Градски велосипед

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Градски велосипед

Мнениеот gosho192 » Вто Фев 24, 2015 7:40 pm

Здравейте,
Преди няколко дни реших да си зема велосипед.. Разглеждах нови и 2ра ръка - като гелдам ми трябваат над 400-500+ лв. за да си зема читав велосипед.
Реших, че мога да сглоба нещо. Идеята ми е да почна с рамката и да надграждам, като старов бюджет от 300лв. - и ползване на стари части - от старо колело.
Мисля да зема 1во някаква алуминиева рамка - 22" - 24" - до 100 - 140лв - чуда се кой размер ще ми е ОК за в града. - нещо като: viewtopic.php?f=16&t=170768 (висок съм 195см. - 90-100кг. . )

Искам да ви питам:
Какъв размер рамка да зема, има ли смисъл да търса рамка за 28" капли ?
Каква вилка да тъса ?
Какво да търса 2ра ръка и какво ново ?

Също така мислих варианта за шосеен велосипер, но ми се струва, че в София това не е много оферта ...

Темата не е много за този форум, но друг не знам ... :D
gosho192

Рейтинг: 1200

Re: Градски велосипед

Мнениеот victortrt » Сря Фев 25, 2015 10:24 am

Здравей, наистина темата ти не е съвсем за този раздел, но по въпроса. Не знам какъв бюджет имаш, ако е около 300-400 лева, ново няма как да се вземе читаво.
Със сглобяването също няма да ти излезе евтино и лесно според мен, защото не се знае дали ще намериш подходящи части за рамката и на каква цена. Отделно сглобяването винаги изблиза по-скъпо от покупката на цял велосипед, освен ако не разполагаш с най-важните части, чиято съвместимост с рамката и състояние така или иначе са под въпрос.
Ако ще караш основно в града ти предлагам да си вземеш нещо от този тип -
http://olx.bg/aluminiev-evrtn-ramka-raz ... -i57828270
http://olx.bg/aluminiev-batavus-klasich ... -i55560864
http://olx.bg/gradski-rabenek-germaniya ... -i67971642
http://olx.bg/aluminiev-ritter-singlspi ... -i55063468
http://olx.bg/aluminiev-yensen-treking- ... -i68947158
в Западна Европа хората карат такива колела в градовете и нямат някакви проблеми.
Багажника на повечето може да се махне, ако не ти трябва. Тези с регулируема лапа са по-удачни, с оглед постигане на оптимална позиция, но не е фатално.
По-принцип сингълспийд за София не е най-удачния вариант, но зависи от маршрута ти.
Тези велосипеди подлежат на подобрение като може да се сменят кормилата с прави или такова, което ти допада като форма, веригите им не са скъпи, дори и главините с вътрешни скорости могат да се сменят на поносима цена.
Според мен най-добре е да си вземеш подобен велосипед от стомана /хром-молибденова/, вместо от алуминия или ако е алуминиев, поне вилката да е от стомана, тъй като стоманата по-добре понася вибрациите и е по-издръжлива във времето.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот carmo » Сря Фев 25, 2015 1:13 pm

Подкрепям мнението на колегата, относно сглобяването, а от "неговите" предложения най-интересно и удачно ми се струва последното. Мисля че марката е Датска, а рамката и вилката са за комбиниран монтаж и върху тях можеш да правиш доста експерименти. На вилката ако решиш може да сложиш дискова спирачка (естествено + съответната главина) но не мисля че е нужно, а отзад може и главина с вътрешни скорости. но настоящите също ще те "карат". Ако ще катериш баири и са ти малко 9-те скорости, можеш да сложиш преден дерайльор + управляваща го команда и "рейсинг" курбели с двоен или троен венец, тъй като на рамката има водачи за жилото. Цената не е лоша, става веднага за експлоатация и като за градско е ОК, а и не бие на очи. Като за твоя ръст е добро, а и може да извадиш колчето на кормилото още нагоре (в определени граници), което ще ти осигури по-изправена поза.
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот victortrt » Сря Фев 25, 2015 2:36 pm

Аз съм дал тези предложения, не защото са мои, а защото има няколко за високи хора и ми е по-лесно да ги търся от всички обяви на продавача, който има постоянно подобни предложения и явно разбира от хубаво.
От него съм взел колело за сина ми на добра цена и съм доволен - 20 цола, 3 вътрешни скорости с контра, калници, у-образна рамка. Само дойде с рошави гуми, които смених с такива за бмх и с олющена вилка, но за детско колело на половин цена от новите предложения съм доволен. Мисълта ми е, че подобни велосипеди са доста по-качествени от масовите по магазините повече си струват дори да имат външни забележки, защото едно прахово боядисване и песъкоструйка е не повече от 80 лева.
Последното наистина е много добро и като изключим липсата на калници, няма нужда от нищо друго. Плочата ми изглежда достатъчно малка, за да се изкачват нормални наклони /прилича на 38 зъба/.
victortrt

Мнениеот gosho192 » Сря Фев 25, 2015 3:33 pm

Хм точно заради това съм решил да почна да си сглобявам нещо.... И за това питам... Просто не ми се дават на веднъж 600лв. за нещо което пак трябва да го пипам. Т.е. предпочитам да почна да си надграждам ... както казах имам от къде да взема части и в бъдеще да ги смена с по-добри :) Идеята ми е да взема рамка + ос касета + вилка като за начало и да ползвам стари части за другите компоненти и след време да ъбгреидвам ... Така ще е това което искам ...

А този тип велосипеди - като горните - просто не ми допадат ... Иначе имам един такъв: http://olx.bg/aluminiev-ritter-singlspi ... -i55063468 - за 40 или 50лв. го бях зел преди ... Доста добре върви :D
gosho192

Рейтинг: 1200

Мнениеот victortrt » Сря Фев 25, 2015 4:29 pm

Ами понеже ние не знаем какво искаш, няма как да ти отговорим на въпросите каква рамка и вилка да си вземеш. Вземи каквито искаш и ти харесват и доколкото ти позволява бюджета. По-добре е по-скъпи и нови части, отколкото евтини и стари, но всичко зависи от финансовите възможности.
По полезен ще ти е форума за конкретни въпроси. За финал мога само това са кажа :beer:
victortrt

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти