Няма ли упътване това колело. Какво за смяната. Принципът и логиката е да комбинираш голяма плоча отпред с малки венци отзад, малка плоча с големи венци и средна плоча със средните.
Средна плоча с крайните 1-2 не е добре, както и малко с малко и обратно, освен при покой, защото тогава двата дерайльора не са с опънати пружини.
Иначе се дублират, а и веригата се кръстосва и не е добре.
Самата смяна се прави като въртиш, но по-леко от необходимото за движение, тоест без да ускоряваш, а велосипеда за миг-два да върви по инерция, не от въртенето на педалите.
Не го обясних май добре, но исках да кажа, че при смяна на скорости пак въртиш, но без да усещаш усилие.
Вече на какъв терен като наклон, коя предавка да избереш е повече въпрос на усет.
Според мен най-важния принцип е да смениш предварително скоростите, а не като се промени терена. Това особено важи при предстоящи стръмни изкачвания - сменя се преди да почнат. Ако ги видиш де, че има и "баири зад завоя" /който е ходил до Брезник знае оня в Пожарево или Гурмазово

дето те хваща много неподготвен първия път/
Също така според мен ако човек е набрал скорост и каданс, може ад изкачи наклон и на тежка предавка без проблем, но ако спре или намали, вече трябва да тръгва или ускорява от по-лека.
Не мисля, че от 25 км може да се появи нужда от клинче. Не си свикнал. Да не би седалката да е мека и оттам да е проблема. При мен меката седалка на градското колело е по-неудобна за дълг път от твърдата на хибрида, а тя е много твърда, но се свиква.