Избор на части за ново колело

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на части за ново колело

Мнениеот solar_sea » Вто Фев 18, 2014 11:10 pm

Привет на всички!
Искам да си взема ново колело с цел градско каране. Ще замести 10-годишният ми Scorpion Cross (18 скорости, само задно окачване :banghead:), който вече ми идва и малък (185см, 125кг). След като културният шок от цените по магазините премина - реших, че ще давам ли толкова пари то по-добре да си подбера частите и да го дам за сглобяване.

Основните ми драми с текущото са скоростите и задните калници. Носих го на реглаж къде ли не, но задният дерайльор превключва на магия, а предния въобще избягвам да го ползвам. Имам и 4 предни здрави калника - комплекти, с 4 строшени задни :(!: . С оглед на горното подбрах компонети, който би трябвало да са идиото-устойчиви и да нямат особена нужда от поддръжка.

Отзад - главина NuVinci N360 (32 спици), спирачка Shimano BR-IM80-R
Отпред - главина Shimano HB-IM70 (36 спици), спирачка Shimano BR-IM80-F

Остава да се спра на комбинация от подходящи рамка и вилка. Целта е нормално градско каране и вземайки предвид теглото на останалите компоненти до тук предпочитам нещо твърдо (пък ако се намери с хоризонтални уши и мога да разкарам и евентуалния обтегач - още по-добре). За вилка - нямам грам идея. До сега карах с твърда на колелото - заслужава ли си да вземам такава със шокове, и каква ?

Останалите части ще избирам на място по вкус след като събера другото. Мерси! :)
solar_sea

Рейтинг: 1220

Re: Избор на части за ново колело

Мнениеот Yavkata » Сря Фев 19, 2014 6:25 am

Ако цената на новите велосипеди те е стреснала, подготви се за още един стрес. Ако сглобяваш велосипед част по част ще ти излезе с около 30 до 70% по-скъпо. Ако купуваш частите втора употреба, има шанс да слезеш до около 30 % под цената на ново колело. Най-икономичния вариант е да закупиш или ново колело от някоя промоция или цяло втора употреба. Може би най-удачния вариант е да закупиш нещо от чуждите сайтове.
Като чета насоките на идеите ти си представям едно 28"-во фикси твърдаче . Ако си от по-равен град ще е перфектно колело. Все пак дай и някакъв примерен бюджет.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Мнениеот solar_sea » Сря Фев 19, 2014 10:48 am

Фиксито щеше да е прекрасно ако все още живеех в Пловдив :) За сега съм в София и поне около мен няма и помен от велоалеи и равни пътища. Не съм определил строг бюджет - по-скоро искам да харесам компоненти, които след това да издебна прилична цена. За пример въпросната задна главина с вградена скоростна кутия - я дават около 700лв у нас и по Европа, а в Щатите се намира за по 350-400лв. Вярно - не е Rohloff но пък и цената е по-човешка :) Мислех и опростен, по-евтин вариант със S2C Duomatic на Sturmey Archer, но всички ревюта за него са негативни.

Основната ми чуденка е покрай изборът на рамка/вилка/колела. Не съм карал шосейно колело до сега, нямам и наблюдения в/у ефектите от различните размери гуми за градско каране. Но ако мога да се впиша под 1к за рамка/вилка/кормило, etc - би било страхотно.
solar_sea

Мнениеот PtD » Сря Фев 19, 2014 4:22 pm

solar_sea написа:За сега съм в София и поне около мен няма и помен от велоалеи и равни пътища.

В Сан Франциско е пълно с фиксита, а в сравнение с него София е равна като тепсия.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот solar_sea » Сря Фев 19, 2014 6:51 pm

Вярно. Притесняваме ме в частност моята издържливост - но така или иначе го искам за удоволствие. Идеи за рамка/вилка/колела и подходящо предавателно отношение ? Може и направо готови, предполагам с моя ръст ми трябва поне 20" рамка ?
solar_sea

Мнениеот solar_sea » Чет Фев 27, 2014 10:18 pm

Поръчах задната главина със скорости, ролер-спирачката за нея и ръчка за спирачката.
Взех и рамка Drag Ranger/Stevens 22". Малко по малко :)

Препоръчайте ми моля предна вилка за градско каране, подходяща за въпросната рамка с поддръжка на дискова спирачка ?
solar_sea

Мнениеот unsigner » Чет Фев 27, 2014 10:46 pm

Фикси (без свободен ход) или просто с една предавка? Второто е разумно за "градско колело", първото е за абсолютни екстремисти, които вече са покарали без скорости и искат да са още по-по-най :-)
unsigner

Рейтинг: 1667

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти