестеният килограм по колелото ще се усети доста положително.
Аватар
Pr3d4t0R

Рейтинг: 2000

Мнениеот Rick Grime » Чет Сеп 01, 2016 10:09 pm

А относно издържливостта на твърдата вилка дали ще има някакви проблеми при положение, че колелото се кара само градско?
Rick Grime

Мнениеот Alexi » Чет Сеп 01, 2016 10:13 pm

няма да има те не са от кашкавал вилките :)
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот Rick Grime » Пет Сеп 02, 2016 10:29 am

Благодаря ви за помощта. Ще се насоча към твърда вилка :)
Rick Grime

Мнениеот carmo » Пет Сеп 02, 2016 10:34 am

Килограмните ти колебания не са безпочвени, но има и други "тънки" моменти, зависещи от рамката (не само присъединителни размери) и общата геометрия на байка. Ако вече имаш рамка -виж моделът колело с каква вилка е бил -поне като височина и офсет за да запазиш челният ъгъл и стандартната управляемост. Има значение и позата на ездача върху нея. Ако рамката ще е дългичка (като преден триъгълник), той ще е по-приведен напред и 20/30% от теглото му ще поема предницата -вилката. Ако е по-късичка тази стойност може да намалее на половина. Дори и при дълга рамка може да постигнеш по-изправена и комфортна поза -препоръчителна за градски комфорт и ергономия, като сложиш къса лапа (или колче -зависи от вилката) и извито назад сити тип кормило. При това положение твърда вилка ще върши работа и няма да е стресиращо по дребните неравности + лекота и дуракоустойчивост. Ходовете за мека вилка които си написъл предполагат че ще ползваш МТВ рамка, но за градско предполагам знаеш са по-подходящи сити, ърбън, трекинг или хибрид такива с по-тънки 28" гуми. Ще върви и тежи по-леко, но второто зависи и от другите компоненти, а щом не се търси спорт пърформанс, крайното тегло не е толкова критично.
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот Rick Grime » Сря Сеп 07, 2016 11:17 pm

Вече взех твърда вилка, която по данни на производителя замества точно амортисьор с 100 ход, а предишната ми вилка беше точно такава. Горната тръба на рамката не е особено дълга, но пък сегашната лапа е доста 120 мм. За в бъдеще ще я сменя както и кормилото и така би трябвало да намаля напрежението върху предницата.
Rick Grime

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти