Помощ със сглабянето на колело

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Помощ със сглабянето на колело

Мнениеот MachineZZ » Вто Авг 12, 2014 9:12 am

Здравейте, нов съм във форума и ако съм публикувал темата във грешния раздел моля да ме извините. Решил съм края на лятото да почна да сглабям колело за DH,DIRT JUMP и обикновено каране за рамка съм решил да избера drag c1 а за вилка suntour xcm или xcr от старото колело мисля да ползвам само временно предния обтегач и педалите и колчето и седалката. Моля да ми обясните как става работата със предната част на колелото тоест чашките, кормилото, лапата и тн. Нещо немога да ги сxвана :-D Мерси предварително.
MachineZZ

Рейтинг: 1200

Re: Помощ със сглабянето на колело

Мнениеот did » Вто Авг 12, 2014 9:14 am

42
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот MachineZZ » Вто Авг 12, 2014 9:19 am

Какво 42?
MachineZZ

Мнениеот did » Вто Авг 12, 2014 9:22 am

Отговорът на въпроса за живота, вселената и всичко останало.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот MachineZZ » Вто Авг 12, 2014 9:26 am

:D
MachineZZ

Мнениеот dhracer80 » Вто Авг 12, 2014 10:42 am

C1 не е рамка за спускане,XCM и XCR пък не са вилки за спускане. Но всеки почва от някъде.Всъщност няма рамка която е както за спускане така и за dirt. Два тотално различни стила. Най-добре потърси рамка Dartmoor hornet или ns bitch. Да по-скъпи си от драг-а но и по-качествени. За сглобяването най-добре се обърни към специалист и не рискувай. :agree: :agree: :agree:
dhracer80

Рейтинг: 1100

Мнениеот cyclopz » Вто Авг 12, 2014 11:46 am

Това не е точно отговор, но може да ти помогне много за начало- влез в youtube и гледай филмчета, има за сглобяване, ремонтиране и профилактика на почти всяко съществуващо нещо по колелото. Най-добре да търсиш в английски или руски резултати, ако не знаеш имената на чарковете на английски, влез в някой английски сайт за вело-компоненти и ще се ориентираш.
По-разумно би било да последваш съвета на dhracer80, но ако искаш да се учиш, ще ти трябва доста голямо количество инструменти, и особено внимание обърни на силите за натягане на компонентите, без динамометричен ключ рискуваш да скъсаш нещо или да ти се развие посред каране. :beer:
Аватар
cyclopz

Рейтинг: 1372

Мнениеот MachineZZ » Вто Авг 12, 2014 1:13 pm

cyclopz написа:Това не е точно отговор, но може да ти помогне много за начало- влез в youtube и гледай филмчета, има за сглобяване, ремонтиране и профилактика на почти всяко съществуващо нещо по колелото. Най-добре да търсиш в английски или руски резултати, ако не знаеш имената на чарковете на английски, влез в някой английски сайт за вело-компоненти и ще се ориентираш.
По-разумно би било да последваш съвета на dhracer80, но ако искаш да се учиш, ще ти трябва доста голямо количество инструменти, и особено внимание обърни на силите за натягане на компонентите, без динамометричен ключ рискуваш да скъсаш нещо или да ти се развие посред каране. :beer:
Разбрали сте ме погрешно аз няма да го сглобявам сам, просто исках да ви попитам какви части трябва да взема за предната част на колелото и мнение за частите които съм избрал (това ще ми бъде първото такова колело тоест по-различно от тези които имах досега от които най-скъпото беше 300лв и като направих няколко скока покарах през малко кал и всичко почна да трака :D ) Това исках само да знам. :beer:
MachineZZ

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Сря Авг 13, 2014 1:04 am

Реално няма как да ти се угоди. Искаш ДТ, значи ти трябва конкретен билд рамка, искаш ДХ, трябва ти друг вид рамка.

Все едно(хиперболизирам) искам да скачам 15м, но да преминавам през еднометрови камънаци и след това да скрия шапката на Ланс Армстронг.

Компромис винаги има, не можеш с едно колело да правиш всичко, ще се нараниш/счупиш байка(за предпочитане). Аз си бичя крос кънтри и за градско съм много доволен. Карал съм и по грубичко и Сънтур ХЦР 120мм си свърши добре работата, но не мисля че е направена за такива работи.

Не че не можеш да сглобиш такъв байк, просто че той няма да се справя кой знае колко добре. Що не си сглобиш машина за крос кънтри? С по читави компоненти не мисля че ще имаш много проблеми по по-груби места. Аз със старото кросче си перих яко надолу и само задната външна гума смених за 7 години.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот MachineZZ » Сря Авг 13, 2014 4:23 am

Аз не искам да скачам от 1 метрови камъни, аз просто искам да пробвам по-малко и от двата стила главно ще си карам из града във парка и това е. Избраx тези части защото немога да си позволя нещо много скъпо а пък C1 ми е удобна мислеx си и за ZX но още не съм решил :D
MachineZZ

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти