Избор на детски велосипед RAM HT16 или Drag Alpha 16

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на детски велосипед RAM HT16 или Drag Alpha 16

Мнениеот hatamoto » Сря Сеп 30, 2026 8:44 pm

Здравейте,
Мисля да сменя на сина колелото-в момента сме с детско колело от Декатлон 14 инч. Причината за смяната е безумната геометрия на текущия байк.

Тъй като не искам да давам безумни количество пари за ново колело, което ще е одрано и надраскано само след седмица, реших да разгледам какво продават в olx. Търся с предна и задна спирачка-текущото колело ме с такава комбинация и считам, че ще в проблем усвояването на контра тепърва, при положение, че е свикнал с ръчни спирачки.
Моля за мнение и отзиви, ако сте ползвали или имате наблюдения над двете колела.
Жената кара RAM от 2016 г.(XC Two 29). Доволна е. Аз мисля, е е добре направено.
С Drag нямам опит.
Карал съм Крос-мисля, че правят тежки колела. Имам спринт, но като гледам новите им продукти, мисля, че от 2016 не се развиват, напротив, като че ли вървят в обратна посока.

Благодаря!
hatamoto

Рейтинг: 1230

Re: Избор на детски велосипед RAM HT16 или Drag Alpha 16

Мнениеот motomarzel » Чет Окт 01, 2026 10:56 am

Ако бюджета го позволява - Drag Badger 16. Иначе от посочените 2, RAM-a е по-добрия избор.
Аватар
motomarzel

Рейтинг: 2000

Мнениеот evilzet » Чет Окт 01, 2026 8:40 pm

От 14 на 16 е много ювелирен преход. Поне 18 или 20 според геометрията, защото има доста ниски 20" рамки и с 1 къса лапа ще си спестиш терзания.
evilzet

Мнениеот hatamoto » Съб Окт 03, 2026 9:17 pm

Вече го прескочихме от 14 на 20 веднъж с дъщерята. Няма да го направя отново така. Не случайно колелата са с различна геометрия при различни цолажи на гумите. И курбелите са с различни дължини, и още кво ли не.
Важното е детето да се чувства комфортно и уверено, не да се протяга за да стигне ръкохватките или да се притеснява как ще стъпи като спира. Децата нямат опита ни.
Да, спестяваш като прескачаш по два-три размера, но ти спестяваш пари, за сметка на 2 месеца свикване поне и една година дискомфортна позиция на детето.Опитваш се да а натаманиш 10 см височина на детето с 1 см по-късно лапа -е, според мен не става.
А и колко пари спестяваш-не знам. Сменяш седалки, колчета, лапи, кормила -те ме са без пари.
hatamoto

Рейтинг: 1230

Мнениеот evilzet » Съб Окт 03, 2026 11:08 pm

Така, като те чета, все едно не съм бил дете във времена, в които велосипедите нямаха размери. Мисля, че малко си се преподготвил от онлайн информация. Аз не ти препоръчах да неглижираш размерите, предложих ти ОСМИСЛЕН вариант, па ти си развивай теории. Все пак е модерно сега предимно да се пише, а мисленето може да се делегира на ИИ.
evilzet

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти