Подходящ момент за купуване на байк

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Подходящ момент за купуване на байк

Мнениеот ALexG » Пет Фев 08, 2013 10:27 pm

Здравейте !

Отскоро, след малко личностни премеждия и трансформации , реших на стари години да се върна към една страст от младините ми - велокахърите :D

Реших да си закупя нещо поносимо и нека бъдещето да покаже дали ще развивам или няма да имам възможност , поради което имам 2 въпроса , на които всеки който иска и има време може да даде мнение :

- Предвид идващата пролет , кога е най-подходящия момент в който да си купя колелото (като месец и дата) - предвид че миналата година , ако не греша началото на Март имаше промоции на повечетео фирми , съвпадащи с обявяването на каталозите за текущата година ( примерно на кросс) и дали тази година ще е така - като гледам навсякъде предлагат неща 2011-2012 (според мен и двуседмичното ми обикаляне по магазините). Горе долу знам какво искам , но дали да изчакам , все пак няма да мога да го яхна в близките няколко седмици предвид времето ..... от друга страна- като пукне пролет , ще има повече раздвижване на пазара и може да се получи дефицит на наличност на това което избера ( карък съм голям ) или може да се вдигнат цените (все пак зимата има логика да е в застой за велопродажбите и да са по ниски цените ) ?

- Второто ми терзание е дали да взема 29-тка или 26-ца , едричък съм , 190 см / 118 кг , по принцип ще карам предимно в града , уикендите с детето из парка , през седмицата ще си открадна и някой час след работа разбира се , а искам да пробвам да кача бъдещия ми хубавец на някой черен път ( не пътека, а проходим за нормална кола ) в планината , където обичам да се разхождам , не си падам по екстремните скокове и спускания , но това едва ли ще е повече от 1 път месечно , приемам мнения и за това : например - дали поддръжката и бъдещите консумативи за 29 не са по скъпи и да имат по-малък избор - има модели ама не са толкова разпространени като 26 ? дали по-голямата гума не е по тежка за каране - предполагам държи по-голяма инерция , но изкачвания и тръгването до набирането на скорост не е ли по-тежко ?

Дори може да препоръчате нещо с бюджет около 650 лв , засега се чудя между : Cross 29er Grip 924 / Drag 29er Comp / ZX3 ( Един приятел има и го покарах няколко мин , хареса ми на първо четене а и е компромис в цената ) / Cross-GRX7

Отворен съм за всякакви мнения , ще прочета с интерес и благодарност каквото сподели всеки , надявам се да прогресирам в този "джоботрошачески" и "портфейлоопразващ" но здравословен спорт :8D:

(дано да не съм объркал раздела)
Животът е като стълба към курник: Къс и осран !

Погледни дълбоко вътре в себе си и ако НЕ останеш доволен , то тогава животът ти се сдобива със смисъл !
Аватар
ALexG

Рейтинг: 1205

Re: Подходящ момент за купуване на байк

Мнениеот rock » Пет Фев 08, 2013 11:44 pm

Използвай търсачката, отговорите на тия въпроси са във форума и изобщо в нета. Велоудоволствието е не само да въртиш педалите, но и да ровиш с часове в български и чуждестранни форуми. Не разчитай само на отделни мнения. Тук пишат освен много опитни "карачи" и състезатели, така и деца, на които езиковата грамотност е най-малкият проблем. Търси поне два източник,за за да получиш достоверна информация. Иначе най-малкото, което рискуваш, са парите ти. :agree: Само ще ти кажа , че първото което трябва да решиш за себе си, какъв стил каране искаш да практикуваш и най-важното да си вземеш колело с подходяща рамка според ръста и килограмите.
Аватар
rock

Рейтинг: 1303

Мнениеот unsigner » Съб Фев 09, 2013 4:04 pm

Аз съм горе-долу с твоите размери, бюджет и предназначение на колелото.

Ориентирал съм се твърдо към 29" - не се виждам кой знае колко да го подобрявам това колело в бъдеще, та това с компонентите не ми е голяма грижа. Гумите са консуматив, но гуми 29" има доста по сайтовете.

Харесах и Grip 924, и BigFoot; през новия сезон трябва да се появи и Grip 927. 29" моделите на Drag като че ли са доста по-скъпи... за RAM да не говорим.

В магазина на Крос казаха "най-рано началото на март" за новите модели. А промоции кога и дали ще има, никой не може да ти каже... Аз мисля появи ли се нещо смислено в магазина , и времето ако се е оправило, да купувам, да не чакам промоции.
unsigner

Рейтинг: 1667

Мнениеот ALexG » Пон Фев 11, 2013 10:16 am

Абе и аз не се лигавя по промоции , ама сега времената са тежки за обикновения българин , преди нас идват детето , колата , данъците , домашната техника и чак тогава идат парите в перото " и аз съм мъж " по-малко известен като "искам поне едно хоби" :praying: Почнах от 300 лв за колело , а сега вече "скочих" на две щайги , между които още се колебая , така че приемам мения между :

http://www.sportdelivery.com/en/product/10641-cross-29er-Grip-924/1-Black

и

http://www.dragbicycles.com/?menu=product&id=238

Ще се почудя до края на другата седмица и .....

Погледни дълбоко вътре в себе си и ако НЕ останеш доволен , то тогава животът ти се сдобива със смисъл !
Аватар
ALexG

Re:

Мнениеот unsigner » Пон Фев 11, 2013 11:17 am

ALexG написа:Абе и аз не се лигавя по промоции , ама сега времената са тежки за обикновения българин , преди нас идват детето , колата , данъците , домашната техника и чак тогава идат парите в перото " и аз съм мъж " по-малко известен като "искам поне едно хоби"

:beer:

Разбирам те напълно, и аз съм на този акъл.
Имах предвид следното - ако съм решил че мога да си позволя примерно 924 за 710 лв, като се оправи времето ще го купя, няма да чакам да видя дали по-горния модел с промоция няма и той да стане в тоя бюджет. И най-важното, като излезе промоция един месец по-късно, няма да се ядосвам, че не съм почакал още малко.

Почнах от 300 лв за колело , а сега вече "скочих" на две щайги , между които още се колебая , така че приемам мения между :

http://www.sportdelivery.com/en/product/10641-cross-29er-Grip-924/1-Black

и

http://www.dragbicycles.com/?menu=product&id=238

Ще се почудя до края на другата седмица и .....

Има ли размери и от двете? Гледам на screambikes (дето е нещо като официален магазин на Драг) от Drag-a има до 19" рамка, пък за теб сигурно е по-скоро 21"?
unsigner

Рейтинг: 1667

Re: Re:

Мнениеот Slade » Пон Фев 11, 2013 1:32 pm

Хаха, колко добре ви разбирам - и аз съм в същата лодка...
От друга страна и двете колела са с ужасни компоненти - склонни са да се повреждат дори на асвалта, какво остава за планински пътеки. Падания от всякакъв тип също ги унищожават много бързо и лесно. Това го казвам от опит, но е и логично.
Съветът ми е - задължително изчакай промоциите (на Крос?), аз лично пак бих дал същите пари, но за по-висок клас компоненти! Монтажът на тия две колела е най-нисък клас и за един мъжага, който тежи 118кг това не само ще доведе до чести ремонти / подмени на компоненти, а може и да е опасно за здравето.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот motomarzel » Пон Фев 11, 2013 2:11 pm

С оглед на описаното от теб, мисля че е най-добре да се ориентираш към градски/хибриден велосипед. Планинските велосипеди са предназначени за каране по пресечен терен. Гумите им са големи и тежки, с агресивен грайфер и в градска среда, при каране по асфалт изискват по-голямо усилие. Каплите са с по-тежки и по-здрави шини, но те са по-инертни и колелото ускорява по-бавно, а също така и спира по-бавно. Позицията на тялото е малко по-приведена, за удобство при изкачване на стръмни наклони, докато при градските велосипеди тялото е по-изправено.
Гумите на градските велосипеди да по-тесни, по-леки, износоустойчиви и с по-гладък грайфер, което ги прави значително по-бързи. В същото време са така конструирани, че излизането по не асфалтиран път да не е проблем. Практични са, имат калници, предпазители и багажник - неоценими предимства в градска среда.

И ако все пак държиш на планинския велосипед - моят съвет е да избереш 26 инчов модел. Предимството на 29 инчовите модели се усеща само по пресечен терен(а и то не е чак толкова голямо), а ти по такива терени ще караш сравнително рядко. Във всички останали ситуации по-големите колела са недостатък - по-тежки са, по-инертни, по-бавно ускоряват и спират. Също така една подробност - в ниският ценови клас(че и не само там) 29 инчовите велосипеди сериозно отстъпват на 26 инчовите в съотношението качество/цена, иначе казано за едни и същи пари можеш да си купиш 26-ър с по-добър монтаж, съпоставен с 29-ър. И един не по-малко важен детайл профилът на шините, от който се произвеждат каплите за 29-инчовите велосипеди е същият като на по-ниският клас 26 инчови, което означава, че те са значително по-тежки, и докато при модела Grip 124, например се използват леки шини - 475гр, то при модела Grip 924 шините са цели 644гр(дори някои даунхил шини са по-леки)!
Аватар
motomarzel

Рейтинг: 2000

Мнениеот ALexG » Пон Фев 11, 2013 10:48 pm

Ми това че са с нисък клас компоненти е ясно , познавам човек който има ZX3 http://www.dragbicycles.com/?menu=product&id=245 и го юрка от година и половина , по-висок и тежък е от мен и не е гъкнало още , предполагам че то е още по-нисък клас .... Аз даже мислех да почна от ZX3 TE http://www.dragbicycles.com/?menu=product&id=244 и го покарах го 10 мин и ми направи впечатление че въпреки че е 22" и педалите са ми на перфектното место , кормилото ми идва ниско и за да гледам напред се гърбя и кривя , докато при 29"тките които пробвах , там идеално ми пасва 19" съм някак си по-изправен по чопърската ....

Предполагам че няма да са някакви супер назобани след като гонят ниския и средния ценови клас , но пък и не мисля че ще правя повече от 100км месечно и 100км по пресечен терен годишно , и след като изтече гаранцията , която се надявам да поеме , ако имам недай си боже по-сериозни ремонти , дотогава да имам вече и вчепетление и бюджет за ъпгрейд и знанията кавко точно да направя ...

Първоначалния ми план беше да почна от SPRINT APOLON , който и по-бюджетен , но някак си ми се струва много стар модел , мислех че дори обикновената дискова спирачка е по-добра от обикновен V-brake , поне по впечатленията ми дотук от четенето по форуми ....

Тотално се обърках и накрая ще напиша 5-те модела които мога да си позволя на листчета и ще тегля томбола : ZX3 TE , 924 , 29er Comp , Apolon , GRX7 ..... Ако знам че достатъчно хора ще ми видят темата , ще обява гласуване , като всеки гласувал ще получи бира или малко уиски като си закупя байка :xx(:

Аватар
ALexG

Мнениеот control » Пон Фев 11, 2013 10:52 pm

Според мен вземи GRX7 :beer:
control

Рейтинг: 1149

Мнениеот motomarzel » Вто Фев 12, 2013 9:13 am

Grip 124 - само срещу 20лв в повече спрямо GRX7 получаваш по-лек велосипед с по-добри компоненти - вилка, курбели, шини, по-лека рамка.

И все пак - съдейки от написаното от теб, искаш по-изправена позиция (чопърска) - точно за това ти писах за градските велосипеди, при тях позицията на тялото е доста по-изправена. А относно положението на педалите - това се регулира с положението на седалката.
Аватар
motomarzel

Рейтинг: 2000

Мнениеот ALexG » Пет Фев 15, 2013 10:10 pm

Е да ама няма да е градски , явно все повече и повече ме влече ХС , а като байк остана да реша между CROSS GRIP 124 и cross 29er Grip 924 и мисля в края на другата седмица да се обазавеждам .... все още не съм решил дали да скоча на 29-тката .....

Аватар
ALexG

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти