Избор между велосипеди

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор между велосипеди

Мнениеот ZHP » Вто Юли 23, 2013 1:15 pm

Привет, пиша ви за съвет относно избор на 3 велосипеда.Предварително казвам, че съм лаик в областта и търся колело за планинско колоездене при това не много често.
Велосипедите са втора употреба и причината е заради размера, който търся > 21". В момента няма да поставям линкове, ще обясня с с няколко изречения.
1. Велосипед Мифа (Германия)- около 6-7 годишно с 28" гуми, рамката е 22", монтажа е Шимано Tourney. Доста е тежко и скоростите се сменят трудно (от тези които се въртят като на мотор :)) С пълно окачване е.
2. GT- американско било. 26" гуми, 22' -рамка, алуминиево, с шимано аливио. Много е удобно, но е на около 10г. според мен. Скоростите не се превключват до най-големия венец отпред.
3. KTM- изглежда ми на около 3г., пак е 26" гуми и 22" рамка, шиманото е същото но е странно, че няма обозначения с цифри на превключвателите на скоростите.
Не мога да преценя, кое е за мен, защото съм 195см. , 100кг. и не искам да изглеждам смешно с малко колело. Може би клоня към Мифата, но е доста тежка и ме притесняват трудното превключване на скоростите. Обяснявам че е трудно заради превключвателя от кормилото, обтегача работи добре.
Дайте съвет за велосипедите, кое е моя размер и кой от проблемите им може да се отстрани лесно в сервиз :). По принцип искам колелото да е поне с предно окачване а вар.2 и вар.3 не са.
Поздрави.
ZHP

Рейтинг: 1200

Re: Избор между велосипеди

Мнениеот ZHP » Вто Юли 23, 2013 9:23 pm

Надявам се да дадете съвет, със сигурност има хора тук, който доста разбират и ще са ми от полза мненията им.
Благодаря.
ZHP

Мнениеот baisimo » Вто Юли 23, 2013 10:28 pm

ZHP написа:... колело за планинско колоездене...

и трите колела както ги описваш са по-подходящи за градско. без да разбирам, доколкото съм чел по форума, планинското колоездене и 28 цоловите гуми нямат много допирни точки. освен това в планината последното нещо което ще пожелаеш е тежко колело с неработещи и от най нисък клас скорости, които се нуждаят от регулиране след всяко каране.
от друга страна другите два велосипеда са с твърди вилки, което донякъде ги декласира от планинското колоездене. иначе регулиране на скоростите може и сам да направиш и на трите велосипеда http://www.mtb-bg.com/index.php/special/repair/286-repair009
все пак лека рамка и добри скорости са за предпочитане. а предвид ръста ти защо не потърсиш и други варианти- на 29ер няма как да изглеждаш смешно
baisimo

Рейтинг: 1240

Мнениеот ZHP » Сря Юли 24, 2013 12:42 pm

Ако търся 29" колело , то тогава и 28 " -то се доближава най-много. Между другото вече не съм сигурен че тази Мифа е с 22" рамка, защото измерих само размера от седалката до кормилото , който беше 55см.Иначе командите й са sram, което мисля е добре.
ZHP

Мнениеот kobso1245 » Сря Юли 24, 2013 1:40 pm

Така, първо една вметка-размерът се определя по дължината на седалковата тръба(респективно расточнието от центъра на курбелите(най-точно е центъра на муфата на средното) и края на седалковата тръба). Това, което си измерил, е дължината на горната тръба, а щом е 55см значи размерът е доста по-малък от 22 инча.
Сега по темата-казал си, че ще караш планинско, а тази Мифа, поне аз си я представям като някакъв хибрид(тънки гуми, право кормило), така че надали ще ти свърши работа.Също така и монтажът е най-нисък клас.
Гледайки другите 2 не мога да препоръчам кое би било по-добре. Това, че скоростите не са обозначени на КТМ-а, не е необичайно(досега съм карал с команди от аливио до СЛХ и на никои не е било означено). Погледни му какъв му е цялостния монтаж и вече можеш да си прецениш кое по си струва.
За проблемът със скоростите на второто-най-вероятно му трябва донастройка, също така може и да има прекалено голяма плоча и затова да не може да превключи.
Като за финал, ако приемаш съвети, бих те посъветвал да прегледаш 29-ките(не си уточнил бюджет, така че се извинявам, ако са ти извън бюджета), защото поне според мен за твоите размери ще е по-добре 29-ка.
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот ZHP » Сря Юли 24, 2013 10:33 pm

Мифата е с дебели гуми и пълно окачване , продавача разправя че било хибрид, но според мен си е чисто планинско. Но ти мисля, ми отговаряш на най- големия въпрос дали съм за 26" гуми или повече. Така мифата се доближава най- много до моя размер, защото е 28". Както казах при мен най-голямата дилема е размера на гумите иначе при рамките наистина съм се заблудил, но все пак хоризонталната тръба която мерих след като е 55см. рамката трябва да е повече от 19" т.е. сиг. е била 20, което е почти ок за мен.
ZHP

Мнениеот ZHP » Чет Авг 01, 2013 10:34 am

Продължавам с питанията, според вас Шимано Търни подходящ ли е за по-скоро планинско каране?
ZHP

Мнениеот kobso1245 » Чет Авг 01, 2013 3:36 pm

ZHP написа:Продължавам с питанията, според вас Шимано Търни подходящ ли е за по-скоро планинско каране?

Това е най-ниският клас на шимано, та ако смяташ да караш сериозно-отговорът е не. Принципно става за градски разходки(затова и се слага на такъв тип велосипеди)
kobso1245

Рейтинг: 1416

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти