Избор на две колелета

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на две колелета

Мнениеот dr_slavov » Вто Мар 15, 2011 2:23 pm

Първо Здравейте на всички.
Следващото е за тези които ще кажат "Прочети форума има десетки теми по въпроса". Да вярно е, че се събраха няколко поредни теми относно закупуване на колело, но всички са с различни изисквания и бюджети. Така, че нека да пишат само тези които имат време и нерви да обясняват на профаните.
Та на въпроса. Децата поотраснаха и двамата със съпругата ми имаме повече свободно време. Искаме да го оползотворим с каране на колело. И на двамата ни е стара страст( още от времето на Балкан). Ще се кара градско и извънградско шосе. Офроуда ще стига до туристически пътеки. Нищо по екстремно. След дълго четене не мога да реша какъв велосипед ми трябва. Явно не е TREKKING. Това доколкото разбрах са колелета за дълги преходи.
CITY BIKE също не е, много натруфвени и тежки ми изглеждат.
Явно, че ще трябва да е някакъв хибрид между MTB и още нещо. Но какво? В сайта на Cross видях че имат серия Cross FRX модели. Това ли е хибрида? Това което видях като разлики с МТБ GRX серията, е цолажа на каплата и височината на гумата. Само това ли е? Общо взето ако може да ме насочите какъв да бъде първо типа на колелото а след това марка и модел.
Аз съм висок 177 около 100кг( Това е и едната от причините за колоезденето. Килцата станали бая.)
Съпругата е висока 155, 50кг.
Бюджете е около 500лв, все пак ще са две колелета.
Благодаря на отзовалите се.
dr_slavov

Рейтинг: 1220

Re: Избор на две колелета

Мнениеот Bolverk » Вто Мар 15, 2011 3:23 pm

Здравей

Пръвото което възкликнах когато прочетох поста ти и няма да ти го спестя е "Дай боже всекиму такава жена, след децата и годините съвместен живот" . Разбира се визирах фирурата й и общите ви желания. Но стига толкова приказки и да минен на съществената част.

Понеже си гледал производствената линия на Крос (не че е най-представителната), ще ти обясня с нещо познато за теб (а тоест чрез тази марка) какво трябва да търсиш.
Като цяло макар квалификацията им "Cross" колелета да е малко странна тя отговаря горе долу на изискванията, който имаш. Тоест ако те разбирам правилно трябва да гледаш за следните неща:
- 28 инчови гуми
- Курбели на които броят на зъбите на плочите да е от хибриден тип (48/38/28 и подобни)
- Венци-касета от, която също да е от хибриден или шосеен тип.
- Лекота
Сега въпрос на лично предпочитание е наличието на амортисьорна вилка. Докато нещата които трябва да избягваш са:
- Наличие на заден амортисьор
- Дискови спирачки - тежат и са ненужни за стила каране
- Натруфени неща (както си визирал градските колелета).

Да разбирам че визираш бюджет от 500 лв. на колело. Защото ако не е така трудно можеш да откриеш добро предложение. Всъщност, дори в момента тези предложения, който ще ти направя струват малко повече, но като цяло ги давам по-скоро оринтировъчно. А те са:
- За дамата - http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 813&lang=2

- За теб - http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 671&lang=2

Това като цяло са двата стила в които би трябвало да търсиш велосипедите. Като за дамата велосипедът е по-близко до планинският модел, а този за теб по-скоро до шосейният. Но и двата велосипеда са хибридни.

Като един уважаващ другите човек нямам намерение да ти налагам или ограничавам избора ти така, че няма да ти предлагам конкретни модели, като най-добри и тн. Но ако имаш въпроси по конкретни модели стига да имам време, ще се опитам да ти отговоря.

Поздрави.
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Рейтинг: 2000

Мнениеот dr_slavov » Сря Мар 16, 2011 12:30 pm

Може би с това отраснали деца малко съм те заблудил за годините ми. Имах впредвид, че вече не са в бебешка възраст и не трябва почти постояно накой от нас да бъде с тях. Може да отидат на бабиндом за по няколко час или дена. На по 34 години сме и двамата съсъ съпругата ми.
Та карането няма да бъде съвсем пенсионерско така, че сякаш клоня към хибрид повече приличащ на MTB.
Защо дадох пример с Cross, ами прочетох ревю за тях в сайта (че моделите за 2011 за добро съотношение цена качество) български са. Стремя се да купувам български продукти, ако разбира се са качествени и отговарят на изискванията ми.

Като цяло разбрах каво трябва да гледам. Няма да се "рзсърдя" и на други предложения, просто в мрежата е гора от велосипеди и ограничаването до няколко марки/модела много ще ми помогне, а после ще ходя да гледам и пробвам.

Благодаря.
Поздрави

п.п. Да. 500лв на велосипед.
dr_slavov

Мнениеот IVAN98 » Сря Мар 16, 2011 7:40 pm

Така щом искаш MTB ето няколко предложения за теб: http://www.niko-bikes.com/shop/product. ... ductID=510
за жена ти: http://www.niko-bikes.com/shop/product. ... ductID=341
Изображение
Аватар
IVAN98

Рейтинг: 1068

Мнениеот m0nst3r » Сря Мар 16, 2011 9:06 pm

Този Apolon 2011 е доста добър избор.Пробвах един такъв, извънградско.Да споделя геометрията много ми харесва близо до твойте размери сам, само че килата са с 15 тина по малко, зависи от размера на рамката, ако ти се намира магазин в който да пробваш, иди на място, ако пък не виж в интернет за някоя таблица по въпроса с размера на рамката.Препоръчвам го, като цяло много добър избор съотношение качество/цена :agree:
100 % crazY + full equipment = mega aggressive dh riding
Аватар
m0nst3r

Рейтинг: 1185

Мнениеот EccentricMOTION » Сря Мар 16, 2011 10:17 pm

Хибриден велосипед бих нарекъл 28" с малко по-спортна визия. Това са моделите Grand Canyon.
За Вас: Drag Grand Canyon Comp
За дамата:Drag Grand Canyon Pro WDC
Велосипедите позволяват скоростно каране в градски условия, както и адекватно поведение в планински условия. Велосипедите са подходящо за градски условия, за парково каране, за леки пътечки в планината. Оборудвани са с преден амортисьор, адекватна скоростна система.
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот dr_slavov » Чет Мар 17, 2011 2:09 pm

Благодаря на всички. Събрах доста инфо. Сега ще трябва да ходя и да гледам.
dr_slavov

Мнениеот Gushtera32 » Чет Мар 17, 2011 7:23 pm

dr_slavov написа:Първо Здравейте на всички.
Ще се кара градско и извънградско шосе. Офроуда ще стига до туристически пътеки. Нищо по екстремно. След дълго четене не мога да реша какъв велосипед ми трябва. Явно не е TREKKING. Това доколкото разбрах са колелета за дълги преходи.

Ако е така отиваш до практикер или метро или някъде и взимаш колелета по 100 - 200 лева . Няма смисъл да даваш толкова много пари ако е само да караш :agree:
Аватар
Gushtera32

Рейтинг: 1080

Мнениеот Skittleslolz » Чет Мар 17, 2011 7:57 pm

Gushtera32 написа:
dr_slavov написа:Първо Здравейте на всички.
Ще се кара градско и извънградско шосе. Офроуда ще стига до туристически пътеки. Нищо по екстремно. След дълго четене не мога да реша какъв велосипед ми трябва. Явно не е TREKKING. Това доколкото разбрах са колелета за дълги преходи.

Ако е така отиваш до практикер или метро или някъде и взимаш колелета по 100 - 200 лева . Няма смисъл да даваш толкова много пари ако е само да караш :agree:

Напълно несъгласен с това. То ако е само до каране, за какво мислиш са скъпите велосипеди? За теглото ли? - Не само.
Едно е да караш фул съспеншън Ултра-та от Метро, друго е да караш Ферини от 500 лева. Прецизността на смяната на скорости, теглото, удобността, ЗДРАВИНАТА, надеждността. Човекът като е заделил 1 000 лева, толкова ще даде. Попита ни, към какво да се насочи. Отговори му се. Както той каза, сега остава да ходи и да пробва.
Поздрави, и много приятни моменти със бъдещите колела. :peace:
"The most incomprehensible thing about the world is that it is comprehensible."
Skittleslolz

Рейтинг: 1215

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти