Начинаещ си купи твърдаче

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Начинаещ си купи твърдаче

Мнениеот darkside » Нед Ное 06, 2011 11:41 pm

Здравейте.
Доскоро карах шосейно и реших да си взема мтб.И сега си купих спешълайзд - Specialized Stumpjumper Comp.
Колелото не е ново и затова искам да попитам за мнението ви какво е добро в него и какво е добре да се смени докато имам възможност.Защото целите които си поставям все са височки,затова искам да имам нещо ако не най-доброто,то поне да е на ниво.Основно ще катеря.

Frame: M5 manipulated alloy frame, curved Toptube, SS with disc brake mount
Fork: Fox Float F90 RL, 90mm travel, air spring, compression and rebound adjust with LO, alloy steerer
Front Derailleur: Shimano M660 SLX, DMD top swing, dual pull
Rear Derailleur: SRAM X-9, 9-speed, mid cage
Shifters: SRAM X-7, aluminium trigger, 9-speed
Chainset: Custom Shimano FC-M542, 175mm
Chainrings: 44/32/22 tooth chainrings, 4 bolt, 104/64mm
Bottom Bracket: Custom Shimano outboard bearing
Cassette: Shimano HG61, 9-speed, 11-34 tooth range
Chain: SRAM PC-971, 9-speed with Power Link
Front Brake:
Custom Avid Elixir R SL, alloy backed organic pads, 185mm rotor
Rear Brake:
Custom Avid Elixir R SL, alloy backed organic pads, 160mm rotor
Brake Levers:
Custom Avid Elixir R SL Hydraulic, tool-less adjustable reach
Handlebars:
Specialized XC low rise 31.8mm bar, 7050 alloy, 6 degree up, 8 degree backsweep, 660mm wide
Stem:
3D forged alloy, adjustable rise, 31.8mm clamp
Headset:
1 1/8 threadless, 10mm insertion alloy cups, sealed cartridge bearing

Rims:
Custom DT Swiss X420SL, 24mm with eyelets, 28/32 hole
Front Hub:
Specialized Hi Lo disc, CNC flange, sealed cartridge bearing, 9mm DT RWS, alloy quick release, 28 hole
Rear Hub:
Custom Shimano M525 SL, alloy quick release, 32 hole
Spokes:
DT Swiss 1.8mm stainless
Tubes:
Ultralight Presta valve
Saddle:
Specialized Phenom, hollow Cr-Mo rails, thin foam, 143mm
Seatpost:
2014 butted alloy, single bolt setback, 30.9mm
Seat Binder:
7050 hard anodised alloy collar with quick release, 34.9mm clamp ID, black
Accessories:
Protective clear coat, derailleur hanger, reflectors, owners manual
Weight: 10.77kg
Това е цялото описание. Всякъкви мнения са добре дошли.
darkside

Рейтинг: 1270

Re: Начинаещ си купи твърдаче

Мнениеот Esoteric » Пон Ное 07, 2011 9:39 am

здравей,
съдейки от прочетеното, колелото, което си взел е с доста добри компоненти. но все пак, не е ново и някой от частите може да са за подмяна, от чисто физическа гледна точка. моят съвет е, да го покараш така и да прецениш кое не ти е удобно, кое не работи добре и кое не ти харесва, като изпълнение.
никой по-добре от теб не може да прецени, кое трябва да се смени, не и без да го е пробвал в реални условия.
препрочитайки поста, съветвам те, да не сменяш нищо по колелото, поне на първо време. после сам ще разбереш, ако нещо трябва да бъде подменено.

:beer:
Veni, vermini, vomini.
Аватар
Esoteric

Рейтинг: 1580

Мнениеот evin » Пон Ное 07, 2011 1:21 pm

Имам известни съмнения относно теглото, ако даденото е от производителя, а не реално мерено, но машината е хубава! Да си я ползваш със здраве.
Относно целите - зависи какво търсиш и с какъв бюджет разполагаш. Аз лично в момента се боря за намаляване на теглото. При теб може да падне още, ако минеш на Deore XT или по-добри компоненти (NS Bikes, Hope, DTSwiss).
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот darkside » Чет Ное 10, 2011 1:53 pm

Благодаря за отговорите.Повече ме притеснява здравината и функционалността отколкото теглото.Доскоро карах един байк с тегло леко над 20 кг и с никви компоненти.
Интересуваме Срама който е на този байк- колко е добър.Защото в шосейното колоездене всички го избягват и не съм виждал такъв монтаж.Основно заради славата му че мноооого трудно се настройва, иначе пък е по-лек и по-добре работи от другите (ако е настроен). Гледам че в ибея много често се продава XTR монтаж,няккъв кейдж и няколко цифри.Трябва ли да е деоре xt ili deore xtr или само xtr е достатъчно добър. Съвместими ли са компонентите? Както сега шифтърите на срама ми е за 9 скорости мога ли да монтирам хтр дерейльор за 9 например.Има ли варианти при което е допустимо такова смесване или По-добре да се смени целия монтаж(ако този не става де)
Относно каплите- чел съм че някои ги правят тублес.
А относно теглото- по данни от първия собственик, при първа възможност ще го претегля да видим колко е.
darkside

Мнениеот Esoteric » Чет Ное 10, 2011 2:34 pm

принципно XTR е върховия клас на Shimano. поне според мен, на първо време, няма да успееш да усетиш разликите между тези компоненти и по-ниските класове XT, SLX и т.н. единственото, което ще усетиш е олекотяването във финансово отношение.
за SRAM не мога да дам мнение, понеже не съм ги ползвал. но може да се съчетаят, някой от компонентите им с други на Shimano, до коклото знам.
иначе, като цяло, нещата в МТБ са си на два фронта, когато става дума за Shimano или SRAM. и двете фирми си имат плюсове и минуси, но не бих казал, че колегите го избягват, даже напротив.
предполагам, в тази тема ще се появят последователи и на двете страни, но в крайна сметка, ако наистина си решил, изборът си е твой.
няма причина, да отбягваш, която и да е от двете марки.
Veni, vermini, vomini.
Аватар
Esoteric

Рейтинг: 1580

Мнениеот dob111 » Чет Ное 10, 2011 4:07 pm

Честит велосипед - да се кара със здраве и удоволствие!
Според мен като геометрия е идеален за катерене! Аз също харесвам такъв тип колела.
Като гледам обаче не си наясно с пазара на МТБ компоненти, но това не е проблем -след известно време интересът ти и нуждите ти ще те запознаят с този пазар.
Мога да те посъветвам - покарай велосипеда, карай с група. Може да го закараш и на сервиз за оглед и настройка. Така ще се локализират изхабените места, които изискват смяна.
Все пак веригата и задната венец касета са компонентите, които се амортизират доста бързо - нека някой, който има опит, да погледне първо тях. Лично аз бях със задна венец касета от класа Deore(подобна на твоята). След като я смених с венец касета от по високия клас SLX, а също и с по хубавата верига CN-7701 усетих страхотна разлика. Така че нека се хвърли едно око на венец касетата и веригата.
Защо не публикуваш някоя реална снимка на велосипеда ти? Приятно е да види!
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот Ozzie » Чет Ное 10, 2011 6:46 pm

darkside написа:Интересуваме Срама който е на този байк- колко е добър.

Достатъчно добър за теб. Бих наредил X.9 на една линия с ХТ на SHIMANO.

darkside написа:...в шосейното колоездене всички го избягват и не съм виждал такъв монтаж. Основно заради славата му че мноооого трудно се настройва...

Всъщност се настройва адски лесно. Просто се намества ролката на обтегача под най- малкия венец отзад, обтяга се жилото и си готов. После ако е наложително, регулираш Б-обтягането и забравяш.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот darkside » Сря Ное 23, 2011 1:47 pm

IMAG3101.jpg
IMAG3101.jpg (151.93 KiB) Прегледано 1252 пъти
Днес го претеглих -10.2 кг.Изненадан съм много !
darkside

Мнениеот evin » Сря Ное 23, 2011 2:44 pm

Чудесно тегло, поздрави!
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот dob111 » Сря Ное 23, 2011 3:27 pm

Още веднъж честито за велосипеда! Уникално красив! Всеки си има вкус, а моето либидо е силно фокусирано към такива вело-типажи. Все пак теглото не е ли 11.2кг? ;)
Поздрави!
Аватар
dob111

Мнениеот darkside » Пет Ное 25, 2011 3:54 am

Благодаря за пожеланията!
Обещавам като се понаспя сутринта да го претегля пак и ще пиша резултатите ;) Иначе Срама си превключва великолепно, дори ми се струва че е по-добър от рекорда. Единственото нещо което ще сменя- ще сложа сликове защото карам в града за сега и не е много приятно. Какво ще кажете за континентал-гаторскин или да ми кажете какви сликове карате.
darkside

Re: Начинаещ си кара твърдачето

Мнениеот darkside » Нед Ное 27, 2011 10:38 pm

Теглих го теглих го- все излиза под 10.77, но всеки път различни цифрички.Така че някой друг път.
Явно за сликовете никой нищо не знае, а дали парчетата SPD са съвместими с crankbrother педали.Купих си шпайкове и имам парчета за спд но неса при мен сега за да ги пробвам.
darkside

Re: Начинаещ си кара твърдачето

Мнениеот Ozzie » Нед Ное 27, 2011 10:41 pm

darkside написа:...дали парчетата SPD са съвместими с crankbrother педали...

не, твърдо
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот dob111 » Нед Ное 27, 2011 11:22 pm

Твърдак 10.7 притеглено тегло - идеално! Във форума има теми за сликове, потърси с търсачката. Доколкото виждам си с гуми Schwalbe Rocket Ron - водят се много бързи МТБ гуми, не вървят ли добре на асфалта? Аз съм с Schwalbe Racing Ralpf 2.1 и се държат доста прилично на асфалт в сравнение с други МТБ гуми. Особено ако асфалтът е поизкъртен е екстра. Не съм карал сликове, не мога да кажа как ще е с тях, но във форума със сигурност има много хора с опит с такива гуми.
А помежду другото колелото ти в никакъв случай не е "начален клас", макар че си пуснал темата в този раздел. :)
Аватар
dob111

Мнениеот xcII » Пон Ное 28, 2011 8:37 pm

@darkside

Поздраления за покупката, да си го караш безаварийно !!! :agree: Без да се пиша експерт, разбирам достатъчно за да преценя, че байка ти много добър твърдак и изобщо не е в графата "Начален клас велосипеди и компоненти", вземайки под внимание и модела на рамката и компонентите и теглото! :)

Апропо, наскоро четох някаква статия за историята на планинското колоездене и може би ще ти е интересно да знаеш, че именно с тоя култов модел започва линията на производство на Specialized.. Тук може да видиш неговия пра-пра-дядо (ed.:по-точно, юбилейно limited edition) :D

От личен опит -> карам със заден дерейльор SRAM X7 и съм толкова доволен по отношение на превключване на предавките и стабилност след настройка, че даже не се замислям за X9.. :) За теглото не коментирам, защото моя байк е към 15кг. и точно от дерейльора не е първото място, от което да започна да оптимизирам теглото му.. :D
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот darkside » Вто Ное 29, 2011 12:28 pm

Щях да си изплюя кафето върху лаптопа :roll2: като видях пра-дядото.
Иначе за оптимизирането освен педалите че са разхлопани нищо друго не мисля да правя.Не теглото ме притесняваше а здравината на компонентите, дали всичко е достатъчно здраво.И докато имам възможност- да сменя частите,които не са.Но благодарение на вас и на чичко Гуугъл понаучих доста неща, благодаря за което.Иначе предишното ми колело "мтб" -тежи леко над 20 кила,и не ми попречи да изкача връх Ботев с него. Така че всичко е до главата,ако не те слуша...
Колелото може и да не е начален клас, но аз съм начинаещ и реших да пусна темата тук защото имаше теми с въпроси които аз бих задал, попитал. Благодаря за подкрепата, ще покараме заедно някой ден.
darkside

Мнениеот dob111 » Чет Дек 01, 2011 11:51 am

Според мен това колело заслужава по добрa задна касета и по добър crankset.
Каза ми, че си в чужбина, така че се предполага, че не си съвсем в мизерията - би могъл да си позволиш. А и в чужбина е по евтино. Ако бях на твое място бих купил на това чудесно колело верига, венец касета и crankset от класа на Shimano XT.
Освен това с продажбата на сегашните би върнал част от разхода.
Определено курбел и венец касета от класа ХТ са много по висок клас от класа Deore(каквито настоящи ти курбел и венец касета) и биха се вписали много по добре на общата концепция на този велосипед.
Лично за себе си аз бих постъпил така, и изказвам лично мнение.
kurbeli-shimano-deore-xt-fc-m770.jpg
kurbeli-shimano-deore-xt-fc-m770.jpg (19.15 KiB) Прегледано 3644 пъти

Има и друг модел за действие- да покараш настоящите ти курбели и венец касета, да им усетиш максимума, и чак после да извършиш подобна смяна. Така ще имаш база за сравнение и ще се радваш на прецизността и енергията, която ще получиш от по високия клас компоненти.
Аватар
dob111

Мнениеот darkside » Чет Дек 01, 2011 5:10 pm

Точно такъв отговор очаквах!!!Знам че колелото не е най-висок клас но е достатъчно добро за да те кефи по баирите и затова питах какво би било добре да се смени.
Ще поразгледам и най-вероятно ще постъпя както ме съветваш.
Благодаря ти много.
darkside

Мнениеот dob111 » Чет Дек 01, 2011 5:45 pm

Перфектно е колелото ти. Идеята ми е, че курбела и венец касетата са малко по нисък клас от другите ти части, а с едно евентуално тяхно ъпгрейдване с ХТ ще се впишат в цялостната картинка на велосипеда ти. Така като цяло ще получиш един много стилен велосипед от висок клас. ;)
Ти караш ли го?
Аватар
dob111

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти