Запитване за велосипед до 600лв.

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Запитване за велосипед до 600лв.

Мнениеот carmo » Чет Юли 16, 2015 8:48 am

Твоят случай взе да става все по-комплициран. Щом вилката на тоя ГРХ не е оригиналната, кой знае какво още е сменено за да смъкнат цената. Да "шокса" е по-добър бренд, но ти като нямаш опит как ще усетиш разликата. Може би е по-добре да вземеш Грип-а 127 - ако за тея пари е в оригиналната си спецификация. Как разчиташ да вземеш нов байк , струваш дветриста лева повече от твоя бюджет като не си вътре в материята и не пускаш конкретните обяви които те интересуват, а говорим принципно за някои модели. Първоначалния Тракшън си бе оферта, но е над лимита ти, другите са съмнителни, не е ли по-добре да се ориентираш към нещо стандартно (според наличния ти капитал) и то да е актуален модел, с реалната си комплектация, за да можеш да го яхнеш и провериш дали ти е добре и като размер.
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот valioz » Чет Юли 16, 2015 9:38 am

carmo написа:Твоят случай взе да става все по-комплициран. Щом вилката на тоя ГРХ не е оригиналната, кой знае какво още е сменено за да смъкнат цената. Да "шокса" е по-добър бренд, но ти като нямаш опит как ще усетиш разликата. Може би е по-добре да вземеш Грип-а 127 - ако за тея пари е в оригиналната си спецификация. Как разчиташ да вземеш нов байк , струваш дветриста лева повече от твоя бюджет като не си вътре в материята и не пускаш конкретните обяви които те интересуват, а говорим принципно за някои модели. Първоначалния Тракшън си бе оферта, но е над лимита ти, другите са съмнителни, не е ли по-добре да се ориентираш към нещо стандартно (според наличния ти капитал) и то да е актуален модел, с реалната си комплектация, за да можеш да го яхнеш и провериш дали ти е добре и като размер.

Нормално е да има греди, в крайна сметка ти го каза, за 200/300лв. по надолу е нормално да има някоя врътка, я нестандартни размери, я сменени вилки.. няма пълно щастие, но в крайна сметка се опитвам да си взема максимума с наличния бюджет, затова оглеждам тези залежали модели. Другото е, че искам колело 26" а сега като гледам е модерно 29", така че повечето колела не ги гледам въобще. Ето обявата щом мислиш, че носи скрита информация http://olx.bg/ad/chisto-novo-cross-grx9-26-m-razmer-ID5ky8O.html#4b5f07ab7b човека звучи приятно каза, че има размери, но вилките са Sr Suntour XCR 2014 и така.
valioz

Рейтинг: 1200

Мнениеот carmo » Чет Юли 16, 2015 10:12 am

Прав си да си гониш интереса.
http://olx.bg/ad/chisto-novo-cross-grx9 ... 4b5f07ab7b е с по-солидна и тежка рамка, но по-висок клас курбели.
http://olx.bg/ad/26-cross-grip-127-m-44 ... aed5b6c4dd е с по-леки рамка и вилка, която е "по-маркова".
Другите компоненти са "на кантар" и за това което предлагат и двата варианта са на добра цена. Виж и ги премери на живо и което повече те грабне, го отнасяй.
carmo

Мнениеот valioz » Чет Юли 16, 2015 10:54 am

carmo написа:Прав си да си гониш интереса.
http://olx.bg/ad/chisto-novo-cross-grx9 ... 4b5f07ab7b е с по-солидна и тежка рамка, но по-висок клас курбели.
http://olx.bg/ad/26-cross-grip-127-m-44 ... aed5b6c4dd е с по-леки рамка и вилка, която е "по-маркова".
Другите компоненти са "на кантар" и за това което предлагат и двата варианта са на добра цена. Виж и ги премери на живо и което повече те грабне, го отнасяй.

Ясно, значи няма да го мисля толкова, в единия вариант може да се смени вилка в другия курбели. Лошото е, че не мога да ги видя и премеря на живо, защото нямам грам свободно време и ще се наложи да го взема на "тъмно", та надеждите ми са в калкулаторите в нета. Висок съм 175/176см. на 77/78 чатал и по тези данни калкулатора ми дава, че ми трябва рамка М 17,5/18 инча, а и на двете колела са същите съответно 44/46см. дано го уцеля :praying:
valioz

Мнениеот valioz » Чет Юли 16, 2015 2:32 pm

Еми колеги вече имам колело :D В крайна сметка взех ГРХ-а, хората го докараха до нас а заради вилката направиха коментар на цената и в крайна сметка колелото ми стъпи на 700лв. :) Нямах много време да му се радвам, защото се измъкнах за час от работа и трябваше да се връщам, но колелцето си пристигна добре опаковано и с всички документи. Успях само да го разопаковам и поразгледам и определено изглежда приятно колелце, цветът му е черен мат а не като на снимките сив (не знаех че има такъв). Надявам се и по размер да ми е добре, защото засега само на око и до мен съм го мерил, тъй като трябва да му напомпам гумите и да му сложа педалите, та не е яхван още. :D Кажете трябва ли нещо специфично (освен помпането и педалите) да направя за да е готово за каране?
valioz

Мнениеот valioz » Чет Юли 16, 2015 9:50 pm

Ето и две снимки да се изфукам :D естествено не са много "арни" снимани са преди малко на лампа
Прикачени файлове
IMG_72601.jpg
IMG_72601.jpg (442.63 KiB) Прегледано 2890 пъти
IMG_72551.jpg
IMG_72551.jpg (364.63 KiB) Прегледано 2856 пъти
valioz

Мнениеот victortrt » Чет Юли 16, 2015 9:59 pm

Честито :beer: , гледам си го напомпил, педалите се стягат много /докрай/.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот valioz » Чет Юли 16, 2015 10:27 pm

victortrt написа:Честито :beer: , гледам си го напомпил, педалите се стягат много /докрай/.

Благодаря колега :beer: , нещо с педалите не ги схванах много добре нещата, навих ги докрай и с ключа натегнах но не съм напъвал много, и общо взето повече не съм ги пипал(дано да съм ги стегнал). Като цяло малко странно ми беше точно тази операция, защото очаквах, че има нещо което контрира резбата да не се развива, но явно само се натяга.
valioz

Мнениеот victortrt » Чет Юли 16, 2015 10:40 pm

Няма нищо, което да контрира резбата, защото трябва после и да се развият, за да ги смениш :) .
Поначало педалите са измислени при въртене да се ако не самозатягат, то да не се развиват, тъй че няма страшно.
Трябва да се завият здраво, но не колкото да прецакаш резбата на курбела /алуминий/ с педала /стоманена ос/.
Това с обикновен къс ключ значи доста, но преди да изтърва ключа.
В сервизите и магазините го правят с динамомометрични ключове или поне с по-дълги такива, но здраве да е.
Да си човъркаш сам е част и то важна от кефа. :beer:
victortrt

Мнениеот valioz » Чет Юли 16, 2015 10:58 pm

victortrt написа:Няма нищо, което да контрира резбата, защото трябва после и да се развият, за да ги смениш :) .
Поначало педалите са измислени при въртене да се ако не самозатягат, то да не се развиват, тъй че няма страшно.
Трябва да се завият здраво, но не колкото да прецакаш резбата на курбела /алуминий/ с педала /стоманена ос/.
Това с обикновен къс ключ значи доста, но преди да изтърва ключа.
В сервизите и магазините го правят с динамомометрични ключове или поне с по-дълги такива, но здраве да е.
Да си човъркаш сам е част и то важна от кефа. :beer:

Ясно, значи си носи на затягане, а относно човъркането съм напълно съгласен, хем кеф, хем човек трябва си познава колелото и да може да си отстрнява дребните проблеми сам. :beer:
valioz

Мнениеот carmo » Пет Юли 17, 2015 11:46 am

Хай честито и от мене. Успокои ли се вече? Смятам че е добра сделка относно скалата пари/продукт. Сега ти предстои удоволствието от ползването и "адвенчъра на нейчъра" :)
carmo

Мнениеот valioz » Пет Юли 17, 2015 12:20 pm

carmo написа:Хай честито и от мене. Успокои ли се вече? Смятам че е добра сделка относно скалата пари/продукт. Сега ти предстои удоволствието от ползването и "адвенчъра на нейчъра" :)

Благодаря колега, определено ми е спокойно вече, без вашата помощ още щях да се чудя кое да взема. А, адвенчъра определено предстои, :D весело и безаварийно колеги, а от мен тепърва ще има отзиви. :beer:
valioz

Мнениеот valioz » Пет Юли 17, 2015 2:20 pm

Хайде пак на въпросчетата :) Забелязах, че много колела имат протектор на рамката при задния венец, та мисля и аз да си сложа такъв, но трябва ли да е някакъв специфичен, или какъвто и да взема все е тая стига да става?
valioz

Мнениеот carmo » Пет Юли 17, 2015 2:41 pm

Предполагам че говориш за нещо такова: http://velosiped.bg/pazaruvaj-po-katego ... ramka.html което пази боята на рамката от нараняване при опирането на веригата? Боята и матовия лак върху нея са прахови и следите ще са по-скоро козметично видими отколкото действителни, но ще приглушава звуците от почукването при скоци и големи неравности, ако вземеш от "платнените".
carmo

Мнениеот valioz » Пет Юли 17, 2015 3:30 pm

carmo написа:Предполагам че говориш за нещо такова: http://velosiped.bg/pazaruvaj-po-katego ... ramka.html което пази боята на рамката от нараняване при опирането на веригата? Боята и матовия лак върху нея са прахови и следите ще са по-скоро козметично видими отколкото действителни, но ще приглушава звуците от почукването при скоци и големи неравности, ако вземеш от "платнените".

Ясно, значи не е нещо кои знае колко важно, но все пак ще си взема. Благодарско за инфото.
valioz

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Пет Юли 17, 2015 11:41 pm

Относно педалите предпоръчвам ти да сложиш грес по резбата и пак да стегнеш защото след време почват да пукат все едно средното е заминало. Иначе честито за байка със здраве да го караш!
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот valioz » Нед Юли 19, 2015 6:54 pm

ЧестоНеадвкватен написа:Относно педалите предпоръчвам ти да сложиш грес по резбата и пак да стегнеш защото след време почват да пукат все едно средното е заминало. Иначе честито за байка със здраве да го караш!

Благодаря колега, ще се възползвам от съвета ти :beer:
valioz

Мнениеот kaliopo » Нед Юли 19, 2015 7:27 pm

Не се възползвай. Както ти казаха по-горе, няма нужда от нещо подобно. Ако педалите са нормално стегнати и въобще възникне подобен проблем (което е доста специфично и рядко се случва), е по-добре да се обезмасли и да се постави лепило за резби. Като това само временно отлага смяната на частите с нови. Това с греста е в графата "да смажа накладките, за да не скърцат спирачките"!
Аватар
kaliopo

Рейтинг: 1664

Мнениеот valioz » Пон Юли 20, 2015 8:17 am

kaliopo написа:Не се възползвай. Както ти казаха по-горе, няма нужда от нещо подобно. Ако педалите са нормално стегнати и въобще възникне подобен проблем (което е доста специфично и рядко се случва), е по-добре да се обезмасли и да се постави лепило за резби. Като това само временно отлага смяната на частите с нови. Това с греста е в графата "да смажа накладките, за да не скърцат спирачките"!

Ми аз приемам като чиста монета всичко, защото хич не съм в час с материята. :dontknow:
valioz

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Пон Юли 20, 2015 10:59 am

Какво ще рече нормално стегнати? С динамометричен ключ по предписание или колко ръце дадат? И при двата случая при мен пропукваха, а от както сложих греста нито са се развили педалите нито са скърцали или пропуквали. А това със синия локтайт на такава едра резба надали ще мине номера, и до сега не съм срещал някой на който да му се е развил педал.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот victortrt » Пон Юли 20, 2015 11:49 am

Педалите не се саморазвиват, защото при въртене напред се самозатягат. Иначе грес май слагат, за да може после да се развие по-лесно и за да не се прецака резбата на курбела. Не знам обаче дали е правилно или не.
victortrt

Мнениеот valioz » Вто Юли 21, 2015 10:16 pm

Хайде на въпросите, днес най-накрая си подкарах колелото :D , ударих 3 часа, голям кеф, но възникнаха въпроси. Прояви се следния проблем, след като спра на място и започна да въртя педалите в обратна посока, веригата в един момент прескача на друга предавка сама :bigeyes: случи се няколко пъти и определено ме притесни, също на няколко пъти чух странни почукваня отзад, но бързо отшумяваха и така и не разбрах откъде идват. Възможно ли е венеца да е крив и като цяло дайте някакви идеи какво може да е. :beer:
valioz

Мнениеот valioz » Вто Юли 21, 2015 11:37 pm

Направих някои тестове и установих, че това се случва на седмия диск на касетата или както се казва, а на предния венец съм на най-големия диск. Трика става само като въртя наобратно педалите и веригата прескача на предишния диск на задния венец, а след като завъртя напред пак се връща обратно на първоначалната предавка. Дали се получава защото ползвам най-големия преден венец, и от големите задни и съответно усукването на веригата е по-голямо и от там да идва проблема? Ако сваля към по-малките дискове проблема изчезва, затова правя по-горните предположения.
valioz

Мнениеот Любо » Сря Юли 22, 2015 6:28 am

Закарай си колелото на сервиз да ти направят настройки на скоростите .
Nicolai Ion 16
Аватар
Любо

Рейтинг: 1357

Мнениеот victortrt » Сря Юли 22, 2015 6:31 am

Като че ли си прав. Не карай така, при нужда от голям венец отзад слагай отпред на среден или малък. Обикновено в градски условия се кара на средна плоча и венец според нуждата без крайните 1-2 /зависи от конкретното колело/. Съответно трябва да избягваш комбинации от този вид - голяма плоча и 1/3 от венците отзад /най-големите 3 например, пак зависи/. Същото предавателно съотношение ще получиш от средна плоча и някой венец по средата. Същото важи и за малката плоча. Това за каране. Иначе ако не се кара може дастои на най-малки отпред и отзад, за да са отпуснати обтегачите.
Та при описаното от теб положение веригата е под голям ъгъл и това, което я държи на венеца е дерайльорът, който я опъва до зъбците отдолу на желания венец и при въртене той я поема напред и от не пада заради дърпането.
При въртене назад веригата се отпуска леко заради пружината на дерайльора и понеже е под голям ъгъл и леко напрежение, си отива един венец надолу.
Вече ако проблемът не престане при правилни комбинации, трябва да отидеш да ти настроят дерайльора.
victortrt

Мнениеот valioz » Сря Юли 22, 2015 8:55 am

Любо написа:Закарай си колелото на сервиз да ти направят настройки на скоростите .

victortrt написа:Като че ли си прав. Не карай така, при нужда от голям венец отзад слагай отпред на среден или малък. Обикновено в градски условия се кара на средна плоча и венец според нуждата без крайните 1-2 /зависи от конкретното колело/. Съответно трябва да избягваш комбинации от този вид - голяма плоча и 1/3 от венците отзад /най-големите 3 например, пак зависи/. Същото предавателно съотношение ще получиш от средна плоча и някой венец по средата. Същото важи и за малката плоча. Това за каране. Иначе ако не се кара може дастои на най-малки отпред и отзад, за да са отпуснати обтегачите.
Та при описаното от теб положение веригата е под голям ъгъл и това, което я държи на венеца е дерайльорът, който я опъва до зъбците отдолу на желания венец и при въртене той я поема напред и от не пада заради дърпането.
При въртене назад веригата се отпуска леко заради пружината на дерайльора и понеже е под голям ъгъл и леко напрежение, си отива един венец надолу.
Вече ако проблемът не престане при правилни комбинации, трябва да отидеш да ти настроят дерайльора.

Благодаря колеги, ще се разходя тези дни до някой сервиз в квартала, да го пипнат хората които си разбират, и без това гледам, че и на курбела от лявата страна където се захваща за оста се е появила синкава грес, това предполагам, че може би е нормално, но може и да не е. Victortrt, благодаря за пореден път за детайлното разяснение, в бъдеще ще имам в предвид да комбинирам подходящите предни и задни венци.
valioz

Мнениеот Stoyanov » Сря Юли 22, 2015 9:19 am

Виж също дали ти е на място задното колело. На мен не ми бяха затегнали QR-а(автомата, който хваща колелото към рамката). Веригата се премести на по-висока предавка и избуксувах. Като слязох и се загледах - колелото се беше извъртяло в дропаутите, поради което съответно не си пасваха венците и дерайльорът :)
Stoyanov

Рейтинг: 1255

Мнениеот victortrt » Сря Юли 22, 2015 9:38 am

Всъщност колелото не дойде ли с упътване, където да ги пише тези неща за комбинациите. Мисля, че крос вървят с книжка с инструкции за употреба или поне новите.
victortrt

Мнениеот valioz » Сря Юли 22, 2015 11:14 am

Stoyanov написа:Виж също дали ти е на място задното колело. На мен не ми бяха затегнали QR-а(автомата, който хваща колелото към рамката). Веригата се премести на по-висока предавка и избуксувах. Като слязох и се загледах - колелото се беше извъртяло в дропаутите, поради което съответно не си пасваха венците и дерайльорът :)

Ще го погледна като се прибера, предполагам става въпрос за едни врътки които завършват като перчат болт или въобще съм далече от истината :confused: , За неможачи като мене, най-добрия вариант си остава да го закарам в сервиз и да си го настроят както трябва.

victortrt написа:Всъщност колелото не дойде ли с упътване, където да ги пише тези неща за комбинациите. Мисля, че крос вървят с книжка с инструкции за употреба или поне новите.

Има книжка и цяло тесте описания, но признавам си, хвърлих им бегъл поглед и се отказах от по задълбочен преглед, сториха ми се сложни и неясни.
valioz

Мнениеот carmo » Сря Юли 22, 2015 11:50 am

Позачети се, все пак е достъпна тех. литература. Тъкмо натрупвайки инфо и опит, другия път като срещнеш противоречащи си мнения, ще имаш едно на ум че си срещал "нещо по темата", а и понякога сервизите са далечко. Добре е (ако не е голяма бедата) да караш, а не да носиш байка по чукаците. Почти съм сигурен че има схема за съчетаването на предавките описваща възбраната за крайните комбинации (2 най-големи и 2 най-малки зъбчатки).
carmo

ПредишнаСледваща

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти