Избор между 5 HT MTBs за Cross Country

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор между 5 HT MTBs за Cross Country

Мнениеот delamancha » Вто Юли 02, 2013 1:35 pm

Здравейте, реших да помоля съвет, тъй като съм затруднен в избора на велосипед за cross country за около 600-800 лв. Карам колело в града от 10тина години сигурно, като дълго време карах евтинки MTB-та, които продадох, а преди година минах на шосейно колело и съм влюбен в шосейното колоездене, карам един Genesis Aether и в града и на пътя не мисля да сменям с друг вид колело. Реших обаче че ми липсва едно планинско колело за уикенди на Витоша или някъде из Средна гора. Искам да взема Hardtail MTB със 100тина мм ход на вилката, което да издържа cross country каране, но все пак не се смятам за начинаещ и смятам да го пържа здраво. Реших да събера всички модели, които харесах, в една таблица за по-лесно сравнение. По принцип от тях най-много харесвам HTONE.3-то, но за съжаление той е с V-brake-ове, и си мисля, че много бързо ще искам да ги сменям, а не ми се инвестира много в колелото ми за уикендите. Много ме изкушава намаленият Cross, който за 659 идва с хидравлични дискове, но пък предполагам, че има причина да е толкова евтин. Важни уточнения: Ценовият ми таван е 650 лв., RAM-ът е единственото изключение, което съм склонен да направя. Също така не искам колело втора ръка, предпочитам да е ново, макар и скромно.
Ще се радвам за насоки и мнения, благодаря ви предварително : ) :beer:
Прикачени файлове
Bikes.xlsx
(12.05 KiB) 118 пъти
delamancha

Рейтинг: 1200

Re: Избор между 5 HT MTBs за Cross Country

Мнениеот GOA » Сря Юли 03, 2013 11:24 am

От всичките единствено рам-а ти идва с прилична вилка. Другите са със сън*ур и това е една от причините да са по-евтини. Трек-а е по-известна марка, т.е. по-скъпа рамка и достъпността на българския пазар я реализират с много по-нисък клас части. В случая не мисля че може да се мери с другите предложения. Ако имаш тайни намерения за бъдещи ъпгрейди - не си заслужава, много по-скъпо се връзва.
На този РАМ съм обръщал най-голямо внимание и за това ще изтъкна някои любопитности за него.
Можеш да го поръчаш и с други части (предимно от групата на СРАМ), цвят по избор... Това е относно спирачките - примерно искаш предна главина за диск и шина за V- за да ти е по-лесно и евтино с дисковата спирачка когато си купиш пари. Задна дискова за ХЦ е мерак, а не необходимост. Ви брейковете, с които пристига, спират доста добре, но има случаи на замяна на оригиналните накладки с по-евтини и неефективни. Някои от частите не са същите, като описаните - слагат миналогодишните, когато цената беше малко по-ниска. Типичните за BG цигании.
Вилка със 100мм ход е къса за планина. И по-точно - провсета под педалите е прекалено малък и неможе да се върти безгрижно. Трябва и да позабравиш за шосейната стойка...
Средното движение е с power spline интерфейс, курбелите S200 не се разглобяват. Това сериозно ограничава възможностите за евтино персонализиране.
Предния дерейльор е с долно люлеене и монтажната му скоба е между болтовете за кошницата за бидонче на седалковата тръба - трябва импровизация за монтажа на кошницата.
В сравнение с другите модели е с по-удобни педали и седалка, по-зрдраво кормило и колче и т.н. Естествено някой друг (като мен) може да има други предпочитания за удобство.
Вече писах, че това е най-изгодния велосипед в този ценови диапазон и естествено бях оплют обилно :) .
Ходи да огледаш по магазините, да разпиташ за подробности, да седнеш отгоре. Все пак ти ще го караш, не някой всезнайко.
Огледай и сринт аполон, друга класика в рамките.
Downhill by car.
Лопа ти прожината на амортесиора.

|-|
Аватар
GOA

Рейтинг: 1637

Мнениеот dviktor » Сря Юли 03, 2013 12:39 pm

По миналата седмица взех DRAG ZX4 PRO. За сега съм доволен отговаряше на моя ценовия диапазон, взех го защото беше с намаление. Вчера минах покрай веломания, която е в центъра на София и видях че все още е с табелка 20% намаление, може да се обадиш да провериш дали се продава на тази цена.

Преди да взема моето се съветвах с познати, и повечето ми препоръчваха RAM, но за съжаление неможах да отделя толкова финанси. Всичко зависи колко си готов да похарчиш. Ако можеш си вземи RAM, не съм чул лоши отзиви за тези колелета.
Успех
YT JEFFSY Pro 29 - GHOSTSHIP GREEN
Аватар
dviktor

Рейтинг: 1309

Мнениеот magnumz » Сря Юли 03, 2013 4:04 pm

delamancha написа:Здравейте, реших да помоля съвет, тъй като съм затруднен в избора на велосипед за cross country за около 600-800 лв. Карам колело в града от 10тина години сигурно, като дълго време карах евтинки MTB-та, които продадох, а преди година минах на шосейно колело и съм влюбен в шосейното колоездене, карам един Genesis Aether и в града и на пътя не мисля да сменям с друг вид колело. Реших обаче че ми липсва едно планинско колело за уикенди на Витоша или някъде из Средна гора. Искам да взема Hardtail MTB със 100тина мм ход на вилката, което да издържа cross country каране, но все пак не се смятам за начинаещ и смятам да го пържа здраво. Реших да събера всички модели, които харесах, в една таблица за по-лесно сравнение. По принцип от тях най-много харесвам HTONE.3-то, но за съжаление той е с V-brake-ове, и си мисля, че много бързо ще искам да ги сменям, а не ми се инвестира много в колелото ми за уикендите. Много ме изкушава намаленият Cross, който за 659 идва с хидравлични дискове, но пък предполагам, че има причина да е толкова евтин. Важни уточнения: Ценовият ми таван е 650 лв., RAM-ът е единственото изключение, което съм склонен да направя. Също така не искам колело втора ръка, предпочитам да е ново, макар и скромно.
Ще се радвам за насоки и мнения, благодаря ви предварително : ) :beer:

Всеки един GRX е от alloy 7005...
ТЪРСЯ ВРЪТКА ЗА XCM ЗА LOCKOUTa. СТАВА ВЪПРОС ЗА МЕХАНИЧЕН ЛОКАУТ
Аватар
magnumz

Рейтинг: 1135

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти