Твърдак до 1000 лв.

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Твърдак до 1000 лв.

Мнениеот maniak » Вто Апр 20, 2010 1:25 pm

Привет на всички!

Един от малкото ми въпроси във форума, тъй като предимно чета вместо да се изказвам неподготвен...След като изчетох сумати "позитивни" коментари за "супер" колела като Drag The Bomb, F4 и Cross Trex, закономерно стигнах до извода, че ще се взима твърдак. Бюджета ми се ще да е под 1000 лв, иначе рискувам жена ми да ме изгони после с все колелото:))) Висок 1,80 и тежа към 80- от темата с рамките съм за 19". Да споделя досегашния си опит- карам вече 11г. (по-скоро 8, последните 3 години се предвижвам с кола) един Спринт модел 99 без каквито и да е амортисьори, с пластмасов Ви-брейк и така популярните преди Мега Рейндж 21 скорости. Та с това колелце съм навъртял доста километри като не съм му пестил нищо. Имам и едно спускане с малкия Любо от Черни връх до Железница и един път Бай Кръстьо (при това единствената екипировка ми бяха ръкавиците, памучна тениска и едни шорти). Както се и очакваше, като издрапах на равно резултата беше плачевен- скъсани спици, откъснати накладки, изкривени капли и т.н. За моя стил на каране толкоз- по скоро безразсъден- колкото КК толкова и АМ, стълби също скачам макар и рядко. При последния скок на НДК с твърда вилка сгънах кормилото си...След това последва период на затишие и сега пак ме обзе крастата, та да питам отново имайки и впредвид споменатия ми стил на каране (трошене)(и това че последната най-актуална тема беше от 2009 и то началото). За момента съм се спрял на тези:
Drag ZX5, Drag Climber, Drag Ontario TE, Drag Assault и за да има и за другия лагер храна за размисъл - RAM HT1/ HT2.

Колебанията са следните: за "Катерача" - размера. Аз съм за 19, за повече маневреност 18", а той е 16". Карам горе долу така: 20% спускане, 20% катерене и 60% равен терен...

За Онтариото- искам от началото да е с две дискови. Предполагам в магазин мога да се спазаря да ми заменят задната спирачка с дискова.

За Assault-a - като компоненти същите като Онтариото но е с Марцочи отпред, което не знам дали е по-добре в сравнение с Suntour XCM

ZX5 ме блазни с Деорето отзад, но четох негативни отзиви за вилката и че спирачките не се справяли добре...

Мажду РАМ-овете спора се водеше около рамките и вилките. НТ2 била по-здравата рамка, но пък доста негативни критики за "дървото" Дарт2 отпред.

Какво бихте ме посъветвали вие, които сте карали полу-меки (защото истински твърдак имам аз!!!) колела. ЗХ5 със сменени дискови и вилка(каква друга), РАМ със сменена вилка(пак с каква друга) или Онтариото? Катерача и Асалта по-скоро ше отпаднат, но просто и те са в този ценови диапазон....
maniak

Рейтинг: 1205

Re: Твърдак до 1000 лв.

Мнениеот pe60t0 » Вто Апр 20, 2010 1:34 pm

Аз те съветвам да си вземеш RAM HT2 не само за да не си купуваш продукт от Веломафия ами защото смятам, че е по-добрия избор за теб. Дарт2 колкото и да е дървена, работата и не е по-зле от вилките на Драговете. А пък ако събереш още някой лев може да смениш Дарт-а я с Епикон, я с някоя Тора.

Climber и assault са рамки за спускане и стриит, и тъй като се предполага че ти ще караш "по-спокойно" насочи се към другите модели. Колкото до HT1, ако имаш възможност за HT2, тя e по-добрия избор.

Успех :beer:

EDIT: като гледам цените май HT2 ти идва в повече, обаче ако се сменят някои от частите с по-долен клас ще може да се вмести в бюджета ти. HT1 ти идва идеално, обаче е желателно да се сменят някои от частите с по-висок клас. Не забравяй и за HT3 :deal:
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот maniak » Чет Апр 22, 2010 8:43 am

А тези дали си заслужават?

viewtopic.php?f=16&t=68857

viewtopic.php?f=16&t=68856
maniak

Рейтинг: 1205

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Апр 22, 2010 2:56 pm

Хубавото е, че в момента има избор на марки велосипеди ; - ) Отиди в няколко магазина (БАС, някоя Веломания и Байкцентър), разгледай, има доста добри предложения в рамките на бюджета ти.

Първия линка не става, защото е 15 инча - малка ще ти е. Втория не пише размер - цените и на двете са учудващо ниски и ако състоянието е такова каквото твърди продавача е много добра оферта.
Аватар
Pr3d4t0R

Рейтинг: 2000

Мнениеот yoanmilenkov » Сря Май 19, 2010 8:17 pm

pe60t0 написа:Climber и assault са рамки за спускане и стриит, и тъй като се предполага че ти ще караш "по-спокойно" насочи се към другите модели.

Climber и assault нямат нищо общо със спускане или стриит :rofl: но виж за дърт може
NS Bikes Holy Guacamole
Аватар
yoanmilenkov

Рейтинг: 1114

Мнениеот islandia » Чет Май 20, 2010 8:57 am

Точния велосипед за теб се намира между RAM НТ1 и RAM НТ2, с рамка 18.5" и струва точно 1049 лв. :D
Да не говорим че и най красивия
Аватар
islandia

Рейтинг: 1215

Мнениеот 5roff » Чет Май 20, 2010 10:37 am

maniak написа:Привет на всички!

...

Привет и на теб :) . При този бюджет... избери велосипеда с максимално добър монтаж, рамка. Вилката определено е от голямо значение, но за този бюджет всяко колело ще е с кофти вилка.

... както каза колегата:

Отиди в няколко магазина (БАС, някоя Веломания и Байкцентър), разгледай, има доста добри предложения в рамките на бюджета ти.

... по-важно за момента е да ти пасне колелото като цяло- геометрия на рамката, дължина на курбелите, лапа и т.н. Пък както се казва: "апетита идва с яденето"... по-нататък ще "шитнеш" началната си вилка и ще търсиш я нова, я някоя "втора ръка"...

Моето предложение: Drag ZX5

Успех!
Antares написа: Форума не е явно отражение на това, какви са хората, не може и да бъде. Виртуалната комуникация винаги ще е осакатена като съдържание
Аватар
5roff

Рейтинг: 1944

Мнениеот psixopat » Чет Май 20, 2010 8:09 pm

Виж това http://www.sportdelivery.com/catalog/pr ... ts_id=6511 Според мен си заслужава. :agree:
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти