Важна тема: вилки SR Suntour XCR

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Важна тема: вилки SR Suntour XCR

Мнениеот royalracing » Пон Юли 18, 2011 10:38 am

Master-D написа:Искам да Ви попитам може ли с нормална грес и ако не от къде мога да намеря грес за вилки в Пловдив? Вилката скърца, че е валя дъжд два пъти, а и след дъжда преди 2 часа вече си плаче за профилактика. Гледам, че има помощен матирал, но е за ХСМ, но те са подобни предполагам и ще го прегледам още веднъж.
Та греста трябва да се за вилки 100% ли и от къде да си е набавя?
Благодаря.

Aз моя ХСМ го смазвах с литиева грес от железария и си работеше чудно.
За да я изчистиш трябва да направиш следното
1-Отваряш 2-та болта на ботушите и съответно вадиш ботушите
2-Изчистваш хубаво с парцал семерингите,втулките и прахоуловителите
3-Слагаш малко грес по шишовете,аз слагах малко и по стеншъните
4-Сглабяш вилката.
5-Развиваш горе тапите на прелоада и вадиш пружините,чистиш ги,след това им слагаш грес и си гии прибираш.
Ако смяташ,че вилката ти е твърда-има едни еластомерчета-тях ги подрязваш и вилката ще ти е по-мека,НО не е препоръчително,защото има вариант да се разлуфти по бързо.
Горе тапите на прелоада не са с ключ 27 ами си има специален инструмент за целта.С този ключ освен да си преебеш врътката друго не вярвам,че ще направиш :agree:
I am SPECIALIZED
Аватар
royalracing

Рейтинг: 1180

Мнениеот Master-D » Пон Юли 18, 2011 4:52 pm

Свалих ботушите на вилката и ги почистих. Сложих грес където трябва, но без този ключ не мога ли да сваля пружините да ги почистя и тях? От къде мога да се сдобия с този ключ за час?
А да сваля пружините трябва ли ботушите да са свалени или не трябва?
Аватар
Master-D

Рейтинг: 1167

Мнениеот EccentricMOTION » Пон Юли 18, 2011 5:11 pm

Пружините се свалят от горе, не е необходимо вилката да е разглобена. Ключ има по веломагазините, които предлагат инструменти. Защо смяташ, че ако свалиш пружините и ги почистиш вилката ще заработи по-добре? Достатъчна е профилактика на втулките. Горе няма нищо интересно, уверявам те :)
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот Evgeni » Пон Юли 18, 2011 5:14 pm

И е почти невъзможно да влезе гняс там.
royalracing злоупотребява с акаунтите на хора от форума!
Evgeni

Рейтинг: 1192

Мнениеот Master-D » Пон Юли 18, 2011 5:38 pm

Ами аз свалих едната пружина да се смажа да сложа нова грес, че колелото беше валяно три пъти, а и вчера беше бито от градушка. Изобщо не работеше вилката(не потъваше, скърцаше, тракаше). Сега ще изчистя пружините и ще сложа новата грес и да видим дали ще се оправи всичко. Малко зор, но с отвертка развих едната след малко да видим и другата.
П.С. от всякъде излизаше вода, и вътре си седят още капки. Принципно това искам да почистя.
Аватар
Master-D

Мнениеот wingmanz » Вто Юли 19, 2011 9:50 pm

Преди карах XCR 08/09 120 без лок, помежду каранията съм смазвал вилката първо с горяло автомобилно масло за почистване на карантиите, и тънък слой литиева грес по стеншъните - вилката нямаше грешка - карах я 2 години преди да се разлуфти и то съвсем леко. За тези 2 години съм правил профилактика веднъж, преди да я продам с колелото.
Сега карам XCR 2011 120 без лок, на 2 седмици е и да чукам на дърво, все още няма ядове! :agree:

XCR-a е много здрава и надеждна вилка ако се ползва по предназначение! Карам я само в градска среда и тук-таме леко ХС - вилката няма луфт! Почнат ли по-големи скокове, тряскане, блъскане и т.н. втулките автоматично стават за боклука!!! :deal: :deal:
Изображение
Аватар
wingmanz

Рейтинг: 1233

Мнениеот botroid » Сря Юли 20, 2011 9:29 pm

wingmanz написа:XCR-a е много здрава и надеждна вилка ако се ползва по предназначение! Карам я само в градска среда и тук-таме леко ХС! Почнат ли по-големи скокове, тряскане, блъскане и т.н. втулките автоматично стават за боклука!!!

Което е в противоречие с твърдението ти, че прословутия XCR е "много здрава и надеждна вилка". Никъде не е указано, че това е вилка само за градско. Според производителя, печално известната фирма "Suntour", предназначението на серията XCR е "Recretional trail riding", което говори, че е замислена за каране не само по асфалт и гладки настилки. Замисъла е добър, но изпълнението не е, затова от някое друго скокче, изтряскване и поблъскване и втулките стават на г*з. Трагизма в този връх на инженерната мисъл се състои в това, че всяка година вадят нов модел на вилката и положението си остава едно и също, както от години. Няма прогрес, няма развитие. Ахилесовата пета на Suntour са именно бюджетните вилки. Нямат успешен модел и както върви няма и да имат, защото от година на година, упорито продължават да ръгат пластмаси в ботушите! Боли ги фара, че това е най-неподходящия материал за място, където има постоянно движение и триене. Нали вилката се продава в огромни количества, печалбите си текат, за какво да я подобряват. Иновациите на Suntour се свеждат само до нова боичка и лепенчици, щото нали вилката била за начинаещи в спорта и не им трябвало повече.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот darki » Сря Юли 20, 2011 9:45 pm

botroid, погледни каква е препоръка за ползване на вилката ! ;-) Те хората са го казали ;-)
RTR: Recreational trail
Work out with your buddies: No rough terrain,no steep climps or downhills! Just floating along the city river or through the forest behind your house.
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот drumboy » Сря Юли 20, 2011 9:54 pm

botroid е абсолютно прав притежавам тази вилка и мога да ви уверя ,че само ядове ще имате с нея.
Просто никой няма да оцени мнението ти ,защото всички пишещи в тази тема са лапета на 11-12 години ,които са на принципа имам ли го , значи е най-доброто
Основен проблем на света е,че глупаците са уверени в себе си,а умните хора са пълни
със съмнения!
Аватар
drumboy

Рейтинг: 1103

Мнениеот wingmanz » Сря Юли 20, 2011 10:22 pm

Всеки е прав за себе си - няма да ви убеждавам в противното :wavey:
За парите си (100 лева :deal: :deal: :deal: ) не може да имате големи очаквания!!!
Изображение
Аватар
wingmanz

Мнениеот Master-D » Сря Юли 20, 2011 11:07 pm

Направих си профилактиката като по учебник. Свалих и пружините, без специални ключове и без нищо. Просто трябва да се отвият до край врътките на пружините и след това леко да се натисне обратно на часовниковата стрелка(мисля, че беше обратно, но не съм сигурен) и те се отвиват...
Имаше си доста вода още по тях. Намазах всичко с литиева грес(но както ми казаха във Wurt, вече друга грес няма на пазара) и е затворих. Всичко мина точно и като по вода освен, че ми се прецака QR-a на предната гума....
Иначе доста бързо и лесно става.
Принципа е доста простичък и да виклата не трябва да се натоварва, че може да те остави на пътя.
Аватар
Master-D

Мнениеот ChildrenOfChaos » Чет Юли 21, 2011 12:12 am

Master-D написа:Направих си профилактиката като по учебник. Свалих и пружините, без специални ключове и без нищо. Просто трябва да се отвият до край врътките на пружините и след това леко да се натисне обратно на часовниковата стрелка(мисля, че беше обратно, но не съм сигурен) и те се отвиват...
Имаше си доста вода още по тях. Намазах всичко с литиева грес(но както ми казаха във Wurt, вече друга грес няма на пазара) и е затворих. Всичко мина точно и като по вода освен, че ми се прецака QR-a на предната гума....
Иначе доста бързо и лесно става.
Принципа е доста простичък и да виклата не трябва да се натоварва, че може да те остави на пътя.

Относно отвиването до край, така не се ли прецакваше самата врътка. Обикновенно врътката като се върти бута и дърпа едно бутало което натиска самата пружина. И едно момче преди година я беше отвило по същия начин. И наистина буталото не се мърдаше. Та не знам дали при него е имал някакъв дефект или наистина така се чупи. :dontknow: Някой друг да му се е случвало?
Аватар
ChildrenOfChaos

Рейтинг: 957

Мнениеот Master-D » Чет Юли 21, 2011 11:20 pm

Ами няма токова нещо. Като цяло двете врътки преместват положението на един пластмасов конус вътре в пружините. Те не са свързани по никакъв начин(поне при мен). Вече какво правят те освен ако не си ползвал няма как да разбереш, че това е като битката с колите... Няма край.
Аватар
Master-D

Мнениеот shammy65 » Чет Авг 04, 2011 3:04 pm

Днес си купих XCR 011 новия модел и още не съм я пробвал. Ход 120 мм, без заключване за 100 лв.
Много се чудих дали да си взема стария модел с ход 100мм, но реших да рискувам.
Някои карал ли е с такава, да сподели как е. :D :agree:
shammy65

Рейтинг: 1200

Мнениеот Esoteric » Пет Авг 05, 2011 8:18 am

shammy65 написа:Днес си купих XCR 011 новия модел и още не съм я пробвал. Ход 120 мм, без заключване за 100 лв.

аз съм карал с такава (около 3-4 месеца, но я смених, защото исках повече ход и рибаунд) и, като за начало е идеална. вози много меко. разработи се учудващо бързо, не ми е създавала никакви проблеми. единствените "недостатъци" са, че няма рибаунд, анодизацията на стеншъните започва да се изтърква с карането и е сравнително тежка. но това са си все задължителните минуси на ниските класове. като цяло, за цената си е идеална!
поздравления, за новата вилка! :beer:
Veni, vermini, vomini.
Аватар
Esoteric

Рейтинг: 1580

Мнениеот xcrider » Пет Авг 05, 2011 11:54 am

Esoteric написа:
shammy65 написа:Днес си купих XCR 011 новия модел и още не съм я пробвал. Ход 120 мм, без заключване за 100 лв.

аз съм карал с такава (около 3-4 месеца, но я смених, защото исках повече ход и рибаунд) и, като за начало е идеална. вози много меко. разработи се учудващо бързо, не ми е създавала никакви проблеми. единствените "недостатъци" са, че няма рибаунд, анодизацията на стеншъните започва да се изтърква с карането и е сравнително тежка. но това са си все задължителните минуси на ниските класове. като цяло, за цената си е идеална!
поздравления, за новата вилка! :beer:

Повечето, са със сребристи стеншъни(предполагам и неговата е ) като на рок шоксовете и не се търкат.
Иначе към проблемите си изпуснал най-важния - разлуфтването, което все още не е оправено. :banghead:
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот Esoteric » Пет Авг 05, 2011 12:44 pm

аз мойта не супях да я разлуфтя, за тия 3-4 месеца, а съм си я карал доста. естествено, по предназначение. но, до колкото знам, сервизирането им не е проблем.
:beer:
Veni, vermini, vomini.
Аватар
Esoteric

Рейтинг: 1580

Мнениеот beattrix » Пет Авг 05, 2011 2:34 pm

Взех си и аз същата, дето е само с preload без заключване и е 120 мм. Карам я от горе-долу месец и съм доволен като цяло, но при мен не реагира на бързи промени в терена, тоест не работи добре като минеш през 6-7 корена последователно през 30-40 сантимерта наредени(примерно). Също така не ми прави пълния ход, но можеби preloada е ключов за това. Аз съм го затегнал по 3-4 деления на ботуш. :beer:
Изображение
Аватар
beattrix

Мнениеот wingmanz » Пет Авг 05, 2011 4:11 pm

За обиране на неравности когато си се засилил трябва мека пружина :agree:
Аз съм на най-отхлабения прелоад, но прави само 100мм реално, явно не съм я зорил достатъчно. :dontknow:
Изображение
Аватар
wingmanz

Мнениеот Niksancho96 » Съб Авг 06, 2011 12:02 am

K2 Prista купена от Petrol върши перфектна работа за смазване на тази вилка. Аз слагам и малко масалце при патрона и при пружината :evil:
Ozzie написа:Няма да ти слагам иконка с бири, 'щото предполагам нямаш 18 години, за да имаш право да консумираш алкохол, но пък нямаме иконка с бутилка лимонада или боза, така че... :thumb:
Аватар
Niksancho96

Рейтинг: 1193

Мнениеот royalracing » Нед Авг 07, 2011 7:01 am

beattrix написа:

Взех си и аз същата, дето е само с preload без заключване и е 120 мм. Карам я от горе-долу месец и съм доволен като цяло, но при мен не реагира на бързи промени в терена, тоест не работи добре като минеш през 6-7 корена последователно през 30-40 сантимерта наредени(примерно). Също така не ми прави пълния ход, но можеби preloada е ключов за това. Аз съм го затегнал по 3-4 деления на ботуш. :beer:

Ако продължаваш да караш по корени след време въобще никакъв ход няма да има вилката и после ще ни ревеш тук...Карай си я по предназначение,или вземи по-висок клас вилка ..
I am SPECIALIZED
Аватар
royalracing

Рейтинг: 1180

Мнениеот beattrix » Нед Авг 07, 2011 9:18 pm

Извинявам се ако се повтаря въпросът, но чрез търсачката не го открих вече дискутиран.
Карам въпросната вилка от месец, като съм я купил чисто нова и е модел 2011. Базовия модел е - без заключване. 120 мм и само с прелоуд.
За този месец каране я чистих много повече пъти от необходимото (бърсах прах от стеншъните след и преди всяко каране и като цяло като мина покрай колелото тегля по 1 парцал, че ми е ново и му се радвам още). Проблемът се появи днес и е следния:
Както си карах и нещо отпред (неясно за мен) започна да скърца като завивам. Спрях гледах мислих, нищо не открих и т.н. по-късно забелязах, че вилката влиза в началото доста насечено(поетапно така да се каже) и издава странен скърцащ звук. Накратко: Влиза до средата насечено и със скърцане, а след средата (на хода) си влиза вече както трябва. Смазвал съм я няколко пъти чрез намазване на стеншъните с фино машинно масло (за шевни машини се води), както и пръснах няколко пъти един спрей с графит, който попринцип е за раздвижване на ръждясали елементи, но има добри качества и като смазка( подобен на WD-40, но не баш същия). Какво бихте ме посъветвали, ОСВЕН да си купя смазка с тефлон/силикон, което скоро ще направя, за да си реша проблема ?
Поздрави :beer:
Изображение
Аватар
beattrix

Мнениеот Niksancho96 » Нед Авг 07, 2011 9:59 pm

Да я отвориш, почистиш и смажеш. Но и при мен има същият ефект, даже и след смазване, явно си е фабричен дефект
Ozzie написа:Няма да ти слагам иконка с бири, 'щото предполагам нямаш 18 години, за да имаш право да консумираш алкохол, но пък нямаме иконка с бутилка лимонада или боза, така че... :thumb:
Аватар
Niksancho96

Мнениеот bacekoko » Вто Авг 09, 2011 2:54 pm

Нещо не мога да намеря инфо за моята вилка... SR Suntour MG-71 :dontknow:
Аватар
bacekoko

Рейтинг: 1220

Мнениеот димитър » Вто Авг 16, 2011 1:57 am

от 4 месеца карам моят хцр мло-сф2011 (стандартен на рам хт1) с рамка хт2 .. има малък луфт ,профилактика и правя на 1-2 седмици с литиева грес и оръжейна смазка ,понякога и със смазка за верига . вилката като цяло си работи много добре -кара се леко спускане (не мн леко),тук таме някой дроп 1.40, 1.50 на скок 2 метра съм скачал и много други малко скокчета по метър метър и нещо . прави си целия ход 100мм даже прй скокове на най-меката позиция на рибаунда ,стешъните удрят в ботуша ... има много козметични проблеми ... но ако събера пари ще си копя по висок клас вилка 2-ра ръка :beer: :beer: :beer: :beer: незнам какво им плювате на хцр-йте ..сигурно защото аз сам започнал с вилка зуум от 20 лв и са ми по здрави ръцете сръвнение с вашите марзо-та за по 4-500лв :D :agree: :agree:
R@/\/\ H7.7w0 R!D3R
Изображение
Аватар
димитър

Рейтинг: 1100

Мнениеот Niksancho96 » Вто Авг 16, 2011 8:22 pm

Айде да ми е честит луфта! Вече е официално, имам луфт със 185 мм диск :D та, някой да ми каже, втулки от къде да си закупя?! :peace:
Аватар
Niksancho96

Мнениеот botroid » Вто Авг 16, 2011 10:41 pm

Луфтят бързо даже от ви-брейк, пък какво остава за 185мм диск. Втулките са пластмасови и изглеждат така. Намират се по веломагазините на цена от 6-7 лв. за брой.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот boybetterknow » Сря Авг 17, 2011 12:03 am

Имал съм 3 XCR-а, като единият беше моднат на 14 ход и още някакви дивотии правени по него и той работеше от всички най-добре. След това имах един 2008-ма модел, направих му тест със сантиметър и докара 11.5см ход..., а последния (най-новия) 2009 беше най-дървен. Останал съм с впечатлението, че колкото по-нови ги правят вилките сънтър, толкова по-гадни са..

Може да се разлуфтват, но са корави, адски корави. Този 14см беше мъчен години наред, после сложен времнно на един СКОТ (мек) и се дропваха по някви метри с него, наистина течеше, имаше луфт, но все още се държеше вилицата, а беше бита, бита, та пребита! :beer:
boybetterknow

Рейтинг: 1154

Мнениеот drumboy » Сря Авг 17, 2011 12:11 am

Ти понеже си по-нагоре явно с нещата
Я ми обясни какво течеше от хцр-а боза,бира :dontknow: ?
Основен проблем на света е,че глупаците са уверени в себе си,а умните хора са пълни
със съмнения!
Аватар
drumboy

Рейтинг: 1103

Мнениеот PowerSlide » Сря Авг 17, 2011 8:14 pm

УЙски е текло вероятно :roll2:
Това че се държи, не означава че работи :magnify:
Аватар
PowerSlide

Рейтинг: 1995

ПредишнаСледваща