botroid, би ли споделил с каква скоростна система ще се използва, щото ми се върти в главата, че Шимано не препоръчваха камбинацията но Acera/Alivio с деветскоростни системи (говоря за моделите 2007 -2008 г., а може би и при 09-10 сериите е така?)
За бюджетен вариант имаха едни серии от т.н. "Деоре клас" - FC-M 416 и FC-M 443 примерно, дето идеята им беше точно да са съвместими с деветки, а иначе по същество са си като Ацера/Аливио (рамена, тип захват и пр.)
Аз лично карах едно време за кратко с курбел Аливио FC-M 411 в комбинация с PC 951 (верига Срам) и Deore LX венец-касета и нямаше някякви забележими ядове, ама както споменах беше много за кратко, тъй че едвали може да се счита за меродавно, камоли за препоръчително...
Ако си с осемскоростна система и не предвиждаш надграждане, мисля че няма да имаш грижи с Ацерата.
Ако обаче, смяташ след година или там когато си решиш (в обозримо бъдеще

) да минаваш към "деветка", според мен е разумно да се насочиш към нещо от тоя сорт -
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=46021 или тия, дето ги бях писал по-горе.