Здравейте!
От доста време следя форума, но досега не съм се регистрирала, тъй като нямам кой знае какви познания по темите тук. Сега, обаче, влизам с въпрос, който, надявам се, няма да отегчи прекалено аудиторията.
Отскоро с приятеля ми ни се иска да ходим да караме заедно, първо из града, после може и по-надалече, но това евентуално в по-далечен план. Аз лично не се бях качвала на колело 10-на години и ми трябваше малко време да се "върна на пътя" подобаващо. Затова и не сме се изхвърляли с нови покупки. Имаме един старичък Спринт с твърда рамка, който ми е много удобен, а той реши да си потърси нещо, колкото да има какво да върти за начало. Наш приятел се върна от Германия с колело, което ни предложи първо да пробваме, а после ако ни хареса и да го купим. Цената, разбира се, за толкова старо и безизвестно нещо е символична, но щом тепърва ще се учим и свикваме, ще ни свърши работа. От два-три дни е при нас и на мъжката половинка и е удобно, а на мен ми идва някак голямо и тежко. /доста дребна съм - 163см и обикновено повечето велосипеди са ми високи/
Все пак да мина по същество. Колелото има странно "ритната" геометрия, което веднага прави впечатление. Прилича на ето това:http://www.design-engineering.com/wp-content/uploads/2014/03/14-mar-empire-Renishaw-3d-printing-625.jpg , но е плътна и широка.
Рамка: мека, MTB high tension 1020
Шок: DNM 2500 lbs
Курбели: Prowheel /друго не видях да пише/
Вилка: амортисьорна Ballistic 60mm
Команди: Shimano rapid rise
Скорости: 21 /3х7/
Задно движение: Shimano SIS 050 comfort /изобщо не знам какво търси нещо от тази гама в колело с "планинска" насоченост, но явно са сложени за окомплектовка/
Като цяло ми изглежда странно, но пък върви леко и след преглед при вело майстор няма нищо разбито или сериозно - по-скоро някакви козметични забележки като смяна на седалката с по-удобна и смазване на това-онова.
Всъщност ме интересува мнението ви за частите, те са ми по-интересни. Иначе е ясно, че не е кой знае какво, но за аматьорско каране по 5-6км няма какво да искаме засега.