Съвети при избора на велосипед за начинаещ

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Съвети при избора на велосипед за начинаещ

Мнениеот FrogAviator » Вто Май 20, 2014 12:29 am

Привет,

Искам да благодаря предварително за отделеното време за поредната тема относно избор на велосипед. Надявам се, че ще бъда максимално изчерпателен и ще мога да ви предоставя нужната информация да ми помогнете максимално.

Не съм се качвал на велосипед от 7 години и се считам за начинаещ, въпреки че преди правих преходи със стария Drag, който някои си го хареса и го взе. Ценовия клас, към който съм се насочил е около 500 лева, като съм абсолютно на ясно, че ще правя компромиси с някой/и от компонентите. Големина на гумите – 26“, избрани от навика към тази големина, а също така и от височината ми – 176 см. Ще карам основно по асфалт – паркчета, алейки и 2-3 пъти месечно на маршрут с трудноста на този от Княжево до Златните мостове по пътеката. На споменатите места не мисля, че ми трябват дискови спирачки, което ще рече че ще спестя от тях и ще ползвам V-Brake. Вилката е нещото, което ме притеснява най-много от този клас велосипеди. Останъл съм с впречатлението, че вилка на колело под 1000 лева, не върши особена работа, поради факта че само една качествена такава струва колкото цяло колело от търсените. От тук почвам да се чудя, дали не си заслужава да си взема още по-евтино колело, например Drag ZX-1 и да му купя една нова вилка от порядъка на 300-тина лева. Какво мислите?

Велосипедите, които съм „набелязъл“ са:

Sprint Apolon – широко препоръчван по форума, но е изключително грозен в мойте очи

Drag ZX3 Pro – доста теми съм изчел и останах с впечатлението, че се избягват Drag-овете, което противоречи със спомените ми от тях. Защо?

Drag Grand Canyon COMP – хибрид?

Drag ZX1 + нова вилка

Cross Parallax – всичките ми наблюдения върху Cross са от времето, когато бяха в Метро, но явно са сменили маркетинговия модел.

Отворен съм за всякакви предложения и съвети.
Благодаря!
FrogAviator

Рейтинг: 1220

Re: Съвети при избора на велосипед за начинаещ

Мнениеот Stoyanov » Вто Май 20, 2014 7:29 am

Избягват се чисто новите драгове заради цените - при едни и същи компоненти Sprint Apolon е със 100тина лева по-евтин от техните модели. Иначе на старо самият аз точех зъби на един Клаймер, но човекът го беше пуснал направо на промоция и някой ме изпревари. Ако ще караш предимно по асфалт, вилката не е нужно да е кой знае колко специална, но вероятно би искал да има preload(визирам XCT-то наSprint Apolon от 2012) и евентуално заключване. Ако смяташ да ъпгрейдваш, може би е по-добре първоначално да направиш по-сериозен компромис с компонентите(без да ти развалят удоволствието от карането все пак), та да намалиш стартовата инвестиция, но да си сигурен, че ти харесва рамката. На мен примерно понеже не ми се занимава с ъпгрейдване, предпочетох да събирам пари за най-новия Аполон, който много ми хареса. Това ме подсеща - аз съм 172см и съвсем спокойно се качих на версията с 27.5" колела. Въпросът е с какви гуми смяташ да караш, защото от прочетеното 27.5 май са само планински. :beer:
Stoyanov

Рейтинг: 1255

Мнениеот icsvortex » Вто Май 20, 2014 1:18 pm

FrogAviator написа:....
Drag ZX1 + нова вилка
...

Здравей, аз бях пред същата дилема миналата година и в крайна сметка си купих Drag ZX1 за около 320 кинта.
Покарах го няколко месеца и след това купих нова вилка: SR Suntour XCM V3 HLO /100mm ход (около 120лв) - идеална е за карането ми - парковете из София, утъпкани пътечки и селски пътища. С новата вилка сложих и нова лапа съответно, кормилото си го запазих.
Това, което ме дразнеше в ZX1 бяха gripshift командите, но тях ги смених с http://screambikes.eu/bg/komandi-mtb/88 ... f40-6.html + нови по-дълги грипове и сега е доста по-удобно :)
Тъй, като съм висок 1.96 си сложих и по-дълго колче 400мм, стандартното ми идва късичко ;)
Колелото е супер за това, за което ще го ползваш.. 105кг съм и нямам огънати капли, оси и т.н.
Аватар
icsvortex

Рейтинг: 1180

Мнениеот FrogAviator » Вто Май 20, 2014 10:13 pm

Stoyanov написа:Ако смяташ да ъпгрейдваш, може би е по-добре първоначално да направиш по-сериозен компромис с компонентите(без да ти развалят удоволствието от карането все пак), та да намалиш стартовата инвестиция, но да си сигурен, че ти харесва рамката.

Да, със сигурност след известно време ще сменя нещата, които не са по вкуса ми, без значение кой велосипед избера.

Stoyanov написа:Това ме подсеща - аз съм 172см и съвсем спокойно се качих на версията с 27.5" колела. Въпросът е с какви гуми смяташ да караш, защото от прочетеното 27.5 май са само планински.

26" са лично препочитание, въпреки че не съм се качвал на по-големи. 27.5" останах с впречатление, че са сравнително нови (исторически погледнато) и това води до ограничение в избора на компоненти в бъдеще.

icsvortex написа:Здравей, аз бях пред същата дилема миналата година и в крайна сметка си купих Drag ZX1 за около 320 кинта.
Покарах го няколко месеца и след това купих нова вилка: SR Suntour XCM V3 HLO /100mm ход (около 120лв) - идеална е за карането ми - парковете из София, утъпкани пътечки и селски пътища. С новата вилка сложих и нова лапа съответно, кормилото си го запазих.
Това, което ме дразнеше в ZX1 бяха gripshift командите, но тях ги смених с http://screambikes.eu/bg/komandi-mtb/88 ... f40-6.html + нови по-дълги грипове и сега е доста по-удобно :)
Тъй, като съм висок 1.96 си сложих и по-дълго колче 400мм, стандартното ми идва късичко ;)
Колелото е супер за това, за което ще го ползваш.. 105кг съм и нямам огънати капли, оси и т.н.

Ако се насоча към този вариант ще имам предвид, че ще трябва да сменя и командите. Мерси!
FrogAviator

Рейтинг: 1220

Мнениеот victortrt » Пон Май 26, 2014 3:44 pm

FrogAviator щом Аполона ти е грозен /ако си гледал белия от 2012 г. виж и черния и обратно/ твоят вариант от изброените е крос паралакс 2 VB /има с 21 и с 24 скорости и Ви брейк/. Като компоненти този с 21 скорости е по-хубав откъм вилка /има заключване/ и спирачки /на този с 21 скорости са шимано вместо тектро/. Ако този с 21 скорости е с главина на шлиц, веднага го вземай.
Виж и за предложения на старо.
victortrt

Рейтинг: 1759

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти