Здравейте,
в момента карам mountain bike, изцяло твърд, 90% в София, 10% по асфалтови пътища, върши ми идеална работа (годишно около 2500-3000км ми се събират на база последните 9месеаца, от които го имам).
Обаче рамката ми е малка. Кракър ми е 90см и ми трябва 21'' рамка (според разни калкулатори), а тази е 18'' и седалката ми е супер високо вдигната спрямо кормилото, което води до това, че съм твърде прегърбен, а и ми се товарят китките.
Та мисълта ми е че мисля да си сменям колелото.
Имам и седалка, с която возя едногодишният си син, не стои на багажника, а е от другия тип - железа, които се захващат за рамката на колелото под седалката, което води до доста меко преминаване през дупки и по-ниски бордюри.
Предвид естеството на употреба, а именно само асфалт, се замислям дали да не си взема хибриден или шосеен велосипед.
Или пък, ако е възможно и ефективно да си взема отново мтб, но да му сложа по-тънки капли и съответно по-тънки и по-слабо издути гуми.
А освен това като съм тествал велосипедите на мои приятели, все мтб-та, определено предна мека вилка с ход примерно 50-70мм е много приятно при дупки и бордюри, всичкият товар не отива в китките, та бих предпочел новото ми колело да е с мека предна вилка, но това не е основен критерий.
Та въпросите ми са свързани с това.
Много ли по-лесно се кривят капли при каране в градски условия (карам го ежедневно за до работа и обратно), вкл качване и скачане от бордюри, дупки и т.н.?
Още повече когато съм със синът ми и столчето, това са още 15кг отгоре над моите 85кг, шосеен или хибриден (градски) велосипед дали ще го издържи това с охота?
Също така това лято мислия да направя и някакви 100км маршрутчета, примерно София - Септември (има как без и един метър да мина по магистрала), съотъветно шосеен/хибриден велосипед би ми помогнало.
От друга страна хибридни/шосейни велосипеди се намират по-трудно, особено по-хубави втора ръка.
Та предвид всички тези фактори, според вас какво би било по-подходящо да си взема, отново mountine bike (мога ли да сложа по-тънки гуми, за да върви по-лесно по асфалта?) или си заслужава търсенето на шосеен/хибриден велосипед?
Благодаря!