Привет на всички!
Един от малкото ми въпроси във форума, тъй като предимно чета вместо да се изказвам неподготвен...След като изчетох сумати "позитивни" коментари за "супер" колела като Drag The Bomb, F4 и Cross Trex, закономерно стигнах до извода, че ще се взима твърдак. Бюджета ми се ще да е под 1000 лв, иначе рискувам жена ми да ме изгони после с все колелото:))) Висок 1,80 и тежа към 80- от темата с рамките съм за 19". Да споделя досегашния си опит- карам вече 11г. (по-скоро 8, последните 3 години се предвижвам с кола) един Спринт модел 99 без каквито и да е амортисьори, с пластмасов Ви-брейк и така популярните преди Мега Рейндж 21 скорости. Та с това колелце съм навъртял доста километри като не съм му пестил нищо. Имам и едно спускане с малкия Любо от Черни връх до Железница и един път Бай Кръстьо (при това единствената екипировка ми бяха ръкавиците, памучна тениска и едни шорти). Както се и очакваше, като издрапах на равно резултата беше плачевен- скъсани спици, откъснати накладки, изкривени капли и т.н. За моя стил на каране толкоз- по скоро безразсъден- колкото КК толкова и АМ, стълби също скачам макар и рядко. При последния скок на НДК с твърда вилка сгънах кормилото си...След това последва период на затишие и сега пак ме обзе крастата, та да питам отново имайки и впредвид споменатия ми стил на каране (трошене)(и това че последната най-актуална тема беше от 2009 и то началото). За момента съм се спрял на тези:
Drag ZX5, Drag Climber, Drag Ontario TE, Drag Assault и за да има и за другия лагер храна за размисъл - RAM HT1/ HT2.
Колебанията са следните: за "Катерача" - размера. Аз съм за 19, за повече маневреност 18", а той е 16". Карам горе долу така: 20% спускане, 20% катерене и 60% равен терен...
За Онтариото- искам от началото да е с две дискови. Предполагам в магазин мога да се спазаря да ми заменят задната спирачка с дискова.
За Assault-a - като компоненти същите като Онтариото но е с Марцочи отпред, което не знам дали е по-добре в сравнение с Suntour XCM
ZX5 ме блазни с Деорето отзад, но четох негативни отзиви за вилката и че спирачките не се справяли добре...
Мажду РАМ-овете спора се водеше около рамките и вилките. НТ2 била по-здравата рамка, но пък доста негативни критики за "дървото" Дарт2 отпред.
Какво бихте ме посъветвали вие, които сте карали полу-меки (защото истински твърдак имам аз!!!) колела. ЗХ5 със сменени дискови и вилка(каква друга), РАМ със сменена вилка(пак с каква друга) или Онтариото? Катерача и Асалта по-скоро ше отпаднат, но просто и те са в този ценови диапазон....