Колело за в града втора ръка - струва ли си?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Колело за в града втора ръка - струва ли си?

Мнениеот Ambient_Flow » Съб Юни 07, 2014 10:48 am

Здравейте!

От доста време следя форума, но досега не съм се регистрирала, тъй като нямам кой знае какви познания по темите тук. Сега, обаче, влизам с въпрос, който, надявам се, няма да отегчи прекалено аудиторията.
Отскоро с приятеля ми ни се иска да ходим да караме заедно, първо из града, после може и по-надалече, но това евентуално в по-далечен план. Аз лично не се бях качвала на колело 10-на години и ми трябваше малко време да се "върна на пътя" подобаващо. Затова и не сме се изхвърляли с нови покупки. Имаме един старичък Спринт с твърда рамка, който ми е много удобен, а той реши да си потърси нещо, колкото да има какво да върти за начало. Наш приятел се върна от Германия с колело, което ни предложи първо да пробваме, а после ако ни хареса и да го купим. Цената, разбира се, за толкова старо и безизвестно нещо е символична, но щом тепърва ще се учим и свикваме, ще ни свърши работа. От два-три дни е при нас и на мъжката половинка и е удобно, а на мен ми идва някак голямо и тежко. /доста дребна съм - 163см и обикновено повечето велосипеди са ми високи/
Все пак да мина по същество. Колелото има странно "ритната" геометрия, което веднага прави впечатление. Прилича на ето това:http://www.design-engineering.com/wp-content/uploads/2014/03/14-mar-empire-Renishaw-3d-printing-625.jpg , но е плътна и широка.

Рамка: мека, MTB high tension 1020
Шок: DNM 2500 lbs
Курбели: Prowheel /друго не видях да пише/
Вилка: амортисьорна Ballistic 60mm
Команди: Shimano rapid rise
Скорости: 21 /3х7/
Задно движение: Shimano SIS 050 comfort /изобщо не знам какво търси нещо от тази гама в колело с "планинска" насоченост, но явно са сложени за окомплектовка/

Като цяло ми изглежда странно, но пък върви леко и след преглед при вело майстор няма нищо разбито или сериозно - по-скоро някакви козметични забележки като смяна на седалката с по-удобна и смазване на това-онова.
Всъщност ме интересува мнението ви за частите, те са ми по-интересни. Иначе е ясно, че не е кой знае какво, но за аматьорско каране по 5-6км няма какво да искаме засега.
Ambient_Flow

Рейтинг: 1200

Re: Колело за в града втора ръка - струва ли си?

Мнениеот Stoyanov » Съб Юни 07, 2014 5:30 pm

Подобни конфигурации по-скоро развалят удоволствието от карането. Освен това, по асфалт задно окачване не ти трябва, а в планината при такова изпълнение е пречка. Карах половин година такова колело - изхвърляше ме от камъните, а като друсне някъде, скоростите се превключваха сами. Щом за момента ще се кара само по асфалт, по-добре направи една профилактика на спринта. Ако не става, а не ти се дават много пари - виж в продавалник някое евтино твърдаче. Макар че и чисто нов Drag Hacker също не е скъп :) Естествено, може и да вдигнеш бюджета. Примерно за около 500лв се намират колелета с преден амортесьор Suntour XCT - не е нещо специално, но върши работа.
Stoyanov

Рейтинг: 1255

Re: Колело за в града втора ръка - струва ли си?

Мнениеот Blackcoack » Нед Юни 29, 2014 1:35 pm

Може ли да качиш снимки на колелото :)
Blackcoack

Рейтинг: 1130

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти