Окомплектовка за Dragomir F4

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Окомплектовка за Dragomir F4

Мнениеот Antares » Пет Юни 29, 2007 3:41 pm

Да, по случай именния си ден си направих този подарък.
И от тук нататък започва окомплектоването му. От старото си колело (което ми се иска да запазя в движение) мога да ползвам единствено каплите, като за главините не съм сигурен.

Понеже вероятно доста от отговорите на въпросите ми зависят и от моите размери - 186 cm съм, около 77-78 килца лятото и типа ми каране ще е... всякакъв - изследване на нови пътеки, катерене, спускане... точно за това си харесах тази концептуална рамка.
И от тук нататък започват многото питанки.

1. Каква вилка да сложа? Което зная е, че ХС вилките са с по-малък ход, но по-леки, докъто DH вилките - по-тежички, но с по-голям ход (и надеждност). Но концепцията на F4, доколкото знам е АМ, тоест нещо средно. Знам, че трябва да се съобразява вида на вилката със челото на рамката (ъгъл, размер) - нещо, което аз не мога да направя. Което можах - измерих (с немалка грешка на прибора) размерите на челото - ~120mm дължина на ~31-33 mm диаметър. Ъгъл не мога да преценя как да измеря.
Така че какъв тип вилица и евентуално по-евтини (нисък клас) модели.

2. Средно движение + курбели. Тук съм хабсолютна ливада. Нищо не съм разбрал от четенето в този форум. Нито каква е подходящата дължина на курбелите, нито типа касета, нито нещо свързано с венците... знам, само, че трябва да се съобрази с размера на рамката ми :rofl:

3. Лапа/кормило. От един от механиците във Веломанията (хигиената) разбрах, че дългата лапа не е добра оферта за мека рамка. Освен това какъв тип кормило да търся, по-късо, по-дълго?

4. Спирачки. Идеите ми са, за сега да си прехвърля дъвките от стария боклучко, с мисълта в бъдеще да сложа диск отпред и по-свястна челюст отзад. Можете ли да дадете идеи за спирачки/модели?

Приемам и всякакви съвети и напътствия от хора, карали подобен тип колело, конкретния модел, както и сходни модели от други марки. До сега съм си бил със заядлив твърдак и съм си общо взето ливада в планинското колоездене...
Благодаря предварително!
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Рейтинг: 2000

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Юни 29, 2007 3:50 pm

Сложни дилеми! Ако нямаш пари, пробвай да купуваш от секция пазар. Понякога излизат читави неща. Иначе отваряш он-лайн магазините и търсиш най-евтиното. После или поръчваш или отиваш до веломагазин да го купиш. За тази рамка скъпа вилка е безсмислена. Според мен вилка до 130мм. ход (не помня дали го позволява рамката). Курбели и касета - най евтините ще ти вършат работа. ....Абе ти с колко пари всъщност разполагаш?
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Redhat » Пет Юни 29, 2007 3:56 pm

Старата ми рамка беше F4, същия модел, само кобилиците бяха от F5. Забрави за катерене нагоре. С този ръст и тази крива седалкова тръба трябва да си носиш по две колчета - едно дълго за нагоре и едно късо за надолу. Да не говорим как сгъва като вътриш,добре че рибаунда на шока работеше. Моето мнение е, че тотално си сбъркал рамата.

Аз лично я карах с дуро-е, шока беше DNM Torch 185mm. Качвал съм се на Рила, Витоша и Стара Планина с тази конфигурация. Нагоре пълна скръб, надолу ми беше супер.

Надявам се да съм бил полезен.

P.S. Днес съм ебати спамера Ужас! Ама като гледам и ноемврийския не ми отстъпва ;)
You Bastards!
Аватар
Redhat

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Юни 29, 2007 3:58 pm

Redhat написа:
P.S. Днес съм ебати спамера Ужас! Ама като гледам и ноемврийския не ми отстъпва ;)
Петък , Петровден, следобяд. Какво друго очакваш?
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Redhat » Пет Юни 29, 2007 4:00 pm

NovemberCharlie написа:
Redhat написа:
Петък , Петровден, следобяд. Какво друго очакваш?

Странното е, че никой не е писал цял ден в темата за петъчния мързел :bigeyes:
You Bastards!
Аватар
Redhat

Мнениеот Мъро » Пет Юни 29, 2007 4:19 pm

F4-ката по принцип идва с вилка 120мм ход, предполагам че 130мм. няма да е проблем. Но наистина, недей по-голям ход да слагаш.

СМЕНИ ШОКА!
100km/h не е скорост, а време да превключиш на втора!
Аватар
Мъро

Рейтинг: 1635

Мнениеот Antares » Пет Юни 29, 2007 7:54 pm

За катеренето - аз си катерех с един крив стоманен твърдак. Едва ли ще усетя проблемите на f4...
Идеята ми беше има ли някаква определена специфика за някои от изброените компоненти. Иначе наистина ще си окомплектовам колелото предимно от тук. Иначе за наличността - в момента е нулева, след покупката на рамката, а окомплектоването започва след смяната на работното място.
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Krismars » Пет Юни 29, 2007 8:09 pm

За тази рамка и твоя бюджет смятаче следото ще ти свърши работа:
вилка Тора 289 или 302
пр. спирачка ББ5 185мм
зад. спирачка СД3
лостчета ФР5
жила и брони най-добре Джаг Уайър
кормило и лапа Труватив ХР средена дължина
каплите нещо от рода на ДМ18
курбли и средно може Да видиш Труватив Блейз, мисля че ще ти свършат работа :agree:
Аватар
Krismars

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Юни 29, 2007 8:22 pm

Antares написа:За катеренето - аз си катерех с един крив стоманен твърдак. Едва ли ще усетя проблемите на f4...
Твърдакът няма нищо общо с люлееща се задница по време на изкачване.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Мъро » Пет Юни 29, 2007 9:05 pm

Аз пак да кажа... смени си шока задължително.
100km/h не е скорост, а време да превключиш на втора!
Аватар
Мъро

Рейтинг: 1635

Мнениеот Antares » Съб Юни 30, 2007 8:49 am

А бе хора, аз горя от нетърпение да го сглобя т'ва колело... оставил съм рамката до леглото си, котката ми чак почна да ревнува...
Не мога да си позволя хай-клас окомплектовка съвсем определено, просто ме е малко шубе да не сложа примерно вилка, която няма да издържи на механична дискова примерно или ще ми прецака челото, поради грешна геометрия, да не сложа курбели, които хич не са за такъв тип каране и т.н.
Иначе за люлеещата се задница - проблема няма ли да се реши просто със заключващ се шок?

Благодаря на всички писали до сега :)
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот sdfghjkl » Съб Юни 30, 2007 10:16 am

Сега малко по- земни предложения:
За вилка бих ти препоръчал ДУРО- Е :agree: карал съм с такава година(като се има в предвид че аз не катеря, само спускам, но по- полека) и не съм имал проблеми, а и из форумите често излизат ДУРО-та 2ра ръка...
Спирачки: хмм, може би Shimano BR-M465 за отпред и Alivio BR-M430 за отзад
Кормилото трябва да е 680 мм, или поне според мен(карам с тази дължина и ми е перфектно) като има 1 модел на ТРУВАТИВ ХС- нещо си... за 25 лв, не е лошо, като трябва до го съобразиш с лапата. А за лапата не е добре да е дълга. На зуум лапите са добри за цената си, а имаш и избор на дължината...
Средно наистина не ти трябва кой-знае-какво. Една ос- касета ВиПи и едни курбели шимански до 30 лв и си щракаш с пръсти ;)
Слагай каплите от старото колелце, като евентуално сложиш предна главина за диск и си готов :D :D :D
Ако не го тормозиш... много... , велосипеда ще ти върши отлична работа :beer:
Айде успех в начинанието :agree:
Аватар
sdfghjkl

Рейтинг: 1412

Мнениеот Antares » Пет Юли 20, 2007 10:39 pm

Duro D (на старо), Suntour XCM или Suntour XCT някоя от двете нова? Гледам вилките в ценови клас до 100 лева.

Освен това, също се чудя нисък клас механична дискова или същата цена VBR? Четейки стотиците мнения оставам с впечатлението, че отговора ще е VBR, но все пак оставям този въпрос в скоби.
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот ACID BURN » Съб Юли 21, 2007 7:02 pm

Аз предлагам ХЦР на сънтур.Той си има 120 и е със заключване.Относно Дурото челото няма да издържи!ХЦР-а е около 2200-2300 грама такаче ще ти е супер.
Аватар
ACID BURN

Рейтинг: 1820

Мнениеот Antares » Съб Юли 21, 2007 9:14 pm

Ау, вярно... Сега се сетих, че като говорих с човека в байкцентъра в редута ми каза, че не е ясно, дали челото ми ще издържи дуро...
Дурото отпада :)

Благодаря!
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот shaggy86 » Вто Юли 24, 2007 11:23 am

Като за начало виж в пазара дали някой не продава читави кобилици от рам ам (най-стария фр)
преди някъде месец някой продаваше,така правиш от това желязо което си си взел рамка.
Виж важните теми за ф4&5 и в ЧЗВ има тонове инфо.Не бързай да се мяташ на ф4 ката без да си събрал достатъчно читави части и пари.Много като тебе вече плакаха от тази рамка виж старите теми.
Аватар
shaggy86

Рейтинг: 1745

Мнениеот gurga4a » Вто Юли 24, 2007 11:40 am

що па тряа си носи 2 колчета аз съм със същата рамка само задницата ми е на РАМ АМ и никога не съм кривил колче и т.н. пускам си даже и никога не съм имал проблеми...
www.veterinar-bg.com
Sell:Fox vanilla fork
Аватар
gurga4a

Рейтинг: 1271

Мнениеот Antares » Вто Юли 24, 2007 2:02 pm

Както съм споменал - рамката вече е взета. Последния ми въпрос беше относно вилката, която да сложа. Вече почти съм решил...
Вероятно в края на месеца ще си взеама XCR и евентуално средна касета нови.
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Re: Окомплектовка за Dragomir F4

Мнениеот climber1998 » Сря Яну 05, 2011 5:41 pm

Според мен този модел XCR http://screambikes.eu/amortisiorna-vilk ... od-26.html ще ти свърши работа на мен ми пристигна преди 3 дена и е супер само да знаеш ,че вилката не е бял цвят както на снимката а черен :nono: ,но друга разлика няма според мен тази най-много ще ти допадне хода е 120 мм има Rebaund има Прелоад и Лок абе добре е за цената си :^: дано сам помогнал.
:beer:
Аватар
climber1998

Рейтинг: 931

Мнениеот veskoz » Сря Яну 05, 2011 5:48 pm

date? :deal:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот exiteyes » Сря Яну 05, 2011 5:51 pm

Хаха пич объркал си темата :rofl: :rofl: Тук са писали хората от преди 4 години не се заблуждавай :rofl:
Аватар
exiteyes

Рейтинг: 1837

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти