манол``вт написа:Неискам да навлизам в пререкания с кого и да е, но не всички деца карат по планините.Повечето деца дори незнаят какво е да караш там.Вземат си велосипеди, да карат из парка наволя с другите деца, не да катерят баирите.Примерно аз се зарибих от Trial байковете в казанлък, където ходя при баба ми през лятото.Започнах да карам един крос- много стар.Дори незнаех, че има такова нещо неречена MTB. Та карах си кросчето, и видях хора, които карат из планината и пътеките и се зарибих.Ето от къде тръгна всичко.Та мисълта ми бе, че не е нужно детето ви да се влюбва във колоезденето, не всички деца го харесват. Да си купи едно колело за из града и нека кара из квартала.После ако хареса този спорт, ще си вземе по-добро колело от сегашното(предстоящо

)
http://screambikes.eu/product_info.php? ... ts_id=1392 - моята велена ръчичка за това колело

Идеално за начинаещи състезалени.
Ей ги и моите пет стинки, за да стане ясно какво съм имал предвид въз основа на опита си с по-голямата ми дъщеря, а и с доста хлапета, които познавам:
За разходка само из квартала - няма проблем. Всяко желязо става.
После, обаче, детето един ден решава, че иска да направи и по-дълго каране с мен и желязото, извън града. Ако е по равното - пак става с желязото. Ама... решихме да идем до едно село, дето е с 200-300 метра денивелация спрямо града.
Успя, качи се, после се изкефи много на връщането обратно по черните пътища. Даже втори и трети път ходихме, ама... вече просто няма желание да се мъчи да се качва дотам. И аз да бях с колело, което ми е на половината на моите кила, и аз нямаше да искам.
Не е чудно, че децата, проходили на 20 килограмови железарии, после решават, че "лек FR с елементи на DH и агресивно XC" е техния стил. Нормалният начин за използване на велосипеда остава нещо непонятно за тях.
Те са видяли вече, че надолу е приятно с колело, а нагоре е мъка.
Веднъж насадено, това разбиране не се изкоренява лесно и изисква повече инвестиции от "истинско първо детско колело".
Изводите ми се основават и на наблюденията ми как прохождат у немско дечурлигата и какви навици придобиват по-късно...
Q. b. f. f. f. s.