Съвет за вилка

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Съвет за вилка

Мнениеот Icemann3016 » Сря Май 15, 2024 7:17 pm

Реших да отворя нова тема, понеже другата за рамката ще стане твърде много :offtopic:

Казусът е следния, за рамката си поръчах вилка Маниту Мачете с 140мм ход. Беше свалена от нов декатлонски велосипед и на доста добри пари - 170 евро. За съжаление, пича от ибей вече 1 седмица не я изпраща и очевидно ще се наложи да си търся парите. И търсенето на вилка започва отново. Бюджетът е макс 400лв с доставката ако е извън БГ. Изискването е да е конус, 15х110. Рамката е сметната за вилка с 140мм ход - Dartmoor Primal 29" v1. XL размер.

Набелязах:
https://www.rczbikeshop.com/default/roc ... 00266.html
и
https://www.rczbikeshop.com/default/fox ... 00871.html

но разбира се съм отворен и за други предложения.

Благодаря!
Icemann3016

Рейтинг: 1260

Re: Съвет за вилка

Мнениеот Sprinter » Сря Май 15, 2024 8:31 pm

RCZ нямат алтернатива от гледна точка на цени, още повече че и двете опции са налични.
В твоят случай бих избрал RS - първо защото е 140mm, второ защото се сервизира по-лесно и трето, защото в бъдеще можеш да я ъпгрейднеш. Имай предвид, че артикулите в RCZ не са даденост - днес го има, след 1 седмица не, и повече може и да не се появи :)
Sprinter

Рейтинг: 1682

Мнениеот Icemann3016 » Сря Май 15, 2024 9:07 pm

Да това го разбрах, но трябва да видя все пак няколко дена какво ще стане с наместа на ибей и сегашната вилка...в крайна сметка не искам да се озова с 2 броя.
Icemann3016

Мнениеот Alexi » Сря Май 15, 2024 9:47 pm

Фокса е класа отгоре ,този ревелейшън е с МС хидравлика ,доста архаично ( и неработещо ) .. нали видя ,че куриера до БГ е 40+ евра от тоя сайт ? Ако не си пазарувал от тях имай едно наум ,това е един от най некоректните сайтове които съществуват - не е възможно да върнеш артикул ( т.е. нямаш гаранция ) ,бавят поръчки и връщане на пари за неосъществени такива с месеци ( което се случва често ) но пък предлагат ниски цени де .
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот Sprinter » Сря Май 15, 2024 10:18 pm

Alexi написа:Фокса е класа отгоре ,този ревелейшън е с МС хидравлика ,доста архаично ( и неработещо ) .. нали видя ,че куриера до БГ е 40+ евра от тоя сайт ? Ако не си пазарувал от тях имай едно наум ,това е един от най некоректните сайтове които съществуват - не е възможно да върнеш артикул ( т.е. нямаш гаранция ) ,бавят поръчки и връщане на пари за неосъществени такива с месеци ( което се случва често ) но пък предлагат ниски цени де .

Класа отгоре, ама 2 см надолу :evil:

Неслучайно обърнах внимание на “налични” - от моят опит с RCZ, това означава седмица до 10 дни доставка. Има артикули, които не са налични и там може и да се забавят и повече от обявените 20 дни…
Sprinter

Мнениеот Icemann3016 » Чет Май 16, 2024 5:50 am

Alexi написа:Фокса е класа отгоре ,този ревелейшън е с МС хидравлика ,доста архаично ( и неработещо ) .. нали видя ,че куриера до БГ е 40+ евра от тоя сайт ? Ако не си пазарувал от тях имай едно наум ,това е един от най некоректните сайтове които съществуват - не е възможно да върнеш артикул ( т.е. нямаш гаранция ) ,бавят поръчки и връщане на пари за неосъществени такива с месеци ( което се случва често ) но пък предлагат ниски цени де .

От това, което си написал за магазина звучи като да бяга човек от тях надалеч. Колко често се случва да има проблем с поръчка. Видях че в сайта им си пише че понякога може да отнеме месец до два за доставка. И бъркат ли поръчки - смисъл поръчваш едно а пък идва съвсем друго?

@Sprinter, предполагам под налични имаш в предвид колко броя пише че са in stock. От Франция ли шипват?

Иначе относно самите вилки стана 1:1 положението - Алекси за Фокса, Спринтер за Рокшокса :D
Icemann3016

Мнениеот Sprinter » Чет Май 16, 2024 6:47 am

Ако говорим за конкретно тези 2 вилки и Dartmoor рамката, аз бих избрал RS-a.

RCZ са базирани в Люксембург и доставят от там. Цената за доставката до България я виждаш в кошницата, обикновено е около 32 EUR, за по-големи пакети (капли например) може и повече, цяло колело е 200 EUR. За малките пакети за БГ използват френските пощи, има тракинг номер, но пратката си я взимаш от пощата. Покупки над 300 EUR идват с UPS директно до адреса ти.
Няколко неща за стоките - могат да се прочетат и там:
1. Имат два склада (зелен и жълт) - не можеш да комбинираш неща от 2-та в една поръчка.
2. Наличност - артикулите на които пише In stock са налични при тях и ги изпращат в рамките на 2-3 дни след плащането. При тези, които са отбелязани с Not in stock 20 working days може да чакаш от 20 работни дни до 2-3 месеца. Ако не могат да ти доставят артикула, ти пишат мейл по някое време и ти връщат парите + точки, които можеш да замениш за пари при следваща покупка.
3. Описание - тук става по-сложно, защото някой от стоките може да са описани точно (както вилките в твоя случай), но може и да не е ясно точно за кой модел става въпрос - примерно една и съща вилка с 44 или 51 мм офсет. Окомплектовката също варира - например дропър колче за седалка може да е с или без команда и т.н. Като цяло има риск да не получиш точно това, което очакваш, но в малки граници - ако си поръчаш FOX 34, няма да ти пратят SID разбира се :)
4. Мейл бюлетин - голяма част от наистина изгодните неща са на “разпродажба” с кодове от мейл бюлетин - всеки ден имат по 2, като кода е валиден 24 часа. Говорим за отстъпка от 50% от цената в сайта. По-често артикулите в разпродажбата са от не-наличните и също така не могат да се комбинират кодове в една поръчка. За да получаваш бюлетина трябва да си направиш регистрация.
5. Регистрация и плащане. Плащане само с виртуална карта или такава, в която имаш наличност само за покупката!!! Последно хакнаха сайта преди 2 месеца и изтекоха доста данни за карти и мейли. Мейла също може да е само за там, за да не те заливат със спам ако изтече.
Като цяло RCZ си е забава за пазаруване, но трябва да приемеш техния начин на бизнес - много често ОЕМ или по-стари модели части, “закачки” в описанието и бавна доставка, но на абсурдно ниски цени :)
Sprinter

Мнениеот Icemann3016 » Чет Май 16, 2024 7:40 am

Благодаря за инфото. 42 евро ми дава до БГ в кошницата, макар че пише 30 в сайта за поръчки над 100 евро. И уж пише UPS. Но, мисля си да поръчам до GGBG в Германия и да спестя едни 25 евро разлика в доставката. За плащането, още като видях, че няма пейпал ми стана ясно, че ще се действа с еднократна карта в Револют :D
Icemann3016

Мнениеот Sprinter » Чет Май 16, 2024 8:20 am

Icemann3016 написа:Благодаря за инфото. 42 евро ми дава до БГ в кошницата, макар че пише 30 в сайта за поръчки над 100 евро. И уж пише UPS. Но, мисля си да поръчам до GGBG в Германия и да спестя едни 25 евро разлика в доставката. За плащането, още като видях, че няма пейпал ми стана ясно, че ще се действа с еднократна карта в Револют :D

И аз съм го мислил този вариант с доставка до Германия и оттам GGBG, но в немския форум много се оплакват от GLS - идва, хвърля пакета и си заминава, на един му бяха доставили каплите в съседа… Малко в повече ми идва риска, но за нещо дребно може и да пробвам, ако твоята поръчка дойде :D
Sprinter

Мнениеот Icemann3016 » Чет Май 16, 2024 9:08 am

Е ти ся ме отказа и от това хахаха. Ще поръчвам на 23ти ако има Ревълейшъна, ако не Фокса, до тогава искат от ибей да чакам продавача да отговори. Ревълейшъна гледам носи на ъпгрейд за след време с Чарджър патрон. Тези тоукъни .. ако ги има в комплекта... за намаляне на хода ли се ползват?
Icemann3016

Мнениеот Sprinter » Чет Май 16, 2024 10:13 am

Icemann3016 написа:Е ти ся ме отказа и от това хахаха. Ще поръчвам на 23ти ако има Ревълейшъна, ако не Фокса, до тогава искат от ибей да чакам продавача да отговори. Ревълейшъна гледам носи на ъпгрейд за след време с Чарджър патрон. Тези тоукъни .. ако ги има в комплекта... за намаляне на хода ли се ползват?

Тоукъните променят прогресията на въдздушната пружина, при FOX ги има същите. Хода се запазва, но се променя обема на въздушната камера, с което постигаш различно поведение в зависимост от стила на каране и терена.
Sprinter

Мнениеот Icemann3016 » Чет Май 16, 2024 2:54 pm

Разбрах. И последно спрямо Manitou Machete Comp 140mm, сравними ли са двете вилки или Маниту-то е доста над тях, въпреки че и то до колкото разбрах е по-стария модел, че по-новия е с 120 ход.

PS: А иначе на мен с GLS ми доставиха рамката до GGBG в Берлин.. ще видим в какво състояние ще е като дойде при мен.
Icemann3016

Мнениеот Alexi » Чет Май 16, 2024 4:15 pm

Manitou Machete Comp е базова вилка при това с 32мм стеншън и не е на нивото на ревелейшъна и фокс 34 ,на всичкото отгоре не е и по лека
Аватар
Alexi

Мнениеот Icemann3016 » Пет Май 17, 2024 7:41 pm

А да попитам за вилките които са по 1.8 стержен..гледам има преходник към 1.5, но компромис ли е като решение?
Icemann3016

Мнениеот Sprinter » Пет Май 17, 2024 9:04 pm

Icemann3016 написа:А да попитам за вилките които са по 1.8 стержен..гледам има преходник към 1.5, но компромис ли е като решение?

Предполагам, че имаш предвид 1 1/8 ? 1.8 е новия стандарт за е-байкове, но не съм чул да има преходник от 1.8 към 1.5.
За ход 100-120 мм и ХС каране без амбиции за даункънтри 1.125 е ОК. С по-големия ход и съответно натоварвания, конусовидният стержен има предимства от гледна точка на стабилност на короната и по-малко износване на лагерите в долната чашка.
Sprinter

Мнениеот Icemann3016 » Пет Май 17, 2024 9:36 pm

Имам предвид точно е-байк стандарта. Намерих една обява за един Лирик и по принцип ми е супер странно как ще правиш нещо от по-голямо към по-малко но пише цитирам това:

ВНИМАНИЕ!!!
Вилка за Новите Електрически Велосипеди стержен 1.8" не е 1.5"
става за рамки с таперд чело 1.5" но трябва преходник

И е дал снимка на това:

Изображение

което за мен е обратното ... ако челото е 1.8 да сложиш 1.5 вилка...ама реших и до вас да се допитам.
Icemann3016

Мнениеот Sprinter » Съб Май 18, 2024 6:48 am

RCZ въртяха известно време Lyrik Select+ за 120 евро с 1.8 конус ;)
За прави чела 1.125 с външни чашки мисля че имаше решение на CaneCreek с изнесен лагер за конусен стержен 1.5.
Преходник 1.8 стержен към 1.5 чело няма, това което е дал в обявата е за обратния случай - широко чело за нормална 1.5 вилка…
Аман от некоректни продавачи.
Sprinter

Мнениеот Alexi » Съб Май 18, 2024 10:50 am

пича който продава вилката вероятно много добре знае че това всъщност е обратния преходник ( за монтаж на вилка 1.5 на чело 1.8 ) и няма да стане ,но все пак трябва да я продаде по някакъв начин на някого :D
Аватар
Alexi

Мнениеот Icemann3016 » Пон Май 20, 2024 6:36 am

Аз като честен гражданин реших да го запозная с този факт. Или се направи на ударен и ми благодари или наистина не знаеше. После махна това от обявата си :eyebrow:
Icemann3016

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти