Евтин твърдак

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Евтин твърдак

Мнениеот nikopld » Чет Юни 11, 2009 10:50 pm

Здравейте, пиша за пръв път тук ...
Искам да си взема колело за из града (дупки, бордюри, чакъл и павета) и от време на време малко изкачвания и спускания в близки байри. От всичко прочетено тук за малко средства най-удачно е да си взема велосипед без заден шок и без дискови спирачки. Висок съм 1.70 , тежа 63 кила, ще раста още малко. Ориентирал съм се към лека рамка, V брейкове, двустенни капли.... Бюджета в никакъв случай не трябва да надвишава 380лв.
До сега карам крос монтана 2 на 7 години. Колелото е идеално, с преден и заден почти-амортисьор тъй като вилката е ZOOM :nono: като подскачам малко по колелото го преценявам че и предния и задния шок имат към 5 см ход :( :boggled: Обаче много тежиии с тази стоманена рама... :roll2:
За тези пари мога ли да намеря твърдак по добър от кроса?

Какво ще препоръчате? Външния вид не ме интересува, важното е да вози :beer:
nikopld

Рейтинг: 1180

Re: Евтин твърдак

Мнениеот sergeh » Пет Юни 12, 2009 1:32 pm

Разгледай промоционалните на Спринт - за 16 лв. повече си взех R3, а в този диапазон на цената има още 4-5 модела, които заслужават внимание. На сайта обаче май не са всичките разновидности, затова най-добре отиди в и магазин. Примерно на Apolon има окомплектовки от 274 до 399 лв - става дума за магазинът им в Пловдив. Гледай и питай знаещите, защото аз в никакъв случай не съм такъв, затова приеми това само като насока, а не като съвет.

Успех!
Аватар
sergeh

Рейтинг: 1880

Мнениеот Admin » Пет Юни 12, 2009 4:56 pm

Кажи речи всеки твърдак, който си купиш за тези пари, би трябвало да е по-добър от сегашното ти колело. Най-малкото заради възрастта на последното.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот nikopld » Пет Юни 12, 2009 5:22 pm

Благодаря ви!
В крайна сметка
R1 , Apolon , Legend или Blade ??
и ако може малко инфо за блейд и Р1 (по евтинки са :D ) ? и какво е това кръглото по средата на рамката под седалката на блейда ?
nikopld

Рейтинг: 1180

Мнениеот mover » Пет Юни 12, 2009 6:28 pm

Това под седалката на Блейда е топуз, служи за баланс :roll2: (майтап, разбира се). Според мен е ненужно.
Сега се връщам от м-на на Maxcom на Голямоконарско шосе (Пд). Наистина, както ти е казал колегата по-горе, има различни сглобки Аполон.
Но май няма твоя размер, а само 19". Това според мен е много важно. Този модел може да отпадне за теб.
Аз съм се прицелил в по-горния клас и се двоумя за една Делта, но пък от нея няма 19", каквато е за мен. Определено трябва да идеш на място и да пробваш. Ако си от Пд, разбрах, че утре работят до 19:00 (!). Можеш и да им звъннеш по тел. - 032/921 911. Аз днес си говорих с Иво - младо и любезно момче. Имам един съвет: ПРОБВАЙ НА МЯСТО, за да ти е удобно!
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Мнениеот sergeh » Съб Юни 13, 2009 10:33 pm

Аз също гледах и Аполон, и R1. Това, което наклони в края на краищата везните към R3 беше - заключващ се амортисьор на предната вилка, по-висок клас спирачки, дерайльори, курбели (не са върховия на Shimano, но за среден клас бива), индексирани скорости с лостчета за превключване.
Днес направих един доста сериозен тест - Хисаря - хижа Фенера, 25 км, горски път, но на много места доста сериозен. Радвам се, че прежалих малко повече пари, защото:
- заключващия се преден амортисьор е бих казал задължителен - на изкачване като пренесеш тежестта на кормилото, последното, което ти трябва е то да потъва :eyebrow:
- превключвателите за скорости - някъде бех чел, че не се ползват повече от 3-4 скорости и другото е глезотия. Практиката показа, че това не е така - ако искаш да въртиш равномерно по пресечен терен, с различни наклони, според мен е важно да имаш избор от бързо и лесно превключващи се скорости, които застават на мястото си, без да има нужда от нагаждане (т. е. индексирани, а с лостчета по-лесно се превключва) :peace:
- за спирачки и т. н. да не говорим - на първо място са по важност - издържаха теста добре.
Вече беше отбелязан един недостатък от колега по-нагоре - педалите не са кой знае какво, но са леки и засега ще карам с тях. Друг проблем се оказа веригата - още като го купих, нещо не ми хвана окото, особено фактът, че не беше смазана. Но се оказа и доста "скромна" - успях да я скъсам още при първото каране. Добре че случката стана на последната трета от пътя надолу, та и без верига се дотътрих до Старосел, откъдето ме прибраха с кола. По гумите не успях да открия име на производител, демек май са "куче марка", но засега се държат.
Аватар
sergeh

Рейтинг: 1880

Мнениеот chefo111 » Нед Юни 14, 2009 1:25 pm

Аз скоро си взех apolon.И аз колебах между него и R3,но при по внимателен оглед се виждат разликите:
Apolona е с главини шимано,спирачки шимано и метални педали вилакта е рст джила т8
R3 има по красив ваншен вид, главините не са шимано,спирачките са алуминиеви(не са шимано) педалите са пластмасови,а относно вилката за тези пари заключването едвали може да се приеме като екстра и до колкото знам е по евтина от тази на аполона.Аполона струва 399лв а R3 396лв
За сега съм много доволен от аполона и със сигурност е по-добър от R3.
За това за което си писал че ще ползваш колелото аполона ще ти върши идеална работа.
Ram ht1 е колелото но е два пъти по-скъпо от аполона
chefo111

Рейтинг: 1120

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти