Ново колело

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Ново колело

Мнениеот gosh6o » Чет Окт 25, 2012 8:24 pm

Реших, че ще събирам пари, за да сменя кроса ми номад! Насочил съм се към драг ц1 и вилка SF11 XCT V3 80 26". Проблема е че сегашната ми рамка е 20" а драга е 16.5". Според това http://screambikes.eu/calculator/catego ... meter2:870 трябва да ми е 20 инча. Може би с малко по-вдигнато колче да се оправи проблема! Най-вероятно ще го карам МНОГО по шосе и баири и малко XC пътеки и пътища където минава сало нива. Може да взема друга рамка на същата цена като на драга. Та да ми помогнете с избора на рамка и другия ми въпрос: вилката ми на кроса е оверсайз (някакъв zoom) с чашки с резба. Временно ще мога ли да сложа чашките и вилката на рамка ц1? Ще съм благодарен за помощта :beer:

пп. по малко изчисления мога да вдигна колчето ми с още 8 см и така би следвало драга да стане колкото кроса! :^:
Аватар
gosh6o

Рейтинг: 1355

Re: Ново колело

Мнениеот milestone » Пет Окт 26, 2012 4:15 pm

Еееее, не. За пореден път откривам колко съм тъп. За първи път виждам този калкулатор и чак сега разбирам, че седалковата тръба се мерела по вертикала, а не от центъра на средното до горния и край :bigeyes:

По въпроса - ако искаш да си един от пичуите в квартала, но не ти стигат пари за нещо по-екзотично нямаш голям избор - купуваш си С1. Ако обаче наистина искаш да караш "МНОГО по шосе и баири и малко XC пътеки и пътища където минава сало нива" НЕ си купуваш С1 защото тази рамка не е направена за това. За тая работа Драг са измислили ZX серията, RAM са измислили HT разни модели според това колко пари имаш, Крос и Спринт имат също много разумни предложения, но не знам дали продават отделно рамки (ако искаш да е нова де)...
Аватар
milestone

Рейтинг: 1771

Мнениеот gosh6o » Пет Окт 26, 2012 7:25 pm

И това го има, но като цяло рамката много ми хареса пък и 3 инча разлика във височината не е болка за умиране :D Просто рамката ми хареса супер много. Нали като цяло даже няма и да достигне натоварването за което е създадена :) А вилката ми боклук ще стане ли на драга? Мога да дам модела на чашките :) Само едно ме притеснява, че седалката ще е вдигната бая и се чудя да не ми отиде централното твърде напреде и да не става за каране! Иначе ще правя нещо като колегата тук:
viewtopic.php?f=31&t=102422 Просто съм влюбен в тази рамка :D
Аватар
gosh6o

Мнениеот andycu » Пет Окт 26, 2012 8:24 pm

Нямаш си представа колко много са тези 3 инча... От личен опит ти казвам, че е супер тегаво да се върти с малка рамка нагоре. Трябва да вдигнеш много колчето, а пък тогава стойката ти се разваля, защото кормилото ти идва много ниско. Зависи колко пари имаш, но все пак някое Zx(ЛТД е рамката от тази серия, която се продава aftermarket) или РАМ. След няколко карания С1-то ще го разлюбиш, даже намразиш, а като видиш колко е леко с подходяща лека рамка, ще си я харесаш и нея.
Успех с избора и поздрави! :beer:
Ambition is for people without a plan.
Продавам: Dartmoor Hornet Боен твърдак http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=166845
Аватар
andycu

Рейтинг: 1300

Мнениеот gosh6o » Пет Окт 26, 2012 8:31 pm

Попринцип Има един много голям баир в Разград и го минавам с кроса, но го минавам и със стария ми крос, който е 24" с вдигнато колче :D Като цяло карам с почти изпънати крака, а от земята до слабините ми има 75 см! Я ми дайте линкове към тези рамки на добри цени!
EDIT 83 ми е :(((
Аватар
gosh6o

Мнениеот gosh6o » Пет Окт 26, 2012 9:04 pm

Добре драга е 42 см, а кроса е 50. Ако вдигна колчето фатално ли ми е? Ако централното не отива много напред не ме бърка :D И тези чашки ще станат ли на рамката VP MH-501
Аватар
gosh6o

Мнениеот Ozzie » Пет Окт 26, 2012 9:49 pm

Нещата не опират само до дължина на седалковата тръба и колко е извадено колчето.
Самата рамка ще ти бъде къса.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот gosh6o » Съб Окт 27, 2012 11:24 am

Мисля, че ще ми е добре. Ето го сегашното нещо:
http://store.picbg.net/pubpic/2D/70/e30 ... 712d70.jpg
Та като ги сравнявам мисля че ще ми е добре! Иначе мисля и за ontario и ram ht1
http://www.izkystvo.com/product.php?ProductVariantID=59
http://www.izkystvo.com/product.php?ProductID=81
И най-вероятно ще е драг :D Но C1-то най-ми харесва :roll2:
Аватар
gosh6o

Мнениеот vlekov » Съб Окт 27, 2012 12:16 pm

Учудвам се как още никой не е успял да те попита колко си висок, затова - КОЛКО СИ ВИСОК?
По принцип като те гледам на аватарската снимка си нещо от сорта на 14-15-16 годишен и обичаш да аграриш, нали? От всички рамки, за които се чудиш, С1-то е най-аграрна и ще е най-издръжлива при тоя начин на каране. НТ1 и Онтариото са здрави рамки, стига да не правиш зулуми с тях. Подозирам обаче, че ще ти се доще да правиш зулуми :D Иначе колегите са прави, че е тегаво да се върти с малка рамка по шосе и точно това е проблема на С1, че е с геометрия на рамка за трикчета/DJ и съответно не се предлага в големи размери. Но пък е здрава. Относно вилката - ако можеш да си позволиш примерно едно Duro ще е по-добре. Ако си лек и не аграриш, XCR/XCM ще ти изкарат дълго, но трябва да се грижиш за тях както за всяко друго нещо, демек трябва да се научиш да уважаваш това, което имаш. Това е от мен :peace:
Изображение Изображение
Аватар
vlekov

Рейтинг: 1365

Мнениеот gosh6o » Съб Окт 27, 2012 12:32 pm

179-180 там някъде! Сега на кроса ми разстоянието от средното до края на тръбата за колчето е 68 см! Драга е 42 см и с едно колче 40 см ще стане за каране по асфалт (реших колчето да е 40, за да останат 14 см вътре в рамката, за да не се сцепи рамката ), а когато ще се спускам и подобни глупости ще си го смъквам и би трябвало да е екстра :D Абе като гледам ще стане. Иначе да на 14 съм, то си и личи по писането ми и да обичам да си карам на задна гума (наложи ми се да сменям задната главина с главина на шлиц заради това ми каране) :)
Аватар
gosh6o

Мнениеот vlekov » Съб Окт 27, 2012 1:18 pm

Ще ти е малка 16,5" рамка, но тоя тип рамки по-големи не се правят. За твоя ръст около 19" рамка би трябвало да ти е добре, става дума за планински велосипед. Иначе да, с достатъчно дълго колче може и да можеш да го караш, но за дължината на горната тръба проблема си остава, самата рамка е късичка и ще се изгърбваш. Има обаче и друг проблем на много дългото колче - може да се окаже твърде дълго и да не се прибира цялото в рамката, когато решиш да го смъкваш. Ако искаш огледай на RAM сайта, там НТ1-ците имат чертежи на геометрията и са посочени различните дължини на тръбите и ще можеш да си направиш извод колко по-дълга е горната тръба на 19" рамка спрямо 16,5" примерно.
Изображение Изображение
Аватар
vlekov

Рейтинг: 1365

Мнениеот tailor » Съб Окт 27, 2012 1:37 pm

Дължината на седалковата тръба не е директно равна на размера - гледат се и другите параметри.

Рамката C1 не е малка, а е със скосена горна тръба и по-къса седалкова. Това е направено за да може да свалиш седалката по-ниско и да не ти пречи при скокове и трикове. Обикновено тази рамка се кара на педал - тоест не се седи на седалката.

Рамката не е подходяща за шосейни излети, защото не е правена за това. Така че първо реши къде и как ще караш основно.

Ако искаш 2 в едно ... може и да се получи някакъв компромис евентуално с 2 колчета - късо за трикове в града и дълго за шосе.
Аватар
tailor

Рейтинг: 2000

Мнениеот gosh6o » Съб Окт 27, 2012 2:15 pm

Аз като цяло ще си карам с вдигнато като катеря и с леко смъкнато като се спускам. Иначе Рама не ми хареса като рамка, по скоро онтарио ако ще вземам висока рамка! А защо бях чел че drag climber първоначално бил правен за XC? И защо намирам само 16.5" размер на рамката? И ако е така какво толкова са променили освен метала, че да стане за DJ c1то?
Аватар
gosh6o

Мнениеот gosh6o » Съб Окт 27, 2012 3:00 pm

Ето я разликата м/у кроса и ц1:
http://store.picbg.net/pubpic/53/2E/2ff ... fb532e.jpg
Това което успях да измеря, е че тръбата за седалката е малко по-надолу (3"), кормилото ми е на еднакво разстояние и при 2те рамки и при ц1 разстоянието между двете оси е може би с 8 см по-малко. Та може и да стане това което съм си наумил :D
Аватар
gosh6o

Мнениеот sensation_blue » Съб Окт 27, 2012 4:03 pm

Както каза - ще караш само по баири и то по шосе, нали?
Доколкото разбирам нито ще правиш трикове, нито ще се спускаш сериозно нито нищо такова. Рамката на C1 е предназначена точно за DJ, street и често се използва и като "твърдаци с бойни вилки" за DH, макар че по принцип не и е това предназначението. Последното нещо, което бих направил е да взема тази нарочно направена къса и малка рамка за катерене по баири.
Мисля, че дори и 400 мм колче ще се окаже късо, а да не говорим че задника ти ще иде супер назад и изобщо няма да можеш да катериш нормално с него (предницата ще ти се отлепя и т.н.). Ще трябва и много дълга лапа и т.н.
Те са ти го казали, ама ако искаш си чупи главата.
Дори например HT2 принципно е късо и не е най-добро за катерене - аз съм 175см и съм със 17 инча рамка, но на мен ми дават 17.5 като оптимална. Карам със леко скъсено 400мм колче (350 ми идва една идея късо). Така че сам си сметни като си по-висок как ще ти е с по-ниска рамка ;) И като смяташ не смятай само дължината на седалковата тръба ами и ъгъла й ;)
п.п. все пак 80мм вилка може и да подобри нещата при катеренето, но остава проблема с късата и скосена рамка.
Аватар
sensation_blue

Рейтинг: 1794

Мнениеот gosh6o » Съб Окт 27, 2012 4:26 pm

Като цяло освен катерене аз и се спускам по всякакви дълги баирчета надолу без да щадя колелото и го вземам с една идея да отида по пътя до гората и от там да се спусна по черно :D Ще пидим има много време докато събера пари (2 месеца)
пп съдейки по снимката която направих и графичния ми редактор няма голяма разлика в ъгъла на рамката
Аватар
gosh6o

Мнениеот KUM4o » Съб Окт 27, 2012 7:39 pm

sensation_blue написа:Както каза - ще караш само по баири и то по шосе, нали?
Доколкото разбирам нито ще правиш трикове, нито ще се спускаш сериозно нито нищо такова. Рамката на C1 е предназначена точно за DJ, street и често се използва и като "твърдаци с бойни вилки" за DH, макар че по принцип не и е това предназначението. Последното нещо, което бих направил е да взема тази нарочно направена къса и малка рамка за катерене по баири.
Мисля, че дори и 400 мм колче ще се окаже късо, а да не говорим че задника ти ще иде супер назад и изобщо няма да можеш да катериш нормално с него (предницата ще ти се отлепя и т.н.). Ще трябва и много дълга лапа и т.н.
Те са ти го казали, ама ако искаш си чупи главата.
Дори например HT2 принципно е късо и не е най-добро за катерене - аз съм 175см и съм със 17 инча рамка, но на мен ми дават 17.5 като оптимална. Карам със леко скъсено 400мм колче (350 ми идва една идея късо). Така че сам си сметни като си по-висок как ще ти е с по-ниска рамка ;) И като смяташ не смятай само дължината на седалковата тръба ами и ъгъла й ;)
п.п. все пак 80мм вилка може и да подобри нещата при катеренето, но остава проблема с късата и скосена рамка.

Аз съм 175см и разстоянието до чатала ми е 77см. Карам ц1 14.5" ,което има 37см седалкова тръба. Оптималната височина на седалката за мен е 63см. измерено от средата на средното до края на колчето ,което по сметки излиза ,че ми трябват 26см извадено колче ,което ще рече ,че дори и 350мм колче върши работа. Иначе днес карах едни 71км крос кънтри по доста интересни баирчета и честно казано геометрията ми дойде много добре въпреки ,че рамката е малка за моя ръст. Всичко опира до човека.
Аватар
KUM4o

Рейтинг: 1304

Мнениеот TsvetanVR » Нед Окт 28, 2012 12:58 pm

Абе като си докарате проблеми с гърба и к'во ли още не заради пустата си гъзария да сте с "фешън" рамка, ще разберете, ама ще е късно... :nono:
2016 Stumpjumper FSR Comp 29 с някои жокери.
TsvetanVR

Рейтинг: 1321

Мнениеот stoikata » Сря Окт 31, 2012 1:37 pm

А бе с тия "фешън" рамки и някоя венерическа болест може да си докара човек. :rofl:
stoikata

Рейтинг: 1200

Мнениеот gosh6o » Нед Ное 04, 2012 3:23 pm

Да след мислене се оказа, че стила ми не е XC а е AM :D От всички правени изчисления излиза, че за стила ми C1 ще е идеално с една вилка 80-100мм ход :) Гадна работа е човек като не си знае стила :D
Аватар
gosh6o

Мнениеот sensation_blue » Пон Ное 05, 2012 11:12 am

а сигурен ли си, че си не е по-скоро DJ / 4x ? ;) АМ се практикува с по голям ход на вилката
Аватар
sensation_blue

Рейтинг: 1794

Мнениеот gosh6o » Пон Ное 05, 2012 12:49 pm

100 ми идват добре :) даже по-скоро 80
Аватар
gosh6o

Мнениеот rarekin » Пон Ное 05, 2012 3:06 pm

Според мен трябва да си пуснеш в тийнпроблем или друг сайт със сходна тематика следната обява:

Технически неграмотен начинаещ в спорта "Планинско колоездене", с желание да си закупи една определена марка и модел велосипед, си търси средноголяма група лумпени, които да са съпричастни с неговите безумни идеи.

Допълнителна информация за мен: не ми пука за здравето ми.

Моля да не ме търсят: хора със здрав разум и/или опит в спорта.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Рейтинг: 2000

Мнениеот johnie123 » Съб Дек 08, 2012 3:17 pm

здрасти така според мен ако ще караш xc ти трябва рамка от рода на ram htone,drag ontario ,drag zx4 ......C1 e по скоро за дирт но също така е и доста издражлива рамка която се е доказала с годините.много мой приятели са с c1и не са имали проблеми но както ти си решиш . поздрави :beer:
johnie123

Рейтинг: 963

Мнениеот KUM4o » Съб Дек 08, 2012 5:12 pm

johnie123 написа:здрасти така според мен ако ще караш xc ти трябва рамка от рода на ram htone,drag ontario ,drag zx4 ......C1 e по скоро за дирт но също така е и доста издражлива рамка която се е доказала с годините.много мой приятели са с c1и не са имали проблеми но както ти си решиш . поздрави :beer:

Ако се загледате в характеристиките на рам ht one/two и drag c1 ще забележите ,че ц1 с рамзер 16.5 има ефективна горна тръба като на 19'' ht two и като цяло рамките са еднакви почти като геометрии.
Аватар
KUM4o

Рейтинг: 1304

Мнениеот gosh6o » Нед Дек 09, 2012 12:27 pm

Ще говоря за себе си в 3то лице:
Авторът е ужасно неориентиран. Кеф го е да кара XC, но XCто му е до най-близкия баир по който после той се спуска със смъкната седалка. Здраво се кефи на DH клипчета, но мрази да се спуска по места където трепери като пералня, а обича скоростни отсечки надолу с скокчета. Кара му се и леко DJ и 4X. Решил е с идиотския си мозък да си вземе рамка 14.5, защото представете си по-големите били грозни. В краен случай дори да стане нещо с толкова вдигната седалка:
Изображение

или

Изображение

Пак ще го кара и ще се кефи здраво дори да изглежда на маймуна :)
Аватар
gosh6o

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти