Диск или В-Брейк

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Диск или В-Брейк

Мнениеот Snuupy » Чет Апр 29, 2010 8:56 pm

Здравейте, от няколко дена се чудя върху една дилема, понеже сега съм с В-брайк за 12лв (предна и задна) тъй като си сглабях байк и не държах на първоначалните спирачки, като цяло спират много добре, но както сами може да се досетите се разцентроват доста често, защото са евтини и некачествени. Мислех си за дискова спирачка отпред, но трябва да купувам главина за диск от там наплитане, от там дискова спирачка... и тя ще е нисък клас BRM-475 или подобна.Другият варянт върху, който мисля е да сложа 2 хубави В-брейк-а, примерно Shimano Deore с Brake Booster-и, вие какво ще предложите, кое е по-удачно като вариант - качествени в-брейк-ове или Дискова отпред и хубав в-брейк отзад? Колелото ще се кара градско, по паркове (скокове сравнително ниски, и спускане по 'паркови' пътечки, демек няма да има скали и разни тежки терени).
Ето и колелото, на което ще се слага спирачката, само дето сега е с Schwalbe Space 2.35 отпред и отзад CST 2.1 гуми:
Изображение
Shit happens all the time and you learn how to deal with it
Аватар
Snuupy

Рейтинг: 885

Re: Диск или В-Брейк

Мнениеот pe60t0 » Чет Апр 29, 2010 11:44 pm

Като гледам си прекарал достатъчно време във форума, за да ти се е запаметило в главата, че е по-добре хубава v-brake спирачка, отколкото гадна дискова.

Успех :agree:
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот hitar_potter » Пет Апр 30, 2010 7:16 am

Определено v-brake :agree:
Изображение
Аватар
hitar_potter

Рейтинг: 2000

Мнениеот Snuupy » Пет Апр 30, 2010 9:45 am

Благодаря за помоща за избор на спирачка и да ясно ми е, че е по-добре от дискова зум или логан, но за шиманската се колебаех, но ще взимам В-брейк Shimano Deore :) Благодаря на всички!
Аватар
Snuupy

Мнениеот axelmax » Пет Апр 30, 2010 10:13 am

С нисък клас шини ,препоръчвaм дискова.Вбр-ка спира,но постянно издава звуци,разтройва се,на вода почти ги няма ако не си с хубaв борд и калодки..........:agree:

Дисковата да е минимум Shimano br-m415/416/475/465/495/515 или tektro IO 180мм,например.
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот pe60t0 » Пет Апр 30, 2010 2:43 pm

Не съм съгласен. Точно такава една карах преди време и хич не бях доволен. В крайна сметка най-добрия вариант ще е да събереш още някой леФ и да си вземеш бб7. Дори разликата в цената не е някоя колосална сума.
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот Snuupy » Пет Апр 30, 2010 2:46 pm

ББ7 нова е 100 или над 100лв като сметнем и главината и наплитането стават най-малко 135лв, които са ми много да инвестирам само за една спирачка.. Shimano Deore мисля, че е най-оптималният вариант. Като им се изтъркат оригиналните калодки, ще сложа 3 цветни и ще издържат и на гадни условия :)
Аватар
Snuupy

Мнениеот axelmax » Съб Май 01, 2010 11:51 am

Пак остава проблемът с кривенето на шините.
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот TENDER » Съб Май 01, 2010 3:29 pm

При така описаната ситуация, по-добре си вземи хубави V-brake. С хубави калодки (Rhino Z-703 http://screambikes.eu/spirachki/kolodki ... z-703.html http://screambikes.eu/spirachki/kolodki ... z-769.html препоръчвам ти ги) ще увеличиш спирачната сила, ще спираш много по-добре на мокро и кал. Rhino Z-703 съм ги ползвал с Remerx Dragon- каквито са и твоите шини, и Mach1 EXE. Ползвал съм и Rhino Z-731 http://screambikes.eu/spirachki/kolodki ... z-731.html които също спират много добре, но се износват по-бързо от Rhino Z-703. За описаният от теб стил на каране не би трябвало да се тревожиш от разцентроване на каплите. Която и да е от тези дискови спирачки които предлага axelmax ще качи теглото на байка ти с около 200 грама.
TENDER

Рейтинг: 1823

Мнениеот Snuupy » Съб Май 01, 2010 8:24 pm

Тези шини са много добри, слизам стълби, спускам, скачам скокове и са си прави, и наистина мисля да си взема В-брейкове, но хубави, мерси за съвета!
Аватар
Snuupy

Мнениеот MacLeod » Чет Дек 29, 2011 7:04 pm

Вземи си шимано XT в-брейкове и си решаваш проблема. Дискови спирачки ти трябват или ако караш по тежки, стръмни планински терени на мокро, или ако си си наумил да ъпгрейдваш с висок клас рамка или висок клас вилка, които нямат пивоти. При всички други случаи едно шимано xt ще ти служи вярно дълго време.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот 5roff » Пет Дек 30, 2011 3:06 pm

от Snuupy » Съб Май 01, 2010 8:24 pm
Antares написа: Форума не е явно отражение на това, какви са хората, не може и да бъде. Виртуалната комуникация винаги ще е осакатена като съдържание
Аватар
5roff

Рейтинг: 1944

Мнениеот qwerty42 » Вто Фев 28, 2012 12:11 am

Знам, че темата е стара, но няма смисъл да отварям нова (пък и не получих отговор в "кратки въпроси").

В момента съм с ви-брейк (някакъв по-евтин на шимано) отпред и отзад, с трикомпонентни калодки. Перфектни при сухо време, задоволителни при мокро (но има още какво да се желае) и напълно неработещи спирачки при студено и мокро време, тоест сняг. Заради снега и охладената шина + това, че самият ви-брейк замръзна аз не можех почти да спирам. Плюс това доста често ми се налага да свалям предно колело ии всеки път трябва да настройвам спирачката, което не е толкова трудно, но досадно занимание. След толкова много минуси се насочих към дискова спирачка отпред (засега), но сега мога да отделя само малка сума.

След толкова много изписано, въпросът ми е: по-добра ли е тази спирачка от сегашният ми ви-брейк от към изпълнение или да си остана с него пролетно-лятно-есенния сезон, а пък другата зима пак да му мисля :D
Благодаря!
SB R 3.14 ^^
Аватар
qwerty42

Рейтинг: 1250

Мнениеот Yavkata » Вто Фев 28, 2012 6:28 am

Не зная дали ще се нямери някой каращ с тази спирачка да прочете поста ти, но отзивите за накладките на Кларск са изключително добри. И като качество и като цена- Провери обаче какво се включва в тази цена -апарат и преходник само или и диск.Естествено ще ти трябва и нова главина, а и на вилката уши за IS монтаж или друг преходник. Аз ще минавам тия дни към реалния им магазин да си взимам накладки и мога да и хвърля едно.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Мнениеот si-fi*LISKO » Вто Фев 28, 2012 8:32 am

qwerty42, може идеята да ти се стори не на място, но помисли по въпроса. Не познавам спирачката, която си показал, но евтините механични дискови спирачки не са най-доброто. Тоя сезон скоро няма да има сняг, а явно имаш почти спиращ вибрейк. Не бързай, събери си пари до другата зима за нещо хубаво. А тези можеш да ги вложиш в свестен диск
92% истина...
Аватар
si-fi*LISKO

Рейтинг: 1272

Мнениеот qwerty42 » Вто Фев 28, 2012 9:33 am

Yavkata написа:Провери обаче какво се включва в тази цена -апарат и преходник само или и диск. Естествено ще ти трябва и нова главина, а и на вилката уши за IS монтаж или друг преходник. Аз ще минавам тия дни към реалния им магазин да си взимам накладки и мога да и хвърля едно.

Бях питал, дали е пълен комплект в "кратки въпроси", но не получих отговор. Ако не ти е проблем ти да питаш, но не пречи и аз да си направя разходка до там с колото. (: Аз си имам главина за диск отпред, колкото до преходника - не знам какъв точно, моята си има уши, но не съм се зачел толкова за подробностите :?
Благодаря!

si-fi*LISKO написа:qwerty42, може идеята да ти се стори не на място, но помисли по въпроса. Не познавам спирачката, която си показал, но евтините механични дискови спирачки не са най-доброто. Тоя сезон скоро няма да има сняг, а явно имаш почти спиращ вибрейк. Не бързай, събери си пари до другата зима за нещо хубаво. А тези можеш да ги вложиш в свестен диск

И аз обмислях същият вариант, но и се бях замислил дали въобще имам полза от скъпа дискова спирачка, тъй като аз търся такава единствено, за да спирам при студено/мокро време и да свалям предно колело по-лесно. Не ми трябва огромна спирачна сила, карам предимно градско и XC, пускам се от време на време и на тепе, но вече го давам по-кротко по медицински причини. Ако този Кларкс може да елиминира проблемите при мокро и студено време (естесвено и да спира :D ) - за мен ще е идеалното решение за малко пари. (:
SB R 3.14 ^^
Аватар
qwerty42

Мнениеот si-fi*LISKO » Вто Фев 28, 2012 11:07 am

Исках да ти кажа друго. Нещо което не ми идваше на ум на мен преди години. Дисковата спирачка за 40лв не е като вибрейк за 40лв. Вибрейка си има кусури, ядосва те понякога, но работи. Много често дисковите спирачки на тая цена просто не работят! Или в по-добрия случай, за да работят трябва да се настройват преди и по време на всяко каране. А това от третия път нататък е голяма досада. Не ти казвам да купуваш разни много скъпи глупости, които да стоят странно ако колелото ти е по обикновено. Просто си купи работеща спирачка. Ако някой каже, че тая е хубава - взимай я, нямам нищо против нея.
92% истина...
Аватар
si-fi*LISKO

Рейтинг: 1272

Мнениеот NikoXC » Вто Фев 28, 2012 11:52 am

От няколко месеца съм с този Quad http://velos-bg.com/product_info.php?cPath=36_153&products_id=444 отпред с двукомпонентни колодки Baradine MTB 959-VC (оказа се, че спират по-добре от трикомпонентните Baradine MTB 955 VC, които преместих отзад) и спира доста прилично.
Аватар
NikoXC

Рейтинг: 1200

Мнениеот qwerty42 » Вто Фев 28, 2012 12:00 pm

si-fi*LISKO написа:Исках да ти кажа друго...

Разбирам. Ако трябва да се настройва всеки път, още по-зле и от ви-брейка... Ако има отзиви за тази, тогава, ако не - топлото време ще си карам с нея пък зимата вече ще си харесам нещо по-добро.
Благодаря! (:

NikoXC написа: От няколко месеца съм с този Quad http://velos-bg.com/product_info.php?cPath=36_153&products_id=444 отпред с двукомпонентни колодки Baradine MTB 959-VC (оказа се, че спират по-добре от трикомпонентните Baradine MTB 955 VC, които преместих отзад) и спира доста прилично.

Дори и на сняг? Моите издържат на мокро, но не и на студено. Но главната причина е може би, че самата спирачка замръзва и трудно се стиска. Гумичката на жилото (тази между двете рамена, не знам как се казва :crap: ) се втвърдява ужасно и тя също пречи на спирането.
SB R 3.14 ^^
Аватар
qwerty42

Мнениеот qwerty42 » Пон Мар 05, 2012 11:31 pm

Изпратих запитване към Bike Sport и получих този отговор:

"Здравейте,

Спирачният комплект включва : спирачен апарат, преходник, диск ротор и
болтове. На снимката е 160 мм ротор.

CMD-8 е със сачмени лагери. При различни тестове и натоварвания показва
много добри резултати. Като спирачна сила CMD-8 се доближа до AVID BB5.

Поздрави, екипа на BIKESPORT"

Предполагам екипът на BIKESPORT няма да има против, че публикувам отговорът им тук :?
SB R 3.14 ^^
Аватар
qwerty42

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти